lauantai 5. marraskuuta 2022

Salkku ylitti 60 000€!

Eilen 4.11.2022 salkkuni saavutti uuden merkkipaalun, kun sen arvo ylitti 60 000€. Ylitys oli hetkellinen ja kesti vain noin 30 minuuttia, mutta kaikki mikä huomataan, lasketaan. Edellinen kymmentuhat-luku ylittyi 7.5.2021. Tämä herätti muutamman kirjoittamisen arvoinsen ajatuksen.


Kirjoitin 50k ylityksestä oman postauksen, koska pidin sitä merkittävänä merkkipaaluna. Tällä kertaa siksi, että huomasin tämän olevan oiva tapa seurata salkun kehitystä, koska voin helposti laskea paljonko salkun arvon noususta on omaa pääomaa ja paljonko tuottoa. Edellinen kymmentuhat-luku ylittyi 7.5.2021. Eli minulla kesti 546 päivää kasvattaa salkkua 10 000€. Viikkoina luku on 78. Kuukausina 17,9, pyöristetään täyteen eli 18. Salkku on siis kasvanut 18,32€ päivässä. 128,21€ viikossa ja 555,56€ kuukaudessa.

Vuonna 2021 kesäkuu - joulukuu laitoin salkkuun uutta rahaa 3 043€. Vuonna 2022 olen tallettanut rahaa salkkuun 7 550€. Jotta salkku kasvaa 10 000€, minun täytyy laittaa sinne uutta rahaa 10 593€. Tilanne ei vaikuta kovin hyvältä.

Onhan tässä taas huono hetki päivitellä salkun tuottokäyrää, kun kurssit ovat laskeneet huipusta rumasti. Mutta se ei sulje pois sitä, että sijoittamalla pitäisi saada tuottoa, ei menettää rahaa. Ennen kuin haukun taas itseni pystyyn, niin katsotaan ensin mitä indeksit ovat tuottaneet. OMXHGI, eli helsingin pörssin indeksi, johon on laskettu osingot mukaan on tuottanut samassa ajassa -5,58%. S&P500 indeksi ETF on tuottanut -10,4%. ETF:n kuluista siivottuna indeksi on tuottanut noin -10%.

Ei mene aivan niin surkeasti kuin ensin luulin. Jos vedetään mutka suoraksi, ja ilman tuota 10 593€ lisäsijoitusta salkun arvo olisi saman verran pienempi, niin olisin hävinnyt tässä ajassa -593€ eli -1,2%. Vaikka nousumarkkinassa olen hävinnyt molemmille vertailuindekseille, niin laskumarkkinassa taas salkkuni on pitänyt puolensa aika hyvin. Mestarisijoittajaksi en näillä prosenteilla voi julistautua, mutta huonomminkin voisi mennä.

Sanon jatkuvasti itselleni, että pitkäjänteinen sijoittaja voittaa aina. Mikä on riittävän pitkä aikajänne, kun salkku on vain vaivoin suurempi kuin sinne tallettamani rahasumma? Laskelmieni mukaan olen laittanut salkkuun rahaa 52 320€, eli tuottoa on noin 8 000€. Noh, eikös Buffetinkin kerrota sanoneen "Nobody wants to get rich slow" kun häneltä kysyttiin mikseivät kaikki vain kopio hänen tyyliään. Ehkä slow and steady wins the race?

---

Toinen merkkipaalu sattui osumaan samalle kuukaudelle, kun AT&T maksoi viimeisimmät osingot, jolloin vuoden aikana euromääräinen brutto-osinko ylitti 3 000€ ensimmäistä kertaa ikinä. Nettona on siis tullut noin 2 100€, joka on enemmän kuin kuukauden palkkani. Olen pitkään odottanut että netto-osingot ylittävät kuukauden palkan, koska olen ajatellut tämän olevan yhdenlainen haamuraja, jonka jälkeen voisi nähdä korkoa korolle ilmiön kiihtyvän.

Tämä on jo sellainen summa että sillä voisi pitää ylimääräisen kuukauden loman. En tietenkään tyydy kuukauden lomaan, blogin alkuperäinen tavoitehan oli saada salkku jonka turvin voisin myydä riippumattoni pois. En tiedä pääsenkö ikinä sinne asti, minimitavoite on 80% työaika.

Vaikka en laittaisi salkkuun enää yhtään uutta rahaa, saan silti vuosittain tehtyä kuukauden palkan verran lisäostoja. Miellyttävä ajatus. En tietenkään tässä vaiheessa vielä lopeta rahan laittamista salkkuun, mutta väliaikainen talletustauko on käynyt mielessä, jotta totun hallinnoimaan salkkua sillä ajatuksella, ettei sinne tule uutta rahaa jatkuvasti.

Nautitaan nyt hetki näistä onnistumisista ensin:


Noin. Ja nyt mietitään mitä voisi tehdä paremmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti