perjantai 9. joulukuuta 2022

Yritin keksiä ostettavaa.

Olen yrittänyt keksiä, mihin voisin parkkeerata käyttötililläni makaavan noin 3 000€. Tuohan on 0-korkoinen tili, eli siellä niitä ei kannata makuuttaa inflaation syötävänä. Sen jälkeen kun tankkasin Visaa, minulla ei ole ollut suunnaton tarve työntää käteistä pörssiin, mutta järki sanoo että johonkin se olisi hyvä saada tekemään töitä.

Lähde: Hotpot.ai

En osaa sanoa onko osakemarkkinoiden pohjat jo nähty. Sekä positiivisesta että negatiivisestä skenaariosta saa tehtyä uskottavan narratiivin tällä hetkellä. Esim. Inflaatio jäähtyy, korkoja aletaan laskemaan vuoden sisällä, talous lähtee uuteen nousuun. Tai sitten energiakriisi syvenee, inflaatio jatkaa nousemistaan tuotannon pullonkaulan vuoksi, korkoja nostetaan entisestään, työttömyys nousee ja maailman talous romahtaa.

Noh, nyt kuitenkin ajattelen että ainakin tietyt osakkeet voisivat olla mielummin halpoja kuin kalliita. Pitkässä juoksussa optimisti yleensä voittaa. Ja vaikka olisinkin väärässä, niin ajan kanssa saan kerättyä lisää käteistä eli pääsen kyllä ostamaan lisää seuraavan 6kk sisällä, jos näyttää että työnsin rahani markkinoille liian aikaisin.

Visaa tankkasin juuri lisää ja ajattelen sen olevan toistaiseksi riittävällä painolla kun position koko on 4 800€ ja 8% salkusta. Jäljelle jää 3M, Coca-Cola ja AT&T. Lyhyt kommentti jokaisesta.

AT&T
Yhtiö on tehnyt hyvää työtä sen jälkeen kun päättivät trimmata liiketoiminnan yksinkertaisemmaksi ja suoraviivaisemmaksi. Toimiala on ongelma. Sekä T että kilpailija Verizon ovat molemmat laskutrendissä. Eli keltaisella näkyvan 200 ma:n alapuolella viikkograafissa. Alla T:n graafi.


AT&T on toki hyppinyt narua 200 ma:n kanssa jo pitkään käyden välillä sen yläpuolella ja sitten taas romahtaen takaisin alas. Toimiala lienee tullut niin kypsään ikään, ettei suurta kasvua ole odotettavissa. Edelliset kasvupyrähdykset on saatu kun älypuhelimet lisääntyivät ja ihmisille tuli tarve ostaa liittymä johon kuuluu internet-yhteys. Nyt kun kaikilta jo älyluuri ja liittymä löytyy, niin ainoa tapa kasvaa on voittaa markkinaosuutta. Sitähän eivät muut kilpailijat tuosta vaan anna eli nopeaa kasvua ei ole tulossa. Väestökasvu ei sekään tuo huomattavaa vetoapua.

5G liittymistä ja kuituinfran kasvusta saatanee pientä tuloksen nousua, mutta uskon sen nousevan inflaation mukaan, eli sitä vauhtia kun hintoja saadaan nostettua. Kunhan T saa velan tavoitteeseen ja aloitettua omien osakkeiden ostot, yhtiö voi ehkäpä saada aikaan hyvääkin omistaja-arvoa. Täytyy tutustua tarkemmin tähän, kunhan jaksan. Hyvä osto ehdokas.

3M
Tämä on ollut salkun murheenkryyni. 179$ keskihinnalla pääomaa on syöty paljon, kun nykykurssi on 124$. Voisi ajatella yhtiön olevan halpa, mutta epäilen että kyseessä on ankkuroituminen entiseen hintaan. Korvatulppa oikeudenkäynti ja health care:n spin-offi tulee syömään tuloksesta noin 25%. Ajattelin että on parempi seurata tämän epävarmuuden yli. Muistista sanon että 2023 pitäisi olla Health care spin-off maalissa ja sillon toivottavasti oikeudenkäynneistäkin on opittu jotain uutta. Eli en usko että tätä kannattaa ostaa lisää seuraavan 6 - 12kk aikana ennen kuin tulevaisuus on selvillä. 3M on kurssilaskusta huolimatta salkussa 8% painolla eli yhtiössä on euroja kiinni 5 200€.


Myös 3M kurssi on laskutrendissä sitten 2018 saavutetun huipun ja 240$ kurssin. Ennen tätä yhtiö on vain lyhyesti käynyt 200 ma:n alapuolella koko historiansa aikana. Nyt yhtiö on ollut 3 vuotta 200ma:n alla lukuunottamatta tuota kuvassa näkyvää noin 6kk pätkää. Odottelen että tulevaisuus selviää ja kurssi näyttää vahvuuksia, ennen kuin harkitsen lisäämistä.

Tämä on kaikesta huolimatta hyvä yhtiö, joka on vahvasti voitollinen. Inflaatiosta huolimatta marginaalit ovat hyvällä tasolla. Yhtiön voitonjaon muotoon kuuluu omaa mieltä miellyttävässä suhteessa omien osakkeiden ostot sekä osingot.

Coca-Cola
Niin pitkään kuin muistan tätä seuranneeni niin olen pitänyt hintaa liian kalliina. Olen asettanut kurssihälytyksen hintaan 58$. Jos sinne laskee (tai mielellään jo vähän ennen) niin pitää tehdä tarkempi kassavirta-arvio ja arvonmääritys. Tuo kurssi perustuu historialliseen pe-lukuun. Coca-Colalla on täysin erilainen kurssikäyrä kahden ensimmäisen yhtiön kanssa, se nimittäin on edelleen vahvasti nousutrendissä.
Yhtiö on ilman muuta laadukas ja on nousunsa ansainnut. Suurimpana riskinä pidän sitä että tulee ostettua teknisesti huonossa paikassa jonka jälkeen kurssi lähtee kohti 200ma:ta.

Eihän mikään liiketoiminta ole riskitöntä. Täysin mahdollista, että KO ei löydä enää keinoja kasvaa ja markkinat päättävät että nykyiset arvostuskertoimet eivät ole hyväksyttäviä. En uskalla odottaa alkoholijuomista tulevan kovin suurta kasvua kun puhutaan Coca-Colan markkina-arvosta. Pidän tätä kuitenkin turvallisena bondin korvikkeena.

Mistä tulikin mieleeni, olen viime aikoina miettinyt olisko järkevää sijoittaa osa rahoista velkakirjoihin, nyt kun niistäkin saa jotain tuottoa. Tämän pidemmälle en ole ajatusta vielä vienyt. Käytännössä tämä täytynee toteuttaa ETF:n kautta, jos päädyn pitämään sitä hyvänä ratkaisuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti