perjantai 3. tammikuuta 2020

Vuosikatsaus 2019

Vuosi on eletty, joten tehdään tilannekatsaus missä mennään. Tämä on yleensä yksi vuoden kohokohtia. Tiedän lukujen näyttävän synkiltä viime vuoden osalta, joten en ole odottanu taulukointia kovin innoissani. Vuoteen on mahtunut taas paljon vuoristorataa, mutta päällimäisenä on mielessä väsymys. Alkuvuonna vaivannut epätoivo työn suhteen on muuttunut täysin päinvastaiseksi. Kesän jälkeen on jaksanut juurikaan töitä ottaa vastaan. Jouluna kuitenkin tein töitä oikein mielelläni. En ole sisäistänyt vuoden vaihdetta tai uutta vuosikymmentä, johtuu ehkä siitä että pyhät menivät töissä. Katsotaan mitä sain aikaiseksi vuonna 2019.


Tuloja on kertynyt neljännellä kvartaalilla
1 967,19€
Yhteensä tänä vuonna
14 397€

Kulutus
898,33€
Yhteensä tänä vuonna
3945,12€

Osinkoja
336,4€
Yhteensä tänä vuonna
2 241,7€

Palkka- ja pääomatuloja olen saanut yhteensä 15 965€.

Koko vuodelta kulutus on 27% palkkatuloista. Osingot ovat 16% palkkatuloista. Osingot ovat 56% kulutuksesta.

Kulutuksen ja osinkojen suhde näyttää lopulta tälläistä käyrää:


Kun osingot ylittivät kulutuksen ensimmäisen kerran, olin todella ylpeä. Miksipä en olisi. Se osoitti minulle että taloudellinen riippumattomuus ei ole pelkkää haihattelua. Yksittäinen kvartaali ei tietenkään kerro vielä paljoa. Nyt lähdetään metsästämään toista kvartaalia, sitä en usko saavani vuonna 2020 (puhumattakaan kahdesta kvartaalista samana vuonna.)

Osinkopalkki on jatkanut komealla kasvu-uralla. Ensi vuodeksi kasvu ei tule olemaan yhtä komeaa, jos sitä on ollenkaan. Sammon ja Nordean osingon leikkaukset tuntuvat salkussa tänä vuonna. Vaikka kasvua ei tulisikaan, osingot voivat jopa vähän laskea. Tärkeämpää on silti se, että osingot eivät laskisi kahta vuotta peräkkäin. Salkun kasvaessa huonompiakin vuosia tulee väistämättä, kun valuuttakurssien vaikutus voimistuu.


Kuukausittainen osinkokäyrä näyttää taas tältä. Tämä ei ole ehkä kaikkein selkein kaavio, mutta mielestäni siinäkin näkyy mukavasti osinkojen kuukausittainen kasvu, jos ei edelliseen vuoteen niin ainakin toissa vuoteen verrattuna.


Kuten alkuvuonna uumoilin, niin tästä vuodesta tuli taloudellisesti välivuosi. Vuoden tienestit ovat laskussa jo toista vuotta putkeen. En tiedä tuleeko ensi vuodesta parempi. Vaikka tienaisinkin enemmän, niin asuntolainan lyhennys tulee syömään suuren osan tuotoista, joten käyttöön ja sijoittamiseen jää vähemmän.


Yllä olevaa taulukkoa olen kauhistellut kaikkein eniten. Surullisen laskeva trendi. Vuoden 2021 pitäisi näkyä jo reiluna parannuksena. Tämän jälkeen pyrinkin kasvattamaan tulojani joka vuosi. Samalla pääomatulojen osuus nousee hiljalleen.

Koska olen seurannut tulojani kuukauden tarkkuudella viimeiset kaksi vuotta, niin miksi en tekisi siitäkin omaa kaaviota? (Huom. tämä ei sisällä pääomatuloja). Vuoden 2018 lokakuun negatiiviset tulot johtuivat veromätkyistä, jotka olen laskenut yrityksen vähennykseksi. (Onpa mukavaa kun pystyy palaamaan menneisiin fiiliksiin blogin avulla: En millään muistanut miksi olen merkannut tuloksen negatiiviseksi, joten kävin lukemassa syyn Lokakuun 2018 kuukausikatsauksesta.)


Koska tulojen seuraamisesta seuraava looginen askel oli menojen seuraaminen vuoden 2019 alusta, niin seuraavassa kaaviossa on eriteltynä tulot vähennettynä menoista. Menot eivät sisällä säästöön laitettuja rahoja. Tälle vuodelle toivoisin hieman tasaisempaa tulovirtaa: Joitan vuoroja kun jaksaisi tehdä joka kuukausi.


Tätä katsellessa vähän harmittaa. Ei olisi montaa vuoroa tarvinut tehdä lisää viime vuonna, niin olisi joka kuukaudesta jäänyt 50€ sijoitettavaksi. Nythän olen välillä sijoittanut käyttötilillä olevaa käteistä. Eipä tuolla käytännössä olisi mitään väliä ollut, kokonaisuus ratkaisee. Olisihan se kiva että huonommatkin kuukaudet olisivat ylijäämäisiä. Valitettavasti ensi vuodesta taitaa tulla vielä vaikeampi. Tulot eivät huomattavasti kasva, mutta menot tulevat kasvamaan lainan lyhennyksen vuoksi. Milteimpä voisin todeta menojen tuplaantuvan, toki toivon tulojenkin kasvavan. Saa nähdä minkä verran on energiaa, kun pitäisi yrittää valmistua 6kk etuajassa eli ensi jouluksi. Tämä tulee varmasti viemään energiaa työnteolta, eikä sitä ollut tänä vuonnakaan kovin runsaasti. Lisäksi potentiaalinen työmatka ainakin tuplaantuu muuton myötä. Mutta niin kuin olen kirjoittanut, pakko on paras motivaattori.

Taloudellisten tavoitteiden valossa vuosi on sujunut hyvin. Asetin tavoitteet ehkäpä liiankin vaatimattomasti; Näiden saavuttamisesta en kokenut suurtakaan mielihyvää. Osinkotavoitteen olin asettanut jo 2 - 3 vuotta sitten.

Tavoite: Osinkoja 1 430€ / Toteuma 2 241,7. Ylitin jo ensi vuoden osinkotavoitteeni.

Käteistä 10% salkun arvosta / 0,7% Tällä kertaa en onnistunut saamaan käteistä kasaan. Pidän 10% käteisen mielessäni. Käteinen tuo mielenrauhaa, kun tietää että hyvän ostopaikan tullessa on mahdollisuus tankata. Ylisuurta käteispositiota en kuitenkaan halua pitää.

Säästetty asuntoon 1 000€ / 1 200€. Varovainen tavoite, jonka kanssa jatkan myös ensi vuonna. En tule laskemaan asuntolainan lyhennystä säästöksi, koska se raha on pois käytöstä. Lisäksi pyrin säästämään pienen summan lisälyhennyksiä / autotallia varten..

Säästetty sijoittamiseen 2 000€ / 4 850,92€. Tämä tavoite olikin reilusti alakanttiin. Parempi näin. Varovaisella linjalla jatkan myös ensi vuonna.

Säästetty elämiseen 1 000€ / 1 100€. Kelpo summa, jolla tekeekin jo. En vielä tiedä miten suuri puskuri pitää rakentaa, jotta se on mielestäni riittävä. 3 000€ on minimi, ehkä jopa isompi. Tämä on tarkoitettu suurempia hankintoja varten. Nyt kasassa on 1 650€

Vuoden ostot

Tammikuu: Telia
Helmikuu: Handels banken USA indeksi
Maaliskuu: Nordnet smart10, Nokia, Sampo
Huhtikuu: Sampo
Toukokuu: Telia, Fortum, Capman, Tieto, Investors House
Kesäkuu: Handels banken USA indeksi, Nordnet smart10
Heinäkuu: IS3N, Sampo
Elokuu:
Syyskuu:
Lokakuu:
Marraskuu: IS3N, Main street capital
Joulukuu: IS3N

Tässä vain ostot, jotka on tarkoitettu pitkään salkkuun pidettäväksi. Myyntejä on tullut Kemira, jonka olen myynyt pois salkusta. Veivasinhan Orioniakin jossain vaiheessa, mutta se oli vain ja ainoastaan treidaus mielessä. En viitsi noita treidi kokeiluja raportoida tässä. Suurin pettymys on ollut Nokia. Sampoa on tankattu reilusti ja positio on hivenen miinuksella, mutta sitä olen ostanut pitkällä tähtäimellä. Toukokuussa oli halpuutus kampanja, kun tuli tankattua noin montaa osaketta.

Aika suomipörssipainotteista on ollu. Marraskuun ostokin sisälsi vain 4 kpl Main streetin osaketta. Ensi vuonna pääsen Nordean kulukaton avulla tankkaamaan vähän useammin. Eli joka kuukausi. Alustavan suunnitelman mukaan teen kerran kvartaalissa oston osakesäästötilille ja 2 kertaa kvartaalissa oston Nordean arvo-osuustilille. Nordnetissä kuukausisäästöt juoksevat miltei kuukausittain. Pari kuukautta jää tekemättä, koska osingot eivät riitä kattamaan ostoa.

Alle vielä kaavio käteisen painotuksesta. Hieman valehtelee kun lasken käteisen velattomasta arvosta. Eli sijoituslaina nostaa käteisen osuutta. Käteisen raportoiminen euromääräisesti olisi fiksumpaa, mutta toistaiseksi aion jatkaa valitsemallani linjalla.


Sitten se tärkein käyrä. Omaisuuden arvo. Pitkällä tähtäimellä pääoman kasvu on tärkeintä. Osingot seuraavat perässä. Lainan raportoin kokonaisuudessaan omassa taulukossa viimeistään maaliskuussa, kun koko laina on nostettu. Kirjoittamaton tavoitteeni on ollut, että sijoitusvarallisuuden kasvu 10k€ vuodessa on hyvä tahti. Ei jäänyt vajaaksi kuin 500€, joten olen tyytyväinen.


Loppuun kokonaiskatsaus varallisuuteeni. Yllä olevassa kaaviossa on laskettu mukaan Nordnetin tili, Bank Norwegianin säästötili ja Nordean tili. Lisäksi minulla on säästössä:
Elämisen puskuriin 1 650€.
Asuntoon 250€
Käyttötilillä noin 12 000€. Sisältää firman rahat, jotka nostan kaikki pois kun siirrän pankkipalveluni kokonaisuudessaan Nordeaan. Nämä rahat ovat "pahan päivän rahoja". Siirrän näitä hiljalleen sijoituksiin ja puskureihin. Näistä maksan myös asuntolainaa.

Toistan itseäni: Instagram täyttyy uusista aluista. Ihmiset aloittavat "puhtaalta pöydältä." Onneksi ei tarvitse. Jatketaan siitä mihin jäätiin vuonna 2019. Parempaa vuotta 2020 kaikille!

Edit 9.1.2020: Olin unohtanut yhden käyrän raportista. Tässä näkyy salkun koko suhteessa tavoittesummaan. Hienoisesti nouseva käyrä. Kulmakerroin saisi olla jyrkempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti