sunnuntai 7. tammikuuta 2024

2023 tavotteiden toteutuminen ja tavoitteet vuodelle 2024

Vuodenvaihteen viimeinen rutiinikirjoitus liittyy menneisiin ja tuleviin tavoitteisiin. Tavoitteet olivat tällä kertaa lopulta huonosti valittu. Katsotaan mitä kaikkea sain aikaiseksi 2023 ja mitä suunnittelen vuodelle 2024.Iso tavoite
Isoksi tavoitteeksi olen asettanut että osakesalkun koko on 240 000€. Vuoden 2022 lopussa kasassa oli 60 911€ eli 25,4% tavoitteesta. Vuotta myöhemmin 2023 lopussa salkku oli 70 302€ eli 29,3%. Kohta tavoitteesta on saavutettu 1/3 ja yhtäkkiä tämä ei tunnukkaan loputtomalta ikuisuusprojektilta.

Osinkotavoite on 12 000€ nettona. Tämä on laskettu sen mukaan, että tavoitteen asettamishetkellä se olisi riittänyt elämiseen. Vuoteen 2023 mahtuu kuusi kuukautta jolloin 1 000€ olisi kattanut kuukauden kulutuksen. Jopa nykyisellä hintatasolla väitän että pystyisin elämään tuolla rahalla, joskaan en kovin leveästi. Ainakin vielä 2023 se olisi onnistunut kun karsii kaiken ylimääräisen pois. Eihän tämä kovin mukavaa elämää olisi ollut, mutta mahdollista.

Vuonna 2023 netto-osinkoja tuli 2 072,02€ eli 17,2% tavoitteesta.

Nähdään että salkun koko on tavoitteena reilusti osinkotavoitetta edellä. Tämä johtuu siitä että ensin ajattelin että 12 000€ vuodessa brutto-osinkoina riittää. Muokkasin sitten tavoitettani ja vaihdoin summan netto-osingoiksi. En viitsi nostaa tavoitetta ennen kun saan nykyisen täyteen. Jos tavoitteen nostaa liian korkealle, se ei motivoi vaan pikemminkin masentaa koska tulee olo ettei tätä saavuta ikinä.

Vuoden 2023 tavoitteet / toteuma:
Osinkoja bruttona: 2 965€ / 2 960,01€ (99,8%) ❌
Netto-osingot kattavat kulutuksesta: 18% / 15,7% ❌
Nettovarallisuus yli: -87 000€ / -82 925 (+4 075€)

Tavoitteista toteutui 1/3. Vuotta ei voi pitää näiden suhteen onnistuneena. Tavoitteet eivät lopulta olleet hyvin asetettu: Osinkotavoitteesta en enää liiemmin välitä, koska se ohjaa tekemistä liian lyhytjänteisesti. Yritän pelata pidempää peliä. 

Osinkotavoitteeni asetin 2018, siihen nähden askelmerkit osuivat aika hyvin lankulle vuoden 2023 osalta. Ärsyttävän lähelle jäi! Seuraavan 2 vuoden osinkotavoitteet ovat:
2024: 3 560€
2025: 4 270€

Osinkojen ja kulutuksen suhteeseen en yllämainitusta syystä voi vaikuttaa muuten kun vaikuttamalla kulutukseen. Pihtailin niin monta vuotta, että nyt kun on mahdollisuus hieman keventää, haluan sen tehdä. Minulle tämä ei tarkoita kalliita ulkomaanmatkoja tai säännöllistä käyntiä ravintolassa, vaan arjen pientä luksusta: Laadukas olut lauantaina ruoan kanssa, paremmista raaka-aineista ja isommalla vaivalla tehtyä ruokaa viikonloppuna, ehjiä sukkia. Kaikkea mihin näin keskiluokkaisena on varaa. Ette arvaa miten ehdin kaivata ehjiä sukkia. (Välillä epäilen että tuo parin vuoden työttömyys ja huoli toimeentulosta traumatisoi minua sen verran että asia pitäisi käsitellä paremmin kun "get rich or die trying" 😀)

Nettovarallisuus tavoitteena olikin sellainen että koin sen edistämisen tukevan pitkän aikavälin tavoitetta. Tähän pystyin vaikuttamaan usealla keinolla:
1) Tekemällä parempia sijoituspäätöksiä (salkku tuottaa paremmin)
2) Sijoittamalla enemmän (enemmän pääomaa tekemässä töitä)
3) Maksamalla lainaa pois enemmän (rahaa jää enemmän sijoituksiin)

Ainakin yritin tehdä näitä kaikkia vuonna 2023, aika näyttää olivatko sijoituspäätökset hyviä. Ei liene sattumaa että tämä tavoite oli ainoa joka toteutui, lopulta selkeästikin. Tavoite oli mielekäs koska se motivoi minua pitkin vuotta. Teimme kaksi ylimääräistä lainanlyhennystä, joiden arvo oli yhteensä 2 000€. Viimeisen 3kk aikana salkku nousi + 4 000€ joka varmisti tavoitteet toteutumisen, muutenhan tätäkin olisi pitänyt jännittää loppuun asti!

Osingot ovat edelleen lempiasiani sijoittamisessa. Ongelma on, että omaisuuden arvo ei saa laskea sitä mukaan kun firmasta maksetaan rahaa ulos. Muutenhan käteen ei jää tuottoa. Nousevat osingot tulevat jatkossakin olemaan tavoitteeni, pyrin vain tekemään sen paremmin.

Muistatko tämän kirjoituksen? Alla oleva kaavio on 5v osinkotavoitteeni. Vielä 2022 olin hyvin aikataulua edellä, mutta 2023 osingot jäivätkin tavoitteesta. Seuraavat 2 vuotta tulevat olemaan vaikeita, epäilen että pääsisin 2025 tavoitteeseeni ajallaan. Osinkoja pitäisi tulla 1 300€ enemmän vuonna 2025 kuin 2023. Ei vastaava nousu aivan tavatonta ole ollut aiemminkaan, mutta kuten todettu yritän jatkossa olla jahtaamatta korkeita osinkoprosentteja.


Pitkän aikavälin tavoitteeni oli saada kuukaudessa osinkoja 500€ nettona, tuolloin laskin mielestäni realistisen tavoitteen, josta onneksi olen vielä edellä. Molemmat taulukot ovat samasta kirjoituksesta, 5v aikataulun tarkoitus oli nopeuttaa alemman tavoitteen toteutumista jonka jälkeen voisin harkita siirtymistä 80% työaikaan.


Tavoitteet vuodelle 2024
Pidetään mielekkäät ja ennalta sovitut tavoitteet ennallaan ja täydennetään tarvittaessa. Tavoitteiden pitää olla sellaisia, että ne tukevat sitä tarinaa, jota haluan kertoa. Tällä hetkellä haluaisin kertoa tarinaa pääoman kasvusta, jota tukee suunniteltu strategia käteisen suhteen sekä treiditili jonka avulla pyrin saamaan holdausta parempaa tuottoa. Siispä asetan vuodelle 2024 seuraavat tavoitteet:

Osinkoja bruttona: 3 560€
Nettovarallisuus ylittää: -75 000
Toteuta QEPM ostot suunnitelman mukaan
Kasvata indeksien osuutta salkussa

Kun itselle asettaa tavoitteita monen vuoden päähän, niistä ei mielestäni voi luopua kesken kaiken. Siksipä osinkotavoitteeni pysyy ennallaan, eli se minkä asetin 2018. Ensimmäinen tavoitteeni olkoon tuttu ja turvallinen. Kävi osinkotavoitteen kanssa miten vain, myös ensivuoden tavoitteen pidän ennallani osinkojen suhteen. Kun sen on kirkossa kuuluttanut, ei tavoitetta enää muuteta :)

Tavoite nettovarallisuuden suhteen oli mielekäs, se selvästi motivoi minua tekemään töitä varallisuuden kasvun eteen. Siksipä pidän senkin tavoitteen ennallaan, mutta mikä on realistinen tahti? 2023 nettovarallisuus kasvoi 16 000 mutta kurssien liikkeet voivat tehdä tavoitteesta hankalan tai helpon. Ajattelen että 12 000 on hyvä summa jolloin nettovarallisuus on -75 000€.

Seuraavat kaksi tavoitetta ovat uusia. QEPM ei ole tyypillinen tavoite, koska se ei ole mitattavissa objektiivisesti numeroilla. Tavoite joko toteutuu tai ei. Jotta tavoite toteutuu, se tarkoittaa että minun pitää päivittää yritysten excelit suhteellisen ripeästi 2023 Q4 ja 2024 Q2 tulosten jälkeen sekä tehdä 2 x 1 000€ ostot. Ns. helposti toteutettava tavoite, ongelmakohta taitaa olla tuo exceleiden päivittäminen hyvissä ajoin.

Viimeinen tavoite on yksinkertainen: 2023 lopussa indeksien paino oli 12,2%. En aseta indekseille tavoiteallokaatiota, minulle riittää että ne ovat suuremmassa painossa vuoden 2024 lopussa. Tämä ei vaatine paljon ostoja, riittää että kaikkia tankkaa pienesti. Todennäköisesti tulen ostamaan kehittyviä 250€, Eurooppaa ja P-Amerikka 1 000 - 1 500€.

Jotta tavoitteeni toteutuvat, tarvitsen käteistä vuonna 2024 karkeasti:
QEPM 2 x 1 000€
Indeksien lisäys 3 250€
Lisäksi haluan kasvattaa treiditilin nykyisestä noin 750€:stä → 2 000€ eli uutta rahaa tarvitaan 1 250€.

Yhteensä tarvitsen rahaa 6 500€. Nettona osinkoja tulee todennäköisesti noin 2 000€. Käteistä on kirjoitushetkellä 3 500€. Salkun likviditeetti riittää hyvin kaikkiin tarvittaviin ostoihin, kun talletan kuukausittain edes vähän. En tietenkään halua että salkun käteinen on 0€ vuoden lopussa.

Suunnitelman mukaan lasken salkkuun talletettua kuukausittaista summaa 50€ / kk kunnes pääsen 200€ tavoitesummaan. Tässä vaiheessa eletään jo heinäkuuta, jolloin autotallirahojen pitäisi olla kasassa ja projektin hyvässä vauhdissa. Tämän jälkeen pyrin kasvattamaan kuukausittaista säästösummaa sellaiseen pisteeseen ettei rahaa jäisi seisomaan käyttötilille. Jos pysyn suunnitelmassani, salkkuun tulee rahaa 3 900€ tämän vuoden aikana. Jos autotalli saadaan odotettua halvemmalla, laitan toki enemmän. Mutta tämän pitäisi riittää siihen, että käteistä on vielä vuoden lopussa jäljellä. Aion toki tehdä muitakin kuin QEPM ostoja jos tilaisuuksia tulee.

2 kommenttia:

 1. Kiitos vuodenvaihteen (ja muutenkin viime vuoden :D) kirjoituksista sekä onnea hyvistä osingoista! Ne on lempilapseni myös. Ja erityisesti onnittelut seitsemänkymppiselle salkulle, todella motivoivaa seurattavaa!

  Itselläkin salkku puhkaisi vihdoin 60K juuri vuoden vikoina päivinä. Osinkoja toivoin/tavoittelin 1800€ nettona ja 1788,69€ oli tulos joten läheltä liippasi täälläkin. No omista yhtiöistä 3M ei ole vielä laskenut osinkoaan joten eiköhän joku juudas salkkuun saada siitäkin lähivuosina. Pessimisti ei pety :D

  Mutta mukavaa hommaahan tää on. Ja arvostan tuota 1000e kk-menoajatusta, samaa mieltä että kyllä se tehtävissä olisi riippuen tietty miten lainahommat yms on elämäänsä muovaillu. Itsellä tulot about tuota luokkaa koska osa-aikaisen yrittämisen vapaus peittoaa tällä hetkellä isomman palkkapussin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, mukava kuulla että kirjoitukset motivoi! Jäipäs ärsyttävän lähelle osinkotavoite sullakin mutta isosti onnea 60k rajan rikkoontumisesta! Tiedostan että inflaatio syö ostovoimaa kovaa vauhtia kun joka vuosi näyttää entistä epätodennäköisemmältä että olisin pärjännyt 12 000€ menoilla. Vielä muutama vuosi sitten menot olivat harvakseltaan yli 1 000€ kun nyt ne ovat harvakseltaan alle. Väitän silti että sillä olisi pystynyt vielä elämään, jos oikeen haluaisi. Ja varsinkin jos ei olisi asuntolainaa. Osa-aikaisuus alkanut itseäkin kiehtomaan joka vuosi enemmän, tuntuu että 100% työajan päälle ei ehdi tekemään juuri mitään muuta. Vapaa-ajalle ja lisääntyneelle elämänlaadulle on vaikea laittaa hintaa. Mutta vielä pitäisi jaksaa muutama vuosi kasvatella salkkua ensin :D

   3M on tulevaisuudessa vähän kysymysmerkki: En ole vielä päättänyt haluanko omistaa divestoitavaa health care liiketoimintaa. Jos en, niin kokonaisosinkoni tulevat todennäköisesti laskemaan myynnin seurauksena. Toisaalta health care voi olla se osa yhtiöstä jota eivät nykyiset lakisotkut koske jolloin se voisi olla turvallisin vaihtoehtoa, vielä kun toimialakin sattuu olemaan defensiivinen. Itseltä kun hyvä terveydenhoito-sektorin yhtiö puuttuu niin saatampa harkita sen ostamista lisääkin, jos kaikki näyttää muuten hyvältä. En ole jaksanut paneutua tähän vielä, ajatus tuntuu niin kaukaiselta kun muistelen että divestoinnin pitäisi tapahtua H2 2024 aikana. Noh, joka tapauksessa jäljelle jäävän 3M osingot voivat joutua tiukille, jos lakisotkuista tulee epäedullinen tuomio. Ei maalailla piruja seinille mutta olen yrittänyt totuttaa itseäni ajatukseen osinkojen leikkauksesta varsinkin nyt kun kurssilaskusta huolimatta omien ostot ovat olleet jäissä. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta :)

   Poista