lauantai 8. huhtikuuta 2023

Q1 2023

Vuodesta on ensimmäiset 3kk eletty, joten on aika katsoa salkkua taas hieman kauempaa. Näin nähdään onko suunta oikea. Vuosi ei alkanut kovin ruusuisesti pörssissä, mutta koen oppineeni paljon. Johtuu varmasti kevään kohottamasta mielialasta, mutta juuri nyt olen luottavainen siihen että pystyn tulevaisuudessa tekemään parempia sijoituspäätöksiä. 

Q1

Tuloja on kertynyt Q1:lla
6 774,34€
Yhteensä vuonna 2023
6 774,34€

Taas yllättävän hyvät tulot, kun reilusti yli 2k / kuukausi. Yllättävän usein minulle on sattunut tulemaan kertaluontoisia eriä niin että tuloihin saa olla tyytyväinen. Ja onhan tässä peruspalkan lisäksi pari ylimääräistä erää yritystoiminnasta.

Menoja on tullut Q1:lla
3 069,93€
Yhteensä vuonna 2023
3 069,93€

Menot nousivat 3%% verrattuna edelliseen vuoteen. Kulujen pientä nousua selittää se, että aiemmin olemme laittaneet yhteistilille hieman enemmän kuin sieltä lähtee. Sinnekin on koottu pientä puskuria yksittäisiä suurempia hankintoja varten. Nyt tämä turvamarginaali on ohentunut, mutta toistaiseksi ei ole tarvinnut nostaa siirrettävää summaa. 

Osinkoja bruttona Q1:lla
404,91€
Yhteensä vuonna 2023
404,91€

Q1 ajalta netto-osingot kattavat 9,23% kulutuksesta. Aiemmilta vuosilta Q1 luvut olivat 8,62 ja 5,96% eli suunta on hyvä. Kokonaisuutena kulutus on 45% palkkatuloista kun Q4:llä se oli 43%. Säästöasteeni on hieman laskenut, mutta edelleen siedettävällä tasolla. Pysynee vielä yli 50% niin pitkään kun ei perheenlisäystä ole tiedossa.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Kulutuksen perustason näyttää taas hiipinen askeleen ylemmäs. Eipä sitä voi voi välttää. Samalla olen pyrkinyt viemään sijoittamisen painopistettä pois osingoista ja enemmän pääoman kasvuun. Osingot edelleen tärkeässä osassa, mutta tässä vaiheessa on tärkeämpää että sijoitettu pääoma kasvaa. Esimerkiksi, jos saan osinkoja 100€ niin 5% nosto osingoissa ei tunnu juuri miltään, sen jälkeen osinkoja tulee 105€. Mutta jos osinkoja tuleekin vaikka 10 000€ niin 5% korotus osingoissa tarkoittaa 500€ vuodessa! Tämän takia osinkojen kasvu ei alussa tuntunut kovin merkitykselliseltä, mutta kun saan salkun isommaksi niin sillä alkaa olemaan iso vaikutus.

Vuoden osingot päässeet hyvään vauhtiin ottaen huomioon että Q1 on yleensä huono osinkoneljännes. Silti osingot ovat jo vuoden 2017 tasoa. Tuo oli ensimmäinen vuosi jolloin olin osingoistani ylpeä. Vuosittaiset osinkopalkit näyttävät tässä vaiheessa tältä:


Suunnitelmissa myydä yksi suurimmista osingonmaksajista (Annaly Capital Management) pois salkusta, joten tämän vuoden osingot eivät todennäköisesti ylitä edellistä vuotta. Mutta kuten todettu, tärkeämpää on pääoman kasvu. Ei ole järkeä omistaa yhtiötä jonka osakekurssi laskee samaa vauhtia kun yhtiö maksaa osinkoja. Asetin myyntitoimeksiannon korkeahkoon hintaan kunnes saan käytyä yhtitö läpi paremmalla ajatuksella. Sen jälkeen päätän myynkö ja mihin hintaan. Jos menee ennen sitä niin sitten menkööt kevyemmällä taustatyöllä :) Tiedostan että saatan osua pohjille jos toimintaympäristö lähtee hiljalleen paranemaan seuraavien vuosien aikana, niin kuin uskon. Jostain syystä ostot eivät osu ikinä pohjille, mutta myynnit osuvat säännöllisesti.

Kuukausittaiset osinkoni jakautuvat seuraavasti:


Alla on omistusten arvo vähennettynä sen hetkisellä sijoituslainalla. Kyseessä ei ole tuottokäyrä, vaan salkun arvon kunkin kuukauden lopussa, eli se sisältää salkkuun talletetun uuden rahan.


Salkku kävi ärsyttävän lähellä 70k rajaa. Korkeimmillaan loppusaldo on ollut joitan 67k luokkaa. Ehkäpä seuraavassa nousussa päästään jo yli? Kyllä se 100k sieltä tulee pakostikin jossain vaiheessa.

Alla näkyy salkun käteisen kehitys. Kyseessä on "pitkän salkun" käteinen. Eli treidisalkku, vaikka siellä ei kirjoitushetkellä olisi mitään positiota, ei näy tässä. Tavoiteallokaatio olisi nykyisen kokoisella salkulla noin 6 200€ käteistä. En ole lähelläkään. Uskon että treidisalkun ansiosta saan jossain vaiheessa käteistä kerättyä myös pääsalkkuun. Treidisalkun myötä ei välttämättä tarvitsisi pyrkiä 10% käteisallokaatioon, mutta yli 5% kuitenkin. Käteistä olisi hyvä olla vähintäänkin kahteen positioon, mutta mielummin neljään. Tällöin voin käyttää kurssilaskut tehokkaammin hyödyksi, kun kaikki likviditeetti ei mene yhteen ostoon, siltä varalta että se ei osunutkaan pohjalle. Pieni määrä sijoituslainaa ei haittaa, mutta nyt siitä joutuu maksamaan jo 2% korkoa joka nostaa lainarahan tuottovaadetta, eli kynnys nostaa lainaa on korkeammalla kuin vuosi sitten.


Suuria, tai edes pieniä peliliikkeitä en ole tämän vuoden aikana tehnyt. Nordean puolella osto-ohjelmat jatkuvat normaalisti, muutoin tilanne pysynyt ennallaan. Treidikassa alkaa olemaan jo mukavan kokoinen. Salkun tämänhetkinen tilanne on tämä:


Sitten velkaa. Kunhan saadaan autotalli rakennutettua, niin suuria ostoja ei enää ole tiedossa. Sen jälkeen voi nostaa sijoitussummaa tai maksaa velkaa pois. Olen harkinnut että pitäisikö nostaa lisää lainaa autotallia varten, mutta toistaiseksi laina on niin kallista ettei se ole ensimmäisenä ollut mielessä. Laina itsessään ei ahdista, vaikka kuukausierä on iso osa kulutuksesta.

Lainan ja salkun suhde näyttää nyt tältä:Nettovarallisuuteen lasken asuntolainan johon lisätään salkun velaton arvo. Tällä hetkellä luku on -96 452€. Joka kuukausi pienenee todennäköisyys että luku ylittää taas -100k. Laina lyhenee joka kuukausi ja lisään salkkuun uutta rahaa joka kuukausi. Kivaa seurata kun salkun vihreä käyrä hiljalleen lähenee oranssia lainakäyrää.

Vuoden 2023 tavoitteet etenevät näin:

Osinkoja bruttona: 404,91 / 2 965€ (13,7%)
Netto-osingot 18% kulutuksesta: 9,23%
Nettovelka alle 87 000€: 96 452€

Tässä vaiheessa vuotta en uskalla vielä sanoa, miltä tavoitteiden toteutuminen näyttää. Nettovelan suhteen 9 500€ erotus tuntuu suurelta, kun aikaa on jäljellä 9 kuukauuta. Pieni myötätuuli pörssiin niin tavoite toteutuu helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti