maanantai 1. tammikuuta 2024

Kuukausikatsaus 12/23

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.




Tuloja
2 225,4€
Verokortin tulorajani oli aika tiukka. Tämä on peruspalkka uudesta työstä, pieni parannus aiempaan. Väliin on osunut myös indeksikorotus eli kaikki ei ole pelkästään työpaikan vaihdosta johtuvaa.

Kulutus
1 100,93€
Joululahjoja piti ostella ja muutenkin tuntuu että olen tuhlannut rahaa kuin kroisos. Ostin mm. proteiinipatukoita, enkä edes niitä kaikkein halvimpia. Tälläiseen törsäilyyn ei saa tottua. Ostettiin myös tuorepastaa... #YOLO

Osinkoja.
138,9€
Joulukuun osingoiksi nämä ovat ihan kohtuulliset vuosi sitten tuli 115,4€. Tämä sisältää 5€ Main street Capitalin osinkoja, jotka ilmestyivät tilille 29.12. ja lähtivät pois samana päivänä. Tämä osinkoerä pitäisi tulla maksuun, joten kirjasin sen nyt sitten osinkoihin tälle vuodelle.

Säästöön
550€
Josta 250€ meni käteiseksi ja 300€ treiditilille. Treiditiliä pitää kasvattaa kunnes kasassa on noin 4 000€. Ehkäpä 2 000€ jälkeen osingot saavat hoitaa suurimman osan työstä. 

Salkun tilanne
30.12.2023 salkkuni saldo on 29,3% tavoitteesta.
+3 484€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 4,4%.
Sijoituslainaa 0€

Joulukuu meni nopeasti. Olen aloittanut työstämään vuosiraporttia ja 70k postaus piti kirjoittaa ja oikolukea kun alkoi näyttää että raja ylittyy tämän vuoden puolella. Yritysten exceleitäkin piti viilata osaa rankemmalla kädellä. QEPM on vienyt paljon aikaa mutta alustavat tulokset näyttävät siltä että se voi auttaa hyvien sijoituspäätösten tekemisessä.

Viimeiset treidit tein lokakuussa. Sen jälkeen ei jaksanut. Olen toiveikas, että tästäkin treidausyrityksessä tuli opittua jotain, ainakin kärsivällisyyttä ja malttia. Rehellisesti sanottuna en ole tehnyt treidaamisen eteen niin paljon työtä kun olisi pitänyt. Olen jämähtänyt sellaiseen "sitten kun" tilaan: Toisaalta odotan innolla että pääsen aloittamaan, mutta en saa aikaiseksi aloittaa silloin kun on aikaa. Joulun pyhät oli tarkoitus käyttää treidisuunnitelman hiomiseen ja backtestaukseen, mutta pyhät olivat ohi ennen kuin ehdin edes huomata. Kun ei ole talvilomaakaan niin en tiedä milloin löydän tarvittavan ajan tähän. Todennäköisesti seuraava kirja lukulistalla liittyy treidaamiseen, niin saan mieleni jo sitä kautta sellaiseen moodiin että aloittaminen ei tunnu niin vaikealta.

Otin Marraskuun kevyemmin sijoittamisen suhteen, nyt joulukuussa yritin hiljalleen palata aktiivisemman työn pariin. Huonona päivänä on parempi tehdä vähän vähemmän. Joskus jaksoin kaivaa yhden rivin vuosikertomuksesta, toisina rakensin koko excelin uudestaan koska edellinen sisälsi logiikkavirheitä. Muutaman yhtiön excelit pitäisi vielä yhtenäistää, jotta käytetyt tunnusluvut ovat paremmin vertailukelpoisia. Jälkikäteen näistä on helppo erottaa ne mitkä olen tehnyt väsyneenä ja kiireellä ja mihin olen käyttänyt runsaasti aikaa.

Joulukuu oli varsin hyvä. Kuukausiseurannassa vuosi päättyi ATH-lukemaan, kiva lopettaa onnistumiseen. Uuden vuoden aloitus tapahtuu tällä kertaa varsin optimistisena. Jos tästä pörssivuodesta jäi jotain oppeja käteen, ainakin niin uskon että tunnen itseni hieman paremmin nyt.

Muuta
Pimeys ja joulun kiireet saavat ihmiset väsyneeksi. Olen näkevinäni uupumusta kaikkialla, osa siitä saattaa olla kuviteltua. Itse oli pakko keventää kun luulin tulevani kipeäksi joten jätin reilun viikon ajalta jumpat välistä. Flunssaa ei ikinä tullut, ihme kyllä, mutta jokin pöpö iski kun joka ilta teki mieli painua töistä kotiin päästyäni suoraan sänkyyn nukkumaan. Jouduin sinnittelemään pysyäkseni hereillä nukkumaanmenoaikaan asti. Liikuntaan osasin palata varovasti tunnustellen.

Varovainen paluu jumpalle teki lopulta hyvää, mutta tajusin yrittäneeni taas hieman liikaa ja liian pitkään. Nyt menen kevennetyllä ylläpito-jumppaohjelmalla kunnes tulee taas voimia hakea kehitystä. Olen tyytyväinen itseeni kun osaan pelata pitkää peliä oman jaksamisen kanssa sen sijaan että jollain aggressiolla painaisin kaasu pohjassa. Vapauttavaa kun välillä pystyy antamaan itselle luvan tehdä vain sen verran kun jaksaa ja enempää ei tarvi. Täysin passiiviseksi taivaanrannan maalariksi en ole ryhtynyt, tulee myös aika vaatia itseltä paljon. Kappale alkoi kuntoilusta mutta loppua kohden ajatus kääntyy enemmän sijoittamiseen. Välillä en itsekään tiedä mistä puhun, miten sinä pysyt kärryillä?

Yritän tässä tuoda esiin sellaista ajatusta että kuukausi on ollut tasapainoinen. Mikään osa-alue ei ole dominoinut arkea liiaksi. Uuden työpaikan myötä koen että energiaa on nykyään enemmän. Tai sitten se johtuu siitä että ostin bussikortin eikä tarvitse pyöräillä joka päivä 24km. Liukuva työaika helpottaa bussilla kulkemista kun vapaa-aikaa ei kulu pysäkillä seisomiseen.

Vuosiraportin pyrin julkaisemaan lähipäivinä. Ompa kiva päästä vetämään kokonainen vuosi taas yhteen. Viikonloppukin osuu niin kivasti vuoden vaihteeseen, ettei tarvitse kirjoittaa tekstejä kiireellä.

Hyvää uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti