Q1
Annaly Capital Management
Yhtiön tulosraportti on aina ollut hankalaa luettavaa. Nyt olin niin hyvin latautunut, että selvitin mitä lukuja raportista täytyy kaivaa. Menee ohi kirjoituksen aiheen, mutta puran tämän tähän. PAA tulee sanoista premium amortization adjustment. GAAP on raportointimalli USA:ssa, vähän kuin IFRS meillä. PAA tarkoittaa (ymmärtääkseni) sitä, että lainan hankintahinnasta vähennetään lainan nykyinen hinta. Eli joka kuukausi laina halpenee, kun sen maturiteetti lähenee. Huojentavaa tietää, että sen takia GAAP EPS on näyttänyt miinusta koko seurannan ajan, siinä missä excl. PAA EPS on positiivinen. Net interest spread on erotus yhtiön omien velkojen korosta ja perittävien lainojen koroista. Suomeksi se on korkomarginaali.
GAAP EPS -2,57 mutta excluding. PAA EPS 0,21. Jälkimmäinen antaa siis paremman kuvan yhtiön tuloksesta. Korkomarginaali putosi 0,05% verrattuna viime vuoden lopun 1,36%. Yhtiö varautuu luottotappioihin yli 10-kertaisella summalla edelliseen kvartaaliin verrattuna. Olen helpottunut, että yhtiön tilanne ei ole niin huono, mitä olen aiemmin kuvitellut. En silti yllättyisi, jos osinkoa leikattaisiin taas lähiaikoina. Nykyinen 0,25 osinko on korkea, kun tiedetään että USA:ssa on kaikkien aikojen eniten työttömyyshakemuksia, mikä tulee varmasti näkymään myös luottotappioissa. Toisaalta koronakriisi on nostanut euribor-korkoja, ja ymmärtääkseni sama ilmiö on myös USA:ssa. Tämä saattaa tukea yhtiön tulosta jatkossa. (2.5.2020)
AT&T
Tulos oli hieman vertailukautta alempana, mikä markkinatilanteeseen nähden ei ole ihme. Peruttujen urheilutapahtumien vuoksi yhtiö menettää mainostuloja. Kuitenkin 0,84 EPS on vähintäänkin kohtuullinen vs. vertailukauden EPS 0,86. Velkaa on lyhennetty ja yhtiö uskoo kassavirran riittävän kattamaan osingon, tarvittavan käteisen sekä velan lyhentämisen. Netflixin haastajaksi suunniteltu HBO max julkaistaan toukokuussa. Toivotaa streamauspalvelulle hyvää menestystä. Nopealla vilkaisulla Netflix on kasvattanut tiilaajamääriään myös Q1, joten tehtävä ei ole helppo. Disneyn streaming palvelu sisältää mm. Marvelin huippusuositun elokuva-universumin ja Star Wars brändin. Kilpailu on kovaa. Toisaalta haluaisin nähdä jotain erilaista. Netflix ja Disney suoltavat elokuvia ja sarjoja ulos liukuhihnalta. Streamaus on volyymibisnestä, mutta HBO voisi erottua edukseen tarjoamalla laatua. On toki mahdollista, että olen vain turtunut kaikkeen tässä tv:n ja sarjojen yltäkylläisyydessä. Joka tapauksessa mietin, onko kustannustehokasta pyrkiä streamauspalvelujen kuninkaaksi, vai kannattaako tyytyä 3. sijaan ja tuottaa tasaista voittoa laadukkailla sarjoilla ja elokuvilla. Onneksi pääosa yhtiön tuloksesta tulee mobiiliverkoista. Yhtiön verkossa olevien laitteiden määrä on kasvanut mukavasti. Kommunikaatio-segmentin liikevaihto laski, mutta niin laskivat kulutkin joten tulos oli vertailukautta paremmalla tasolla. (3.5.2020)
Capman
Odotetusti yhtiö raportoi tappiollisen kvartaalin, johtuen sijoitusten arvon laskusta. Olin kuvitellut, että omistusten arvon lasku ei juurikaan vaikuta yhtiön tulokseen kuuta kuin kirjanpidollisesti. Raportissa kuitenkin todetaan, että käyvän arvon muutoksilla on suora vaikutus yhtiön ansaintamalliin. Uskon kuitenkin, että kriisin mentyä ohitse, hyvät liiketoiminnat jatkavat hyvän tuloksen tekemistä. Suora lainaus toimitusjohtajalta: "Liikevaihtomme kasvoi 28 % ja palkkiotuottojemme kannattavuus lähes kaksinkertaistui vertailukaudesta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä." Palkkiotuotot ovat ennustettavaa liiketoimintaa ja yhtiö raportoi kulujenkarsinnasta tukemaan lähiajan kannattavuutta. Numeerista ohjeistusta yhtiö ei anna ja tämän vuoden osalta osinko on maksettu. Yhtiö tavoite on maksaa kasvavaa osinkoa, mutta en laittaisi päätäni pantiksi ensi vuoden osingon noususta. Olen jo pitkään halunnut lisätä omistusta Capmanista. Nyt kurssien tippuessa Fortum ja Sampo menivät edelle. Sampo minulla on jo suurella painolla ja luotin liikaa yhtiön sädekehään tehdä kasvavaa tulosta. Capmanin osalta tilanne saattaisi edelleen olla parempi, vaikka yhtiö varoittelee mahdollisten rahastojen tuoton maksujen siirtyvän ja pääoman keräämisen hidastuvan koronasta johtuen. Vuoden 2019 tuloksen perusteella yhtiön PE on 20,5 ja uusimman raportin mukaan P/B on 2,9. Näillä mittareilla yhtiö on kohtuu hintainen, mikäli tavoiteltu 20% ROE toteutuu. Tämän vuoden osalta voi tehdä tiukkaa. Yhtiö tulee pysymään salkussa, tästä ei ole epäilystäkään. (1.5.2020)
Coca-Cola
Olen seurannut yhtiön osakekohtaista tulosta jo pitkän aikaa. Myönnettäköön että muista luvuista minulla ei ollut paljoakaan hajua ostoa tehdessäni. Ihan ensimmäiseksi täytyy kehua miten helppolukuinen ja selkeä tulosraportti on. Tulos oli hyvä. Non-GAAP eps kasvoi 8% ja GAAP eps jopa 64%. Liikevaihto laski 1% verran. Koronalla tulee olemaan vaikutus Q2 tulokseen. Yhtiö ei anna numeerista ohjeistusta koronan tuomasta epävarmuudesta johtuen. Pandemian alkaessa yhtiö perui ymmärtääkseni kaikki mainokset ja on käyttänyt mainosbudjettiaan tarjoamalla hoitohenkilökunnalle suojavarusteita ja virvokkeita. Todellista PR työtä. Ensimmäisellä vilkaisulla näyttää siltä, että asiat sanotaan niin kuin ne on. Ei tarvitse lukea rivien välistä. Jos todetaan ongelma, samalla tarjotaan sille suunniteltu ratkaisu. Inderes kehui jossain podcastissä, että Amer sport oli loistavasti johdettu yhtiö juuri tästä syystä. Ei selityksiä vaan ongelmia ja ratkaisuja. Alla screenshot yhtiön Q1 esityksestä ja yksi kappale tulosraportista. (2.5.2020)
Ford
Kuten olen aiemminkin todennut, Ford on kärsinyt viime aikoina pahasti. Tulosta ei tullut ennenkään, nyt vielä korona tähän päälle. Odotukset eivät olleet korkealla. Raportointitavasta riippuen Q1:llä yhtiö teki joko 0,5 tai 0,23 dollaria tappiota per osake. Yhtiö itse kehuu olevansa etulinjassa koronaa vastaan valmistamalla ambulansseja ja kasvomaskeja. Yhtiö arvio tekevän yli 5 miljardia tappiota Q2:lla edelleen koronasta johtuen. Hyvä uutinen on, että yhtiön tase on vahvistunut huomattavasti. Hyvä uutinen on myös se, että markkinaosuutta yhtiö ei ole menettänyt, raportoi sen olevan edelleen 6% luokkaa. Maantieteellisesti yhtiö on tehnyt voittoa vain pohjois-amerikassa. Ford credit on ainoa segmentti, joka on voitollinen. Johto antaa jatkuvasti hyvän kuvan toimista. Kuluja vähennetään, tehostetaan, yksinkertaistetaan portfoliota, keskitytään voittoa tekevään yritystoimintaa. Nämä eivät näytä valuvan tulosriville asti. Tiedän että autoteollisuus sitoo paljon pääomaa ja se on kovasti kilpailtu ala. Ford ei ole tässä yksin. Daimlerin tulos pudonnut 92%. Daimler on silti niukasti voitollinen. General Motors ja Toyota eivät ole tätä kirjoittaessa julkistanut tuoreita raportteja. Ford on roikkunut veitsen terällä niin pitkään, että voisi olla aika jo luopua tästä. Alunperin 3 000€ positio on kutistunut reiluun 1 000€:n, mutta saisipa rahat ainakin tuottamaan paremmin. Katsotaan miten yhtiö tulee koronakriisistä ulos. Välillä tekee mieli lisätä "kun nyt on halpaa" mutta juuri sen virheen tein Nokiassa. Oppia ikä kaikki. (30.4.2020)
Fortum
Markkinaympäristö on vaikea sähkön hinnan ollessa alhaalla. Uniperin hyvä tulos oli tiedossa jo etukäteen, joten sillä oletuksella Fortumin tulos ei voinut olla mahdottoman huono. Vertailukelpoinen liikevoitto on laskenut, mutta liikevoittio on noussut. Se sisältää kertaluonteisia eriä, mutta pidän tulosta silti hyvänä. Velat ovat kasvaneet Uniper hankinnan myötä, mutta nykyisellä tuloksella sitä pystytään myös lyhentämään. EPS oli 1,05 ja kun osinkoa maksetaan 1,1 niin uskon payout ration olevan mukavan alhaalla. Huomioi että EPS sisältää Uniperin tulokse Q4 JA Q1. Myös ilman Uniperin tulosta osake on vertailukauteen nähden kelvollinen 0,52 (vs. 0,38.) Osinkopolitiikkana mainitaan 50 - 80% maksaminen oikaistusta osakekohtaisesta tuloksesta. Mielestäni tämä on hyvä vaihteluväli. Vuoden tai kahden päästä soisi osingon nousevan, mutta toivon että sen kanssa ei lähdetä nyt keulimaan. Velkaa pois jotta luottoluokitus säilyy ja pystytään keskittymään tehostamistoimiin. Raportissa todetaan yhtiön keskittyvän taseen vahvistamiseen ja kannattavuuden optimointiin. Huono uutinen on se, että Lundmark siirtyy kipparoimaan Nokiaa. Toivotaan että tilalle saadaan joku yhtä pätevä. (15.5.2020)
H&R Reit
Yhtiö on julkaissut jo ennen tulosraporttia lyhyen tiedotteen koronan vaikutuksista. Osinko pidettiin ennallaan, mikä kertoo ettei yhtiö usko ainakaan akuuttiin kassakriisiin. Ostin vielä maaliskuun lopussa "sikaa säkissä" vaikka tiesin että riski osingon laskulle on. En sano etteikö sitä voitaisi laskea tulevaisuudessa. Yhtiö on aloittanut säästötoimet ja lykännyt investointeja. Huhtikuussa kerätään 83% kaikista vuokrista. Nyt perimättä jätetyt vuokrat aiotaan periä tulevaisuudessa. Vuokrissa joustaminen on varmasti pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu. Q1 tulos julkaistaan 15.5. (3.5.2020)
Odotetusti tulos oli vertailukautta heikompi. FFO oli kohtuullinen 0,45 (vs. 0,46) eli korona ei ole iskenyt yhtiön tulokseen kovin pahasti, ainakaan vielä. Vertailukelpoinen FFO oli jopa noussut 0,4 (vs. 0,39). Payout ratio on hyvä 76,5%. Yhtiö on tarjonnut asiakkaille joustoa vuokrien suhteen. Huhtikunu vuokrista on kerätty 85% ja toukokuun vuokrista 80%. Mielestäni kohtuullinen tulos, mutta johto suhtautuu koronan tuomaan epävarmuuteen vakavasti: Osinkoa tiputetaan 50%. Yllä olevaa kappaletta kirjoittaessa mietin osingon leikkauksen mahdollisuutta. Uskoin pienen tiputuksen olevan todennäköinen, näin suurta en osannut odottaa. En pidä tätäkään välttämättä huonona asiana. Parempi varautua etukäteen kuin jälkiviisastella mitä olisi kannattanut tehdä. Osinkoa arvioidaan kvartaaleittain, joten ainakin 3 kuukautta mennään tällä. Johto toteaakin, että toivottavasti osingon lasku on osoittautunut ylivarovaiseksi toimepiteeksi. Toivotaan talouden palaavan ennalleen nopeasti, jotta osinkoja uskalletaan taas maksaa. Uusi osinko on 4,1% keskihinnastani, joten edelleenkin osinko on kohtuullinen. Osingon (toivottavasti väliaikainen) lasku ei aiheuta myyntitoimenpiteitä. (17.5.2020)
Investor's house
Yhtiön tulosraportti on aina ollut hankalaa luettavaa. Nyt olin niin hyvin latautunut, että selvitin mitä lukuja raportista täytyy kaivaa. Menee ohi kirjoituksen aiheen, mutta puran tämän tähän. PAA tulee sanoista premium amortization adjustment. GAAP on raportointimalli USA:ssa, vähän kuin IFRS meillä. PAA tarkoittaa (ymmärtääkseni) sitä, että lainan hankintahinnasta vähennetään lainan nykyinen hinta. Eli joka kuukausi laina halpenee, kun sen maturiteetti lähenee. Huojentavaa tietää, että sen takia GAAP EPS on näyttänyt miinusta koko seurannan ajan, siinä missä excl. PAA EPS on positiivinen. Net interest spread on erotus yhtiön omien velkojen korosta ja perittävien lainojen koroista. Suomeksi se on korkomarginaali.
GAAP EPS -2,57 mutta excluding. PAA EPS 0,21. Jälkimmäinen antaa siis paremman kuvan yhtiön tuloksesta. Korkomarginaali putosi 0,05% verrattuna viime vuoden lopun 1,36%. Yhtiö varautuu luottotappioihin yli 10-kertaisella summalla edelliseen kvartaaliin verrattuna. Olen helpottunut, että yhtiön tilanne ei ole niin huono, mitä olen aiemmin kuvitellut. En silti yllättyisi, jos osinkoa leikattaisiin taas lähiaikoina. Nykyinen 0,25 osinko on korkea, kun tiedetään että USA:ssa on kaikkien aikojen eniten työttömyyshakemuksia, mikä tulee varmasti näkymään myös luottotappioissa. Toisaalta koronakriisi on nostanut euribor-korkoja, ja ymmärtääkseni sama ilmiö on myös USA:ssa. Tämä saattaa tukea yhtiön tulosta jatkossa. (2.5.2020)
AT&T
Tulos oli hieman vertailukautta alempana, mikä markkinatilanteeseen nähden ei ole ihme. Peruttujen urheilutapahtumien vuoksi yhtiö menettää mainostuloja. Kuitenkin 0,84 EPS on vähintäänkin kohtuullinen vs. vertailukauden EPS 0,86. Velkaa on lyhennetty ja yhtiö uskoo kassavirran riittävän kattamaan osingon, tarvittavan käteisen sekä velan lyhentämisen. Netflixin haastajaksi suunniteltu HBO max julkaistaan toukokuussa. Toivotaa streamauspalvelulle hyvää menestystä. Nopealla vilkaisulla Netflix on kasvattanut tiilaajamääriään myös Q1, joten tehtävä ei ole helppo. Disneyn streaming palvelu sisältää mm. Marvelin huippusuositun elokuva-universumin ja Star Wars brändin. Kilpailu on kovaa. Toisaalta haluaisin nähdä jotain erilaista. Netflix ja Disney suoltavat elokuvia ja sarjoja ulos liukuhihnalta. Streamaus on volyymibisnestä, mutta HBO voisi erottua edukseen tarjoamalla laatua. On toki mahdollista, että olen vain turtunut kaikkeen tässä tv:n ja sarjojen yltäkylläisyydessä. Joka tapauksessa mietin, onko kustannustehokasta pyrkiä streamauspalvelujen kuninkaaksi, vai kannattaako tyytyä 3. sijaan ja tuottaa tasaista voittoa laadukkailla sarjoilla ja elokuvilla. Onneksi pääosa yhtiön tuloksesta tulee mobiiliverkoista. Yhtiön verkossa olevien laitteiden määrä on kasvanut mukavasti. Kommunikaatio-segmentin liikevaihto laski, mutta niin laskivat kulutkin joten tulos oli vertailukautta paremmalla tasolla. (3.5.2020)
Capman
Odotetusti yhtiö raportoi tappiollisen kvartaalin, johtuen sijoitusten arvon laskusta. Olin kuvitellut, että omistusten arvon lasku ei juurikaan vaikuta yhtiön tulokseen kuuta kuin kirjanpidollisesti. Raportissa kuitenkin todetaan, että käyvän arvon muutoksilla on suora vaikutus yhtiön ansaintamalliin. Uskon kuitenkin, että kriisin mentyä ohitse, hyvät liiketoiminnat jatkavat hyvän tuloksen tekemistä. Suora lainaus toimitusjohtajalta: "Liikevaihtomme kasvoi 28 % ja palkkiotuottojemme kannattavuus lähes kaksinkertaistui vertailukaudesta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä." Palkkiotuotot ovat ennustettavaa liiketoimintaa ja yhtiö raportoi kulujenkarsinnasta tukemaan lähiajan kannattavuutta. Numeerista ohjeistusta yhtiö ei anna ja tämän vuoden osalta osinko on maksettu. Yhtiö tavoite on maksaa kasvavaa osinkoa, mutta en laittaisi päätäni pantiksi ensi vuoden osingon noususta. Olen jo pitkään halunnut lisätä omistusta Capmanista. Nyt kurssien tippuessa Fortum ja Sampo menivät edelle. Sampo minulla on jo suurella painolla ja luotin liikaa yhtiön sädekehään tehdä kasvavaa tulosta. Capmanin osalta tilanne saattaisi edelleen olla parempi, vaikka yhtiö varoittelee mahdollisten rahastojen tuoton maksujen siirtyvän ja pääoman keräämisen hidastuvan koronasta johtuen. Vuoden 2019 tuloksen perusteella yhtiön PE on 20,5 ja uusimman raportin mukaan P/B on 2,9. Näillä mittareilla yhtiö on kohtuu hintainen, mikäli tavoiteltu 20% ROE toteutuu. Tämän vuoden osalta voi tehdä tiukkaa. Yhtiö tulee pysymään salkussa, tästä ei ole epäilystäkään. (1.5.2020)
Coca-Cola
Olen seurannut yhtiön osakekohtaista tulosta jo pitkän aikaa. Myönnettäköön että muista luvuista minulla ei ollut paljoakaan hajua ostoa tehdessäni. Ihan ensimmäiseksi täytyy kehua miten helppolukuinen ja selkeä tulosraportti on. Tulos oli hyvä. Non-GAAP eps kasvoi 8% ja GAAP eps jopa 64%. Liikevaihto laski 1% verran. Koronalla tulee olemaan vaikutus Q2 tulokseen. Yhtiö ei anna numeerista ohjeistusta koronan tuomasta epävarmuudesta johtuen. Pandemian alkaessa yhtiö perui ymmärtääkseni kaikki mainokset ja on käyttänyt mainosbudjettiaan tarjoamalla hoitohenkilökunnalle suojavarusteita ja virvokkeita. Todellista PR työtä. Ensimmäisellä vilkaisulla näyttää siltä, että asiat sanotaan niin kuin ne on. Ei tarvitse lukea rivien välistä. Jos todetaan ongelma, samalla tarjotaan sille suunniteltu ratkaisu. Inderes kehui jossain podcastissä, että Amer sport oli loistavasti johdettu yhtiö juuri tästä syystä. Ei selityksiä vaan ongelmia ja ratkaisuja. Alla screenshot yhtiön Q1 esityksestä ja yksi kappale tulosraportista. (2.5.2020)
Ford
Kuten olen aiemminkin todennut, Ford on kärsinyt viime aikoina pahasti. Tulosta ei tullut ennenkään, nyt vielä korona tähän päälle. Odotukset eivät olleet korkealla. Raportointitavasta riippuen Q1:llä yhtiö teki joko 0,5 tai 0,23 dollaria tappiota per osake. Yhtiö itse kehuu olevansa etulinjassa koronaa vastaan valmistamalla ambulansseja ja kasvomaskeja. Yhtiö arvio tekevän yli 5 miljardia tappiota Q2:lla edelleen koronasta johtuen. Hyvä uutinen on, että yhtiön tase on vahvistunut huomattavasti. Hyvä uutinen on myös se, että markkinaosuutta yhtiö ei ole menettänyt, raportoi sen olevan edelleen 6% luokkaa. Maantieteellisesti yhtiö on tehnyt voittoa vain pohjois-amerikassa. Ford credit on ainoa segmentti, joka on voitollinen. Johto antaa jatkuvasti hyvän kuvan toimista. Kuluja vähennetään, tehostetaan, yksinkertaistetaan portfoliota, keskitytään voittoa tekevään yritystoimintaa. Nämä eivät näytä valuvan tulosriville asti. Tiedän että autoteollisuus sitoo paljon pääomaa ja se on kovasti kilpailtu ala. Ford ei ole tässä yksin. Daimlerin tulos pudonnut 92%. Daimler on silti niukasti voitollinen. General Motors ja Toyota eivät ole tätä kirjoittaessa julkistanut tuoreita raportteja. Ford on roikkunut veitsen terällä niin pitkään, että voisi olla aika jo luopua tästä. Alunperin 3 000€ positio on kutistunut reiluun 1 000€:n, mutta saisipa rahat ainakin tuottamaan paremmin. Katsotaan miten yhtiö tulee koronakriisistä ulos. Välillä tekee mieli lisätä "kun nyt on halpaa" mutta juuri sen virheen tein Nokiassa. Oppia ikä kaikki. (30.4.2020)
Fortum
Markkinaympäristö on vaikea sähkön hinnan ollessa alhaalla. Uniperin hyvä tulos oli tiedossa jo etukäteen, joten sillä oletuksella Fortumin tulos ei voinut olla mahdottoman huono. Vertailukelpoinen liikevoitto on laskenut, mutta liikevoittio on noussut. Se sisältää kertaluonteisia eriä, mutta pidän tulosta silti hyvänä. Velat ovat kasvaneet Uniper hankinnan myötä, mutta nykyisellä tuloksella sitä pystytään myös lyhentämään. EPS oli 1,05 ja kun osinkoa maksetaan 1,1 niin uskon payout ration olevan mukavan alhaalla. Huomioi että EPS sisältää Uniperin tulokse Q4 JA Q1. Myös ilman Uniperin tulosta osake on vertailukauteen nähden kelvollinen 0,52 (vs. 0,38.) Osinkopolitiikkana mainitaan 50 - 80% maksaminen oikaistusta osakekohtaisesta tuloksesta. Mielestäni tämä on hyvä vaihteluväli. Vuoden tai kahden päästä soisi osingon nousevan, mutta toivon että sen kanssa ei lähdetä nyt keulimaan. Velkaa pois jotta luottoluokitus säilyy ja pystytään keskittymään tehostamistoimiin. Raportissa todetaan yhtiön keskittyvän taseen vahvistamiseen ja kannattavuuden optimointiin. Huono uutinen on se, että Lundmark siirtyy kipparoimaan Nokiaa. Toivotaan että tilalle saadaan joku yhtä pätevä. (15.5.2020)
H&R Reit
Yhtiö on julkaissut jo ennen tulosraporttia lyhyen tiedotteen koronan vaikutuksista. Osinko pidettiin ennallaan, mikä kertoo ettei yhtiö usko ainakaan akuuttiin kassakriisiin. Ostin vielä maaliskuun lopussa "sikaa säkissä" vaikka tiesin että riski osingon laskulle on. En sano etteikö sitä voitaisi laskea tulevaisuudessa. Yhtiö on aloittanut säästötoimet ja lykännyt investointeja. Huhtikuussa kerätään 83% kaikista vuokrista. Nyt perimättä jätetyt vuokrat aiotaan periä tulevaisuudessa. Vuokrissa joustaminen on varmasti pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu. Q1 tulos julkaistaan 15.5. (3.5.2020)
Odotetusti tulos oli vertailukautta heikompi. FFO oli kohtuullinen 0,45 (vs. 0,46) eli korona ei ole iskenyt yhtiön tulokseen kovin pahasti, ainakaan vielä. Vertailukelpoinen FFO oli jopa noussut 0,4 (vs. 0,39). Payout ratio on hyvä 76,5%. Yhtiö on tarjonnut asiakkaille joustoa vuokrien suhteen. Huhtikunu vuokrista on kerätty 85% ja toukokuun vuokrista 80%. Mielestäni kohtuullinen tulos, mutta johto suhtautuu koronan tuomaan epävarmuuteen vakavasti: Osinkoa tiputetaan 50%. Yllä olevaa kappaletta kirjoittaessa mietin osingon leikkauksen mahdollisuutta. Uskoin pienen tiputuksen olevan todennäköinen, näin suurta en osannut odottaa. En pidä tätäkään välttämättä huonona asiana. Parempi varautua etukäteen kuin jälkiviisastella mitä olisi kannattanut tehdä. Osinkoa arvioidaan kvartaaleittain, joten ainakin 3 kuukautta mennään tällä. Johto toteaakin, että toivottavasti osingon lasku on osoittautunut ylivarovaiseksi toimepiteeksi. Toivotaan talouden palaavan ennalleen nopeasti, jotta osinkoja uskalletaan taas maksaa. Uusi osinko on 4,1% keskihinnastani, joten edelleenkin osinko on kohtuullinen. Osingon (toivottavasti väliaikainen) lasku ei aiheuta myyntitoimenpiteitä. (17.5.2020)
Investor's house
Liikevaihto kasvoi mukavan 28%, mutta ylläopitokulut nousivat 56%. Kulua nosti mm. kiinteistöverojen kasvu, mikä on vuositasolla kertaluonteinen erä. T Operatiivinen tulos laski 75%. Vuokrausaste oli hyvä 90%, mutta koronan vaikutuksista varoitellaan. Yhtiö on jakanut osingon kahteen osaan. Koko vuoden osinko on 0,25€, josta 0,13 jaettiin toukokuun alussa ja 0,12 jaetaan vuoden loppuun menessä, mikäli hallitus sen edelleen haluaa jakaa. Kauden EPS oli 0,02. Koska kulut olivat suuret kertaluonteisesti, uskon kannattavuuden paranevan jatkossa. Osingon pilkkominen osiin on fiksua ja tarjoaa johdolle liikkumavaraa, mikäli tilanne menee huonompaan suuntana. 0,25 on 55% vuoden 2019 operatiivisesta tuloksesta, joten payout ratio on edelleen hyvä. Yhtiöllä on osinkopolitiikkana jakaa 50 - 90 % operatiivisesta tuloksesta osinkoja, tämä on terve lähestymistapa. Pidän osingon laskua mahdollisena, jos ei tänä vuonna, niin viimeistään ensi vuonna. Tai sitten tuloksen pitää nousta huomattavasti lopuilla kvartaaleilla. Jokaisessa raportissa toimitusjohtaja kehuu yhtiön hyvää kasvua. Eikä syyttä. Välillä tämä vaikuttaa myyntipuheilta ja tuntuu että menen halpaan jos ostan puheet mukisematta. Raportissa kerrotaan, että "yhtiö on käynnistänyt toimet, joilla tavoitellaan Q1/2020 laskeneen operatiivisen tuloksen parantamista." Toimia ei tarkemmin eritelty. Kirjoitushetkellä kello on paljon, joten tyydyn toteamaan että tähän asti tulos on ollut hyvää, toivotaan että tahti jatkuu nousu-uralla. (19.5.2020)
Mains street Capital
Tulos oli odottamaani parempi. Tulos oli myös konsensuksen yläpuolella. Yhtiö jatkaa Q1 tasolla osinkojen suhteen, mikä on mielestäni harmi. 0,61 EPS:stä kun jakaa 0,615 pois, niin pitkällä tähtäimellä se on huono idea. Johto vaikuttaa kuitenkin luottavaiselta vaikka toteaakin koronan tekevän toimintaympäristöstä haastavan. Minulla ei toki ole mitään osinkoja vastaan, mutta nykyään soisin yhtiöiden maksavan alle EPS:n verran osinkoja, jotta maksukyku ei vaarannu ja osingoille saadaan kasvua tulevaisuudessa. Yhtiöllä on historiaa 90-luvulta lähtien, joten on mahdollista että yhtiön johdossa on tieto-taitoa viedä yhtiö hankalien markkinoiden läpi. Nopealla vilkaisulla näyttää, että johtoryhmässä ja sijoittajatiimissä on nuoria ihmisiä, joilla on osaamista rahoitusalalta noin 2010 lähtien. Toimitusjohtaja on toki ollut mukana pitkän aikaa. 10 vuotta on pitkä aika alalla, siinä ehtii osaaminen karttua. Kuitenkin jos suuri osa kokemuksesta on kerrytetty muissa firmoissa, niin tämä sallii pienen epäluottamuslauseen tätä firmaa kohtaan. Raporttihan ei antanut syytä epäillä kenenkään pätevyyttä, kunhan pohdiskelen. Ainakin tämän kvartaalin loppuun tulen jatkamaan ostoja suunnitelmani mukaan. Vuoden toisella puoliskolla mietin jatkoa. Alkuperäinen suunnitelmani oli kasvattaa positio alkuun 1 000€ kokoiseksi, mutta katsotaan nyt. Tällä hetkellä omistan osakkeita noin 240€ arvosta. (9.5.2020)
Nordea
Pitkästä aikaa Nordea ylitti ennusteet. Kulut olivat viimevuoden Q1 verrattuna laskeneet. Tuotto oli hieman alhaisempi, johtuen pitkälti sijoitustoiminnan tuotoista. Korko- ja palkkiotuotot ovat kasvaneet. Luottotappiot ovat suurentuneet, mutta mikäli ymmärsin oikein, niin suuri osa tästä summasta (120milj.) on varausta tuleville luottotappioille. EPS 0,11, mikä tarkoittaa että tulevien kvartaalien tuoton soisi olevan korkeampi, jotta se riittää kattamaan 0,4€ osingon hyvällä turvamarginaalilla. Nordea taisi olla ensimmäinen pankki joka tarjosi asiakkaille lyhennysvapaata. Kuten Coca-cola, tämä on hyvää PR:ää. Kiva nähdä että salkusta löytyvä firma toimii edeltäkävijänä eikä tyydy peesaamaan muita. En muista että olisin miettinyt tästä luopumista, vaikka pahimmillaan kaikki nauroivat "surkeille suomalaisille kansanosakkeille." Uusi johto tekee hyvää työtä. Jos tulevaisuudessa käy niin, että Sampo irtaantuu tai laskee omistustaan Nordeassa esimerkiksi omien osakkeiden ostojen myötä, voisin miettiä position kasvattamista. Juuri nyt se ei ole ajankohtainen Sammon suuren painotuksen vuoksi. (2.5.2020)
Nordea
Pitkästä aikaa Nordea ylitti ennusteet. Kulut olivat viimevuoden Q1 verrattuna laskeneet. Tuotto oli hieman alhaisempi, johtuen pitkälti sijoitustoiminnan tuotoista. Korko- ja palkkiotuotot ovat kasvaneet. Luottotappiot ovat suurentuneet, mutta mikäli ymmärsin oikein, niin suuri osa tästä summasta (120milj.) on varausta tuleville luottotappioille. EPS 0,11, mikä tarkoittaa että tulevien kvartaalien tuoton soisi olevan korkeampi, jotta se riittää kattamaan 0,4€ osingon hyvällä turvamarginaalilla. Nordea taisi olla ensimmäinen pankki joka tarjosi asiakkaille lyhennysvapaata. Kuten Coca-cola, tämä on hyvää PR:ää. Kiva nähdä että salkusta löytyvä firma toimii edeltäkävijänä eikä tyydy peesaamaan muita. En muista että olisin miettinyt tästä luopumista, vaikka pahimmillaan kaikki nauroivat "surkeille suomalaisille kansanosakkeille." Uusi johto tekee hyvää työtä. Jos tulevaisuudessa käy niin, että Sampo irtaantuu tai laskee omistustaan Nordeassa esimerkiksi omien osakkeiden ostojen myötä, voisin miettiä position kasvattamista. Juuri nyt se ei ole ajankohtainen Sammon suuren painotuksen vuoksi. (2.5.2020)
Sampo
Sampo julkaisi vertailukautta heikomman tuloksen, mikä on ymmärrettävää kun ottaa huomioon omistusten osingon lykkääntyminen ja sijoitusten arvon lasku. Nordeahan on jo ilmoittanut lykkäävänsä osinkoa ainakin lokakuulle. Raportoitu EPS 0,26, kun vertailukautena se oli 0,64. Käyvistä arvoista korjattu ROE on 1,3%. Tuloksesta minulla ei ollut oletuksia, mutta osingon lasku ehdotetusta 2,2 nykyiseen 1,5 tuli yllätyksenä. Tämä tulee jättämään suuren loven tämän vuoden osinkoihin. Sampon tase on hyvässä kunnossa ja toivon että johdolla on suunnitelma yhtiön varojen käytöstä ja tuloksen nostamisesta. Osingon lasku rauhoittaa mieltä siinä mielessä, että ei tarvitse pelätä yhtiön varallisuuden heikkenemistä. Tämä on rehellistä toimintaa ja jatkossa toivotaan tuloskasvua ja sen myötä osingon nousua. Koska Sampo on profiloitunut osinkoyhtiöksi ja osinkojen vuoksi olen sitä aikoinaan ostanut, täytyy todeta että uusi osinko on karvan alle 4% tuotto. Ei huono osinko, muttei erityisen hyvä. Uskon osingossa olevan nousuvaraa tuleville vuosille jolloin keskiarvo yieldi alkaa olemaan jo kohtuullinen. Sampo on hyvä vakaa yhtiö mutta 15% painotuksella voin nyt todeta luottaneeni liikaa yhtiön kasvavaan tulokseen. Miellän yhtiön edelleen ikiholdiksi salkkuun, joskin painotusta tulen laskemaan hiljalleen kun kasvatan muiden yhtiöiden osuutta. 10% lienee hyvä tavoite. (6.5.2020)
TietoEVRY
Liikevoitto parani, ollen 78,2 milj. vertailukauden 74,7 miljoonasta. Huomioitavaa on että EPS on laskenut 0,31 (vs. 0,37.) Yhtiö peruu ohejeistuksen koronasta johtuen. Osinkoehdotus 1,27€ joka on on vuoden 2015 tasolla. Tase on parantunut ja pidän yhtiötä vakaana suorittajana. Yhtiö kuitenkin varoittaa että suurten asiakkaiden investointien vähentyminen voi näkyä tuloksessa. Yhdistyminen toivottavasti antaa tulokseen kasvupotentiaalia kunhan tästä kriisistä selvitään. (6.5.2020)
TietoEVRY
Liikevoitto parani, ollen 78,2 milj. vertailukauden 74,7 miljoonasta. Huomioitavaa on että EPS on laskenut 0,31 (vs. 0,37.) Yhtiö peruu ohejeistuksen koronasta johtuen. Osinkoehdotus 1,27€ joka on on vuoden 2015 tasolla. Tase on parantunut ja pidän yhtiötä vakaana suorittajana. Yhtiö kuitenkin varoittaa että suurten asiakkaiden investointien vähentyminen voi näkyä tuloksessa. Yhdistyminen toivottavasti antaa tulokseen kasvupotentiaalia kunhan tästä kriisistä selvitään. (6.5.2020)
Telia
Näitä lukuja tutkiessa tulee ottaa huomioon, että ymmärtääkseni Bonnierin tulos näkyy nyt ensimmäistä kertaa Telian luvuissa. Jatkuvien toimintojen tulos laski 34% viime vuoden Q1 nähden, mutta vapaa kassavirta on hieman viime vuoden Q1 paremmalla tasolla. EPS oli 0,27 SEK. Tase on hieman parantunut ja velkaa lyhennetty. Odotetusti Telia laski näkymiään tälle vuodelle. Suora lainaus yhtiön toimitusjohtajalta: "Our financial performance is stable within our traditional
telco business, with flat service revenues and an
underlying growing adjusted EBITDA, whilst COVID-19
has had a negative impact on the TV & Media unit." Yhtiön uusi toimitusjohtaja aloittaa lähiviikkojen aikana. Tämä ei mielestäni ole huono uutinen, kun ottaa huomioon yhtiön vaikeudet saada tulosta kasvu-uralle viime vuosina. Euraasian toiminnoista ollaan nyt irtauduttu lopullisesti ja toivottavasti tämä näkyy parempana keskittymisena pohjoismaisiin markkinoihin. (26.4.2020)
UPM
Tulosta tutkiessa muistetaan alkuvuoden lakot. Korona ei raportin mukaan vaikuttanut juurikaan yhtiön tulokseen Q1:llä. Tulos on laskenut vertailukauteen verrattuna (279 vs. 374.) Positiivista on hyvä tase ja EPS 0,36. Yhtiö raportoi investointien etenevän ajallaan. Uskon että tässä on reilusti potentiaalia uusien tehtaiden käynnistyessä ja sellun hinnan korjaantuessa. En löytänyt merkkejä hinnan paranemisesta, mutta raportissa todetaan kysynnän pysyneen hyvällä tasolla. Sellun lisäksi tulosta on laskenut sähkön alhainen hinta. Omistan vasta yhden osakkeen, mutta ostosuunnitelman mukaisesti tulen lisäämään omistusta joka kvartaali 1 - 2 osaketta osakesäästötilille. Muutamien vuosien päästä tuloksen tulisi olla hyvällä tasolla uusien tehtaiden käynnistyttyä. (5.2.2020)
UPM
Tulosta tutkiessa muistetaan alkuvuoden lakot. Korona ei raportin mukaan vaikuttanut juurikaan yhtiön tulokseen Q1:llä. Tulos on laskenut vertailukauteen verrattuna (279 vs. 374.) Positiivista on hyvä tase ja EPS 0,36. Yhtiö raportoi investointien etenevän ajallaan. Uskon että tässä on reilusti potentiaalia uusien tehtaiden käynnistyessä ja sellun hinnan korjaantuessa. En löytänyt merkkejä hinnan paranemisesta, mutta raportissa todetaan kysynnän pysyneen hyvällä tasolla. Sellun lisäksi tulosta on laskenut sähkön alhainen hinta. Omistan vasta yhden osakkeen, mutta ostosuunnitelman mukaisesti tulen lisäämään omistusta joka kvartaali 1 - 2 osaketta osakesäästötilille. Muutamien vuosien päästä tuloksen tulisi olla hyvällä tasolla uusien tehtaiden käynnistyttyä. (5.2.2020)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti