lauantai 1. lokakuuta 2022

Kuukausikatsaus 9/2022

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
2 033,88€
Nykyisellä, hieman liian alhaisella, veroprosentilla, sekä palkan indeksikorotuksilla saan nettona käteen 1 941,4€. Tein pitkästä aikaa hieman töitä yrittäjänä, mutta tällä kertaa kevyt-yrittäjä palvelun kautta. Siitä tienasin nettona 92,48€. Ihan hyvä kuukausi siis takana.

Kulutus
788,76€
Ajattelin että rahaa olisi mennyt paljon enemmän. Pakko se kuitenkin on uskoa mitä verkkopankki sanoo.

Osinkoja.
177,0€
Vahvasta dollarista edelleen myötätuulta euromääräisiin osinkoihin. Viime vuonna sain syyskuussa osinkoja 87€, eli aika huima parannus. Suurin tekijä on Capman, jota olen lisännyt. Myös 3M maksoi osingot tässä kuussa, sitäkin olen tankannut reilusti lisää viimeisen vuoden aikana, jäkiviisaana ei olisi kannattanut.

Säästöön
1 300€
50€ meni pakolliseen käteisen kasvattamiseen, 250€ sijoituslainan lyhentämiseen. Sitten loppukuusta vähän extemporena siirretty 1 000€, joka meni Teliaan.

Salkun tilanne
1.10.2022 salkkuni saldo on 22,1% tavoitteesta.
-2 752€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 0,9%.
Sijoituslainaa -135,09€

Syyskuussa useamman omistuksen kurssihälytys aktivoitunut. Epäilin että oltaisiinko lähellä pohjaa, jos uskaltaisi varovaisesti laittaa lisää rahaa markkinoille. Kunhan keksisi mitä ostaa. Vähän liian mutulla päädyin nyt tekemään ylimääräisen talletuksen ja ostamaan Teliaa.

Kakkosvaihtoehto oli Capman, joka operoi kohtuullisella velkavivulla nousevien korkojen ja laskevien tasearvojen ympäristössä. Telia lienee tässä tilanteessa pienempi riski. Sanonnan mukaan Telia pettää aina, mutta kovin kummoista (osingon) kasvua ei tarvitse tähän hintaan saada, että on jo oston arvoinen. Ostohinnan osinko on noin 6% tuntumassa. Ja uskon että siinä on strategia-kauden jälkeen taas varovaista nousuvaraa. Mahdollinen taantuma toki syö tulosta, mutta yritänkin omistaa yli 10v aikajänteellä.

Ja käyttötilille on kertynyt käteistä sen verran, että seuraavat 3 - 6 kuukautta voin ostella lisää, eli kuivaa ruutiakin vielä on. :) Jenkkilässä on muutama lappu tullut sellaisiin hintoihin että vaikea pitää näpit erossa. Valuuttakurssista huolimatta ajattelin että voisi pienen lisäyksen tehdä. Jos tällä kertaa seuloisi ostolapun hyvissä ajoin, eikä sitten yhtäkkiä päätä ex-tempore että ostampa nyt lisää jotain satunnaista riviä.

"Uusi" elämänrytmi on tuntunut hyvältä. Nykyään kuntoilen maanantai, perjantai ja lauantai. Torstai menee kaupassa mutta silloinkin ehdin lyhyesti käymään koneella. Minulla on siis vapaita iltoja tiistai, keskiviikko ja torstai. Nämä on tarkoitettu osakemarkkinoiden tutkimiseen. Olen saanut pienesti kiinni siitä rytmistä, mihin minun pitää pystyä jotta työn ohessa treidaaminen onnistuu. Treidejä en ole vielä tehnyt, kun ei ole kassa koossa.

En vielä tiedä miten paljon pystyn avaamaan tehtyjä treidejä. Haluan keskittyä prosessiin ilman että minun täytyy miettiä miltä näytän ulospäin. Jonkinlaista päiväkirjaa tulen kyllä pitämään ja niistä myös tänne raportoimaan. Aikataulusta tms. en uskalla luvata mitään.

Sen ajan mitä olen tässä kuussa sijoittamiseen käyttänyt, onkin mennyt tuohon treidaamisen rytmin harjoitteluun. Mihin kiinnitän huomiota ja milloin. Aivan loppukuuta lukuunottamatta ei tehnyt mieli ostella osakkeita jokaiseen laskuun. Tämähän on yksi syy miksi treidaamista haluan aloitella. Pieni aktiivisalkku auttaa pysymään sijoitussuunnitelmassa isossa salkussa. Pieni takapakki treidaus-projektissa on se, että töissä on tullut painetta lisätä työtahtia...

Muuta
...Olen viihtynyt nykyisessä työpaikassa, koska työhön pystyy itse vaikuttamaan. Olen pystynyt hallitsemaan työn kuormittavuutta. Nyt saimme käskyn lisätä työtahtia huomattavasti. Tämä tulee varmastikin johtamaan siihen, että työtä ei voi tehdä yhtä hyvin kuin aiemmin. Virheiden määrä kasvaa, ja niistä virheistä jokainen on itse vastuussa, riippumatta siitä että paine tehdä enemmän tulee ylhäältä.

Palkka ei tietenkään nouse, vaikka työtahti tuplataan. Treidaamista suunnittelin tekeväni niin, että ehdin kahvi-ja ruokataukojen aikana katsoa kurssit ja avata tai sulkea positiot suunnitelman mukaan. Nyt mietin että ehdinkö kahvitauolle ollenkaan. Olen ehkä hieman dramaattinen, mutta tämä oli ensimmäinen ajatus kun näin mitä meiltä jatkossa vaaditaan.

Hoitoalan palkkakiista puhututtaa mediassa ja somessa. On niitä joiden mielestä oma vika kun on alalle hakeutunut, kutsumus jne. Ja niitä joiden mielestä palkan voisi tuplata eikä se siltikään olisi riittävä. Lääkärit saavat peruspalkan lisäksi suoriteperusteisia palkkioita. Tämä auttaisi tietenkin myös hoitajien tilanteeseen. Itseä arsytttää, että jotkut saavat saman palkan vaikka työmäärä on murto-osa omasta. Ja se että edes vähän järjissään oleville lykätään vastuualueita oman työn lisäksi, samalla kun lusmut saavat saman palkan pelkästään siitä että tulevat töihin ja käyttävät kaiken luppoajan iltalehden selailuun.

Tekstistä tulee helposti liian negatiivista. Kyllä minä toisinaan työssä viihdyn, huonoja hetkiä on ollut aiemminkin. Katsotaan mitä hyvinvointialueet tuovat mukanaan, mutta onhan tässä välillä käynyt työpaikan vaihto ja oikeastaan koko alan vaihto mielessä. Sitten pitäisi jaksaa opiskella. En taida enää jaksaa, ainakaan nyt heti. Tässäpä motivaatiota tehdä hyviä sijoituspäätöksiä.

Ps. siitä pidän kiinni että mulkuksi en muutu. Jos työpaikka saa minut olemaan ilkeä muille ja kylvämään pahaa oloa ympärille, niin työpaikan vaihtaminen on parempi sekä omalta että muiden kannalta. Tämä lähinnä itselle muistutukseksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti