keskiviikko 6. toukokuuta 2020

ETF-kuukausisäästämiseen muutoksia

Kuten moni Nordnetin kautta sijoittava tietää, etf:ien kuukausisäästämiseen on tulossa 2,5€ kuukausimaksu. Summa ei ole suuri, mutta pienillä tuloilla ja säästömäärillä tuokin saattaa haukata kohtuuttoman suuren osan säästösumassata. Turhauttavaa veivata 2,5€ takia helppokäyttöistä sijoituspalvelua päälle ja pois. Onko se edes kannattavaa? Aika siis tehdä laskelmia ja pohtia tulevaisuuden suunnitelmia.Mielestäni 2,5€ on täysin kohtuullinen summa hyvästä palvelusta. Pidemmällä tähtäimellä tämä voi mahdollistaa laajemman etf valikoiman kuukausisäästämiseen. Ymmärrän kyllä miksi tämä ärsyttää kanssasijoittajia, monien mukaan siksi että ruotsalaisille ei ole tulossa vastaavaa palvelumaksua täysin samasta palvelusta. En tiedä onko tämä totta, en jaksa tarkistaa. Markkinat ovat erilaiset joten hintakin voi olla eri. Yhtiön tehtävä on maksimoida voitto, sijoittajan ei luulisi loukkaantuvan tästä.

Sharevillessä ollaan kovin tyytymättömiä Nordnetin palveluun. Ensin etf:iä on liian vähän kuukausisäästössä. Nyt kun niitä pyritään lisäämään, niin sekään ei kelpaa. Joskus asiakas on aasiakas. Mikäli et tiedä, miksi palvelu on ollut ilmainen, niin toimintamalli lyhyesti: Etf:n omistava rahastoyhtiö on maksanut Nordnetille välityspalkkion. Näin rahastoyhtiö saa lisää pääomaa, joka tuo lisää hallinnointipalkkioita ja Nordnet saa välityspalkkion verran tuloja. Asiakas ei maksa mitään. Etfiä myytäessä Nordnet saa toki välityspalkkionsa. Kaikki voittavat. Tämä kuitenkin on rajoittanut etf:iä, joita otetaan ilmaiseen kuukausisäästämiseen, koska kaikki rahastoyhtiöt eivät välttämättä ole suostuneet tähän sopimukseen. Muistutan myös, että jollain tapaa rahastoyhtiöt perivät tämän hinnan asiakkailtaan. Esimerkiksi lisäämällä sen rahastojen hallinnointimaksuun. On rehellistä että jokainen maksaa käyttämistään palveluista. Myös ne, jotka eivät ole Nordnetin kuukausisäästämisen asiakkaita ovat rahoittaneet tätä sopimusta.

Tilannepäivitys, missä menen nyt. Suunnitelmani on ollut nostaa indeksien painotus johonkin 20 - 50% välille. Tämä 50% olisi ihan maksimi. Indeksit ovat salkussa nopeuttamassa pääoman kasvua ja luomassa taloudellista puskuria. Jossain vaiheessa harkitsen niissä olevien varojen siirtämistä osinkoa maksaviin osakkeisiin tai voittoa jakaviin etf:in.
Tällä hetkellä indeksiin kuuluvia omistuksiani ovat:
Nordnet smart 10 (joka on lähdössä salkusta jossain vaiheessa).
IS3N
Superrahastot Suomi, Ruotsi ja Norja
Handelsbanken USA indeksi

Yhteensä näiden painotus on 9,9% salkusta. Kohtuullinen paino joka on hiljalleen noussut. Olen ostanut kuukausittain IS3N etf:ää Nordnetin ilmaisen kk-säästämisen avulla. Sen paino on nyt 0,7% salkusta. Tuon etf:än kautta pääsen käsiksi sellaisiin yhtiöihin kun Alibaba ja Samsung. Ei ole tarkoitus lopettaa vielä, historiallisesti rahasto on tuottanut keskimäärin noin 7% vuodessa ennen romahdusta. Lasken hinnan ennen romahdusta, koska nykyinen hinta antaisi rahaston tuotosta aivan väärän kuvan. Vuoden päästä laskisin tuoton sen hetkisellä hinnalla, mutta heti suuren romahduksen jälkeen se ei anna kovin todenmukaista kuvaa. Romahduksessa rahaston arvosta lähti noin 30%.

Asiaan! En pysty tai jaksa perehtyä muiden auki kirjoittamiin laskutoimituksiin, mutta mielestäni ne täytyy silti olla kirjoitettuna auki. Jokainen voi itse päätellä puhunko palturia vai en. Laskin rahaston tuoton hieman alakanttiin, niin kuin pyrin tekemään aina tuottoja arvioitaessa. Käytin oletuksena 6% tuottoa, joka olisi siis tässä esimerkissä täysin lineaarinen. 6% vuodessa tarkoittaa 0,487% kuukaudessa. 2,5€ kulu jokaista kuukausittaista 50€ ostoa kohden tekee 5% kaupankäyntikulun. Kuulostaa paljolta. Jotta tuotto kattaisi kulut, minun pitää omistaa etf:ää 513€ arvosta. Tämä tarkoittaa, että joka kuukausi ostoja tehdessä jään ensimmäisenä kuukautena kuluttomaan vaihtoehtoon verrattuna jälkeen 2,5€. Seuraavana kuukautena 2,51€. Vuodessa olen hävinnyt 30,82% ja erotus kasvaa jo 2,65 euroa kuussa. Erotus kasvaa joka kuukausi koska oletan lineaarisen tuoton, jolloin joka kuukausi minulla on vähemmän rahaa kasvamassa korkoa korolle. Todellisuudessahan se ei mene näin. 10 vuodessa olen "menettänyt" 1134€ ja ero kasvaa 8€ kuukaudessa. 10 vuodessa olisin sijoittanut 6 000€ ja tuo mitätön kulu on syönyt siitä 406€ eli 6,8%! Tuottoa on toki silti tullut lähes 29%.

Paljonko olisin tienannut, jos ostan joka 3. kuukausi, samalla 50€/kk summalla. Eli joka kolmas kuukausi tekisin kuukausisäästön hintaan 147,5€. Häviäisin 2 ensimmäisen kuukauden tuoton, koska tuolloin vasta kerään rahaa ja ensimmäinen osto tulee kuussa numero 3. Puolessa vuodessa positioni on suurempi kuin joka kuukausi ostavan. Eli 6kk riittää saamaan kiinni 2 kuukauden eron, jolloin menetän 0,487% tuoton. Jos vähemmän on paremmin, niin mitä tapahtuu jos teen 1 oston puolessa vuodessa? Myös tällöin pääsen kuukausittaisia ostoja parempaan lopputulokseen, pääsen nimittäin edelle jo ensimmäisen oston jälkeen. Laskennallisesti tämä olisi kaikkein paras taktiikka.


Ylläolevassa taulukossa ensimmäinen rivi on ensimmäinen kuukausi. Toinen rivi toinen kuukausi jne.
1. sarake: 50€ osto joka kuukausi ilman kuluja.
2. sarake: 50€ osto joka kuukausi 2,5€ kuluilla.
3. sarake: 150€ osto kolmen kuukauden välein. 2,5€ kulu jokaisesta ostosta.
4. sarake: 300€ osto kuuden kuukauden välein. 2,5€ kulu jokaisesta ostosta.

10 vuodessa ei ole juurikaan väliä teetkö oston joka 3. kuukausi vai joka 6. kuukausi. Ero on marginaalinen (22 194 vs. 22 219.) Koska todellisuudessa tuotto ei ole lineaarinen, niin ostaessa vain 2 kertaa vuodessa häviät ajallisen hajautuksen. Tästä syystä aion toteuttaa ostot kerran kvartaalissa. Kvartaalissa ostaminen sopii minulle myös siksi, että kirjoitan aina vuosineljänneksen salkkuraportin. Tämä toimii muistutuksena aktiovida kuukausisäästö.

Eli 2,5€/kk on kohtuullinen kulu, jonka suostun maksamaan hyvästä palvelusta. Silti se kannustaa viilaamaan sijoitussuunnitelmaani. Aina kannattaa pyrkiä minimoimaan menot ja maksimoimaan tulot. En halua siirtää omistuksiani ulkomaalaisiin halpisvälittäjiin. Haluan että tiedot menevät verottajalle helposti ilman ylimääräistä vaivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti