Olen pyrkinyt tietoisesti pysymään erossa sellaisista sijoituskohteista, mistä kahvipöydässä puhutaan, vaikka muuten ei sijoittaminen kiinnosta. Eli kryptovaluutat ja hypeosakkeetovat lähtökohtaisesti ulkona sijoitusmaailmastani. Yhteen aikaan puhuttiin paljon megatrendeistä. Se oli tavallaan sen ajan hype, kun tuntui että monet tekivät sijoituspäätöksiä vain koska megatrendi.
Vaikka en ikinä tietoisesti lähtenyt sijoittamaan megatrendeihin, ainakaan se kulma edellä, niin salkkuni taustalla on paljon sellaisia ajatuksia jotka johtavat juurensa megatrendeihin. Olen ajatellut tulevaisuuden sellaisena, että näiden yhtiöiden tarjoamien tuotteiden kysyntä kasvaa.
Tässä ne megatrendit, jotka olen tiedostanut salkkuni taustalta:
1. Kestävä kehitys
2. Teknologinen murros
3. väestönkasvu & elintason nousu
Avataan näitä lyhyesti.
1. Kestävä kehitys
Olen jakanut tämän mielessäni kahteen osaan: A) Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja B) Ekologisemmat tuotteet
A) Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen onnistuu, kun sähkö pystytään tuottamaan puhtaasti. Tämä voi tarkoittaa ydinvoimaa, vesivoimaa tai vaikka tuulivoimaa. Puhtaan sähkön tarve lisääntyy liikenteen sähköistymisen myötä. Tähän ajatukseen nojaa Fortum.
B) Tuotteen ekologisuutta pystytään parantamaan, kun aiemmin uusiutumattomista materiaalista valmistettuja tuotteita pystytään valmistamaan uusiutuvista materiaaleista. Tästä on esimerkkinä biomuovi. Ekologisuutta voi parantaa molemmista päistä: Sen voi valmistaa ekologisemmin ennen käyttöä ja käytön jälkeen siitä voi tehdä luonnossa hajoavaa tai tehokkaammin kierrätettävää. Tälläistä liiketoimintaa harrastaa UPM.
Ekologisuus ja hiilidioksidivapaus tulevat varmasti olemaan trendejä jotka eivät lopu hetkessä. Mikromuovit ja ilmastonmuutos pakottaa yhteiskunnan tekemään töitä kestävän kehityksen eteen.
2. Teknologinen murros
ChatGPT aloitti trendin jonka myötä tekoäly on ottanut suuren harppauksen eteenpäin. Tämä vaatii käytössä olevilta älylaitteilta enemmän. Laskentatehoa ja suorityskykyä tarjoaa Qualcomm. Jotta uudesta teknologiasta saadaan paras mahdollinen hyöty irti, se vaatii kommunikaatiota eri laitteiden välillä. Onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että kaiken saa nykyään liitettyä nettiin. Yhteyden tarjoaa Elisa ja AT&T. Uskon että tulevaisuudessa on tarve yhä nopeammille internet yhteyksille sekä tehokkaammille laitteille. Maksaminenkaan ei välttämättä onnistu ilman internetyhteyttä. Käteistä kehittyneempiä maksutapoja tarjoaa Visa.
3. Väestönkasvu ja köyhyyden vähentyminen
Toistaiseksi maailman väkiluku on ollut nouseva. Räjähdysmäinen kasvu alkoi 1950-luvulla ja vähän lähteestä riippuen sen ennustetaan kasvavan ainakin 2100-luvulle asti. Väestönkasvun lisäksi köyhyys on vähentynyt maailmasta ja yhteiskuntien kehittyessä sen ennustetaan vähentyvän entisestään. Elintason noususta hyötyvät kuluttajatuotteita tarjoavat yhtiöt, kuten Coca-Cola, Royal Unibrew, Kesko. Pohjoismaissa toimivat Kesko ja Royal Unibrew eivät ole yhtä vahvasti hyötymässä trendistä kuin vaikkapa Coca-Cola, jonka tuotteita myydään maailman joka kolkassa.
Tähän voisi tietenkin mainita minkä tahansa yhtiön sillä argumentilla, että mitä enemmän muurahaiskeossa kuhisee, sitä enemmän jollekin tuotteelle on kysyntää. Kuluttajatuotteita tarjoavat yhtiöt ovat selkeimpiä hyötyjiä: Tuotteiden kysyntä nousee vasta, kun ihmisillä jää rahaa yli välttämättömistä menoista. Ihmisten vaurastuminen tarkoittaa suurempaa potentiaalista asiakasmäärää varainhoitajille, salkusta löytyy Nordea ja Mandatum.
---
Salkkuyhtiöistä jätin mainitsematta:
Main Street Capital: BDC-yhtiö jonka taustalla en näe selkeää pitkän aikavälin trendiä.
Investor: Laaja yritysportfolio, jonka taustalta vaikea löytää selkeää yksittäistä tekijää.
Sampo: Vahinkovakuuttaminen ei ole kasvava markkina. En keksi syytä miksi vakuutusten kysyntä selvästi nousisi seuraavan 30v aikana, muuten kuin väestönkasvun vauhdittamana. Ja väestönkasvu ei taida olla erityisen suurta pohjoismaissa.
Tietoevry: Sanonnan mukaan softa syö maailman. Näin varmasti käy mutta epäilen yhtiön kykyä olla hyötymässä siitä suuressa mittakaavassa. Helsingin pörssistä löytyisi esimerkiksi Qt-Group joka hyötyy enemmän kehityksestä.
3M: Laajan tuoteportfolion ansiosta 3M on miltei kaikessa mukana. Kun sillä silmällä katsoo, sen voisi luokitella mihin tahansa yllä mainituistamegatrendeistä, samasta syystä mikään ei nouse erityisen selkeästi esiin.
Capman: Yhtiö toimii pääosin institutionaalisten sijoittajien varainhoitajana, jolloin yhteys vaikkapa väestön vaurastumiseen ei ole yhtä selkeä.
H&R reit: Väestönkasvusta voisi vetää aasinsillan kaupungistumiseen, joka voisi hyvinkin olla yksi yhtiötä tukevista megatrendeistä, mutta jatkuuko kaupungistuminen 100v päästä, jos väestönkasvu ei jatku?
---
Tähän kirjoitukseen päätän blogivuoden 2024. Tarkoituksena on jatkaa kirjoittamista säännöllisen epäsäännöllisesti myös 2025, mutta tahti saattaa hidastua. Joulukuun kuukausikatsauksen ja vuosikatsauksen yritän kirjoittaa niin nopeasti kuin mahdollista. Sen jälkeen annan itselleni luvan höllätä hieman kuukausikatsausten aikatauluja. Toivottavasti kaikilla oli mukava joulu. Ja uudesta vuodesta tulee onnellinen. Me vietämme jo vauva-arkea täällä, ehdittiin mukavasti jouluksi kotiin.
Ei muuta kuin uusi kalenteri seinälle ja tekeminen jatkuu. Sijoittaminen ei lopu, vaikka kirjoitustahti hidastuisikin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti