torstai 25. elokuuta 2022

Tuloskausi H1 2022

Kalenteri näyttää siltä, että hetkeen ei tule olemaan tylsää. Nimittäin tuloskausi on taas täälä. Niputan taas kaikkien yhtiöiden tulokset samaan kirjoitukseen. Jokaisen yhtiön kommentti on kirjoitushetken mielipide. Koska aloitan kirjoittamisen kuukausi ennen julkaisua, tilanne saattaa olla oleellisesti muuttunut julkaisun aikaan.Ensimmäiset kommentit kirjoitin 18.7. ja viimeiset 25.8. On mahdollista että ennen julkaisua muutan mieltäni kommentista, ostan tai myyn yhtiötä tai jotain muuta oleellista tapahtuu. Pyrin lisäämään nämä kommentit alkuperäisen tekstin perään, joskus se unohtuu silti. Muistutan ettei minun näkemyksiäni kannata ottaa sijoitussuosituksina.

Teen tätä, jotta pakotan itseni lukemaan kaikkien yhtiöiden tulosjulkaisut läpi edes 2 kertaa vuodessa. Vähintäänkin sellaisella ajatuksella että niistä pystyy kirjoittamaan lyhyen kommentin. Mielestäni tästä täytyy saada vielä enemmän irti. Jokaisen yhtiön kohdalla pyrin tällä kertaa myös miettimään, missä tilanteessa olisin valmis ostamaan lisää ja mihin hintaan. 

3M
Ymmärsin niin, että korvatulppaoikeudenkäynnistä vastuussa oleva Aero Technologies kirjataan konkurssiin. 3M perustaa rahaston johon se laittaa 1 000 milj. liittyen oikeudenkäyntiin. Johto antaa sen kuvan että näin tämä asia saadaan nopeammin päätökseen, eikä siitä muodostu vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä oikeustaisteluiden rypäs. En tiedä miten tämä toimii, mutta ensimmäisena joku lainopin professori riensi kertomaan ettei summa riitä alkuunkaan. 3M lupasi tarvittaessa tarjota lisää rahaa. Tulos oli tietenkin umpisurkea. H1 eps on 2,40$ kun vuosi takapesin se oli 5,36$. Samalla tulosennustetta ruuvattiin alaspäin. Kuluvan vuoden eps ennuste on 10,3- 10,8 kun aiemmin se oli 10,75 - 11,25. Positiivista on se, että vaikka yhtiö tekee huonon tuloksen niin se tekee silti satoja miljoonia voittoa. Marginaaleista yritetään pitää kiinni hintakorotuksilla, mutta inflaatio on iskenyt kovaa. 

Terveydenhoito aiotaan divestoida omaksi liiketoiminnakseen. Johdon puheista saan sen kuvan, että tämä parantaa yhtiön keskisttymistä kun pääomat saadaan allokoitui paremmin. Jo aiemmin 3M on ilmoittanut divestoivansa ruokaturvallisuus-osionsa. Ilmeisesti tuo Health Care on ollut 3M:n heikoin lenkki, joten tavallaan hyvä että siitä päästään eroon. Myös se on segmenttinä silti reilusti voitollinen, eli divestoinnin myötä myös osakekohtainen tulos laskee.

Markkinat ottivat uutiset vastaan hyvällä nousulla, jonka oletan johtuvan pääosin tuosta healthcare divestoinnista. En ajatellut lisäillä tätä jo muutenkin suuressa painossa olevaa yhtiötä, ennen kuin uusi yhtiöjärjestely on selvinnyt.

AT&T
Liikevaihdossa pieni 2% kasvu. EPS:n osalta on mistä valita. Jos paras vaihtoehto on "Standalone AT&T adjusted Diluted" niin se kasvoi mukavasti, mutta minusta T:n raportoima adjusted eps on vähintäänkin epäilyttävä. Joka tapauksessa nykyisten osien tulos näyttäisi olevan entistä paremmalla tasolla. Toimitusjohtaja kehuikin suoritusta liittymien myynnissä ja asiakasmäärät ovat jo tovin olleet kasvussa. Ehkä T ei olekaan ikuinen alisuorittaja. Korkokuluissa 10% laskua, joka T:n mittakaavassa tarkoittaa että korkoja maksetaan 335 milj. vähemmän. Operatiivisia kuluja saatiin laskettua 17%, mutta tässäkin korjatut erät sotkevat enkä ole varma mitä riviä pitäisi katsoa. Tällä kulukuurilla ja laskevilla korkokuluilla yhtiön tulokseen saadaan tulevaisuudessa kivasti lisäpuhtia. Raportin negatiivinen osuus on vapaan kassavirran ennustelasku.

Warner Median irtoamisen jälkeen yhtiön tekeminen on ollut hyvällä tasolla. T on nykyään alle 5% painotuksella salkussa. En kuitenkaan harkitse lisäämistä, ennen kuin näen mihin tasolle osinko ja tulos lopulta asettuvat. Yhtiöllä on debt / EBITDA tavoite, jonka jälkeen suunniteltiin myös omien osakkeiden osto-ohjelmaa. Odottelen että T selviää tästä siirtymävaiheesta ja arvioidaan mahdollista tuottoa sen jälkeen. Sitten minun pitää myös miettiä teleoperaattoreiden tuottopotentiaalia. Alahan on vahvasti kilpailtu eikä markkina enää kasva nopeasti väestönkasvun tai älypuhelimien lisääntymisen myötä. Toistaiseksi jää salkkuun nykyisellä painollaan, ajatuksena että tuottaa tasaista kassavirtaa.

Annaly Capital Management
NLY kuului tällä kertaa tuloskauden positiivisiin yllättäjiin. Ehkä se johtuu siitä, että rima oli alhaalla. Q1 jakokelpoinen osakekohtainen EPS oli 0,28$. Q2 EPS on 0,3$. Osinkoa maksetaan 0,22$ / kvartaali. Toistaiseksi osinko on turvassa. Q1 tulosjulkistuksessa sanottiin, että osakekohtainen tulos lähenee osinkoa. Odotin tuloksen laskua. Tällä kertaa toistettin sama laulu: Markkinaympäristö on haasteellinen ja osakekohtainen tulos lähenee kohti osinkoa. Positiivista on net interest marginin parantuminen. Q1 se oli 2,04% ja Q2:lla 2,2%. Negatiivista oli book value per share lasku. Q1:llä 6,77 vs. 5,9 Q2:lla.

Välillä leikittelen ajatuksella täydestä high-yield salkusta mallia Osinkotalous. Sitten mietin miten huonon lopputuleman korkean osinkoprosentin jahtaaminen omalla kohdallani on tuonut. Se voi toki johtua siitä että en hajauttanut tarpeeksi firmojen kesken. Osakkeen arvo on laskenut sitä mukaan kun olen siitä saanut osinkoa. Tällä hetkellä en harkitse lisäämistä. Jos tulos lähtee nousuun ja osinkoa korotetaan niin tästä voi vielä tulla hyväkin sijoitus.

NLY on pitkään ollut salkussa kaksiajakoisissa tunnelmissa. Haluanko omistaa vai en? Toistaiseksi ajattelisin asian näin. Seuraavan 1 - 2 vuoden aikana pitäisi selvitä miten alas tulos laskee, kun se johdon mukaan "lähenee osinkoa." Niin pitkään kun osinkoa ei enempää lasketa, voin istua kyydissä. Liiketoimintaympäristön sitten taas helpottaessa, tuloksen pitäisi lähteä uudestaan nousuun. Jos tuolloin tekee mieli irtaantua yhtiöstä, siitä saa varmasti paremman hinnan.

Capman
Liikevoitto kasvoi 53% vertailukauteen nähden. 33 milj. vs. 21,5 milj. Mikä parasta, tulos ei kasvanut ainoastaan sijoitustuottojen vetämänä. Sijoitustuotot paransivat tulosta 7 milj. vertailukauteen nähden. Hallinnointiliiketoiminta tuplasi tuloksensa, eli se parani 5 milj. Palveluliiketoiminnan liikevoitto parani 1 milj. (Jos ihmettelet miksi luvut eivät täsmää, niin johtunee pyöristysvirheestä ja emokonsernin kuluista.) Osakekohtainen tulos komea 0,15€. Kun osinkoa maksettiin viime vuodelta 0,15€ niin voidaan ajatella osingon olevan taas hyvin turvattu ja kasvu-uralla.

Hallinnoitava varallisuus kasvanut 100 milj. viimeisen 3kk aikana. Hallinnointiliiketoiminta tekikin komien 10,5 milj. liikevoiton. Tästä 4,5 milj. tuli voitonjako-osuustuotoista. Taustalla olevat jatkuvat palkkiot ovat huippuvireessä. Kulut ovat edelleen ongelma, kun konsernin tasolla työsuhde-etuuksista johtuvat kulut nousivat 22% vuoden takaiseen verrattuna. Samoin osakemäärää on taas laimennettu 0,3% 6kk aikana. Varmastikin laimennus johtuu "kasvuperusteisesta kannustinjärjestelmästä", mutta pelkään että johto ei helpolla luovu omista palkkioistaan, vaikka kasvu taantuisikin. Toistaiseksi ovat toki palkkionsa ansainneet.

Capman on ollut kiva omistettava. Tulosraportin lukeminen on tuloskauden kohokohtia. Yhtiö on kohtuullisella 6% painotuksella salkussa. Tiedän että kasvu ei ole ikuista, joten nyt tätä ehkä kannattaa vielä ostaa, kun saa kasvua hyvään hintaan. Yllä mainittu ongelma kulujen ja osakekannan laimentumisen vuoksi ajattelin toistaiseksi pysyä nykyisessä painotuksessa. Aiemmin laskin että Capmanin käypä arvo on jossain 3€ tuntumassa. En aio lisätä, joten en myöskään tarkista lukua, mutta tuloksen mixin selkeästi parantuessa tästä voisi jo maksaa ylikin. Hatusta vedettynä työluku olkoon 3,1 - 3,3€. Raportin jälkeen muuten Inderes nosti tavoitehintaa 3,1 → 3,3. Usko tai älä, mutta kirjoitin oman tekstini ennen kuin luin indereksen tavoitehinnan.

Coca-Cola
Alkuvuoden myynti nousi 14%, tulos laski 4%. EPS on 1,08 vs. 1,13 vuosi sitten. Odottamaani parempi tulos, koska yhtiö on alkuvuoden aikana irtaantunut venäjältä. Ilmeisesti kyseessä ei ollut kovin suuri markkina-alue. Kassavirta kattaa hyvin osingon. Kuluvan vuoden liikevaihdon kasvuennustetta nostettiin huomattavasti. 12 - 13% kun aiempi ennuste oli 7 - 8%. Yhtiö on saanut siirrettyä hinnat kuluttajille. Nykyinen tuoteportfolio tuntuu olevan hyvin kuluttajille kelpaava. Hard Seltzerit ovat markkinaympäristönä kasvava, ihmisten ostokäyttäytyminen siirtynee oluista, siidereistä ja lonkeroista näihin valmiisiin, ja yllättävänkin hyvältä maistuviin juomiin. 

Kokikseen sopii Sammon lanseeraama iskulause Boring is good. Ainoa kysymys edelleen on, mitä tästä kannattaa maksaa? En usko että tämän mittakaavan virvoitusjuomayhtiö tulee tekemään suurta kasvua. Joten ainoa asia jolla voi omaan tuotto-odotukseen vaikuttaa, on ostohinta. Yhtiö on nyt 3% painolla salkussa. Toivoisin kasvattavani omistusta hieman, mutta kovin suurelle painolle ei kannata tasaista mörnijää päästää. 

Aiemmin asetin kurssihälytyksen 46$. Tämä perustui historialliseen PE-lukuun. Korkojen noustessa odotin tylsien bondi-osakkeidein arvosta lähtevän ilmaa pois. Ainakaan toistaiseksi näin ei ole käynyt. Nytkin tuloksen jälkeen Coca-Colan kurssi on Pre-marketissa pienessä nousussa. Nousevan tuloksen myötä nostan kurssihälytyksen hintaan 54$. Tämä on edelleen noin suunnilleen historiallisen pe 22:n tasoa. Jos laskee sinne, täytyy tehdä tarkempi arvio.

Fortum
Koska Uniper johdannaiskauppoineen on minulle musta laatikko, en kovin tarkkaan pysty tulosta kommentoimaan. Sehän oli odotetun surkea. H1 liikevoitto oli - 11 557 milj. Saksan kanssa tehty vakaussopimus Uniperiin liittyen on omasta mielestäni paras huonoista vaihtoehdoista. Sen myötä Fortumin omistus Uniperista dilutoituu 56% kun aiemmin se oli 75%. Tase on syöty rumaksi, kun kertyneistä voittovaroista on jäljellä 2 miljardia, vuoden lopussa niitä oli 10 mrd. Toivon että Uniper saadaan vakautettua nopeasti ja tappiot loppuvat siihen. Lienee turvallista olettaa että osinkoa ei ole tältä vuodelta tulossa.

Toistan ympäripyöreää totuutta, mutta Fortumin ja myös Uniperin ydin on arvokas. Sähkön tuotanto pohjoismaissa ja saksassa on vakaata liiketoimintaa. Kunhan tästä kriisistä selvitään, yhtiöllä on varmasti parempi osaaminen riskienhallintaan jatkossa. Osakkeenomistajana toivon, että Fortum keskittyisi ydintehtäväänsä, eli tuottamaan ja myymään sähköä sekä tukemaan vihreään energiaan siirtymistä. Tämä tarkoittaisi että pieniä, vakaasti tuottavia vesivoimaloita ei myytäisi pois koska "eivät ole ydinliiketoimintaa" tai "eivät sovi strategiaan."

Nyt taitaakin olla Fortumilla hyvä paikka viilata strategia uusiksi. Ja näin varmasti tehdäänkin, jotta energiakriisistä selvitään. Kunhan Uniper saadaan vakautettua ja jatkuvat tappiot saadaan katkaistua, tätä voi taas omistaa hyvin mielin. Tiedän että toivo on huono sijoitusstrategia, mutta siihen asti ei ole muutakaan. Lisäämistä en tässä tilanteessa harkitse, vaikka onhan tässä 10€ hintaan jo kivasti upsideä. Katsotaan sitten jos tilanne alkaa tästä selkiytymään.

H&R
Same property incomen kasvu oli 19%. Liikevoitossa selvää laskua vuoden takaiseen, mutta tulos ei ole vertailukelpoinen, ostoskeskuksien divestoinnista johtuen. Osakekohtainen NAV on noussut mukavasti vuodentakaisesta. Osinkoa nostettiin 5% jokin kuukausi sitten. Osinko on 4% nykyhinnasta, mutta sitä maksetaan vain 52% AFFO:sta. Eli pelivaraa on eikä enää tarvitse pelätä osingon laskua. Vuokrausaste laski hieman Q4 verrattuna 93,4 vs. 95,2%.

Hyvä turvallinen osinko, jossa uskoakseni on nousuvaraa. En usko sitä nostetaan payout ration kustannuksella, mutta tällä voittojen kerääntymisen asteella on myös varaa investoida liiketoimintaan. Rahaa on käytetty myös omien ostoon, joka luonnollisesti tukee jatkossakin osingonmaksukykyä. Tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta nopealla arvonmäärityskaavalla leikkimisen jälkeen tämä on aika fiksusti hinnoiteltu käypään arvoonsa. Osakkeita voidaan vielä nykyisellä valtuutuksella ostaa 3% nykyisestä osakekannasta, eli huomattavaa lisäarvoa se ei enää tulokseen tuo. Johdon puheista olen toki saanut sen kuvan, että jatkossakin omien ostoja voidaan käyttää voitonjaon muotona.

Nykyinen tuottopotentiaali nojaa vahvasti osinkoon. 4% osingolla sitä ei voi pitää riittävänä. 12,00 alapuolella ostaminen alkaa näyttämään houkuttelevammalta. Asetan kurssihälytyksen 12 CAD, mutta mielellääni näkisin kurssin laskevan alle 11,5. Nykyisellä painotuksella tässä on pieni lisäysvara.

Primaris REIT
Tähän sopii melkein sama teksti kuin yllä. Vertailukauttahan minulla ei ole nyt ole. Same property income kasvoi 15,4%. Johto nosti ohjeistusta. Osinkoa maksetaan 51% payout ratiolla FFO:sta. Omia osakkeita on ostettu. Koron kattavuusaste on 5,5x. Q1 verrattuna AFFO kasvoi 9%.

Olen tyytyväinen lukuihin. Niiden perusteella arvioin riskiprofiilin pieneksi. Edelleen ostoskeskuksien omistaminen arveluttaa. Vuokrausaste on vain 87,4% ja sen nostaminen mainittiin kasvun ajuriksi. Mikäli talous ottaa takapakkia, siitä ei välttämättä tule helppo operaatio. Raportista saan sen kuvan, että kovin montaa kiinteistöä ei ole kehitteillä nyt, joten hieman epäilyttää mistä kasvu haetaan. Toisena asiana minua häiritsevä asia on se, että vieläkään en löydä mitään mainintaa nettikauppa primachen myynnistä tai volyymeistä. Ilmeisesti kohtuullinen määrä yhtiöitä on lähtenyt verkkoalustalle mukaan. Johto antoi tulevaisuudesta hyvät näkymät, vaikka korkojen nousu mainitaan riskinä. Seuraan mielelläni mihin tämä on menossa, mutta samalla on asiallista kysyä onko kyseessä paras REIT jota kannattaa omistaa?

Eri skenaarioilla tämän arvoksi tulisi 13,91 - 15,77 CAD. Kirjoitushetkellä kurssi on 14,63. Osinko + potentiaalinen kurssinousu voisi tarjota 13% tuoton. Samalla downside on -5% kurssilasku, eli käytännössä kaikki tuotto tulisi osingoista. En tällä hetkellä harkitse lisäämistä. Jotainhan tälle pitää lopulta keksiä, on nyt niin pienellä painolla salkussa. Ostaa lisää tai myydä pois. Mikäli Q2 - Q3 tulos kasvaa taas yli 5% niin kyllä tämän kyydissä kannattaa istua. Lisäämistä voisi harkita 13,5 tuntumassa jos Q3 miellyttää silmää. Laitan kurssihälytyksen siihen.

Nordea
Operatiivinen tulos kasvoi 2%, kulut kasvoivat 3%. Liikevoitto kasvoi 4% johtuen pienemmistä luottotappioista. Tulos on kasvanut vain hieman, mutta kasvu tulee paremmista korkotulosta. Vertailukaudella (2021 H1) saatiin noin 80milj. verran vetoapua käyvän arvon muutoksista. Kasvu ei päätä huimaa, mutta tuli juuri sieltä mistä pitääkin. Kestävästä liiketoiminnasta. Osakekohtaisella tasolla tilanne on toinen. Omien osakkeiden oston ansiosta osakekohtainen tulos nousi 11%. Kirjoitushetkellä yhtiöllä on käynnissä seuraava 1,5 miljardin euron omien osto-ohjelma.

Jotain ostettavaa piti keksiä, ettei jää kurssilasku kokonaan hyödyntämättä. Mielestäni Nordea on ollu aliarvostettu yhtiö. Tulosjulkistuspäivänä ostin 118 kpl hintaan 8,7€. Edellisenä kauppapäivänä laitoin aamulla toimeksiannon hintaan 8,4€, mutta päivän aikana laskin sen 8,2€. Olisi lähtenyt 8,4:llä mutta ei lähtenyt 8,2:lla. Ei olisi kannattanut yrittää pohjaongintaa.

Perustelen ostot näin:
1) Nordean tulos hyötyy inflaatiosta, joka pakottaa korot nousuun. Vaikka kyseessä ei ole kysynnynnän kasvusta vaan tarjonnan vähäisyydestä johtuva inflaatio. Euribor on jo lähtenyt nousemaan, sehän on päätynyt jo nollan yläpuolelle. Kun monet yhtiöt kärsivät nousevista koroista, niin Nordea hyötyy siitä.
2) Yhtiö parantaa liiketoimintaa ja voittaa kilpailijoilta markkinaosuutta. Johto on tehnyt viime aikoina loistavaa työtä!
3) Omien ostot tukevat tulosta pitkällä tähtäimellä.

Ja jos mikään näistä ei toteudu, vaan yhtiö tekee nykyistä tulosta tästä ikuisuuteen. niin 10 PE:llä ja miltei 8% osingolla saan silti vähintäänkin kohtuullista tuottoa. Minusta tässä on jo hyvä turvamarginaali.

Royal Unibrew
Myyntivolyymit ovat kasvaneet mukavasti H1 2021 verrattuna. Liikevoittomarginaali on sitten taas laskenut kun luvut ovat 17,5 vs. 23,7%. Q1 aikaan yhtiö lupasi siirtää kustannushintojen nousun asiakkaille. Q1 marginaali oli 14,7% kun Q2 se oli 19,4%. EBIT:iä on kasassa 720 milj. tältä vuodelta, yhtiö toisti ohjeistuksen jossa koko vuoden ebit on 1 700 - 1 850 milj. Loppuvuonna pitää kiristää tahtia.

Yritysostot jatkuvat. Tästä yhtiöllä on hyvä track record. Monet yhtiöt ovat minulle vieraita, eikä bränditkään ole tuttuja. Se johtuu siitä, että Royal Unibrew ostaa paikallisesti vahvoja brändejä. Tuskin monikaan ulkomailla tietää mitä on Hartwall Jaffa.

Olen ostanut tätä pienen position hintaan 688 DKK. Kirjoitushetkellä kurssi on 580, eli olen rumasti noin 16% miinuksella. Uutta osakkeiden osto-ohjelmaa ei ole julkaistu, yritysostoilla on hieman dilutoitu nykyistä osakekantaa. Kokonaisuus on kuitenkin plussalla osto-ohjelman reilun koon vuoksi. 

Yhtiötasolla ajattelisin että tätä saa nyt kohtuulliseen hintaan. Vaikkakin varmasti osa tunteesta johtuu siitä, että olen ankkuroitunut ostohintaani. Tanskalainen osinkojen verotusjärjestelmä on pitänyt ostohalut poissa. Katsotaan ensin minkälainen prosessi on osinkojen takaisin hakeminen. Osaketta voi toki pitää myös kalliina, jos ajattelee energiakriisin ja inflaation iskevän yhtiöön kovaa. Varmasti näin voikin käydä, sillä paras katehan saadaan ravintolamyynnistä. Monet yhtiön tuotteet luokitellaan premium-tuotteiksi. Ulkona syöminen ja arjen ylellisyyksistä luopuminen ovat ensimmäisiä asioita mitä tapahtuu, kun taloudessa rahat ovat tiukalla.

En aseta nyt kurssihälytystä, vaikka säännöllisesti mietinkin voisiko tätä lisätä. Ajattelin 2v välein hakea osinkoja takaisin Tanskan verottajalta. Ensimmäinen kerta tulee 2024. Jos vaan mieleni maltan, niin odotan tuonne asti ennen kuin harkitsen lisäämistä. Sen jälkeen ollaan toivottavasti selvemmillä vesillä myös energiakriisin ja inflaation suhteen.

Sampo
Markkinat ottivat tuloksen vastaan pienellä nousulla. Tulos oli hyvä, mutta se ei ollut loistava. Erityisesti henkilästökulujen kasvu noin 30 milj. edestä luulisi olevan pysyvä kuluerä. H1 tilikauden tulos on 897 milj. kun 2021 se oli 1 112 milj. Osakekohtainen tulos ilman kertäeriä on 1,61 vs. 1,8 vertailukautena.

Sampohan aikoo jakaa tuloksesta ilman kertaeriä noin 70% ulos vakuutusosinkona. Jo tällä tuloksella osinkoa tulisi 1,12€ joka omalle keskihinnalleni tarkoittaisi 3% osinkoa. Ja vuotta on vielä 6kk jäljellä. Yhdistettynä omien osakkeiden ostoon ja vielä mahdollisesti tulevaan ylimääräiseen osinkoon, tämä on keskihinnalleni hyvä ja vakaa osingon maksaja. Inderes toisti lisää suosituksen, sitä perusteltiin kohtuullisella tuotolla riskiin nähden.

Sampo on salkkuni suurin omistus 13,5% painotuksella. Jos kaikki menee hyvin, Sampo tarjoaa salkun kokoon nähden hyvän tuoton seuraavan 3 - 5 vuoden aikana. Kun ylimääräinen pääoma on jaettu pois, nähdään mikä tulee olemaan sen hetkinen osinko jota yhtiö omistajille jakaa. Harkitsen lisäämistä vasta tämän jälkeen, tuolloin painotuskin on toivottavasti laskenut lähemmäs 10% tavoitetasoa. Turvallista ja vakaata tuottoa tarjoavaa yritystä voi toki pitää pienessä ylipainossa, mutta minusta tämä on siltikin edelleen hivenen liian suurella painolla salkussa.

Telia
Hidasta kasvua liikevaihdossa, mutta liikevoitossa huomattava lasku. Markkinat palkitsivat 4% kurssilaskulla. Telian ydin, eli operaatioliiketoiminnan kasvu oli 4,3%. Kulut olivat hienoisesti laskussa, eli voinee olettaa että strategia etenee haluttuun suuntaan. Inderes nosti raportin jälkeen suosituksen lisää tasolle. Yhtiö aloittaa 5,4 miljardin SEK omien osakkeiden osto-ohjelman. Tämä vastaa noin 3,5% koko osakekannasta, mutta yhtä kaikki sillä saadaan jaettua pääomaa pitkäjänteiselle omistajalle. Tätä vauhtia operatiivinen vapaa kassavirta ei tule kattamaan osinkoa.

Indereksen lisää suositusta perusteltiin 3% tuloskasvulla ja 6% osingolla. Jos luottaa että nykyinen osinko pysyy vuoteen 2023 ja sen jälkeen se lähtee hiljalleen kasvamaan, tämähän voi olla ihan hyväkin ostopaikka. En hypi ilosta tällä tuloksella ja minusta kurssilasku on perusteltu, mutta odotan mielenkiinnolla millä tasolla tulos tulee olemaan, kun strategiakausi on saatu päätökseen vuonna 2023. Ennen tätä en ole suunnitellut lisääväni, ellei kurssissa sitten tapahdu huomattavaa pudotusta. Laitoin kurssihälytyksen 3€ tuntumaan, joka vastaa noin 33 SEK eli 11% romahdus vaaditaan. Tämä ei perustu kovin tarkaan arvioon, vaan muutaman minuutin FCF excelillä leikkimiseen. Kurssihälytyksen aktivoituessa täytyy tilanne arvioida tarkemmin.

Tietoevry
Liikevaihto kasvoi 3%, liikevoitto supistui 56% korkeampien kustannuksien ja myyntivoittojen puuttumisesta johtuen. Tämän vuoden tulosta painaa Ukrainan sota ja Venäjältä irtaantuminen. Tietoevry hoiti asian tyylikkäästi, se myi Venäjän liiketoiminnan yksikön johdolle ja näin ollen pääsi nopeasti eroon Venäjästä. Kasvuohjeistusta nostettiin hieman. Ihan ok tulos, Tietoevry on ollut tasaisen varma suorittaja salkussa.

Yhtiö suunnittelee Tietoevry Banking liiketoiminnan eriyttamistä omaksi listatuksi yhtiökseen. Tämän arvioidaan vapauttavan omistaja-arvoa. En tiedä miten suhtaudun tähän. Salkkuun tulee taas uusi yhtiö pienellä painolla. Se pitää joko myydä pois tai ostaa lisää. Sitten, en tiedä haluanko omistaa pelkkää finanssialan ohjelmistoyhtiötä. Ajattelen että noin spesifi erikoistuminen lisää huomattavasti toimialariskiä. Nyt menetän TietoEvryn omistajana yhden parhaiten kasvavista liiketoiminnan osa-alueista. Tiedän kyllä, että on ihan sama omistanko sen erillisenä osakkeena vai osana Tietoevryä, mutta käytännössä se tarkoittaa yhtä uutta yhtiötä salkkuun, jonka tulospäivistä, uutisoinnista ym. pitää olla kärryillä. Miksi Banking puoli on se, josta haluttaisiin irtautua. Miksei Connect tai Transform ole divestoitavien listalla, kun Banking on kasvanut hyvin ja siinä on parempi marginaali.

Tankkasin tätä maaliskuussa, toistaiseksi ei ole suunnitelmissa ostaa lisää. Haluan nähdä miten Banking liiketoiminnalle käy, sen jälkeen mietin minkä arvoisia Tietoevryn jäljelle jääneet osat ovat.

Visa
Visan tilikauden vuoksi nyt arvioidaan Q3 tulos. Hyvä tulos, vaikka vertailukausi oli heikko. Tulos kasvoi 26% ja EPS 29% omien oston myötä. Liikevoitto sisältää 865 milj. kertaerän. Kulujen nousun myötä marginaalissa on painetta, mutta liikevoittomarginaali silti hyvällä 64% tasolla. Ulkomaanmatkailu palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle. Visan kannalta tämä on hyvä asia, cross border transaktiot ovat tuottoisampia kun maan sisällä tapahtuvat. Kokonaisvolyymien kasvu on hidastunut, mutta edelleen hyvää 10 - 20% kasvua.

Pääomaa palautetaan omistajille kovaa tahtia omien oston ja osinkojen muodossa. Harmittelen etten ole ostanut tätä enempää, omistaminen on ollut nautinto. Operatiiviset kulut ovat vakaat ja huonoinakin aikoina marginaali on pysynyt hyvällä tasolla. Viimeksi maksoin Visasta 36 PE-kerrointa, nyt saisi pienemmällä kertoimella vaikka hintaa on tullut noin +5%. Ongelma on edelleen vahva dollari, jonka vuoksi euromääräinen tuotto on +17%.

Uskon että vaikka maksaisin tästä 33 pe, niin yhtiö kasvaa muutamassa vuodessa taas ostohintaan verrattuna järkevämmälle pe-tasolle. Mutta valuuttakurssien tuodessa hintaan noin 15% vastatuulta siitä minkä ajattelen olevan normaalimpi taso, en ehkä uskalla harkita lisäämistä vielä. Laitan kurssihälytyksen hintaan 195$. Jos sinne laskee, niin uskon saavani hyvällä tuotto-odotuksella osinko + arvonnousu. Lasken että 10v osinkovirta olisi karkeasti 45$ arvoinen. Suuri osa sijoituscasesta nojaa edelleen arvonnousuun.

UPM
Liikevaihdossa 10% kasvu, liikevoitossa laskua johtuen korkeammista kuluista. Inflaatio näkyy UPM:n tuloslaskelmassa selkeästi. EPS 0,78 vs. 0,87. Suurinvestoinnit tukevat tulosta 2023 alkaen, ymmärtääkseni tuolloin Uruguayn sellutehdas pääsee käynnistymään. Saksan biokemikaalijalostamon kustannusarviota nostettiin ja käynnistymistä lykättiin. Näillä näkymin sen käynnistyisi 2023 loppuun mennessä, eli tehtaan vaikutus tulokseen on nähtävillä 2024 lähtien. Olkiluoto 3:n pitäisi käynnistyä 12/2022.

Nykyinen tulos kattaa hyvin 4,5% osingon. Pidän sitä turvallisena pohjatuottona, jonka varaan uskaltaa laskea sijoituscasea. Osinko on ollut nykytasolla 2019 alkaen. Kasvuhankkeiden valmistuttua uskoisin, että sitäkin hilataan taas hiljalleen ylöspäin. (Ensin parannellaan ehkä tasetta 1 - 2v.) Eli muutaman vuoden sisällä uskaltaa jo odotella pientä osingon nostoa. UPM:n osto-ohjelmani jatkuu Nordean OST:llä.

Kesko
H1 tulos kasvoi 5% vertailukaudesta. Väkivahva tulos. Liikevoittomarginaali 6,5%. H1 eps on komea 0,71 ja se riittää jo miltei kattamaan 1,06€ osingon. Mielenkiintoista että päivittäistavarakauppa sekä rakentaminen ja talotekniikka tekivät miltei yhtä paljon liikevoittoa! Autokauppa jatkaa pienellä 10+ milj. liikevoitolla. Myös autokaupan liikevoitto on tässä markkinatilanteessa mielestäni hyvä. Erityisesti miellytti toimitusjohtaja Helanderin kommentti siitä, että kunhan toimitusvaikeudet parantuvat, niin autokaupalta voi odottaa selvää tulosparannusta.

Keskon investoinnit kasvuun selkeästi toimivat. Tältä näyttää, kun yritys tekee oikeita investointeja oikeaan aikaan. Autokaupan osalta kaipaisin edelleen näkyvyyttä siihen, mihin investoidaan ja miten ne investoinnit tuottavat. Kovin suurta tulosta ei saada vaikka monta vuotta on investoitu kymmeniä miljoonia. Toki nykyinen markkinatilannekin on poikkeuksellinen.

Olen tyytyväinen omistaja. Jatkan osto-ohjelmaa Nordean puolella.

Investor AB
Nopealla vilkaisulla tulos ei ole kovin hyvä. Tulosta tuli -130 800 milj. SEK. Eli siis tappiota. Vastaavana aika viimevuonna, Investor teki voittoa 121 510 milj. SEK. Sijoitusyhtiöthän raportoivat sijoitusten käyvän arvon muutokset tuloslaskelmassa. Kun tämän vuoden tuloksesta vähennetään arvonlasku, joka on vain kirjanpidollinen erä, niin tulosta tuli 10 584 milj. SEK. Viime vuonna vastaava luku on 12 183 milj. SEK. Tulos siis laski, mutta tappiota firma ei tee.

Mielestäni tärkeimmät luvut ovat emoyhtiölle saadut kassavirrat. Kirjoitettu muotoon 2022 H1 vs. 2021 H1. Listatuista yhtiöistä tuli osinkoja 8 207 vs. 6 647. Listaamattomista yhtiöistä 90 vs. 5 515. Ja EQT:stä 3 867 vs. 2 698. Kokonaisuutena 22H1 vs. 21H1 on 12 164 vs. 14 860. Kassavirrat laskivat, kulut nousivat. Oikeutetusti osakkeen hinnasta on lähtenyt 24% tämän vuoden huipuista.

Yhtiöllä tuntuu olevan selkeä focus jokaisen omistuksen kohdalla, että mihin suuntaan liiketoimintaa pitää kehittää. Luotan yhtiöön ja uskon että tätä kannattaa tankata tasaiseen tahtiin riippumatta hetkellisistä heilahduksista. Taustalla oleva liiketoiminta on kunnossa. Maailmanmarkkinan elpyessä myös tytäryhtiöiden tulos elpyy. Osto-ohjelma jatkuu Nordean puolella.

Main street Capital
Tämä on Nordean salkussa pienellä painolla kassavirta sijoituksena. Sijoitus-case nojaa osinkoon, jonka turvin saan ostettua muita, turvallisempia yhtiöitä. Osto-ohjelmani jäi kesken kun Nordea lopetti 1% kulukaton yhdysvaltoihin sijoittaessa. Hieman harmi, koska tulos kasvoi 23% ja osinkoa nostettiin jälleen. Lisäksi maksetaan pieni ylimääräinen osinko. Tuloshan ylittää osingon noin 20%:lla, eli toistaiseksi osinko on turvattu. Johto antoi positiiviset tulevaisuuden näkymät, mutta markkinaympäristö näyttää vaikeutuvan korkojen nousun myötä.

Mutta jos kasvua on vielä luvassa joitain vuosia, jonka jälkeen osinko pysyy silloisella tasollaan niin sijoitusta voi sanoa onnistuneeksi. Nykyisillä valuuttakursseilla osinkoa tulee vuodessa noin 7% ostohinnalleni. Tällä hetkellä en harkitse lisäämistä, enkä myymistäkään. Toistaiseksi jää Nordeaan tuottamaan kuukausittaista osinkovirtaa. Osingot käytän Investorin osto-ohjelmaan.

Warner Bros. Discovery
Spin-offin jälkeisestä hinnasta on kadonnut 40%. Ja suunta näyttäisi olevan alaspäin. Tein virheen kun en myynyt heti. Ajattelin, että tästä saa paremman hinnan vähän ajan päästä. En nähnyt näin totaalista arvostuskertoimien sulaamista kauttaaltaan. Makroralouden lisäksi tähän iski erityisen surkea tulos, josta palkittiin 16% laskulla. Kirjoitushetkellä hinta on 14,6$.

Surkea tulos johtuu alaskirjauksista ja ylimääräisistä kuluista toimintojen lopettamisen suhteen. Johto iloitsee jo saavutetuista 1 000 milj. säästöistä, ennustaa niitä tulevan vielä 2 000milj. edestä. Lainaa on lyhennetty 6 000 milj. mikä onkin vakuuttava suoritus. Vapaa kassavirta käytetään lainan lyhentämiseen kunnes se on tavoitetasolla 2024 ensimmäisen puoliskon aikana.

Minusta suunnitelma kuulostaa edelleen hyvältä. Suoratoisto ei tule olemaan hyvää bisnestä yksinään, kun kaikki arvokas ohjelmasisältö on katsottavissa 10$ kuukausimaksulla. Jotta tämä olisi kannattavaa, elokuvien budjetti pitäisi olla murto-osa nykyisestä. Sisältö pitää saada tuottamaan monipuolisemmin. Johto puhuu siitä, miten sisällön laatu on määrää tärkeämpi. Samaa mieltä. Johto puhuu HBO:n ja Discovery+:n yhdistämisestä. Sitten twitterissä mietitään miten D+:n reality roska saadaan yhdistettyä HBO:n laatusisällön kanssa. En itsekään näe tätä toimivana yhdistelmänä.

Yhtiö aikoo käyttää vähemmän rahaa sisällön luomiseen ja keskittyä siihen että tuotettu sisältö saadaan tuottamaan mahdollisimman hyvin. Kuulostaa hyvältä, mutta toistaiseksi tämä on pelkkää puhetta. Samalla kerrotaan että HBO:n ohjelmasisältöön käytetään ennätysmäärä rahaa juuri nyt. Tavoitteena on 130 milj. tilaajaa. Enää ei ole kyse siitä, haluanko omistaa tätä. Kyse on siitä, mihin hintaan tästä kannattaa luopua. Ärsyttävä 500€ positio vie liikaa ajatuskapasiteettiani. En ajatellut myydä nyt, odottelen ainakin Q3 tulosta. Minusta strategia kuulostaa hyvältä ja mikäli alkaa näyttää siltä että se toimii, tästä voi saada reilusti nykykurssia paremman hinnan.

Q3:lla haluan nähdä että adjusted ebitda on vähintäänkin Q2 tasoa, eli 1 660 milj. Net leverage on laskenut alle 5,0x sekä mielelläni tilaajamäärän kasvua. Sitten kuuntelen johdon kommentit tarkkaan. Jos tulevaisuus näyttää lupaavalta ja kurssissa nähdään merkkejä noususta, odotellaan lisää. Muuten harkitsen että myyn pois, hinnalla millä hyvänsä jotta saan rahani parempaan paikkaan ja mielenrauhan.

Yhteenveto
Olen yrittänyt päästä eroon siitä tavasta, että luen tulosraportteja etsien syitä miksi tähän tulokseen pitää olla tyytyväinen. Jossain määrin koen onnistuneeni ainakin tällä kertaa. Monet yhtiöt tekivät "ihan hyvän" tuloksen, harva teki loistavan tuloksen. Tähän tietenkin vaikuttaa maailmantalous yleisesti.

Minulla on salkussa kaksi teleoperaattoria, jotka karsivat turhaa rönsyilyä. Kummankaan kurssi ei ole kovin suotuisasti kehittynyt ostohetkeen nähden, mutta uskon että molempien tulevaisuus voi olla parempi kuin menneisyys. Jälkiviisaana ei kuitenkaan ehkä olisi kannattanut ostaa kumpaakaan, kilpailijoilta olisi saanut paremmat tuotot. Hyvä muistutus siitä että osaketta ostaessa pitäisi tietää mitä ostaa.

Divestoinnit tuntuvatkin olevan nyt päivän sana. Telian ja AT&T:n lisäksi Tietoevry ja 3M ilmoittivat tuottavan liiketoiminnan eriyttämisestä omaksi yhtiökseen. Molempien tapauksessa kurssi nousi. En ole varma miten itse suhtaudun tähän. Kai se on kokonaisuutena parempi, voin sitten itse valitä minkälaista liiketoimintaa haluan omistaa.

Maailma on täynnä hyviä yhtiöitä, joita haluaisin omistaa. Taas tuloskausikatsausta kirjoittaessani mietin, että kylläpäs tuo noin 10 yhtiötä alkaa olemaan sellainen määrä että enempää ei ehdi seuraamaan sellaisella tarkkuudella kun haluaisin. Mietin myös miten paljon aikaa käytän yhtiöiden seuraamiseen, ja miten vähän teen silti myyntipäätöksiä. Olen harkinnut että lasken hieman kynnystä myydä osakkeita pois, jos siitä saisi apua salkun huonoon tuottoon. Jäljelle jäävät yhtiöt olisivat sitten sellaisia että tunnen ne erityisen hyvin.

Äkkinäistä liiketta en ole tekemässä. Mutta jossain vaiheessa alkaa tuntumaan, että jokin yhtiö ei kuulu salkkuun. Minusta tuntuu että nykyään kynnys myydä se pois on  paljon pienempi mitä se oli 1 - 2 v sitten. Miksi seuraisin markkinoita, jos en ikinä kuitenkaan myy mitään pois, riippumatta siitä miten huonoja uutiset ovat? Kannattaako salkussa pitää yhtiötä jota ei ole valmis ostamaan lisää?

Vielä tiivistettynä tuloskauden tunnelmat. Yhtiöt voivat huonosti, johtuen huonommasta makronäkymästä. Olen kuitenkin huomaavinani heikkoutta kauttaaltaan. Kasvuodotuksia hilataan alaspäin tai tulos jää odotuksista. Tuskin salkussa mitään konkurssiaaltoa nähdään, mutta ehkä omiakin odotuksia on syytä viilata hieman alemmas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti