perjantai 21. kesäkuuta 2019

Minulle sopiva sijoitusstrategia 2/2

Edellisessä kirjoituksessa pohdin eri sijoitusstragioita. Nyt pohditaan niiden plussia ja miinuksia. Lopussa tarkastellaan miten olen salkkuni koonnut tähän asti, ja onko se paras mahdollinen tyyli.

Olen tehnyt jokaisesta strategiasta swot-analyysin. Tästä on tullut tapa, jota harrastan useiden eri asioiden kanssa. Analyysin tekoon voi käyttää paljon aikaa, tai sen voi tehdä nopesatikin. Usein saan sen avulla uusia ajatuksia ja eri näkemyksiä pohdittavasta asiasta.


Osinkokasvun strategia
Vahvuudet
Tuotto vakaata ja ennusetttavaa
Tuottaa myös kurssien laskiessa.
Ostohinnalla ei paljoa merkitystä.
Heikkoudet
Vaatii suurta pääomaa.
Verotus.
Mahdollisuudet
Yhtiöiden valitsemisen jälkeen vaatii vain kohtalaisesti työtä.
Uhat
Tulevaisuuden tuottojen arviointi on vaikeaa.
Muutokset maailmantaloudessa voi vaikuttaa useisiin yhtiöihin samaan aikaan.

Indeksisijoittaminen
Vahvuudet
Pieni riski.
Verotehokas.
Hajautus.
Ei tarvetta seurata kursseja.
Heikkoudet
Kurssilaskun yllättäessä indeksi voi tippua
enemmän kuin laatuyhtiöistä koostettu
salkku.
Mahdollisuudet
Nopea pääoman kasvu.

Uhat
Voi joutua myymään kurssien ollessa alhaalla.

High yield
Vahvuudet
Pienemmällä pääomalla suurempia tuloja
Heikkoudet
Verotus.
Suuri yrityskohtainen riski.
Mahdollisuudet
Ostohetken tulos riittää myös
tulevaisuudessa, joten ei tarvetta
tuloksen kasvattamiselle.
Uhat
Osinkoa leikataan yleensä huomattavasti.

Trading
Vahvuudet
Tuotot kurssien nousuissa ja laskuissa.
Heikkoudet
Jatkuva kurssien seuraaminen.
Vaatii taitoa ja vaivaa, jotta saa tuottoa pitkällä aikavälillä.
Mahdollisuudet
Suuret voitot nopeasti.
Uhat
Tappiot.
Miten psyyke kestää, kun toteaa tehneensä huonon ratkaisun.

Nyt pisteytetään jokainen stategia kolmella eri mittarilla: Ajankäyttö, riski ja vaadittava pääoma. Ajankäytössä luonnollisesti vähemmän on enemmän. Jää aikaa muuhun. Mitä vähemmän riskiä, sitä paremmin voin nukkua yöni. Ja mitä vähemmän vaaditaan pääomaa, sen parempi. Jokainen strategia pisteytetään pistein 0 - 3. Eniten pisteitä saanut voittaa.

Osinkokasvun strategia:
Ajankäyttö: 2
Riski: 2
Vaadittava pääoma: 0
Yhteensä: 4

Indeksisijoittaminen:
Ajankäyttö: 3
Riski: 3
Vaadittava pääoma: 1
Yhteensä: 7

High Yield:
Ajankäyttö: 1
Riski: 1
Vaadittava pääoma: 2
Yhteensä: 4

Treidaus:
Ajankäyttö: 0
Riski: 0
Vaadittava pääoma: 3
Yhteensä: 3

Selkeäksi voittajaksi selvisi indeksisijoittaminen. Yllättäen, asettamillani kriteereillä high yield ja osinkokasvun strategia saivat samat pisteet. Osinkokasvun strategiassa on kuitenkin mielestäni pienempi riski, joten omassa kirjanpidossani pidän sitä parempana vaihtoehtona. Ainakin nyt, kun säännöllisiä tuloja ei ole, joten riskinsietokyky on alhaalla.

Tällä hetkelläni oma salkku on sekoitus kaikkia yllämainittuja strategioita. En tiedä onko tämä hyvä vai huono juttu. Kannattaako yrittää treidata, jos käytettävissä oleva aika ei riitä kunnolliseen pohjatyöhön? Treidausta varten loin uuden tilin, jossa voin harjoitella pikkurahalla. Tarkoitus on laittaa tilille 200€, jonka avulla testaan osaamistani ilman välityspalkkioita Nordnet markets tuotteilla. En usko saavani huimia tuottoja. Vähäinenkin lisä kassavirtaan on kaikki kotiinpäin, mutta ennen kaikkea pyrkimyksenä on kartuttaa osaamistani. Kerron miten tämä onnistuu, kun on jotain raportoitavaa. 

Osingot pitävät yllä motivaatiotani sijoittamiseen, joten niiden kasvattaminen on edelleen tavoitteeni. Pidän jatkossakin high yield yhtiöitä mukana salkussa, jonka runko on hyvää osinkoa maksavat laatuyhtiöt. Osinkojen seuraaminen tuottaa minulle mielihyvää ja se on edistymisen mittari kohti tavoitettani. Olen miettinyt käyttäväni osan osingoista high yield yhtiöihin. "Talon rahaa" on helpompi hävitä, kuin omalla työllä tienattuja euroja. Näitä yhtiöitä alan lisäämään vasta kun osinkoja tulee nykyistä enemmän. Pitkässä juoksussa uskon korkeamman riskin tarjoavan korkeampia tuottoja.

Tutkiskelusta jäi käteen indeksien painotuksen nostaminen. Jatkan samaan malliin kuin tähänkin asti, mutta ostaen indeksejä kuukausittain. Olen aloittanut kk-säästöohjelman IS3N:een. Pyrin kasvattamaan indeksien osuutta hiljalleen kohti 30 - 60%. Tämä on varallisuutta, josta minun ei tarvitse huolehtia. Ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, jos jää osavuosiraportti lukematta. Kirjoitushetkellä rahastot ovat noin 8% painolla salkussa. Olen kasvatellun Handels Bankin USA indeksiä pikku ostoilla, samalla kun kk-säästöt lähtevät pyörimään. Lisäksi omistan superrahastoja ja Nordnet smart rahastoa. Tyttöystäväni aloitti kk-säästämisen EUNL:n, joten se tulee pysymään omasta salkusta poissa.

Superluottoa haluan käyttää myös tulevaisuudessa, joten pitänee harkita miten tämä ongelma ratkaistaan. Kuukausisäästön ostothan eivät toteudu jos salkussa ei ole katetta summalle. Ehkäpä toinen salkku indekseille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti