lauantai 1. kesäkuuta 2019

Kuukausikatsaus 5/2019

TOUKOKUUN KUUKAUSIKATSAUS 2019

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa.
Palkkatuloja
1503,18€
Jippii! Tästäkin summasta on jäänyt yksi vuoro + hälytysraha maksamatta.

Yritystoiminnan tuloja
194,44€
Tässä kuussa tuli tehtyä yrityksenkin kautta mukava määrä työtä. Osittain sen vuoksi, ettei olisi niin suuri kiusaus ottaa töitä vastaan ja ehtisi vähän lomailemaankin. Tuli myös kirjanpitäjältä lasku. Vaikka halpa onkin, aloin taas harkitsemaan kirjanpidon tekemistä itse.

Opintotukea
250,28€
Yli vuoden ehdin opiskella siinä luulossa, että en tule saamaan mitään tukea. Siihen nähden kaikki tuet ovat tervetulleita. Vähän täytyy tukikuukausia laskea, ettei tuloraja ylity. Maksimissaan 3 kk voin vielä tänä vuonna nostaa, varmuuden vuoksi ehkä vain 2.

Kulutus
245,87€
Ostin pitkään suunnittelemani juoksukengät. Minulla on melkein käyttämättömät lenkkarit, mutta ne eivät tuntuneet jalkaan sopivilta.

Osinkoja
169€
Jälleen voin todeta olevani tyytyväinen. Viime vuonna toukokuussa 55€, joten parannus on huima.

Säästöön
500€
Tulojen kasvaessa myös säästöön menevää summaa on tarkoitus kasvattaa. Ihan näin suurta summaa ei ollut tarkoitus laittaa, mutta Nordnetin halpuutuskampanja sai tankkaamaan. Syntymäpäivälahjaksi sain rahaa 700€, lahjan antajan toive on ollut rahojen sijoittaminen, joten tänne meni.

Salkun tilanne
31.5.2019 salkkuni saldo on 16,8% tavoitteesta. Käteisen osuus salkusta on 1,35%. Laskettu velattomasta arvosta. Käteisen osuutta hieman valehtelee sijoituslaina. Kun laina on maksettu pois, niin salkku on isompi ja käteisen osuus pienempi, vaikka käteistä olisi sama määrä. Veromätkyt veivät ison osan käteisestä.

Osakkeet tippuivat alas. Tuntuu pahalta nähdä salkun arvon laskevan, samalla aukeaa ostopaikkoja. Nordnetin halpuutus kampanja osuikin kurssilaskujen kanssa mukavasti yhteen ja tankkasin pienimpiä omistuksiani tasaisesti. Käteistavoite ei nyt ota tuulta alleen, mutta "Time in the market beats timing the market." Superluottoa on nyt käytössä 431€. Maksan pois hiljalleen, samalla kun kerään pottia seuraavaan osakeostoon, johon otan taas pienen velkavivun.

Kovasti olen miettinyt, että kk-säästämisen voi aloittaa vasta kun pääsen työelämään. Silloin on vakaammat tulot. Tein kuitenkin tarkastelua eri sijoitusstrategioista. Lopulta en voinut perustella itselleni kk-säästämisen lykkäämistä. Kirjoitus tulossa. Ainoa huono puoli superluotossa on, että kk-säästön ostot eivät toteudu jos salkussa on luottoa.

Maksoin veromätkyt pois. En oikeastaan tiedä, Mihin nämä merkkaisin. Koska korjasin viimevuoden tuloja verojen verran alaspäin, olettaisin että kertaalleen korjattuna menee oikein. Eivät siis näy kulutuksessa, vaan laskivat viime vuoden tuloja. Onko tässä logiikkaa?

Muuta
Töitä onkin ollut odotettua enemmän. En malttanut kieltäytyä tarjotuista vuoroista. En valita! Töitä odotin usean vuoden ja vannoin, että otan kaikki vastaan mitä tarjotaan. Ihan kaikkia vuoroja en jaksanut ottaa vastaan. Kolmesta vuorosta kieltäydyin. Sijoittajana vihaan tätä päätöstä, vaikka tiedän sen olevan pitkällä tähtäimellä välttämätöntä. Säästäminen on maratooni, ei pikamatka. Töitä on ollut tarjolla miltei kuukauden jokaiselle päivälle. Motivaation ylläpitämiseksi tarvitaan myös huvituksia. Pari päivää aina harmittaa kun jättää varman tilin saamatta, sitten asia unohtuu. Nyt kuun lopussa osaan jo arvostaa viettämäniä vapaapäiviä.

Kun tietää töitä riittävän, niin helposti lähtee kulutus kasvuun. Luulin olevani immuuni tälle ilmiölle, mutta tämä on ensimmäinen kerta elämässäni kun uskallan luottaa siihen, että vuoroja tulee myös tulevaisuudessa. Huomaan usein ottavani työkeikkoja vastaan sillä ajatuksella, että mietin jo etukäteen mihin tuhlaan rahat. Avengers käytiinkin katsomassa tässä kuussa. Päätös oli kylläkin tehty jo aiemmin, ei ollut hetken mielihalu.

Tavoitesivu päivitetty. 2 / 5 vuoden tavoitteista täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti