keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Puolen vuosikymmenen tulos

Ihmiset yliarvioivat mitä voivat saada aikaan vuodessa ja aliarvioivat mitä voivat saada aikaan kymmenessä vuodessa. Tämän väitetään olevan Bill Gatesin lainaus. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta lause on iskostunut syvälle mieleeni. Olen aina ajatellut, että kunhan luotan omaan tekemiseen 10 vuotta, niin tulokset ovat mullistavia. Edelliseen kirjoitukseen osinkoja laskiessani, totesin että minullahan on jo puoli vuosikymmen, eli 5 vuotta, systemaattista sijoittamista täynnä. Katsotaan mitä olen saanut aikaiseksi ja mitä olisi voinut tehdä toisin.

Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years

 

Takanani on se vaikein, eli ensimmäiset, 5 vuotta. Mitä enemmän on pääomaa tekemässä töitä, sitä enemmän se tuottaa euromääräisesti, vaikka tuottoprosentit pysyisivät ennallaan. 5 vuodessa korkoa korollekaan ei pääse vielä kunnolla laukalle, joten suurin osa salkun pääomasta on sinne palkkatöistä tallettamaani rahaa. Jos tämän ajatellaan olevan salkun 5v katsaus, niin olen jo vuoden myöhässä.

Olen sijoittanut salkkuun 47 220€. Salkun velattoman arvon ollessa kirjoitushetkellä 57 321€, en ole saanut pääomaani tuottamaan kovin hyvällä prosentilla. 6 vuoden jälkeen tuotto on vain +21% sijoitetusta pääomasta. Salkkuni on tuottanut keskimäärin noin 3,2% vuodessa. Laskelma ei ole aivan tarkka, koska lasken sen sijoitetun pääoman ja nykyarvon erotuksena.

Edelliseen kirjoitukseen peilaten huomataan että tämä noin 10 000€ tuotto on kaikki osinkoa. Oikeastihan olen maksanut osingoista veroa noin 2 500€ eli sen verran tuotosta on arvonnousua.

Viidessä vuodessa Nordnetin indeksirahasto Suomi on tuottanut ~45% ja indeksisijoittajan lempi etf EUNL 64%. Kuten sanoin, laskemani eivät ole täysin vertailukelpoisia, koska yllämainittujen indeksien tuotto on laskettu ajatuksella "jos olisin sijoittanut 1 000€ viisi vuotta sitten, sen arvo olisi nyt..." Salkkuni tuottoprosentti ei ota huomioon sitä että olen tallettanut sinne uutta rahaa jatkuvasti ns. keskihintaa nostaen.

Pointti on kuitenkin se, että indeksille on tullut turpaan. Pitkässä juoksussa on suuri merkitys tuottaako salkku neljä vai kuusi prosenttia vuodessa. Olen ajatellut että en nosta salkusta rahaa ennen kuin salkkuni on tuottanut 100%, eli sen arvo on tuplasti se minkä olen sinne laittanut rahaa. En toki tämän jälkeenkään ala heti nostamaan salkkua tyhjäksi. Mutta jos salkku ei ikinä ole huomattavasti isompi kuin sinne laittamani rahasumma, ei koko sijoitustouhussa ole mitään järkeä.

---

Nyt sitten pitäisi keksiä miten saan salkkuni tuottamaan isompia prosentteja tulevaisuudessa. Ajatusta on helpoin lähestyä sen kannalta, mitä olen tähän asti tehnyt väärin. Järjestys on sattumanvarainen.

1) Huonot osakepoiminnat.
Olen ostanut yhtiöitä kuten Investors House ja Ford. Aivan liian huonolla perehtymisellä. Molemmissa luotin siihen että osinkoa pystytään kasvattamaan tai ainakin pitämään yllä entiseen tahtiin. Molempiin poltin pääomaa, joko konkreettisesti tai sitten menetettyinä tuottoina kun rahat olivat kiinni huonosti tuottavissa yhtiöissä.

2) Roikuin kiinni huonoissa yhtiöissä.
Nokia oli salkussa vuosikymmenen. En viitsinyt myydä, ajattelin että kyllä se alkaa vielä maksamaan osinkoakin. Sitten ostin lisää. Ajattelin ettei se enää ainakaan laske. Olisi pitänyt realisoida tappio nopeammin ja siirtyä eteenpäin.

3) Ajoitus ja/tai arvonmääritys.
Ajattelin että olen ostanut yhtiöitä huonoon aikaan liian kalliilla. Olipa kyse sitten markkinoiden yleisestä kalliudesta tai yksittäisistä yhtiöistä, niin molemmat ovat lopulta seurausta huonosta arvonmäärityksestä. Olen oikeuttanut itselleni ne ostot. En ole malttanut istua käteisen päällä.

4) Fear of missing out.
Tuntuu että ainoa konkreettinen asia, josta saan endorfiinia aivoihini on osakkeiden ostaminen. Arvonmäärityksen tekeminen ei tuonut samaa tekemisen tunnetta. Jos en ostanut osakkeita, menetän tuottoja sekä arvonnousuna että osinkoina. Parempi siis ostaa heti, hinnalla millä hyvänsä. Ajattelin että jos uudelleen sijoitan osingot niin pitkällä aikavälillä saan maksimoitua tuoton mielummin ostamalla kun odottamalla.

5) Osinkojen ylipainottaminen.
Mitä suurempi osinkoprosentti, sitä parempi. En tajunnut että pääoman kokonaiskehityksen kannalta on parempi että osa rahasta jää firmaan sisään. Tuolloin se voidaan käyttää kasvuun tai omien osakkeidein hankintaan.

---

Ylimalkaisten virheiden osoittamien on helppoa. Vaikeaa on keksiä miten ne vältetään jatkossa. Tässä muutamia suunnitelmia, joista mikään ei ole lopullinen tai lyöty lukkoon.

Treidaus
Vähemmän yllättävästi olen jo pitkään harkinnut että haluan käyttää enemmän aikaa markkinoiden seuraamiseen ja kaupankäyntiin. Aiemmissa kokeiluissani olen keskittynyt liikaa lopputulemaan. Viimeksi aloitin asenteella "Kun olen saanut 20% voittoa, laitan treidaamiseen lisää rahaa." Nyt aion keskittyä enemmän prosessiin. Vaatinee oman kirjoituksen, kunhan olen päässyt alkuun. Tai sitten maitojuna kuljettaa taas kotiin kymmenien prosenttien tappiot taskussa.

Treidaamalla aion välttää sen tunteen että jotain pitäisi tehdä. Voin aina laittaa pienen osan rahoistani kiinni johonkin. Näin saan tekemisen tunteen. Samalla saan syyn käyttää aikaani markkinoiden seuraamiseen.

Tiedän ettei treidaaminen ole helppoa. Tiedän myös että moni on tehnyt sitä pitkään tuottoisasti eli mahdotonta se ei ole. Päiväkauppa on taito jonka voi oppia. Kuten aina uuden oppimisessa, jonkin asian osaaminen hyvin vaatii tuhansia ja taas tuhansia tunteja. Vaikka häviäisinkin pieniä määriä rahaa, lopputulema voi silti olla positiivinen jos sen avulla pystyn allokoimaan rahojani fiksummin pitkässä salkussa. Aasinsiltana tästä päästiin seuraavaan kohtaan ➡

Allokaatio
Kun energiani menee siihen että veivaan treidauskassalla osakkeita sisään ja ulos, se toivottavasti mahdollistaa suuremman käteispainoin pitkässä salkussa. Treidisalkussa saan pienemmällä pääomalla enemmän kauppoja, koska omistuksia on tarkoitus myös myydä. Pitkässä salkussa pyrin edelleen välttämään osakkeiden turhaa veivaamista.

Pyrkimyksenä on kasvattaa pitkän salkun käteispositiota. Kun ostopaikkoja tulee, laitan käteista rohkeasti myös töihin. Tilaisuuden tullen otan jatkossakin maltillista vipuakin sijoituslainan muodossa. Pyrkimyksenä tulla käteisellä alas ja osakkeilla ylös. Näin mustavalkoisesti se ei tietenkään toimi käytännössä, mutta käteisposition pitäisi selkeämmin heijastaa uskoani markkinaan.

Tämä on osaltaan vaikeaa, koska käteisen kasvattaminen on hidas projekti. Kovin nopeasti en pysty reagoimaan muuttuneeseen näkemykseen markkinan suunnasta. Käteisen kasvatus tulee jatkossakin olemaan kuukausisäästön ja osinkojen varassa. Tietenkin jos päätän myydä salkusta jonkun yhtiön pois, käteistä vapautuu kerralla enemmän. Näitä päätöksiä en edelleenkään tee kevyin perustein.

Work smarter, not harder
Välillä vihaan surkeaa palkkaani. Saan nettona käteen  1 900€. Sen sijaan että surkuttelisin tilannettani ja laitan epätoivoissani vähät liikenevät rahani pörssiin heti kun mahdollista, pyrin kahden yllämainituin keinoin saamaan pitkäjänteiseen sijoittamiseen malttia. Kun prosentuaaliset tuottoni paranevat, pienemmälläkin sijoitussummalla saa hyvää jälkeä aikaiseksi.

Sen sijaan että keskityn siihen miten saisin enemmän rahaa salkkuun, yritän keskittyä siihen miten saisin rahoilleni paremman tuoton. Tarkastelujaksosta ja markkinasta riippuen osakkeiden keskituotto on ollut 5 - 7% välillä, joten tuollainen 5% tuotto vuodessa voisi olla hyvä minimivaatimus. Keskimäärin tietenkin, huonoja vuosia tulee aina.

Mitä isompi salkun pääoma on, sitä enemmän hyödyn paremmista tuottoprosenteista. Vaikka toistaiseksi olisikin hyödyllisempää käyttää kaikki ylimääräinen energia ylitöihin, haluan uskoa että pidemmällä tähtäimellä saan ajalleni paremman vasteen keskittymällä sijoittamiseen enemmän.

Salkun tuoton seuranta on vaikeaa, koska laitan joka kuukausi tasaisen summan rahaa salkkuun. Ajattelin että voisin laittaa koko vuoden säästösumman kerralla vuoden alussa, jotta tiedän kuinka monta prosenttia salkkuni tuottaa. En ole vielä varma kannattaako tätä toteuttaa, säännöllinen säästäminen tuo myös turvallisuuden tunnetta kun käteinen kasvaa hitaasti mutta varmasti. Kolikon kääntöpuolena on se, että jos tiedän ettei salkkuun tule uutta rahaa enää tänävuonna, niin tulisiko ostoja harkittua entistäkin tarkemmin? Uskon että tulisi. Kuulostaa mielenkiintoiselta harjoitukselta, harkitsen tätä vakavasti.

---

Pitkä teksti siitä että en aio radikaalisti muuttaa sijoittamistani. Sen minkä teen, pyrin tekemään paremmin. Sijoitusfilosofiani pysyy ennallaan. Pääpaino on osinkoa maksavissa yrityksissä. Yritän keskittyä enemmän osingon laatuun ja kasvupotentiaaliin. Osingot uudelleensijoitan, kunnes koen että salkkua voi käyttää elämänlaadun nostamiseen.

Nyt pitää vain keksiä mistä löydän ajan ja energian seurata markkinoita enemmän. Tiedän että välillä jaksan hyvinkin tutkia markkinoita 2 tuntia työpäivän jälkeen. Toisina päivinä en jaksaisi edes avata konetta. Pitkäjänteisyydellä saa paljon aikaiseksi. Jos en pysty säännöllisesti toteuttamaan suunnitelmaani, ei siinä taidot tai varallisuuskaan pääse kasvamaan niin että siitä olisi huomattavaa hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti