keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Salkku ylitti 70 000€!

On pienen juhlan paikka. Tällä päivämäärällä 27.12.2023 salkku pääsi uudelle kymmenelle tuhannelle. En voi uskoa että pieni salkkuni käy jo kahdeksatta kymmenettä! Edelliset kymmentuhat-luvut tulivat vastaan kun 4.1.2022 salkku ylitti 60k. Ennen sitä 8.5.2021 salkku ylitti 50k. Onneksi raja ylittyi loppuvuonna eikä alkuvuonna, kun muutenkin on paljon kirjoitettavaa vuosikatsausten ja tavoitteiden suhteen.

Olen laittanut salkkuun omaa rahaa 62 120,72€. Salkun arvosta on tuottoa 7 879,28€. Prosentuaalisesti suhteessa omaan pääomaan salkku on tuottanut 12,7%. Seuranta-aikani alkaa vuodesta 2008 eli prosentuaalinen tuotto vuodessa on 0,8%. Kovin onnistuneesta sijoitusurasta ei voi puhua. Keskimääräisen vuosituoton laskeminen näin suoraan ei ole täysin totuudenmukaista koska salkkuun menee jatkuvasti uutta rahaa. Minulle tärkein luku on tuo paljonko salkussa on tuottoa suhteessa omaan pääomaan ja sehän on totuudenmukainen luku riippumatta siitä minkä verran olen laittanut salkkuun rahaa ja mihin aikaan.

Toivoin että 2023 olisi se vuosi kun netto-osingot ylittäisivät 200€ / kk. Tämä tarkoittaisi että salkku tuottaisi enemmän rahaa mitä sinne laitan. Ihan siihen asti en ole päässyt kun kirjoitushetken keskimääräiset netto-osingot ovat noin 170€. Vuosi 2024 ei sekään näytä todennäköiseltä tämän tavoitteen suhteen, mutta ehkäpä 2025.

Salkku ehti noin 2v ajan madella 60k tuntumassa. En ehtinyt edes turhautumaan vielä, elämässä oli jatkuvasti jotain meneillään joten ei ollut aikaa pohtia miksi salkun arvo ei nouse vaikka lisään sinne rahaa joka kuukausi. Yhtäkkiä tämä merkkipaalu ylittyikin silmänräpäyksessä. Juurihan osakkeet kääntyivät takaisin nousuun?

60k - 70k välissä meni aikaa 722 päivää. Salkkun loppusumma on kasvanut keskimäärin 13,8€ / päivä. En edes uskalla laskea paljonko tästä on omaa uutta rahaa :D Varmaan suurin osa, osakepoiminta on vaikea laji.

Kylmän pakkassään kunniaksi arktinen maljan nosto.


Näin. Sitten mietitään mitä voisi tehdä paremmin:
Samassa ajassa kun OMXHGI on tuottanut 66% oman salkkuni tuottokäppyra Nordnetissä näyttää 18%. Tuotto on surkea. Säälittävä. Osa huonosta tuotosta menee aloittelijan virheiksi. Ensimmäisessä sijoituksessani Nokiassa tuhosin 60 - 70% sijoitetusta pääomasta ja tämän myötä tuottoni olivatkin heti alusta jo reilusti takamatkalla. Viimeinen arvon tuhoaja on ollut 3M kun 178$ keskikurssilla osake on nyt 108$. Itsepä olen mennyt siitä liikaa maksamaan ja innostuin vielä nostamaan osakkeen liian suureen painotukseen liian nopeasti.

Jotta jatkossa yha suurempi osa salkusta olisi tuottoa eikä omaa rahaa, olen suunnitellut indeksien lisäämistä. Tämä on ollut työn alla jo pitkään, mutta nyt asiaan pitäisi tarttua aktiivisemmalla otteella. Pysyn niissä indekseissä jotka olen valinnut (nykyiset painotukset suluissa). Eli pitäisi lisätä kehittyvien maiden ETF (IS3N 0,7%), osingot ulosmaksava Eurooppa ETF (IQQY 1,9%) ja pohjois-Amerikan ETF (VNRA 3,0%). Osakepoimija ei pääse karvoistaan, mutta kun nyt alkuun tuplaisi näiden sijoitusten painotuksen, niin sen pitäisi hiljalleen alkaa näkymään myös kasvavana tuottona salkussa. Indeksit ovat kirjoitushetkellä 12,2% painotuksella, ajattelen että pitkällä aikavälillä 20% olisi hyvä tavoite.

Jatketaan pitkäjänteistä työtä. 100 000€ lähestyy hitaasti mutta lähestyypä kuitenkin. Toivottavasti seuraava 10 000€ ei kestä taas 24 kuukautta. ¯\_(ツ)_/¯

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti