perjantai 1. joulukuuta 2023

Kuukausikatsaus 11/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.




Tuloja
3 849,57€
Tässä yhden kuukauden ja 3 viikon palkka. Ihan näin hyviin tuloihin en uudessakaan työssä pääse, vaikka palkka nousikin :D

Kulutus
952,05€
Kulutus oli yllättävän pientä, vaikka kaikenlaista ylimääräistä tähänkin kuukauteen mahtui. Pikkujouluihin piti ostaa vaatteita, kun ei kehdannut enää tulla hupparissa. Onko tämä sitä vanhenemista?

Osinkoja.
171,6€
Miltei 100€ vähemmän kuin vuosi sitten. Suuri ero johtunee NLY:n myynnistä.

Säästöön
1 600€
Suunnitelman mukaan oli tarkoitus tyhjentää käyttötilillä seisovaa käteistä lähinnä autotallia varten, eli laittaa aina 50€ vähemmän sijoituksiin. Tässä kuussa piti laittaa 600€, mutta yllättäen tuli tarve tehdä 1 000€ ylimmääräinen siirto, kun tankkasin Tietoevryä.

Salkun tilanne
30.11.2023 salkkuni saldo on 27,8% tavoitteesta.
+4 634€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 4,3%.
Sijoituslainaa 0€

Huh huh mikä nousu! Olisiko pohjat nyt takana? En tiedä aiheuttiko tämä nousu sellaisen innostuksen ettei ajatukset luista normaalin pessimistisesti, mutta juuri nyt olen luottavaisempi kuin koskaan. Minulla on sellainen olo että tästä on pakko tulla vielä hyvä. Salkku päätyikin kuukausiseurannassa uuteen ath-lukemaan. Muistelen että korkeammalla on joskus käyty, mutta ensimmäistä kertaa kuukausikatsauksessa on saatu kiinni yli 66k.

Myöhästyinkö treidisalkussani nyt korkohuipusta? 234€ käteisellä ei tehdä paljoa kauppoja. Harmittaa, kun pyöritellyt ideaa monta kuukautta ja yhtäkkiä huomaan olevani myöhässä. Oma vikahan se on, kun käytin treidikassan pitkän salkun ostoihin. Olen hokenut mielessäni että käteisellä on options value ja sitä kannattaa olla. Toisaalta hankala pitää käteisestä kiinni silloin kun ei ole mitään ideaa näköpiirissä. Ajatukseni oli siis niin yksinkertainen kun ostaa korko-etf:ää lähellä korkohuippua, jolloin laskevat korot nostavat nykyisten omistusten arvoa samalla kun uudet korkopaperit nakuttelevat 4% tuottoa. Enkä sano että olen tämän suhteen jo välttämättä myöhässä, mutta ensimmäinen osto olisi ollut hyvä tehdä jo hetki sitten.

Salkun osakkeiden määrällinen pisteytys on työn alla. Eli tämä QEPM systeemi josta lyhyesti jo kirjoitin muutama päivä takaperin. Pitää saada tämäkin valmiiksi ennen vuoden vaihdetta. Haluan nähdä tarjoaako vuoden 2022 luvuilla syötettynä parhaimman pisteytyksen saanut osake myös parhaimman kokonaistuoton vuonna 2023. Jos ei päässyt edes parhaimpien joukkoon, niin systeemissäni on jokin vialla ja sitä pitää korjata. Kuten sanottu, ei ole tarkoitus saada ostettua absoluuttisesti parasta osaketta aina, vaan tarkoitus on saada pienellä ajatustyöllä ostettua riittävän hyvä osake.

Joulupukkiralli vielä vuoden loppuun niin tästä tulikin oikein hyvä vuosi.

Muuta
Töissä oppii edelleen päivittäin jotain uutta, mutta rutiiniakin alkaa jo onneksi löytymään. Kuukauteen mahtui kahdet pikkujoulut, jotka onneksi olivat samana viikonloppuna niin jää enemmän vapaata tietokonepeleihin ja kaikkeen muuhun mukavaan :) Peräkkäiset pikkujoulut olikin hyvä syy olla toisella kierroksella vesilinjalla. Vähän pelotti miten pystyn sosialisoimaan ilman estoja laskevaa alkoholia mutta lopulta siinä ei ollut ongelmaa. Siihenkin pystysi varmasti tottumaan jos ottaisi aina tavaksi.

Tietokonepelejä olen pelannut vähän turhan paljon mutta sen seurauksena sain mielestäni hyviä ajatuksia. Kuntoilukin jäi hetkeksi tauolle ja koin kyllä että lisääntynyt vapaa-aika auttoi palautumaan arjesta paremmin. Tietokonepelit eivät sentään ole syy sille etten jaksanut lähteä jumpalle, vaan ensin kalenterissa oli ihan suunnitellusti lepoviikko ja sen jälkeen olikin pikkujouluviikko joten iltoja ei riittänyt enempää.

Blogia pitäisi jaksaa välillä kehittää, tai ainakin päivittää. Ajattelisin että suurilta linjoiltaan tämä on nyt niin hyvä kun sen tarvitsee olla, mutta pienesti minua häiritsee kun blogrollissa on blogeja joita ei ole päivitetty vuoteen. Jos ei mitään muuta, niin tämän verran voisi tsempata että päivitän seurattavat blogit. Tämä on ainoa lista mistä itse enää seuraan blogeja joten olisi jo aikakin laittaa kaikki seurattavat blogit listalle ja poistaa inaktiiviset. Nettiselaimen suosikeissa on kymmeniä blogeja joita joskus luin säännöllisesti, montaakaan niistä ei enää päivitetä.

Minullakin on kohta 6 vuotta täynnä bloggaamista. Aika rientää, miellän olevani edelleen aloitteleva blogi. Nykyään kirjoittaminen tulee jo aika rutiinilla. Vähän sellainen että ilman ei osaa olla, mutta ei ole ollut tarvetta pakottaa tekstejä. Säännöllisin väliajoin tulee jotain sanottavaa. Pitkään kesken olleen päivitetyt version muutamasta arvonmäärityskirjoituksesta ovat viimeistelyä vaille valmiit. Ovat olleet jo kuukauden verran, mutta kun en ole jaksanut oikolukea. Jotenkin teksti muuttui blogin reflektoinniksi. Näin käy joskus kun yrittää kirjoittaa vapaamuotoisesti tekstiä mutta jokin ajatus on jäänyt viimeisenä mieleen.

Se on joulukuu jäljellä ja taas on vuosi eletty. Hyvää joulun odotusta ja voimia vuoden pimeimpiin viikkoihin. Kolmen viikon päästä alkaa jo päivät pitenemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti