torstai 1. joulukuuta 2022

Kuukausikatsaus 11/2022

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
1 927,17€
Pitkästä aikaa tuntuu siltä, että olisi kiva tehdä vähän keikkaa. Hetken ehti tuntua että palkalla tulee mukavasti toimeen, nyt nousevat korot ja elinkustannukset ovat alkaneet taas hillitä tuhlailuhaluja.

Kulutus
1 004,65€
Rahaa kului turhan paljon. Pyörään piti vaihtaa osia. Tilasin myös kasan urheiluravinteita jotka riittävätkin pitkälle vuoteen 2023.

Osinkoja.
273,4€

Säästöön
2 450€
150€ Nordeaan, 50€ käteiseksi ja 100€ sijoituslainan lyhentämiseen. 2 000€ Visaan.

Salkun tilanne
30.11.2022 salkkuni saldo on 25,7% tavoitteesta.
+4 007€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 0,9%.
Sijoituslainaa 0€

Vihdoin 1/4 tavoitteesta kasassa, eli 25% ylitetty. Salkku on noussut ihan huomaamatta. Salkku on päässyt nousemaan huomaamatta, koska olen käyttänyt suuren osan ajasta treidaamiseen. Ajattelin kirjoittaa tästä erikseen, kun saan lisää kirjoitettavaa, mutta avaanpa sen nyt lyhyesti tähän:

Ensin meni huonosti. Monta tappiollista kauppaa putkeen. Tiukensin ja tarkensin sääntöjä joilla teen entryt. Johtikin siihen että viimeiseen 2 viikkoon en saanut yhtään kauppaa aikaiseksi. Olen varannut osan arki-illoista treidaamiseen, mutta sen sijaan istun koneella tekemättä mitään hyödyllistä tai edes hauskaa. Treidaamattomuus johtuu toki osittain siitä että vaihdoin taas kuntoiluohjelmaa. Samaan aikaan kun viikossa on vain 1 vapaa ilta, niin pyörä otti ja hajosi uudemman kerran lyhyen ajan sisällä.

Ajanpuutteen takia ajattelin että jatkossa en edes yritä päivänsisäistä kauppaa. Kiireisessä arjessa se johtaa liian helposti siihen että tulee tehtyä typeriä ratkaisuja. Ajattelin yrittää muutaman päivän mittaisia swingejä. Kerran oli jo käsi ostonapilla, indeksi-shortti olisi mennyt juuri niin kuin odotin sen menevän, mutta juuri sillä kertaa sitten jänistin ja jäi kauppa tekemättä.

Tuollainen menetetty tilaisuus harmittaa minua enemmän kuin hävitty kauppa. Vaikka en edes hävinnyt rahaa. Ehkä minulla on liikaa sellainen ajatus että kauppoja pitää saada aikaiseksi jotta voi kehittyä. Aktiivisuudesta puheenollen, treidaus on toisaalta tehnyt juuri sen minkä halusinkin sen tekevän. Mielenkiinto keskittyy muuhun kuin pääsalkun seuraamiseen, jolloin raha ei polttele taskussa yhtä pahasti kuin aiemmin. Käyttötilillä on edelleen käteistä sitä varten että voisi tehdä ylimääräisen oston, mutta nyt ei ole ollut pakottavaa tarvetta sitä tehdä. Vielä pitäisi tuplata treidisalkku niin pääsen tekemään kauppaa suorilla osakkeilla. Siinä on sitten stop-lossitkin käytössä mikä tuo tiettyä turvallisuuden tunnetta kun en kuitenkaan voi päivystää tietokoneen ääressä jatkuvasti.

Muuta
Kuukausi sitten kirjoitin miten kuun alussa tuli tehtyä monta kirjoitusta, sitten energiat katosivat. Tässä kuussa kävi vähän samalla tavalla treidaamisen kanssa. Ensimmäinen kaksi viikkoa jaksoi tehdä paljon, sitten ei jaksanut enää mitään. Pitää löytää itselle sopiva tapa tehdä tätä, eikä yrittää pakottaa useamman tunnin sessioita työpäivän päätteeksi.

Pyörä hajosi toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Vein sen XXL:n huoltoon jossa yrittivät sen korjata, olivat vaihtaneet väärän osan. Sitten vein sen rikkinäisen osan sinne, myivät tilalle väärän kokoisen vaihtokappaleen. Pyörä on ostettu XXL:stä joten ajattelin että näkevät tiedot ja osaavat katsoa sopivan osan. Yritin säästää väärässä paikassa, kun "halpa" huolto tulikin maksamaan useamman käynnin ja kaksi kertaa laskutettu väärästä osasta. Lopulta piti hakea erikoisliikkeestä oikea osa. Korjaajan ammattitaidossa oli huomattava ero jo lyhyen keskustelun perusteella.

Ei tämä touhu montaa kymppiä minulle tullut maksamaan, mutta se vei usean illan viikosta. Kun olen jo muutenkin väsynyt ja arki tuntuu liian kiireiseltä, ei olisi kiinnostanut enää viettää ylimääräisiä iltoja jonottamassa varaosaa joka sitten osottautuu vääräksi. Vaikka olen pihi, niin maksan mielelläni 10€ enemmän siitä että säästän useamman tunnin aikaani ja saan ystävällistä ja osaaavaa palvelua. Tätä ei kannata pitää suosituksena ostaa tai myydä XXL:n osaketta... mutta ovat kurssilaskunsa ansainneet!

Meillä on kiinteä sähkösopimus 9/2023 asti. Siitä huolimatta seuraan pelolla sähkön kehitystä. Työkaverit syyttävät sähköyhtiöitä liiallisesta voiton tekemisestä. En ymmärrä miksi. Minusta tilanne on seurausta huonosta energiapolitiikasta, kun esimerkiksi tuulivoimainvestointeihin on annettu tukea. Yritystuki johtaa siihen että sellainen investointi joka olisi vapaassa taloudessa paras vaihtoehto, ei olekkaan yritykselle enää paras sijoitus. Yritys sijoittaa sinne mistä sijoitukselle saa parhaimman tuoton, näin sen pitääkin mennä. Eli jos energian hinta kiukuttaa, syytä hallitusta. Nykyistä ja edellistä. Pidän vihreää energiaa ilman muuta hyvänä asiana ja sitä onkin syytä tukea, mutta ei kaiken muun kustannuksella.

Eletään vuoden pimeintä aikaa. Kolmen viikon päästä päivät alkavat pitenemään. Kahdeksan viikon päästä ei ole enää pilkkopimeää kun pääsee töistä, vaan ainoastaan todella hämää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti