keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Kuukausikatsaus 1/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
2 717,36€
Peruspalkan lisäksi tässä on sitouttamisraha viime vuodelta. Sellainen maksettiin, kun en ottanut lopputiliä ennen vuodenvaihdetta. Lopputilistä puheenollen, taas on ahkera työkaveri lopettamassa eikä se ainakaan työmotivaatiota nosta.

Kulutus
800,95€
Tässä kuussa kulutus oli pientä, koska maksoin joulukuussa auton akun omalta tililtä ja nyt kompensoin sen siinä summassa jonka laitoin yhteistilille. Ylimääräisiä kuluja olivat 90€ puvun kengät. Edelliset murenivat alta kesken muistotilaisuuden. Kannattaa tarkistaa missä kunnossa kengän pohjat ovat ennen kun vedät ne jalkaan ja lähdet hautajaisiin. Pohja on sellaista materiaalia että hapertuu ajan mittaa.

Osinkoja.
39€
Tylsä tammikuu.

Säästöön
1 350€
Tavalliset 50€ käteiseksi ja 150€ treidaus tilille. Sitten muistin että Nordean AOT:lle ja OST:lle pitää tehdä vuoden ensimmäiset osakeostot. Joten ylimääräinen 150 sinne. Sitten laitoin vielä ylimääräisen 1 000€ treidaus tilille että pääsen häviämään rahaa isommalla positiolla.

Salkun tilanne
31.1.2023 salkkuni saldo on 26,3% tavoitteesta.
+2 283€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 1,2%.
Sijoituslainaa 0€

Aika ja keskittyminen on mennyt treidaamiseen. Tämähän oli toivottua, pääsalkussa ei raha polttele taskussa enää samalla tavalla, kun on pikkusalkku jolla saan veivata niin paljon kun haluan. Yllä oleva maininta rahan häviämisestä ei ollut vitsi: Kuukauden aikana tein 4 treidiä, joista mikään ei mennyt niin kuin suunnittelin. Viimeisessä oli vähän jo yritystä mutta markkinoilta loppui vauhti kesken.

Lyhyesti tuo tapaus Telia. Ostin sitä treidaus tilille. Myynnit tein pääsalkusta, koska olin siinä uskossa että voin Nordnetin tilien välillä siirtää osakkeita ilmaiseksi. Näinhän se ei ole, en tiedä mistä olin sen saanut päähäni. Kuukauden viimeisenä päivänä pamahti stop-loss ja 5,5% tappio, osakkeet lähtivät pitkästä salkusta. Kun huomasin etten saakkaan osakkeita siirrettyä tilien välillä niin joudun myymään osakkeet myös treidisalkusta ja ostamaan osakkeet takaisin pääsalkkuun. Eli yhden kaupankäyntikulun sijasta maksan niitä kolme.

Vaikka kaikki mitä teen näyttää menevän suohon, olen nauttinut tästä touhuamisesta. Mieli pysyy virkeänä ja joudun haastamaan itseäni. Tarkoitus ei ole hävitä rahaa maailman tappiin saakka, vaan kehittää itseä kunnes alkaa tulemaan voittoja. Siihen asti pidän positiokoot mahdollisimman pienenä. Indeksi-treidit 200€ positioilla ja suorat osakesijoitukset 2 000€ positiolla.

Pitkässä salkussa olen aloittanut jälleen osakkeiden seurannan. Seuraan salkun painotettua kehitystä muutamalla tunnusluvulla. Tai ainakin aion seurata. Ensimmäinen yritys johti turhautumiseen, kun tajusin että minun pitää nähdä paljon enemmän vaivaa excelin rakentamiseen. Ei riitä että poimin tuloslaskelmasta fiilispohjalta ne rivit joita haluan seurata. Sitten tajusin ettei samat tunnusluvut toimi eri yhtiöillä.

Yksi seurannassa käytetyistä tunnusluvuista oli ROIC. Muuten hyvä idea mutta 43% salkusta on finanssiyhtiöitä joilla tuo ei toimi kovin hyvin. Katsotaan saanko tätä ikuisuus projektia ikinä valmiiksi, päädyin siihen että minun on pakko rakentaa yhtiökohtainen excel seuranta, ennen kuin tämän saa tehtyä niin hyvin että se on mielekästä. Olenhan yrittänyt excel seurantaa jo aiemminkin ja tuolloin kyllästyin kesken sen viedessä liikaa aikaa.

Salkun seurannan avulla on tarkoitus myös tehdä päätöksiä. Jos jokin tunnusluku ei kehity haluamallani tavalla, panostan yhtiöihin jossa näen parhaimman potentiaalin juuri siinä.

Tuloskausikin on päässyt hyvään alkuun. Eihän tässä riitä vuorokaudessa tunnit.

Muuta
Joulukuusta lähtien olen ottanut kuntoilun kannalta kevyemmin. Iski väsymys josta tuntui ettei kannata puskea väkisin läpi. Tammikuun loppua kohden alkavat energiatasot palautumaan, välillä jo kaipaan kovempia jumppia. Harvoin teen näin fiksuja päätöksiä, eli kevennän kuormitusta kun alkaa oikeasti tuntumaan siltä että nyt ei jaksa.

Olen muuten myös kulkenut bussilla töihin. Kivaa kun ei tarvitse huolehtia vesisateesta tai vastatuulesta. Ostin bussikortin liukkaiden kelien vuoksi, vaikka ne eivät lopulta kestäneet kuin 3 päivää. Fyysisen kuormituksen helpottaessa myös psyykkinen vointi on parantunut. Olen pystynyt keskittymään pörssiin aivan eri tavalla kuin aiemmin. Siis oikeasti keskittymään, kynän ja paperin kanssa yrittänyt miettiä eri vaihtoehtoja ja kirjoittaa niitä ylös. Vaikka kuntoilu on minulle tärkeää, taitaa käydä niin että pitää säännöllisesti laittaa se taka-alalle ja käyttää energiani muuhun. Pakko se on myöntää, kaikkea ei saa tehtyä niin hyvin kun haluaisin. Siksi pitää kierrättää prioriteetteja.

Olen nyt 2 vuotta ollut nykyisessä työpaikassa. Ehdin saada useamman läheisen työkaverin. Nyt viimeinen heistä on lopettamassa. Aina hyvän työkaverin lopettaessa mietin, että miten jaksan nyt töissä, kun ei ole ketään kelle voi purkaa ärsytyksen ilman että täytyy miettiä mitä uskaltaa sanoa.

En voi syyttää lopettajia. Ihmiset tekevät päätöksiä joista uskovat saavansa parhaimman lopputuleman. Tiesinhän minä kuukausia kestäneestä valituksesta että parempi hänelle kun keksii jotain muuta. Ja 20% paremmalla palkalla harkitsin itekkin että kannattaisiko laittaa hakemusta!

Olen pääosin ollut tyytyväinen työpaikassani. Välillä ärsyttää, mutta niin kai meitä kaikkia. Joskus mietin että voisi lähteä paremman palkan perässä muualle, mutta mitä jos vaihdankin kohtuullisen työnkuvan sietämättömään työnkuvaan, jota ei jaksa edes paremmalla palkalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti