sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Ostoslista lokakuulle.

Kirjoittelin tuossa kuukausikatsauksen yhteydessä että tuli ostettua Teliaa. Mainitsin että tein oston turhan hätäisesti. Kerroin että käyttötilillä on ylimääräistä käteistä, jonka avulla voin tehdä lisää ostoja. Kunpa tekisin pohjatyön hyvin enkä paniikkiosta nyt vaan jotain, kun halvalla saa. Katsotaan mitä salkkuyhtiöitä voisin lisätä ja miksi. Suuntaviivoja haen H1 tuloskausikatsauksesta. Tämän tekstin kirjoitin aikavälillä 4.10. - 8.10.

Kirjoitushetkellä EUR/USD näyttää tältä:


Eli kynnys ostaa yhdysvalloista jotain, on vielä hivenen korkealla. Ongelma on, että sitten kun valuuttakurssit ovat korjaantuneet, niin varmasti myös kurssit ovat korkeammalla tasolla. Alla keltaisella S&P500 ja kynttilägraafilla EUR / USD kurssi.
EUR/USD on liikkunut samaan suuntaan kuin S&P500, toki pienemmällä volatiliteetillä. Ajattelen että mikäli nyt kuitenkin päättää ostaa yhdysvalloista osakkeita, osakekurssin liike ylös voisi olla isompi kuin valuuttakurssien ja nettona siinä jäisi positiivisen puolelle. Mielummin painotan nyt euroopan ostoja, mutta siinäkin pahana skenaariona on venäjä ja energiakriisi, mikä voi hidastaa taloutta reilusti.

Katsotaan nyt tässä kirjoituksessa niitä pohjoismaalaisia vaihtoehtoja. En käy niin tarkasti lukuja läpi, yritän mielummin pohtia mitä riskejä ja mahdollisuuksia yhtiöillä on. Yleensä kun kirjoitan yhtiöstä että en halua ostaa nyt, niin päädyn lähiaikoina lisäämään yhtiötä. Saatan siis muuttaa mieleni nopeasti :)

Tietoevry
Ostin tätä lisää maaliskuussa 2022. H1 jälkeen ihmettelin miksi juuri banking liiketoiminta halutaan eriyttää erilliseksi yhtiöksi, kun se vaikuttaisi olevan liiketoiminta-alueilta niitä laadukkaimpia, ainakin kasvuhistorian perusteella. Tästä luvattiin tiedottaa lisää, kun yhtiöittäminen etenee. Vielä ei ole kuulunut mitään, valmista pitäisi olla H2 2023 aikaan. Hiljainen jaksohan alkoi tänään 5.10. ja monet yritykset pitävät analyytikkopuheluita juuri ennen. Tietoevry ei taida harrastaa tätä, joten lisätietoja pitää lukea Q3 raportista. Tulos julkaistaan 27.10.


Yllä oleva taulukko Q2 raportista. Bankingin myötä menee 16% liikevoitosta. Jäljelle jää ihan mielenkiintoista liiketoimintaa, jossa huomio kiinnittyy Caren marginaaliin. Care on muutoksen edessä, kun vuoden vaihteessa hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Siinä on tilaisuus kasvaa tai ottaa osumaa, nimittäin hyvinvointialueella, ymmärtääkseni, pyritään käyttämään samaa potilastietojärjestelmää. Jos siihen leikkiin pääsee mukaan, saa varmasti moneksi vuodeksi tasaista tuottoa. Jos kilpailutuksessa ei pärjää, tulos voi tippua rumasti.

Caren lisäksi industry voisi hyvinkin kärsiä hidastuvasta taloudessa. Sähkön hinta rasittaa teollisuutta, eikä IT-järjestelmiin investointi ole ensimmäisenä agendalistalla. Tätä tukee myös tuore Nordean yritysbarometri. Ajattelen että Tietoevry sisältää niin paljon riskejä, että jätän toistaiseksi lisäostot jäihin.

Fortum
Uniperissä otettiin rumasti takkiin. Energian hinta voi tuottaa likviditeettiongelmia. Fortum harkitsee suomen valtion tarjoaman siltarahoituksen nostamista. Ehtona on maksuton osakeanti valtiolle. Piensijoittajaa viedään. Saisi nyt edes ne ruotsin vesi- ja ydinvoimalat, mutta niitäkään ei ilmeisesti harkita juuri nyt. Toki jos on jo valmiiksi likviditeettiongelmia, niin sen ymmärtää.

Koko jupakasta jäi vähän *ska maku. Mietin välillä, miten asiat olisivat voineet mennä. Fortum aloitti uniperin ostamisen 2018. Fortum maksoi uniperista 7 miljardia. Osinkoja ehti tulla 500milj. edestä. Ilman venäjän aiheuttamaa eskaloitumista, uniper olisi voinut olla hyvä sijoitus.

Mutta turpaan tuli, toivotaan että yhtiö keskittyy jatkossa siihen missä se on ollut hyvä: Tuottaa puhdasta energiaa pohjoismaissa. Vakaata ja tylsää tuottoa, jonka se voi jakaa omistajille osinkoina. Ammattisijoittaja Mikko Mäkinen pohti twitterissä, että nyt saa halvalla pohjoismaista ydin- ja vesivoimaa. Samaa olen itsekkin miettinyt. Nopeasti laskin että normaalimmassa toimintaympäristössä Fortumin generations ja consumer solutions tekee noin 1,2€ osakekohtaista tulosta. Eli niitä saa ostettua noin 10 PE kertoimella. En väitä etteikö tuo houkuttelisi, vaikka 1 - 2 vuotta olisin ilman osinkoja. Harkitsen kovasti, ainakin jos laskee vielä 10€ tuntumaan. Ehkä kalliimmallakin.

Fortum oli aikoinaan yksi suurimmista omistuksistani, nyt position arvo on noin 3 500€ eli 6% salkusta. Olen monesti päättänyt että lopetan laskeviin kursseihin ostamisen. Mutta kun tämäkin tuntuu niin halvalta että vaikea pitää näpit erossa.

Nordea
Lisäsin heinäkuussa Nordeaa. Ajattelen että nousevat korot ja omien ostot tekevät siitä hyvän oston. Eiköhän korkeammat lainojen marginaalit ala hiljalleen näkyä tuloksessa viimeistään Q4 aikana. Nordea positioni koko on noin 5 000€ ja se on 9,3% painotuksella salkussa.

Twitter on pöhissyt credit suissen mahdollisesta kriisistä. Tilannetta verrataan Lehman Brothersin kaatumiseen. Verneri puhuu videolla asiasta lyhyesti ja pointti onkin hyvä: Kriisien ei uskoisi tulevan sieltä, minne kaikki katsovat. Sen verran kuitenkin säikähdin että jätän pankkisektorin nyt hetkeksi rauhaan. Katson ensin, ettei nousevat korot aiheuta maksukyvyttömyyttä ja sitä myöden alaskirjauksia pankin taseeseen. Vuoden vaihteen jälkeen olisi varmaan turvallista palata ostoksille, jos kaikki näyttää menevän hyvin.

Capman
Telian ohellä tämä oli toinen ostokandinaatti. H1 katsauksessa päätin olla lisäämättä, mutta tämän jälkeen yhtiö julkaisi uudet tavoitteet. Hallinnoitavan pääoman pyritään tuplaamaan vuoteen 2026 mennessä. Johto ei varmaan asettaisi näin kunnianhimoisia tavotteita, jos ei uskoisi että niihin on mahdollista päästä. Aloin harkitsemaan lisäystä, kerran vielä!

Riskiäkin tässä on. Nousevat korot → laina maksaa enemmän. Sijoitusyhtiöt käyttävät velkavipua vauhdittamaan pääoman kasvua. En ole varma miten rahastojen velka näkyy emoyhtiön taseessa, mutta ymmärtääkseni velkavipu voi olla jopa 100% rahaston omasta pääomasta.

Laskevat arvostuskertoimet, kiinteistöjen arvon romahtaminen ja milteimpä kaikki mitä yhtiöllä voi taseessa olla, on tullut alas. Tämä hidastaa rahastojen arvon kehitystä, kun kohde yhtiöistä ei päästä irtautumaan samoilla hinnoilla mitä vuosi sitten ajateltiin.

Yllä oleva kuva Capmanin pääomamarkkinapäivän esityksestä. Suurin osa hallinnoitavan varallisuuden kasvusta pitäisi tulla nykyisen varallisuuden kehityksestä. Vaikeampi makrotalousnäkymä tulee varmasti hidastamaan tavoitteen saavuttamista, mutta uskon että tuotteille on kysyntää jatkossakin.

Capmanin riskeinä olen aiemmin maininnut osakemäärän kasvun sekä korkeat kulut. Yhdistettynä nykyiseen markkinaympäristöön, ajattelen että arvo on ennallaan, mutta tulee varmasti vaatimaan pidemmän sijoitushorisontin. Näistä huolimatta olisin valmis lisäämään. Capmanin painotus on alle 5% kun omistuksen arvo on tällä hetkellä hieman alle 3 000€.

Royal Unibrew
Voisin kopioida tekstin H1 katsauksesta. 1,5kk sitten kirjoitin samat asiat mitä nyt: Minusta tämä on laadukas yhtiö, jolla on hyvä näyttö kannattavista yritysostoista. Viimeisimmän vuoden aikana yhtiön arvosta on kadonnut 35%, samaan aikaan kun johto on tehnyt sitä minkä se osaa. Ostanut paikallisia yrityksiä, joilla on vahva markkina-asema. Viimeisimpänä kanadasta hankittu Amsterdam brewery Co.

Yhtiön liiketoimintahan on suhteellisen suhdannekestävää, vaikkakin varmasti tulee kärsimään jos talous kärsii. Kuten H1 katsauksessa kirjoitin, marginaaleissa on paineita inflaation myötä. Ajattelen tässä kuitenkin olevan sellainen yhtiö joka saa siirrettyä inflaation lopulta asiakkaille. Hetkellistä pomppua saattaa tulla, mutta siitä noustaan viimeistään muun talouden mukana.

Uhosin etten osta ennen vuotta 2024, kun olen saanut haettua osinkoja takaisin. Tuolloin positioni oli tappiolla -16%, kun nyt se on -27%. Olen valmis syömän sanani ja lisäämään tätä, vaikka osinkojen verotus tuottaakin ylimääräistä päänvaivaa.

Nykyisen positioni arvon noin noin 1 500€ ja se on alle 3% salkusta. Defensiivisenä yhtiönä ajattelen että tähän uskaltaa panostaa rohkeasti, jos uskoo sen olevan väärin hinnoiteltu.

Yhteenveto
Tällä tekstillä lisäysharkintaan päätyivät Fortum, Capman ja Royal Unibrew. Ajattelin kirjoittaa vielä tarkemmin vertailua yhtiöiden tulevaisuudesta, mutta katsotaan saanko ikinä tekstiä aikaiseksi. Mielelläni kirjoittaisin, koska samalla pakotan itseni tekemään taustatyötä enemmän. Kääntöpuolena on prosessin hitaus, kun ajatukset täytyy saada fiksuun tekstimuotoon.

Näiden yhtiöiden lisäksi harkinnassa on Eurooppa ETF. Ostin ensimmäisen erän 2/2021 ja uhosin että teen lisäostot 1 - 2 kertaa vuodessa. Enpähän ole saanut aikaiseksi uusia ostoja. Etf olisi tietysti turvallisempi valinta koska saan hajautuksen yhdellä ostolla. Toisaalta karhumarkkinassa hyvä yhtiö voi pärjätä indeksiä paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti