lauantai 1. huhtikuuta 2023

Kuukausikatsaus 3/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
2 042,19€
Peruspalkka + 65€ kevytyrittäjäpalvelun kautta tehtyä työtä. Talenom lakkautti oman palvelunsa, joten piti siirtyä muualle. Tällä kertaa valinta oli Eezy.

Kulutus
1 302,59€
Onpas tullut tuhlattua. Ihan harkittujakin sijoituksia, esimerkiksi päätin panostaa ja ostin yhden sijoituskirjan. Maksoi 81€, maksaa itsensä takaisin kun parantaa salkun tuottoa 0,1% yhtenä vuotena. Muita kuluja, mm. pyörän molemmat renkaat puhkesivat toistamiseen lyhyen ajan sisällä joten päätin hankkia uudet ulkokumit. Kumeja odotellessa piti matkustaa bussilla. Yllättävän suuret summat näistä sai kerättyä. Kumit maksoivat 120€ ja paketteja odotellessa tuhlasin noin 20€ bussimatkoihin.

Osinkoja.
240,6€
Suurimpana maksajana Capman ja 3M. Kevät on hienoa aikaa, kun 3kk putkeen tulee keskivertoa enemmän osinkoja :) Nykyään monet suomalaisetkin yhtiöt ovat siirtyneet maksamaan osingot vähintään kahdessa erässä ja se hieman tasoittaa osinkokevään kassavirtaa.

Säästöön
400€
100€ treiditilille ja 300€ käteiseksi. Yritän kasvattaa säästösummaa sen verran että saan käyttötilin puskuria pienemmäksi. Nollakorkoisella tilillä ei ole järkeä seisottaa ylimääräistä rahaa. Jos tuntuu että on tarve isommalle puskurille niin se kannattaa pitää Bank Norwegianin säästötilillä, josta saa nykyään 1,8% koron.

Salkun tilanne
1.4.2023 salkkuni saldo on 25,9% tavoitteesta.
-2 405€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 2%.
Sijoituslainaa 0€

Kuukausi on mennyt vuosiraportteja lukiessa. Muutamaa yritystä vaille valmis projekti. Siitä olisi voinut saada enemmän irti, kun olisi jaksanut panostaa arvonmääritykseen. Excelini eivät osaa vielä laskea vapaata kassavirtaa suoraan, joten tämä osuus jää tekemättä. Se on seuraava asia mitä aion työstää. Eli kerään jokaiseen yritysseuranta exceliin sellaisia rivejä, että saan niistä laskettua vapaan kassavirran ilman ylimääräisiä laskutoimituksia. Kun näen viimevuosien trendin niin uskaltaa ennustaa mihin tulevaisuus on ehkä menossa.

Aloittaessa excel seurantaa ensimmäistä kertaa joitain vuosia sitten, yritin kerätä kaikki mahdolliset rivit talteen. Nyt poimin vain ne, jotka koen tarpeelliseksi. Eli mahdollisimman vähän, jotta seurantaa jaksaa tehdä. Laajennan exceleitä hiljalleen, kun koen että jokin on välttämättömyys.

Treidaamaankin ehdin yhden kaupan verran. Teki psyykkisesti hyvää saada treiditauko katkaistua. Ja vielä parempaa teki saada hyvä treidi alle. Siitä motivoituneena oli jo seuraava treidi kiikarissa. Olisinkin saanut noususta hyviä prosentteja salkkuun, mutta yritin kalastella hieman alempaa ja koko treidi jäi tekemättä. Pitää työstää näitäkin ajatuksia tuloskauden jälkeen. Jätin 80€ tuoton välistä, koska markkina ei tarjonnut mahdollisuutta 120€ tuottoon. Tietenkin pienempi tuotto tarjosi huonomman risk-reward suhteen, koskan donwside oli hieman suurempi ja upside hieman pienempi. Ei tästä saa liikaa itseä moittia.

Viimeisen kuukauden ajalta olen entistä varmempi, että arvonmääritys on se asia johon haluan ja johon kannattaa panostaa. Se helpottaa pitkän salkun hallinnointia ja myös iso osa treidaamisesta rakentunee jatkossa sen ympärille. Tämän enempää ei aiheesta voi kirjoittaa, kun en ole päässyt hirveästi "haluan panostaa" vaihetta pidemmälle. Kuten aiemmin kirjoitin, hyvien ideoiden vieminen konkreettiselle tasolle on se työläin vaihe. Kesän tullen energiatasot onneksi nousevat valoisuuden myötä, niin saan ehkä enemmän aikaiseksi. Vastapainona aurinko porottaa entistä kuumemmin ja työhuone on kuin sauna.

Edit.
Maaliskuussa salkkuni kumulatiiviset kokonaisosingot ylittivät 12 000! Jee!

Muuta
Alkuvuoden kestäneen suvantovaiheen jälkeen tuntuu että alan päästä taas hyviin rutiineihin kiinni. Omia toimintatapoja pitää edelleen hioa viilan sijasta sirkkelillä. Eilen perjantaina valvoin puoleen yöhön tekemättä mitään järkevää tai hauskaa. Jumitin sohvalla kännykkä kädessä. Sitten ärsyynnyin kun perjantai-ilta meni tavallaan hukkaan. Ja lauantainakin ärsytti kun tämän seurauksena yöunet jäivät vähäisiksi. Haluan päästä tälläisista aikasyöpöistä toimintatavoista eroon. Aina ei tarvitse olla tehokas, mutta se luppoaika kannattaa käyttää johonkin josta nauttii.

80% työajan tekeminen houkuttelee entistä enemmän. Tai vähintäänkin joku palkaton päivä siellä täällä. Olen miettinyt miten kivaa olisi ottaa palkaton vapaa ja pitää pyöränkorjauspäivä vaikka kerran kuukaudessa. Saisi rauhassa pestä ketjut, tarkastaa jarrut, vaihteet ja ilmanpaineet. Tarvittaessa ehtisi hakemaan tai ainakin tilaamaan uusia osia jos näyttää että vanhat alkavat olemaan turhan kuluneet.

Pidän pyörän korjaamisesta, mutta en pidä siitä että siihen kuluu 1/2 viikonlopun vapaapäivistä. Enkä siitä että pyörä pitää saada kiireellä kokoon jotta pääsen taas ensi viikolla töihin. Kuvittele aurinkoinen kesäpäivä kun rauhallisen aamupalan jälkeen saat auringonpaisteessa korjata pyörää, kylmää coca-colaa välissä hörppien. Sen jälkeen ehtii rauhassa tekemään ruoan, käymään kuntosalilla ja tutkimaan markkinoita sijoitusideoita hakien.

Vielä ei tulot riitä tuollaiseen luksukseen, vaikka siihen nyt riittäisi yksi palkaton vapaapäivä kuukaudessa. Sen verran pääomatuloni kattavat helposti, mutta koen olevani sijoitusuralla vielä niin alkutekijöissä että nyt ei kannata painaa jarrua korkoa korolle ilmiössä. Päinvastoin, kirjoittaessa tätä tekstiä mietin taas että pitäisi tehdä muutama keikkavuoro vuodessa, se toisi jo kivan lisän vuosittaiseen sijoitussummaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti