keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

Tuloskausi 2022

Jo miltei perinteeksi muodostunut kirjoitus H1 ja FY tuloksista on taas täällä. Teen tätä, jotta pakotan itseni lukemaan tulosraportit hieman tarkemmin läpi, sen sijaan katson vain osakekohtaisen tuloksen, osingon ja olen tyytyväinen. Tarkoitus oli taas tehdä nopea arvonmääritys jokaisesta yhtiöstä, mutta sen verran on tullut aihetta opiskeltua viime aikoina lisää, ettei tee mieli tehdä sitä puolivillaisesti. Tässä kirjoituksessa perehdyn yhtiöihin pintapuolisesti ja laitan ylös ne joihin pitää satsata enemmän.

Tekstin kirjoittaminen kestää noin kuukauden johtuen omasta laiskuudesta ja tuloskausraporttien julkaisuajankohdasta, eli tekstin julkaisuhetkellä olen saattanut jo muuttaa mieleni. Yritän tehdä tarvittavat korjaukset tekstiin, mutta jotain saattaa silti unohtua. Yleensä käy niin että kirjoitan että ostan yhtiötä A kun tapahtuu X mutta sitten kurssi laskee ja en malta pitää näppejäni erossa.

Kirjoitusta aloitettaessa salkussa on 2% käteistä ja käyttötilillä sen verran ylimääräistä, että jotain voisi ostaa jos ostettavaa löytää. Tarkoitus ei kuitenkaan ole löytää ostettavaa, vaan varmistaa että yhtiöt ovat laadukkaita ja niitä kannattaa omistaa jatkossakin. Silti yleensä päädyn löytämään ostettavaa. Muistutan ettei näitä kannata pitää sijoitussuosituksina, osa analyyseistä voi olla kirjoitettu hyvinkin nopealla aikataululla ja vasyneenä työpäivän jälkeen.

3M
Vuoden 2018 kurssihuipusta on tultu alas 61%. Tein ensimmäiset ostoni 2021, myös tuolloisesta kurssihuipusta on lasketeltu 52%. Yhtiön raportoima operating income laski 11%. Osakekohtainen tulos sen sijaan nousi 0,6%. Tässä näkyy säännöllinen omien oston kauneus! Osakkeiden lukumäärä laskenut myös divestoinneista johtuen kun oli mahdollisuus muuttaa 3M osakkeet uuteen yhtiöön. Osingon payout ratio on sopiva 58%.

Huolestuttavaa kun oma excelini näyttää operatiivisen tuloksen laskeneen 45%. Ero johtuu siitä, että en laske divestointeja osaksi operatiivista tulosta. Lopputulemana arvonlasku on perusteltua. Lakiongelmien lisäksi yhtiöllä on operatiivisia ongelmia, kun ROIC on miltei puolittunut. Eli sama sidottu pääoma tuottaa vähemmän tulosta.

Vaikka yhtiö on isolla painolla salkussa ja aiemmin putoaviin puukkoihin tarttuminen on ollut huono idea, niin en voi välttyä ajatukselta että onko tätä jo poljettu liikaa. Pitäisi saada aikaiseksi tarkempi arvio mitä jäljelle jäävät osat ovat arvoltaan. Mörkönä kaapissa on tietenkin myös korvatulppaoikeudenkäynnit, joihin ilmeisesti saadaan taas jotain selvyyttä kesään mennessä. Valmista ei taida silloin tulla, mutta jos saisi pienesti taas raotettua sumuverhoa asian tiimoilta.

Kirjoitushetken PE x on 10. Vastaavaa pessimismiä nähtiin finanssikriisin aikaan 2009. Jälkeenpäin katsottuna tuo olisi ollut hyvä ostopaikka. This time it's different ainakin siinä mielessä että nyt makrotalouden lisäksi yhtiöllä on omiakin ongelmia, en tiedä mikä tilanne oli 2009. Sektorina Industryn PE x on 19 ja healthcare 24. Eli hinnassa on paljon pahaa. Ennen tarkempaa analyysiä en lisäostoja harkitse mutta vaikuttaa niin halvalta että olisi aiheellista perehtyä tähän paremmin.

AT&T
Raportoitu tulos oli huono. EPS -1,13 vs. 2,77 vuotta aikaisemmin. AT&T on siivonuut HBO:n pois vuosiraportista ja edellisten vuosien luvuista. Liian rohkeasta velanotosta tunnettu yhtiö on maksanut lainoja pois ahkerasti, korkokulut ovat laskeneet 9% edellisvuoteen verrattuna. Syytä onkin, kun velka tulevaisuudessa maksaa enemmän.

Eli operatiivinen tulos on  tapiolla -4 587 milj. Tästä - 27 498 milj. tulee kertaluontoisista poistoista ja liikearvon alaskirjauksesta. Näitä alaskirjauksia yhtiöllä on aiemminkin, esimerkiksi 2020 niitä tuli -15 687 milj. En ole täysin varma kannattaako nämä siivota pois operatiivisesta toiminnasta vai ei, kun osa niistä näyttää olevan operatiivisia uudelleen järjestely-eriä. Minusta "restructuring and other impairment charges due to updated network build plans stemming from spectrum acquired in recent auctions" on operatiivinen erä, eikä kuulosta kertaluonteiselta vaan se kuuluu liiketoimintaan kun verkkoyhteyksiä rakennetaan ja vanhoja puretaan. Päätän nyt siivota koko rivin pois, mutta tiedostan että annan yhtiön tuloksesta liian ruusuisen kuvan. Oman arvioini mukaan tulos laski 19% mutta on edelleen vahvasti kassavirtapositiivinen.

Olen seurannut T:n kehitystä mielenkiinnolla. Minusta tästä voisi tulla jälleen luotettava ja vakaa kassavirta-kone. Yhtiön liiketoiminta on suhdannekestävää, vaikka kilpailu on kovaa. Ei huipputuottoja, mutta tuottoja suhdanteiden yli. 2022 pohjilta on noustu noin 40%. Jokin aika sitten tämä tuntui aivan liian halvalta, nyt en osaa enää sanoa. Täytynee tehdä tarkempi analyysi ja yrittää kaivaa enemmän tietoja lukujen taustalta. 4% painotuksella lisäisin mielelläni hyvää osingonmaksajaa, mutta täytyy varmistaa että hinta on sopiva.

Annaly Capital Management
Salkun murheenkryyni. Kurssi laskee → Ei viitsi myydä koska korkea osinkoprosentti → Osinko laskee → Kurssi laskee → Ei viitsi myydä koska korkea osinkoprosentti. Tätä oravanpyörää olen pyörinyt pitkään. Aina kun pääsen jotenkin kärryille mitä lukuja on mielekästä seurata tulosraportista, niin raportointia muutetaan. Näin kävi nytkin. Olen ymmärtänyt että mreiteillä book value per share on tärkeä tunnusluku ja sehän on ollut laskusuunnassa jo pitkään.

Tulosta tarkastellessa huomataan että korkotuotot nousivat, mutta niin myös korkokulut. Non-GAAP luvut eivät ole kovin huonot. Tuloslaskelman alin rivi nousi 4,6% mutta eps laski 9%. Olen siinä uskossa että seuraavan 1 - 2 vuoden kuluttua liiketoimintaympäristö on nykyistä parempi. Jos malttaa odottaa korkosyklin nousun loppuun asti, niin kurssi voisi näyttää taas elon merkkejä. Korkohuippu voi olla jo lähellä.

Olen pyrkinyt omistamaan yhtiöitä jotka ostavat omia osakkeita, mitätöivät niitä, nostavat osinkoa ja tarvittaessa splitillä lisäävät osakemäärää. NLY tekee asiat väärin päin: Laimentaa osakekantaa osakeanneilla, laskee osinkoa ja tekee käänteisen splitin eli sulauttaa useamman osakkeen yhdeksi. Ehkäpä makrotalous on vain epäsuotuisa mreiteille, mutta on käynyt selväksi että nämä rahat olisi voinut parkkeerata parempaan paikkaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Myyntitoimeksianto asetettu hintaan 21$. Mikäli näyttää että kurssi karkaa liiaksi, hilaan myyntihintaa alaspäin kunnes lopulta joku ne ostaa. Meni myynti syteen tai saveen niin katson salkkuani paljon rauhallisemmin mielin kun tämä rivi on saatu ulos.

Capman
Tulos oli loistava! Tilikauden voitto nousi 16%. Tulos parani 5 milj. ja sijoitusten käyvän arvon muutoksista tuli 2,5 milj. Tärkein, eli hallinnointiliiketoiminta paransi tulostaan miltei 10 milj. Palveluliiketoiminta on divestoitu ja sen vuoksi palvelut segmentti tuotti vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rahoituskulut ja verot toki nousevat parantuneen tuloksen seurauksena, joten luvut eivät taas täsmää raportoituun tilikauden voittoon ja tuohon 5milj. tulosparannukseen. Tärkeintä nyt kuitenkin se että tuloksen mix on menossa siihen suuntaan jossa on eniten arvoa.

Kannattaa muistaa että Capmanin tuloksessa on paljon vaihtelua johtuen liiketoiminnan luonteesta: Sijoitusten käyvän arvon muutokset ja voitonjako-osuustuottojen ajoittuminen voi tuoda huomattavaa lisäapua raportoituun tulokseen. En usko että "tällä koneella" pystytään tekemään 47milj. tulosta vuosittain. Tarkoitan sitä, että jos Capman ei kasvaisi hankkimalla uutta pääomaa ja tekemällä tulevaisuudessa mahdollisia yritysostoja, realistinen tulos-odotus olisi jossain 35milj. tuntumassa. Mielestäni Capmanin ongelma on edelleen jatkuvasti kasvava osakemäärä, mutta 16% noussut osakekohtainen tulos kertoo siitä että suunta on oikea ja johto sekä avainhenkilöt tekevät hyvää työtä. Uudet tavoitteet ovat kunnianhimoiset, mutta en usko että sellaisia oltaisiin asetettu jos ei uskottaisi että ne voidaan saavuttaa.

Osinkoa kasvatettiin odottamaani enemmän 0,15 → 0,17€. Odotin 1snt kasvua. Onhan 0,26€ osakekohtaisesta tuloksesta varaa jakaakin. Nostin nyt rohkeasti tuottovaadetta kohonneen inflaation vuoksi. Nostin myös Capmanin riskiprofiilia nousevien korkojen vuoksi. Capmaniin käypä arvo on nopeahkolla haarukoinnilla noin 3€ tuntumassa kun käytän ns. peruspositiivista skenaariota 10v aikajännettä. Jos ajatellaan että hallinnointiliiketoiminta tuplaa hallinnoitavan varallisuujen ja sen seurauksena tekee nykyisen 0,13snt osakekohtaisen tuloksen sijasta 0,26€ niin 5€ kurssi ei ole mitenkään mahdoton 5 - 10v sisällä. Uskon, että varovainen käypä arvo on edelleen jossain 3,3€ tuntumassa. Arvo pysynyt ennallaan, vaikka tulos on parantunut. Nousevien korkojen myötä tuottovaatimus noussut samassa suhteessa.

Asetin kurssihälytyksen 2,9€ hintaan. Jos sinne laskee, niin harkitsen lisäämistä. Capman on kroonisesti alle oman arvonmäärityksen, joten uskon että tuohon hintaan voi saadakin. Capman valmiiksi 7% painolla salkussa, rahaa siinä on kiinni 4 600€. Tämä on usein ollut maksimipainossa, kunnes päätän ostaa vielä kerran. Joten ehkäpä voisin vielä kerran satsata tähän, niin onpahan sitten riittävällä painolla pariksi vuodeksi. Pitää toki verrata myös muihin salkkuyhtiöihin ja miettiä missä olisi paras riski-tuottosuhde. (Jälkikäteen ihmettelen miksei nordnet sovelluksen ilmoitukset tule enää kännykkään. Tämäkin lauennut ja jäänyt huomaamatta. Kurssi känynyt 2,7€ tuntumassa. Toistaiseksi ostot jääneet tekemättä.)

Coca-Cola
Onpa tämä laatuyhtiö, onpa! Liikevaihdossa 11,3% kasvu. Liikevoitto ja eps pienesti laskussa mutta en huolestu koska operatiivisesti yhtiö on kovassa kunnossa. Operating income nousi 5,8%. Osinkoa nostettiin 4,5%. Eli tasaisen vahvaa suorittamista. Coca-Cola on maineensa ansainnut huippuyhtiönä. En tiedä onko vastaa mainintaa aiemmin ollut vuosiraportissa, mutta nyt osui silmiin sellainen lause kun "vaikka olemme aiemmin maksaneet nousevaa osinkoa, niin tähän vaikuttaa yhtiön maksukyky ja liiketoimintaympäristö." En sano että osinko on vaarassa, mutta minusta on turvallista tietää että tarvittaessa johto uskaltaa jättää nostamatta sitä. Siinä voittaa pitkäaikainen omistaja.

Kurssihälytykseni on asetettu hintaan 58$, pidän sen siinä. Vaikka en usko yhtiön tuottavan huipputuottoja, se on vakaa ja pienen riskin omistus. Kovin suurella painolla en tätä halua salkkuun päästää pienen upsiden vuoksi. Kirjoitushetken painotus on 2,5% eli mielelläänhän tuon vaikka tuplaisi. Rahaa tässä on kiinni vaivaiset 1 500€.

Fortum
Uniper-sekoilusta tuli kallis virhe, mutta sen kunniaksi yhtiön uusi strategia keskittyy taas ydinliiketoimintaan. Uniperista johtuen minulla ei nyt ole käytettävissä vertailukelpoisia lukuja, paitsi ne mitä yhtiö itse tarjoaa. Päätin pitää oman excelini sellaisena kuin se esitettiin vuoden 2021 vuosikertomuksessa, jotta tiedän miksi noin suuri muutos on tapahtunut. Jos korjaan 2021 luvut, pitäisi korjata myös 2020 luvut ym. joten säästän itseni vaivalta.

Osakekohtaista tulosta 1,14€ josta maksetaan osinkoja 0,91€. Olen edelleen katkera peinsijoittajaa nöyryyttävästä siltarahoituksesta, jonka yhtiö otti vaikka sille ei jälkikäteen (eikä minusta edes sillä hetkellä) ollut pakonomainen tarve. Fortum olisi saanut rahoitusta muualtakin ja paremmilla ehdoilla. Tämän kanssa nyt on elettävä, joten mennään eteenpäin. Tulevaisuus näyttää menneisyyttä paremmalta.

Pidän uudesta strategiasta. Toimitusjohtajan esityksessä korostui konservatiivinen osinkopolitiikka sekä harkitut kasvu-investoinnit. Kohta Fortumista uskaltaa taas kasvattaa yhden salkun tukijaloista. Pientä lisäämistä olen harkinnut jo pidempään. Arvoa haarukoidessa täytyy muistaa että sähkömarkkinat ovat olleet poikkeuksellisen suotuisat, joten nykyinen tulotaso ei ole kestävä. Kurssi on asettunut 13 - 15€ välille. Uskon että ainakin alalaidalla hinta on kuhtuullinen, vaikka viime päivät näyttää olevan painetta myös 13€ alle. Tarkempaa arvonmääritystä en ole kirjoitushetkellä ehtinyt tekemään.

Hieman rauhoitti mieltä, kun Rauramo oli täysin eri mies esittäessään uutta strategiaa mitä aiemmissa tulosjulkistuksissa. Nyt vaikutti siltä että tietää mitä tehdään ja miksi. Asetan kurssihälytyksen hieman 13€ alle. Toivottavasti ehdin tehdä arvonmäärityksen ennen kuin laskee sinne, niin saan tehdä sen rauhassa. Joka tapauksessa nyt kesken tuloskauden täytyy jättää tarkempi analysointi tekemättä.

H&R
Äkkiä katsottua vuosi oli hyvä: Debt to total assets parantunut 37,1% → 34,4%. Same property operating income kasvanut 15%. AFFO (eli REIT:ien raportoima "eps") laski hieman johtuen Primariksen spin-offista. Jokin tässä ihmetyttää.

Tase on kasvanut: Assetit kasvaneet 11 609 milj. → 12 630 milj. Ero selittyy nousseella velalla ja uusilla rakennusprojekteilla. Velan suhde omaan pääomaan on tosiaan parantunut, eli matala payout ratio on tuottanut tulosta. Operatiiviset assetit ovat kasvaneet hieman, samalla kun operatiivinen tulos on laskenut, eli ROIC on laskenut. Tämä on kuitenkin väliaikaista, kunhan suurehko määrä rakennusprojekteihin sitoutunutta pääomaa saadaan tuottamaan, tuloksen ja sijoitetun pääoman tuoton pitäisi parantua samalla. Vuodelta 2022 luku oli 4% ja 2021: 6%.

Nykyisessä inflaatiossa uuden sijoitetun pääoman tuoton ei odoteta olevan ihmeellinen, puhutaan 5 - 7% tuotosta. Toivotaan että inflaatio saadaan kuriin, muutenhan tuotto ylittää hädin tuskin inflaatiota. HR on salkussa 6% painolla, lisäämisellä ei ole mikään kiire. Tämä ei ole ollut hyvä sijoitus tähän asti, mutta suunta näyttää nyt paremmalta kuin vuosiin. Jos ROIC paranee ja osinko maltetaan pitää tasolla joka mahdollistaa myös pääoman kerryttämisen yhtiöön niin siitä omistajalle hyviä asioita: Velkaa saadaan lyhennettyä, pääomaa jää kasvuun ja mikä parasta, yhtiö ostaa omia osakkeitaan jolloin samasta tuloksesta saadaan maksettua korkeampaa osinkoa. REIT-yhtiön on pakko maksaa suuri osa raportoidusta tuloksesta osinkoina, mutta siinä missä pääomaa pystytään kerryttämään, se kanntaa tehdä. Istun mielelläni matkassa mukana ja katson mitä tapahtuu, lisäämistä en nyt ole harkinnut ennen kuin tämä strateginen muutosvaihe saadaan päätökseen.

Primaris REIT
Tämä on aiemmin ollut osa H&R reittiä. Divestoinnin seurauksena Primariksesta tuli oma yhtiö. Tästä syystä lukuja ei tarjolla kuin vuosilta 2021 ja 2022. Eivätkä nämä luvut ole vertailukelpoisia keskenään, kun 2021 oli vielä koronan varjostama. Ostoskeskuksilla ei tuolloin mennyt kovin hyvin. Uhkakuviahan on aina, nyt inflaatio ja korot syövät kuluttajien ostovoimaa, joka voi johtaa laskeneeseen myyntiin ja pahimmillaan vuokrasopimusten irtisanomiseen.

Toistaiseksi vuokratilat ovat entistä paremmin käytössä. 2021 liiketiloista oli vuokrattuna 86% kun nyt niitä on 91,1%. Yhtiö ennustaa että vuoden 2023 aikana luku olisi jossain 92% tuntumassa. Osinkoa nostettiin varovainen 2,5%. Yhtiön tavoitteena on maksaa 45 - 50% FFO:sta ulos osinkoina, 2022 luku on 50,7%. Tämän voi tulkita hyvänä merkkinä niin, että johto uskoo tuloksen paranevan tai huonona merkkinä niin, että johto nostaa osinkoa FFO:n kustannuksella.

Omia osakkeita on ostettu noin 4% ulkona olevasta osakekannasta. Tämän pitäisi jo itsessään laskea FFO:n payout ratiota. Viime vuoteen verrattuna operatiivinen tulos on parantunut huomattavasti samalla kun sitoutunut pääoma on laskenut. Yhtiö aikoo jatkossakin kierrättää pääomaa niin, että tuottamaton omaisuus myydään pois. Tällöin yhtiön ROIC nousee, joka on jo nyt kohtuullisella 7% tasolla, kun vuoden 2021 luku oli 4%. Ylläpitoinvestointeja aiotaan tehdä normaalia enemmän 2023 joka johtaa hieman alempaan kassavirtaan mutta alhaisen payout ration seurauksena tuloksessa on pelivaraa osingoille ja omien ostoille, joten en ole erityisen huolissani.

Omat ajatukset ovat ristiriitaisia. Yhtiössä tapahtuu oikeita asioita joten en haluaisi myydä. Pääomistaja pitänee huolen että osakkeenomistajat tienaavat. En kuitenkaan usko että ostoskeskuksia omistamalla pääoma saadaan tuottamaan superhyvin, eikä se ole yhtä suhdannekestävää kuin esimerkiksi asuinkiinteistöt. Eli downside on suurempi verrattuna muihin REITteihin ilman sen suurempaa upsideä. Yhtiö on salkussa 1,7% painolla eli vain noin 1 000€ summalla. Jotain tälle pitää keksiä, joko ostaa lisää tai myydä pois. Kiire ei kuitenkaan ole, joten katselen mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Nordea
Tulos on ollut tasaisen vahva, juuri sellainen mitä Nordealta on totuttu näkemään viime vuosina. Operatiivinen tulos nousi 1,8% mutta alin rivi eli tilikauden tulos laski 6%. EPS pysyi ennallaan johtuen omien osakkeiden ostoista. Osinkoa korotettiin 16%.

Nordean menoa on ollut ilo seurata. Täytyy perehtyä tähän vielä paremmalla ajalla, mutta hieman minua arveluttaa, kun tulos nousee mutta luottotappiovaraukset eivät. Mistä pankki saa yhtäkkiä niin paljon laadukkaita laina-asiakkaita että tulos nousee mutta riski ei? Rahatalouteen kuuluu aina tuoton vastapuolena tuleva riski, jos markkinoilla on paljon maksukykyisiä asiakkaita etsimässä lainaa, niin kyllähän muutkin pankit lähtisivät niistä kilpailemaan. Okei, korkojen noustessa markkinäympäristö on ollut pankeille suotuisa ja se selittää osan kehityksestä. Kunhan asiakkaat on hyvänä aikana seulotettu tarkasti, niin nyt sitä kylvöä saa niittää.

Nordean osuus salkusta on 9,7%. Koska ajattelisin että 10% on maksimipaino millä osaketta kannattaa, salkussa pitää, niin en nyt ole harkinnut lisäämistä. Toisaalta yhtiö kyllä houkuttelee ja jos sitä nyt tankkaisi ylipainoon niin ei moneen vuoteen tarvitse miettiä lisäämistä. Kirjoitushetkellä tohistaan credit suissen kriisistä, katsotaan nyt tämä hermoilu ensin ja teen sen jälkeen tarkemman arvonmäärityksen, jos osake vielä näyttää houkuttelevalta. 

Royal Unibrew
Liikevaihto sekä volyymit nousussa. Tämä johtuu jo pelkästään inflaatiosta. Liikevoitto sen sijaan on laskenut, eli kannattavuus on kärsinyt. Hintoja ei olla saatu nostettua samaan tahtiin kun kulut ovat nousseet. Osinko pidettiin ennallaan.

Minulla on edelleen luotto siihen että tämä on pitkän aikavälin hyvä sijoitus. Nykyään tuntuu olevan trendinä, että ulkoistetaan mahdollisimman paljon tuotantoketjusta, jotta sidotun pääoman tuotto pystytään maksimoimaan. Royal Unibrew päin vaistoin haluaa kontrolloida ketjua valmistuksesta myyntiin. Tämä onnistuu vahvojen paikallisten brandien avulla. Esimerkiksi Hartwallilla on suomessa vahva asema ja maanlaajuinen toimitusketju. Tätä voidaan käyttää hyödyksi kun halutaan tuoda muita oman brändin tuotteita suomeen. Käytännössähän monet brändit ovat kilpailijoita keskenään, esimerkiksi ED ja Cult energiajuomat kilpailevat samoista ostajista.

Yhtiön kuvaa strategiaa niin, että sen avulla voidaan kehittää parhaiten tuottavia toimitusketjuja. Vaikka Royal Unibrew on kansainvälinen yhtiö, niin monet sen omistuksista ovat paikallisia. Pystyn uskomaan, että yhtiö oikeasti haluaa tehdä hyvää myös yhteiskunnan tasolla. Paikallisuuden ansiosta se myös onnistunee. Konservatiivinen voitonjakopolitiikka pitänee huolta että rahaa jää tarvittaviin investointeihin.


Yhtiö on salkussa alle 3% painolla ja lisää voisi ostaa. Tanskalaisen yhtiön kohdalla täytyy hakea osinkoja jälkikäteen takaisin, osinkoinsinöörin äskettäin päivitetyn postauksen mukaan odotusaika on reilu 5 vuotta. Harmittaa kun energiakriisin synkimmissä tunnelmissa tätä olisi saanut hyvään hintaan, mutta tuolloin olin liian epävarma mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt kun näkymät ovat parantuneet ja eurooppa ei romahtanutkaan, kurssikin on noussut reilusti. Täytynee haarukoida uusi ostohinta.


Sampo
Tuloslaskelman alin rivi laski 44%. Tuloksen laskun taustalla on sijoitustoiminnan nettotuottojen lasku, jonka taustalla miltei pelkästään topdanmark. Markkinat kuitenkin rankaisivat tuloksesta pienellä kurssilaskulla, jonka jälkeen toimitusjohtaja Torbjörn Magnusson riensi kertomaan että sijoittajat eivät ymmärrä miten hyvä tulos tämä on. Tulos ei minusta ollut erityisen hyvä, se oli hieman pehmeä mutta syy on selvä eikä aiheuta paniikkia. Kurssilasku kuitenkin ansaittu. Vakuutustoiminta on hyvässä kunnossa, kilpailu alkanee kiristymään nyt taas kun sijoitustoiminnasta aletaan saamaan voittoa.

En pidä Magnussonista toimitusjohtajana. Yritystä johdetaan ruotsista käsin, Sampo piti rinnakkaislistauttaa ruotsiin, en keksi miten tämä hyödyttää osakkeenomistajia. Useat sijoittajatilaisuudet on pidetty ruotsissa viimeaikoina. Minulla ei ole mitään länsinaapuria vastaan, mutta tj vie Sampoa selvästi ruotsalaisemmaksi. Olen ristiriitaisissa tunnelmissa mandatum divestoinnista. Pidin siitä osana Sampoa, mutta en tiedä haluanko omistaa sitä erillisenä yhtiönä. Salkku on muutenkin turhan täynnä finanssiyhtiöitä ja varainhoitoakin löytyy jo ennestään.

Sampo jää tietenkin salkkuun, vahinkovakuuttaminen on hyvää bisnestä. Lisäystä ei tarvitse harkita jo ennestään suuresta painosta johtuen. Pidän uudesta suunnasta jossa myös omien ostot ovat säännöllisesti mukana voitonjaon muotona. Jotain hyvääkin sieltä ruotsista on tarttunut mukaan :)

Telia
Raportoitu tulos oli odotetun huono. -14 165 milj. SEK. Tästä -19 100 milj. on liikearvon alaskirjauksia, jolla ei ole kassavirtavaikutusta. Alaskirjauksesta siivottunakaan tulos ei anna aihetta hyppiä riemusta. Kassavirta ei riitä kattamaan osinkoa, joka on jo hälyttävä merkki että joko osinko tai nykyinen kurssitaso ei välttämättä ole kestävällä pohjalla.

Suhtaudun varauksella omiin lukuihin, mutta minusta Telian raportoima "other operating expenses" ei ole operatiivinen erä. Tämä tarkoittaa että oma excelini näyttää operatiivisen toiminnan 18 500 milj. SEK parempana kuin yhtiön raportoima tulos. Nyt todetaan että Operatiivinen tuloshan onkin vähintäänkin siedettävä: 2022 NOPAT 8 513 milj. vs. 7 988 milj. vuonna 2021.

Hätäännyin kun olin poiminut väärän luvun exceliin ja sain sidotulle pääomalle vain 2% tuoton. Luvut korjattuani sidotun pääoman tuotto on parantunut viime vuodesta. 5% → 6%. Vertailun vuoksi toisen teleoperaattorini AT&T:n ROIC on 6%. Molemmat yhtiöt keskellä muutosta, kun rönsyjä karsitaan ja 5G vaatii investointeja. Onneksi huomasin virheen ennen julkaisua, olisin vaikuttanut idiootilta. Huomasin virheen kun aloin paneutumaan tarkemmin yhtiön lukuihin että mistä näin pieni tuotto johtuu.

Tietoevry
Liikevaihto kasvoi 3,7% mutta raportoitu liikevoitto laski -30%. Noin 100milj. erotuksen liikevoitossa suurelta osin selittää, tai jättää selittämättä, mystinen "Muut liiketoiminnan kulut" josta tulee 31 milj. Kohonneet työsuhde-etuudet ja pienemmän liiketoiminnan muut tuoto selittävät lopun noin 70milj. Oman excelini perusteella operatiivinen tulos laski noi 16% eli 33 milj. Toisaalta, oikaistu EBITA on ollut tasaisella kasvu-uralla. (Oikaisuerät sisältää uudelleenjärjestelykulut, myyntivoitot/-tappiot, arvonalentumiset ja muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät.) Arveluttaa käyttää sellaisia rivejä, joista en ole täysin varma mitä ne sisältävät, mutta annetaan tulokselle varovainen hyväksyntä.

Pohdin taas Tietoevryn mielekkyyttä sijoituskohteena. Eri segmenttien EBITA kasvuluvut ovat seuraavat:
Create 17%
Banking 19%
Care 4%
Industry -9%
Transform -16%
Connect -6%

Näistä parhaiten kasvava Banking on se, joka aiotaan eriyttää omaksi yhtiökseen. Tietenkin siitä saa myös parhaan hinnan, mutta jäljelle jäävä osuus on entistä heikompi. EBITA:lla mitattuna suurimmat liiketoimintasegmentit ovat Create (116,3 milj.) Banking (72 milj.) ja Care (72,5 milj.) Muistutan tässä vaiheessa että minulla ei ole tarkkaa näkemystä kunkin segmentin liiketoimintaympäristöstä ja markkinoiden kasvunäkymistä. En sulje pois mahdollista että johto tietää mitä tekee, kunhan ajattelen ääneen. Yhtiön taloudelliset tavoitteet segmenteittäin puhuu myös selvää kieltä siitä, että kaikkialla ei haetakkaan yhtä kovaa kasvua.


Bankingin lisäksi myös heikommat liiketoiminnat eli transformin ja connectin divestointi on harkinnassa. Jos divestoitavia segmenttejä aletaan jakamaan osakkeenomistajille niin pitää olla tarkkana mitä haluan omistaa. Jos ne myydään, niin toivotaan että rahat käytetään hyödyllisesti pitkäjänteisen omistajan hyödyksi, esimerkiksi omien osakkeiden oston ja kasvupanostusten muodossa. Omien oston mielekkyys riippuu toki sen hetkisestä osakekurssista mutta näin yleisesti näen sen hyvänä ideana, varsinkin kun Tietoevryä ei usein hinnoitella mahdottoman kalliiksi.

Visa
Visan tuloskaudesta johtuen nyt katsellaan jo Q1 tulosta. Vertailen myös FY 2022 ja 2021 tuloksia keskenään. Ai että tässä on hyvä bisnes. Ylimillä riveillä huimaa kasvua volyymeissa. Tulosriville ei päästä ihan samanlaiseen kasvulukemaan. Q1 osalta liikevaihdon kasvu oli 10% mutta kauden voitto vain 6% korkeampi. EPS nousikin kauniisti 21% johtuen omien ostoista. 20% osingon nosto tekee nannaa.

Suurimpana riskinä lienee sääntelyn lisääntyminen joka iskee Visan ja Master Cardin tuloihin. Näiden riskien ennustaminen on vaikeaa enkä osaa sanoa millä todennäköisyydellä ja miten pahasti ne voivat haukata tuloksesta. Markkina kasvaa (ja muuttuu!) nopeasti, kun erilaisia maksutapoja tulee jatkuvasti. Kuka olisi 10v sitten uskonut että tänään voi maksaa ostokset kellolla? Muistan kun itselle maksukortti oli uusinta uutta mutta siihen ei uskaltanut luottaa täysin, vaan piti hakea automaatista käteistä säännöllisesti. Nyt maksukortti tuntuu vanhanaikaiselta.

Visa on valmiiksi riittävällä painolla salkussa, mutta yhtiö soveltuu niin hyvin osingonkasvustrategiaani, että pitääpä haarukoida sille tarkempi ostohinta. Noin 8% painolla tätä on juuri tarpeeksi, ei liikaa eikä liian vähän. Uskon että jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa markkinat saturoituvat niin ettei markkinan kasvu toimi enää kasvun ajurina. Sen jälkeen aletaan kilpailemaan hinnalla. Siksi haluan panostaa tähän nyt, kun kasvua on vielä tiedossa.

UPM
Täytyy muistaa että UPM:n liiketoiminta on syklistä. Siitäkin huolimatta 2022 tulos on todella kova. Liikevaihto kasvoi 19%. Liikevoitto ennen veroja kasvoi saman 19%. Osinkoa nostettiin 15%. UPM:llä on megatrendi tuomassa myötätuulta tulevaisuuteen, kun uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvilla innovaatioilla yritetään korvata aiempia, yleensä muovista tehtyjä tuotteita.

Täysin ruusuista tulevaisuus ei ole, sellun hinta on ollut nouseva viimeisen vuoden ajan. Tämä vahvistaa UPM:n tulosta, mutta jossain vaiheessa hinta kääntyy. Monipuolisen liiketoimintaportfolion seurauksena vaikutukset eivät ole kovin suuret. Sellun hintaa enemmän tulokseen tuo tukea käynnistyvä Uruguayn sellutehdas sekä Saksan biojalostamo. UPM omistaa osansa myös olkiluoto 3:sta. Venäjän hyökkäyssota aiheutti euroopalle energiakriisin ja biojalostamo on UPM:n vastaus siihen. Biojalostamo käynnistyy näillä näkymin 2023 loppuun mennessä.

Eli seuraavat vuodet tulevat oletettavasti olemaan herkkua omistajille. Kun suuret kasvuhankkeet pääsevät käyntiin ja pääoma saadaan tuottamaan. Tämän lienee jo osakkeen hinnassa, ainakin suurimmaksi osaksi, eli suurta arvonnousua ei enää kannata odottaa. Jatkan rauhallista osto-ohjelmaani Nordean puolella. Tätä on ollut mukava omistaa, lakoista ja pandemioista riippumatta.

Kesko
Ylärivillä kasvua 5%, jota ei voi pitää hyvänä näin inflatorisessa ympäristössä. Keskon EBIT-% on samalla 7% tasolla kuin edellisvuotenakin, eli marginaaleista on pystytty pitämään kiinni. Katselen yritystä kokonaisuutena ja ihailen tasaisen varmaa tekemistä. EPS nousi 6% ja osinkoa maksetaan 77% tuloksesta. Tämän korkeammalle payout ratiota ei kannata päästää, jotta se ei ala syömään kasvuinvestointeja.

Päivittäistavarakaupan liikevaihto toisaalta kasvoi 3,7%. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi noin 4%. Rautakaupan liikevaihto kasvoi 9,5% ja vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 6,9%. Liiketoimintasegmenteistä syklisimpänä autokaupan liikevaihto kutistui -11,4% ja liikevoitto -7,3%.

Kesko on profiloitunut premium kaupaksi, jossa ei ole halvin, mutta laajin valikoima. Muistan että loppuvuodesta julkaistiin päivittäistavarakauppojen markkinaosuuksia. Keskon oli laskenut jonkin verran. Vaikka kyseessä on defensiivinen ala, niin talouden yskiessä premium jää kaupan hyllylle ja tavarat haetaan sieltä missä ostoskori on halvin. Hyvässä asemassa olevat ja ne joiden talous on turvattu, varmasti asioivat jatkossakin Citymarketissa. En usko että tappiota täytyy pelätä.

Rakennuspuolella sitten talouden yskiminen iskee kovempaa, kun suuri osa myynnistä tulee yrityksille. Jos talous voi huonosti niin yritykset voivat huonosti. Erityisen kovaa se iskee pieniin alihankkijayrityksiin, joita varmasti on paljon keskon asiakkaana.

Autokauppa on niin pientä, että sen yskiminen ei paljoa näy koko konsernin tuloksessa, mutta mielelläni näkisin senkin kukoistavan jotta pääomaa pystytään allokoimaan mahdollisimman tehokkaasti. Keskossa on riskejä, mutta niistä varmasti selvitään pienillä kolhuilla (kurssi on ottanut isommin iskua kun liiketoiminta). Osto-ohjelma jatkuu nordean puolella.

Investor AB
Raportoitu tulos miinuksella, mutta jos siitä siivotaan markkina-arvon muutokset niin tulos hivenen parempi kuin 2020, mutta ei ihan 2021 tasoa. Kutsun tätä nimellä operatiivinen tulos, vaikkakin finanssiyhtiöllä käyvän arvon muutokset ovat osa liiketoimintaa. Yhtiöiden arvo noustessa niistä saa paremman hinnan jos aikoo myydä.

Olen vähän hämilläni excel seurannan suhteen. Seuraan yhtiöiden marginaaleja. Jos siivoan Investorista markkina-arvon muutokset pois, niin voittomarginaali on looginen 24 - 29% seurantajaksolla. Jos en siivoa, niin se on jotain -30 - 90% luokkaa. Eli tuo ensimmäinen luku on miinus kolmekymmentä prosenttia. Päätin siivota markkinheilahtelut siitä pois. Mutta miten lasken ROE:n? Jos siivoan markkinaheilahtelut pois, se on 1 - 3% luokkaa. Jos en siivoa, se on - 9 - 34% luokkaa. Päätin jättää ne siivoamatta, ROE:n keskiarvo ratkaisee. Ei kovin loogista, tiedän. Mutta minusta tästä näkee selkeämmin miten yhtiö kehittyy.

Jos yritän tuloksesta sanoa jotain, niin Investorin tulos on tasainen. Ei erityisen hyvä, mutta vakaa. Osinkoa nostettiin 10%. Osa yrityksistä pärjää hyvin, osa vähän huonommin. Uskon että pitkäjänteinen omistaja saa tässä hyvin hallinnoidun portfolion erilaisia teollisuusyhtiöitä. Osto-ohjelma jatkuu nordean puolella.

Main street Capital
Korkojen noustessa ja talouden yskiessä minua yllättää kun Business developer company finanssiyhtiönä tekee huipputuloksen. Net investment income, eli yhtiön raportoima eps, kasvoi 24%. Yleensä finanssiyhtiöillä tämä tarkoittaa että omistusten markkina-arvo on noussut, mutta nyt ei ole kyse edes siitä. +24 816 k, kun 2021 vastaava luku oli +135 624k. Tokihan talouden yskiminen alkoi vasta tämän vuoden puolella, eli voi olla että Q1 jälki on rumaa.

Tämä kuuluu niihin yhtiöihin joita en ymmärrä niin hyvin kun pitäisi. Osake on salkussa noin 770€ panostuksella, brutto-osinkoja tulee noin 4€ kuukaudessa. Osto-ohjelma loppui kesken kun Nordea lopetti 1% välityspalkkiot yhdysvaltoihin sijoittaessa. Omaa rahaa tuosta sijoitussummasta on 650€.

Pitäisi myydä pois se mitä ei ymmärrä, mutta MAIN on performoinut aivan loistavasti. Omalle pääomalle saan 7% vuosittaisen osingon. Osinkoa maksetaan kuukausittain, olen käyttänyt sen tukemaan Investor Ab:n osto-ohjelmaa. Yhtiön riskisyydestä johtuen lisää ei aio ostaa, joten toistaiseksi tämä jää salkkuun nykyisellä painollaan tuottamaan muutaman euron kuukaudessa. Varmaan semmoinen rivi että jossain vaiheessa tulee myytyä pois, mutta tämä ei ole ensimmäisenä leikkuriin menossa. Tai sitten pitää opiskella yrityksen liiketoimintaa lisää, katsotaan kumpi vaihtoehto miellyttää enemmän kun se on ajankohtaista.

Yhteenveto
Tarkempaan analyysiin pitäisi saada aikaiseksi näistä yhtiöistä: 3M, AT&T, Fortum, Nordea, Royal unibrew ja Visa. 3M vaatii tarkempaa analyysiä, koska sijoitus ei ole mennyt niin kuin pitäisi. Täytyy varmistaa että on edelleen omistamisen arvioinen yhtiö.

Royal Unibrew on osoittanut heikkoutta, mutta uskon että yhtiö saa nostettua inflaation painamat marginaalit entiselle tasolle. Loppujen tulevaisuus vaikuttaa paremmalta ja niihin pitää perehtyä ostomielessä.

Teliaa aloin tutkimaan tarkemmin ennen kuin huomasin virheen excelissäni. Tästä syystä myös Telia on uudelleen tutkittavien listalla vaikka tulos ei anna aihetta huoleen. Toki kassavirran kestävyys osinkoihin hieman huolestuttaa, joten ei tarkemmasta analyysista haittaakaan ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti