tiistai 1. marraskuuta 2022

Kuukausikatsaus 10/2022

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
1 908,08€

Kulutus
935,87€
En tajua miksi kulutus oli näin pientä, vaikka kaikenlaista pientä tuli ostettua: Syötyä ulkona, pyörään osia, tietokonepeli.

Osinkoja.
143,1€

Säästöön
1 300€
150€ Nordeaan, 50€ käteiseksi ja 100€ sijoituslainan lyhentämiseen. Ja sitten kesken kuukauden se ylimääräinen 1 000€ jolla ostin Capmania.

Salkun tilanne
31.10.2022 salkkuni saldo on 24% tavoitteesta.
+4 601€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 0,9%.
Sijoituslainaa 0€

Olikohan pohjat nyt siinä? Salkku on ainakin noussut komeasti sitten edellisen kuukausikatsauksen. Vihdoin sijoituslainakin on maksettu pois. Jospa nyt malttaisi hetken ennen kuin sitä ottaa uudelleen käyttöön. Ainakin toistaiseksi se on ollut helppoa, kun on "ylimääräistä" käteistä käyttötilillä, jonka suunnittelen työntäväni pörssiin seuraavien kuukausien aikana.

Väistin luodin kun jätin ostamatta Royal Unibrewiä. Harmittaa, kun alkuperäinen arvonmääritykseni oli 488 DKK, mutta kurssin ollessa sillä hetkellä noin 548. niin päätin että kyllähän siitä voisi maksaa vaikka 550 DKK. En ostanut, mutta olisin voinut ostaa. Tein arvonmäärityksen parhaimman osaamiseni mukaan, jonka jälkeen päätin että kyllä siitä nyt voi maksaa sen mitä nykykurssi ikinä onkaan. Sitten kurssi romahti lähelle 400 DKK. Olkoon tämä nyt muistutuksena itselle, että sillä oli syy miksi sain arvoksi 488 enkä 550. Se oli negatiivinen skenaario joka laskee osakkeen odotusarvoa. Sen sijaan että heivaan oman arvioni arvonmäärityksestä, olisi pitänyt odottaa, että tulee jotain viitteitä siitä minkä skenaarion mukaan yhtiö on kehittynyt.

Mitä tässä harmittelen, niin tein hyvää työtä arvonmäärityksessä, mutta nykykurssin ja oman arvioni erotus oli niin suuri, että FOMO iski päälle ja totesin että kyllähän se nykykurssikin on aivan käypä hinta. Tyhmä tyhmä tyhmä. Tässä olisi nyt kriisipalaverin paikka. Pitää ottaa tämä kasvun mahdollisuutena.

Sitten harmittelen myös etten ostanut Visaa kun olisi lähtenyt alta 190$. Tiedän että tuolloin valuuttakurssit antoivat runsasta vastatuulta, mutta kun kurssikäyrä on valuutassa USD niin harmittaahan se että jäi kaunis dippi ostamatta. Yllä olevaa peilaten, tuore arvonmääritys on edelleen tekemättä joten parempi olla ostamatta kuin ostaa sika säkissä.

Treidaamista ajatellen alkaa minimikassa olla kasassa. Eli 200€, jolla voin varovasti hakea tuntumaa markkinoihin. Tavoite on edelleen saada kasaan 2 000€ ja tehdä swing-treidejä suorilla osakkeilla. Katsotaan milloin pääsen sinne asti vai pääsenkö ikinä.

Muuta
Alkukuusta tuli kirjoitettua useampi kirjoitus. Näin paljon vaivaa Royal Unibrewin ja Capmanin arvonmäärityksiin. Sitten iski väsymys. En saanut USA:n lapuista mitään vastaavaa aikaiseksi. Aloitin kirjoituksia, mutta ei ollut sellaista flowta että olisi jaksanut perehtyä aiheeseen niin hyvin kuin kirjoittaminen vaatii.

Lokakuu ja Marraskuu on vuoden pimeintä aikaa. Yleensä olen väsynyt ja niin nytkin. Pitää antaa itselle enemmän aikaa palautua, mikä tarkoittaa että enemmän iltoja kuluu kaikenlaiseen humpuukiin, kuten tietokonepeleihin. Muistan että viime vuonna marraskuun lopulla päätin, ettei enää ikinä kovaa treenikuukautta marraskuulle. Tekisi mieli taas keventää kuntoilua, mutta vastahan pääsin loman jälkeen aloittamaan.

Kuun lopussa tapahtui sellainen mitä olen jo hetken pelännyt: Pyöräni otti ja hajosi kesken työmatkan. Onnenkantamoisen kautta selvisin ajoissa töihin, mutta olipahan se taas muistutus pitää siitäkin kulkupelistä hyvää huolta. Vianmääritykseni johti vapaarattaaseen. Koska se vaatii taas oman erikoistyökalunsa, tällä kertaa pitää viedä pyörä huoltoon. Ensi kerralla on sitten sekin valmiina.

Äkkiä laskettuna pyörä on noin 5 vuotta vanha. Kilometrejä tulee nykyään 500 kuukaudessa, aiemmin ei ihan niin montaa. Talvikuukauden ajan talvipyörällä. Kuitenkin turvallista veikata että pyörässä on kilometrejä lähemmäs 20 000km. Pitäisi suunnitella pyörälle säännöllinen huoltosysteemi, jotta ei pääse käymään kuten nyt, eli pyörä hajoaa yllättäen kesken arki-kiireiden. Mielummin huollan sen suunnitellusti ja hieman liian ajoissa kun kiireellä kaiken muun keskellä.

Ei siinä varmaan auta kun tehdä pyörän osien vaihto-excel. Tämä onkin ratkaisuni milteinpä kaikkiin pulmiin nykyään: Tee siitä excel taulukko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti