sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Aikataulu 10% käteiselle

Käteisen määrä on kasvanut viime kuukaudet hitaasti mutta varmasti. Käteisen kasvua on haitannut viimeiset kk-säästöt sekä kvartaaliostot Nordean salkkuun. Viimeisenä takaiskuna epähuomiossa toteutunut kk-säästö vei viimeisetkin hilut tililtä. Kun saan 200€ treidauskassan kasaan, alan keräämään käteistä niin nopeasti kuin mahdollista. Halua osaltaan kiirehtiä käteisen kanssa, koska tuntuu turhauttavalta tutkia osakkeita ja täytellä exceliä jos ei ole rahaa millä ostaa. Minun on vaikea motivoida itseäni seulomaan osakkeita kun tilaisuuden tullen ei kuitenkana ole varaa tehdä peliliikkeitä. Marraskuussa aloitan toisen harjoittelun tälle syksylle. Meillä ei kuuluisi olla siinä kohdin harjoittelua, mutta ajattelin tehdä sen pois vaikka väkisin, jotta pääsen valmistumaan kesäksi. Yritän saada opinnäytetyön lopullisesti pakettiin ennen kuun vaihdetta, jotta voin harjoittelussa keskittyä vain uusien asioiden omaksumiseen. Pyrkimyksenä on kirjoittaa tämä ja toinen kirjoitus tällä tai ensi viikolla jotta saan nämä asiat jäsenneltyä pois mielestäni ja voin keskittyä pelkästään oppariin.


Sijoittamiseni on tällä hetkellä rahan keräämistä kymppi kerrallaan. (Sitähän se on ollut koko ajan...) Lasketaan kauanko mahtanee kestää, että saan tuon tavoitteena olevan 10% käteisen kasaan. Salkkuni koon mukaan 10% tarkoittaa noin 4 000€ käteistä. Ikävää, että tuo raha riittää vain 1 - 3 toimeksiantoon, mutta tyhjää parempi sotakassa silti, ainakin alkuun. Treidauskassasta minulta uupuu vielä 160€, tätä summaa en laske käteiseksi. Käteinen on rahaa jonka olen varannut pitkään salkkuun. Saan treidauskassan kasaan marraskuun aikana, jonka jälkeen voin keskittyä vain käteisen haalimiseen.

Käteispositioni on nyt 800€, eli minulta puuttuu 3 200€ vaaditusta summasta. Lasketaan, että saan joka kuukausi osinkoja keskimäärin noin 100€. Käytän kerran kolmessa kuukaudessa 100€ Nordean salkkuun niin, että 50€ menee OST:lle ja 50€ AOT:lle. Loput kaksi kuukautta kvartaalista säästän tuon 100€ käteiseksi. Saan siis kvartaalin aikana kerättyä noin suunnilleen 500€ käteistä. Ehkäpä vähän enemmänkin, koska osingot on laskettu hieman alakanttiin. Tämä riippuu paljon tarkastelujaksosta.

Surullista, mutta tuolla tahdilla saan käteisen kasaan noin 1,5 vuodessa. Turhan pitkä aika olla tekemättä ostoja :( Tiedän että pää ei kestä istua käsien päällä noin pitkää aikaa. Mikäli alkuvuonna näyttää siltä että pääsen töihin kuten luvattiin, niin minulla on mahdollisuus säästää kuukaudessa 150 - 300€ pelkästään sijoittamista varten. Tuolla tahdilla vauhti olisi jo huomattavasti siedettävämpi. Tämä vuosi loppuun ja varmasti vielä alkuvuosikin menee tällä 100€ / kk summalla säästöön. Alkuvuodesta katsellaan tilannetta uudestaan ja yritetään saada tavoite kasaan kesään mennessä. Eli alle vuodessa. Otetaan kesäkuu 2021 tavoitteeksi. Minulla on 8 kuukautta aikaa saada kasaan 3 200€, mikä tarkoittaa että rahaa pitää saada 400€ / kk säästöön. Kuulostaa aika isolta summalta, ainakin huomioiden tuloni ja normaali kuukausittainen säästösummani. Minulla on kuitenkin hyvin puskuria tilillä kesän jäljiltä ja tässä kuussa runsaiden työvuorojen ansiosta puskuri vain kasvaa. Mikäli työkuviot menevät alkuvuonna sovitusti, niin uskallan purkaa tuota puskuria sijoittamista varten. Kyseessä ei ole siis mitenkään mahdoton aikataulu. Osingoista tulee vielä hieman vetoapua.

Alkuvuosi on yleensä parempi kuin loppuvuosi osinkojen kannalta. Varsinkin mikäli Nordea maksaa vuoden 2019 osingon heti alkuvuodesta, ja sitten vuoden 2020 osingon vielä H1 aikana. Osinkokevät toimii hyvänä motivaattorina, kun tiedän että silloin tavoite lähenee useita prosentteja muutamien kuukausien aikana. Aikataulun laskeminen auki masentaa hieman. Mikäli minulla kuluisi koko 2021 käteisen keräämiseen, niin pääsen taas kasvattamaan osinkoja aikaisintaan 2022. Helpotusta aikatauluun tuo mahdollinen Fordin myyminen, mutta tätäkään en ole vielä lyönyt lukkoon. Odotellaan milloin yhtiö palaa voitolliseksi ja mille tasolle osinko palaa.

Tämän käyrän olen unohtanut kvartaaliraportistani. Ohessa käyränä käteisen osuus salkusta. Viimeisin piikki on Nokian myynti, jolloin rahat pysyivät hetken tilillä, kunnes koronadipissä heitin taas kaiken markkinoille. Alkupään suurta vaihtelua aiheuttaa salkun pieni koko, kun muutamat sataset lisää käteistä heitteli suhteellista osuutta huomattavasti. Nyt olen huomannut, että vaikka lisään käteistä jatkuvasti, niin suhteellinen osuus ei välttämättä kasva jos salkku on noussut riittävästi kuukauden aikana. Tämä on kyllä positiivinen ongelma.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti