torstai 9. toukokuuta 2019

Veromätkyjä

Verotuspäätös 2018 tipahti viime viikolla postiluukusta. Minulle tuli odotettua suuremmat veromätkyt. En ole oikein pysynyt verotuksessa kärryillä, koska kirjanpitäjä teki veroilmoituksen yrityksen tulojen mukaan, ja hänellä ei ollut tietoa palkkatuloistani. Maksettavaa jäi 979€.Mätkyistä 268€ tulee pääomatulojen veroista. Maksan nämä suoraan sijoitustililtä, jotta minun ei tarvitse uhrata elämänlaatuani sijoittamisen kustannuksella. Käyttötililläkin on kohtuullisen paljon käteistä juuri nyt, mutta mentaalikirjanpidossani (sekä excelissä) pidän mielummin sijoittamisen tulot ja kustannukset erillään muista tuloista ja kustannuksista.

Jäljelle jää maksettavaa 711€. Harmi, että nostin juuri 3 000€ pois firman tililtä, joten minulla ei ole siellä riittävästi "ylimmääräistä" rahaa. Juuri tälläisiä tilanteita varten olen pitänyt kohtuullista kassaa nollakorkoisella tilillä. Se raha oli varattu kaikkeen yritystoiminnasta johtuviin kustannuksiin, joita saattaa välillä tulla yllättäenkin. Nyt minun on käytettävä korvamerkittyjä rahojani veroihin.

Laskin muuten todellisen veroprosenttini pääomatuloille. Olen aiemmin pohtinut käytänkö laskelmissani 25,5 vai 30 veroprosenttina, ja päädyin 30. Todellinen veroprosenttini on 28,74%. Tämä johtuu siitä, että REIT yhtiön osingot ovat kokonaisuudessaan veronalaista tuloa. Lisäksi saan hieman pääomatuloja fellow financen vertaislainoista, S-ryhmän osuuskunnista, talletustilin koroista sekä elinkeinotoiminnan pääomatuloista. En tiedä tarkalleen näiden kaikkien verokohtelua, mutta summat ovat niin pieniä, että en ole vaivannut päätäni niillä. Koska todellinen veroprosentti laskettuna kaikille pääomatuloilleni muuttuu hieman tulonlähteiden suhteista riippuen, tulen jatkossakin tekemään laskelmat 30% mukaan.

Koska yritystoimintai on niin pientä, niin minusta tuntuu, että kannattaisi opetella kirjanpidon tekeminen itse. Luulen, että silloin välttyisin vastaavilta ikäviltä yllätyksiltä. Silloin yritystoimintani olisi nykyisessä muodossaan täysin kulutonta. Minun pitäisi verrata vain saatua rahaa nähtyyn vaivaan, miettiessäni toiminnan mielekkyyttä. Harkitsen tätä ensivuoden alusta, jolloin uskon palkkatöistä tulevien tienestien kasvavan.

PS. 2019 Q2 pääomatulot olisivat todennäköisesti ylittäneet menoni ilman tätä yllättävää menoerää. Se olisi ollut ensimmäinen kerta. Vähän harmittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti