tiistai 8. marraskuuta 2022

Mitä voisin tehdä paremmin? Aluksi myin WBD:n pois.

Edellisessä kirjoituksessa pohdin, että  10 000€ arvonnoususta 10 500€ on salkkuun talletettua uutta rahaa. Vaikka tiedostan että laskumarkkinan jälkeen on typerää tehdä näitä vertailuja, niin heräsi kuitenkin ajatus, olisiko jotain voinut tehdä paremmin.


Totesin edellisesstä kirjoituksessa: Vaikka en laittaisi salkkuun yhtään uutta rahaa, saan silti vuosittain tehtyä kuukauden palkan verran lisäostoja. Miellyttävä ajatus. En tietenkään tässä vaiheessa vielä lopeta rahan laittamista salkkuun, mutta väliaikainen talletustauko on käynyt mielessä, jotta totun hallinnoimaan salkku sillä ajatuksella, ettei sinne tule uutta rahaa jatkuvasti.

Ajatus ei ole uusi, vaan olen pyöritellyt sitä mielessäni jo noin vuoden verran. Ajattelin, että sitten kun salkku on arvoltaan 100 000€, niin en laita sinne enää uutta rahaa ennen kuin olen saanut 20% tuoton, eli salkku ylittää 120 000€.

Tämä kasvattaa kynnysta tehdä hätäisiä ostoja, koska salkun pääomat ovat paljon rajallisemmat. Tämä myös laskee kynnystä myydä huonot osakkeet pois, koska pääoman säilyttämisestä tulee huomattavasti tärkeämpää. Silloin ei ole varaa katsella kun joku positio sulaa puoleen ja ajatella että ehkä se sieltä vielä nousee.

Toivon että siinä vaiheessa kun salkkuni arvon on 100k, se sisältää 10% käteistä ja 10% treidauskassan. Pitkässä salkussa olisi osakkeita 80k edestä. Tämä siksi, että minulla olisi oikeasti likviditeettiä tehdä sellaisia päätöksiä kun parhaaksi näen.

Korkoa korolle ajatukseen tämä projekti ei sovi, vaan se on hidaste pääomaa kasvattaessa. Siksi en leikkiin ryhdy ennen kuin olen pohtinut asiaa tarkemmin. Siihen asti katsotaan mitä olen harkinnut tekeväni matkalla tuohon 100k salkkuun.

---

Mielestäni minulla on 2 ongelmaa:
1) Hyvissä tilaisuuksissa en ole uskaltanut satsata riittävän isosti.

2) Huonoista positioissa en ole uskaltanut luopua riittävän nopeasti.

Toivon että treidaustilin myötä minulle tulee uskallusta ottaa isompia positioita. Koska treidaustilillä suunnittelin käyttäväni stop-losseja, pääoma on osittain turvattu eikä tarvitse pelätä että huono positio pilaisi koko salkun tuoton. Näin pääsen toivottavasti hyötymään kurssinoususta euromääräisesti isommilla voitoilla. Vaatii toki totuttelua ja pääoman kasvattamista ennen kuin tili on niin iso että on mahdollisuus ottaa rohkeita positiokokoja.

Pääsalkkuni ajatus on edelleen se, että ostan ja omistan. Mutta jos sinne päätyy yhtiö joka ei sinne sovi, esimerkiksi toimialan vuoksi tai pääoman allokoinnin suhteen, niin myyn sen rohkeammin pois. Salkussa on ollut muutama yhtiö, jotka ovat onnistuneet tuhoamaan pääomaa, viimeisimpänä Fortum, 3M ja WBD.

Fortum ja 3M sopivat kyllä salkkuuni enkä toistaiseksi harkitse niiden myymistä. Laskevien kurssien katsominen on siedettävää, jos osingot edelleen rullaavat, koska saan sen turvin allokotui rahoja johonkin muualle.  Sen sijaan alan olla kypsä katselemaan WBD positiotani. Yhtiö ei maksa osinkoa, eli ennemmin tai myöhemmin minun on luovuttava siitä, jotta saan rahani allokoitua paremmin. Tuumasta toimeen.

---

Warner Bros. Discovery

Kirjoitin H1 katsauksessani:

Q3:lla haluan nähdä että adjusted ebitda on vähintäänkin Q2 tasoa, eli 1 660 milj. Net leverage on laskenut alle 5,0x sekä mielelläni tilaajamäärän kasvua. Sitten kuuntelen johdon kommentit tarkkaan. Jos tulevaisuus näyttää lupaavalta ja kurssissa nähdään merkkejä noususta, odotellaan lisää.

Ja nyt kun Q3 tulos on ulkona, niin se näyttää tältä:
Adjusted ebitda: 2 424 milj.
Net leverage 5,1x
Tilaajamäärä kasvanut 2,8 miljoonaa eli noin 3%.

Kaikki odottamani tavoitteet täyttyivät, paitsi net leverage joka jäi lähelle. Tulospäivänä osake laski 8%. Tulosjulkaisuviikolla osake laski 20%. Johto sanoin samat asiat kuin viimeksikin, joka tiivistetysti "Potentiaalia on, kunhan saadaan yhdistymisestä johtuvat projektit maaliin, niin sijoittavat saavan kuun taivaalta." Johto lupasi, että 2022 on suurimpien tappioiden vuosi, jonka jälkeen suunta alkaa muuttumaan.

Ja potentiaaliahan tässä on. Uskon että se saadaan lunastettua. James Gunn, joka on ohjannut Guardians of the Galaxy elokuvat sekä peacemaker sarjan, on vastuussa DC universumista. Kaverilla on alla useita huippuleffoja, uskon hänen tietävän miten tehdään laatusisältöä. Ohjaajana uskon Gunnin myös ymmärtävän miten tärkeää taitelijan vapaus on, sen sijaan että päällepäsmäröi liiaksi tekijöitä, kuten DC:llä on ymmärtääkseni ollut tapana. Tästä voi siis oikeasti tulla hyvä! Toisaalta puheet ovat olleet lupaavia jokaisen tulosjulkaisun yhtedessä.

WBD on pienellä painolla salkussani. Nyt sen arvo on vain 335€ ja painotus 0,6%. Vaikka osake tuplaisi arvonsa seuraavan vuoden sisällä, niin se ei tarjoa euromääräisesti kovin suurta tuottoa.

Yhtiö ei myöskään maksa osinkoja, eikä aio maksaakkaan. Käytännössä minulla on siis 335€ kuollutta rahaa kiinni yhtiössä, joka voi olla tai voi olla olematta esimerkiksi 400€ arvoinen seuraavan 12kk sisällä.

En halua omistaa yhtiötä, jonka menestys on kiinni yksittäisten elokuvien ja projektien onnistumisesta. Olen tyytyväisempi salkkuuni ilman tätä riviä. Laitan nämä rahat mielummin johonkin muualle. Tilanne on vähän samanlainen kun minulla oli Fordin kanssa.

Alla sinisellä ostoni, punaisella myynti ja mitä F:n kurssi on tehnyt sen jälkeen.


Jälkikäteen ajateltuna, olisi tietenkin kannattanut odottaa 10kk ennen kuin myin. Mutta myynnin jälkeen katsoin salkkuani paljon levollisemmin. En ole välittänyt mitä Fordin kurssille on tapahtunut sen jälkeen. Jos en olisi myynyt tuolloin kun myin, olisinko osannut myydä Tammikuun 2022 huippuun? En välttämättä. Olisin saattanut istua osakkeen päällä kurssihuipun yli ylimääräisen 10kk ajan kunnes olisin tänään päättänyt myydä ne pois samaan hintaan mitä niistä sai 1,5v sitten. Osinkoa olisi tullut tässä ajassa nettona noin 70$.

Fordista saamani rahat käytin niin että noin 60% meni Eurooppa-ETF:ään ja muistaakseni loput noin 40% meni yhdessä velkavivun kanssa 3M companyyn. Tässä ajassa tuo ostos 3M:n on tuottanut osinkoja 62$ (ilman velkavipua) mutta arvo on laskenut noin -350€. IQQY on maksanut osinkoja 42€ ja pääoma on kasvanut 23€. Kumpikaan ostoista ei ole tuottanut yhtä hyvin kun Ford olisi (~18%). Myydessä oli komponenttipula ja Tesla kasvatti markkinaosuutta. Siinä tilanteessa omistin mielelläni jotain muuta.

Otan siis uudestaan sen riskin, että menetän hyvän arvonnousun. Otan senkin riskin että vaihtoehtoinen sijoituskohteeni ei tule tuottamaan yhtä hyvin. Onhan minulla myös mahdollisuus saada rahoilleni parempaa tuottoa muualla.

Jälkiviisaana WBD olisi kannattanu myydä pois heti spin-offin jälkeen. Näin silloin että siinä on enemmän potentiaalia, mutta silloin en nähnyt tätä inflaatiota, korkojen nousua ja niiden seurauksena koko markkinan tasolla arvostuskertoimien sulamista. Eikä suuret yhdistymiset ikinä suju täysin kivuitta. Saatan onnistua ajoittamaan pohjan tällä myynnillä, mutta positio on niin pieni ettei tästä kovin montaa euroa saa enempää vaikka myöhemmin olisi paremmassa hinnassa. 

Eli tällä puheella myyn vihdoin pois Warner Bros. Discovery positioni.

Ja onnistuinkin myymään miltei päivän pohjahintaan. Kuinkas muutenkaan.

Sijoitan sillä ajatuksella, että älä panikoi vaan tee päätökset rauhassa. Joskus olisi kyllä parempi saada nopeammin päätöksiä aikaiseksi, varsinkin kun tuntui jo pidempään että en halua tätä omistaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti