perjantai 20. elokuuta 2021

Nordnetin kampanja, mitä kannattaa ostaa?

Nordnetiltä on tapansa mukaan tulossa kampanja joka ilmoitetaan lyhyellä varotusajalla ja sisältää vain valikoituja osakkeita. En pidä tästä tavasta "kampanjoida" mutta toisaalta, jos saan hyvää halvalla niin kannattaahan sitä ostaa vaikka vain 1 kpl kun kerran ei tarvitse välityspalkkioita maksaa. Uusia, kovin pieniä positioita ei näissä kannata avata.

Ajatuksena oli katsoa, mitkä niistä omistamistani yhtiöistä ovat alihinnoiteltuja, jotka kuuluvat Nordnetin tämänpäiväiseen alennuskampanjaan. Jos jokin yhtiöistä näyttää reilusti alihinnoitellulta, voisin ottaa mukaani muutaman kappaleen. Tässä nyt tulee tehtyä syntiä, kun pitää saada arvonmääritys pakettiin nopealla aikataululla, eli kovin tarkasti en lukuihin paneutunut. Koska en jaksanut kaivaa vapaan kassavirran lukuja vuosikertomuksesta, niin arvonmäärityksen tein puhtaasti discounted dividend- mallilla. Osinko kun on helposti poimittavissa vaikkapa Yahoo Financen sivuilta. Tässä siis vahva mutuiluvaroitus! Koska ajatuksena on ostaa vain muutamia osakkeita, en jaksa kovin paljoa nähdä vaivaa sen eteen että kaivelen tarkat luvut vuosikertomuksesta ja teen ennusteita niiden pohjalta. Käytetty aika / saatu tuotto- suhde on niin huono.

Salkussani olevat osakkeet jotka kuuluvat kampanjaan:

Fortum
Kiitos Uniperin, Fortumin raportit on nykyään hankalaa luettavaa. Laskin että tämän käypä arvo olisi jossain 22€ tuntumassa. Tämä 10% ylihinnoittelu ei ole kovin paha, varsinkin kun otan huomioon miten pienellä paneutumisella lätkin lukuni Exceliin. Todellinen tulos voi tarjota suurenkin parannuksen kun kirjanpidolliset seikat oikaistaan. Voin hyvinkin olla väärässä Fortumin todellisesta arvosta. Kohtuullinen noin 4,5% osinkotuotto tarjoaisi jo suuren osan vaaditusta tuotostani. Harkitsen ostoa.

Nordea
Viime aikojen tekeminen on ollut vahvaa. Minusta tämä on nyt jokseenkin fiksusti hinnoiteltu. Erilaisia lukuja kokeillessani, käypä arvoni osuu johonkin 9,0€ tuntumaan. Tässä siis maltillinen 8% ylihinnoittelu. Eurooppalaisten pankkien toimintaympäristö ei näytä kovin hyvältä juuri nyt. Vaikka hinta ei ole paha, niin en mielelläni lisäisi pankin painoa salkussani, jossa finanssisektori on muutenkin ylipainossa. Toisaalta kun kohtuulliseen hintaan saa, niin voisi tätäkin harkita. Nordea oli aikoinaan yksi lempi osakkeistani, nyt pankit tuntuvat jotenkin etovilta. Tunnesiteiden puuttuminen on tietenkin hyvä merkki, yhtiötä voi silloin katsella objektiivisemmin. Harkitsen.

Sampo
Suurin omistukseni jonka painoa pyrin tiputtamaan. Muutamia osakkeita voisin silti ostaa, ihan vain saadakseni hieman enemmän rahaa tekemään töitä. Sampoa ostaessa kannattaa ehkä miettiä, mikä on se tulevaisuuden pohjaosinko josta rahaa aletaan jakamaan osakkeenomistajille. Indereksen Sauli Vilén arvioi että lähivuosina Nordea myynnistä saatuja rahoja jaetaan noin 6€/osake osinkoina. Tämän takiahan yhtiötä ei kannata ostaa. Miksi ostaisin yhtiötä omilla rahoillani, vain koska se maksaa omia rahojani takaisin minulle lähivuosien aikana? Yhtiön pitää luoda arvoa, josta se maksaa osan omistajille osinkoina. Päättelin että vakuutusyhtiöiden tarjoama pohjaosinko voisi olla noin 1,8€ luokkaa. Tätä tietenkin hiljalleen kasvattaen. Joka tapauksessa nykyinen kurssi on 10% ylihinnoiteltu. Nopean laskelmani mukaan käypä arvo lienee jossain 40€ alapuolella. Ottaen huomioon jo valmiiksi suuren painon salkussani, jätän väliin.

Coca-Cola
Kuten H1 katsauksessa kirjoitin, en usko kokiksen tarjoavan huomattavasti muuta markkinaa parempaa tuottoa tulevaisuudessa. Kohtuullista ja omistamisen arvoista tuottoa kyllä, jos oikeaan hintaan saa ostettua. Vaikka miten yritän, en pysty nykyistä 56$ hintatasoa perustelemaan muuten kuin laskemalla tuotto-odotustani turhan alas. Käyvän arvon ollessa jossain 45$ tuntumassa, minusta tämä on noin 20% ylihinnoiteltu. Jätän väliin.

Yhteenveto
En löytänyt mitään selvästi hyvää ostettavaa. Huomaan taas että markkinat ovat hinnoitelleet osakkeet vähän turhan korkealle omiin vaatimuksiini nähden. Jos minulla olisi 10% käteistavoite kasassa, voisin hyvinkin ostaa jotain tai vaikka kaikkia näistä yhtiöistä. Kirjoitin tämän tekstin väsyneenä torstai-iltana. Jään pohtimaan perjantai-iltaan mitä teen Fortumin ja Nordean kanssa. Kovin paljoa en innostu pienistä ostoista, ne kun eivät huomattavaa euromääräistä tuottoa tarjoa vaikka saisin ostot tehtyä kuinka halvalla tahansa. Enkä haluaisi rynnätä ostoksille näin lyhyellä varoitusajalla... tulee tehtyä huonoja päätöksiä. Ehkäpä yöunet tuovat fiksuja päätöksiä mukanaan.

Edit: klo 19.38
Jäin pohtimaan ostaisinko vai enkö ostaisi. Sitten lähdin kuntoilemaan. Pörssi ehti mennä kiinni ennen kuin ehdin ostopäätöstä tehdä. Tähän vaikutti hieman arvioimaani korkeampi hinta ja käteisen vähyys. Odottelen parempia ostopaikkoja ja teen ne paremmalla perustelulla kuin "sain ilman välityspalkkioita."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti