torstai 1. kesäkuuta 2023

Kuukausikatsaus 5/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.



Tuloja
1 973,51€
Palkka + yksi nopea työ yrityksen kautta. Yleensä kaduttaa kun lupaan tehdä nopean pikkuhomman halvalla, nytkin kävi niin että tuntipalkka oli lopulta jotain 5€ luokkaa. Pikkuhomma ei ollutkaan pikkuhomma, mutta halpa oli halpa.

Kulutus
1 054,69€
Minulla on yrittäjäajoilta jäänyt sellainen typerä ajatusvinouma, että jos ostan energiajuoman tai oluen kaappiin niin sen voi juoda vasta kun siihen on täydellinen tilaisuus. Vapaapäivä, ulkona hieno keli, kova jano, jotain mielekästä tekemistä jonka ohella on kiva hörppiä juomaa samalla. Päässäni naksahti ja tajusin että olen kokopäivätöissä. Voin kyllä juoda Monsterin vain siksi että tekee mieli. Vaikka kaikki muu ei olisikaan täydellistä. Ihmeen vapauttavaa.

Osinkoja.
625,2€
Joista Sampo maksoi 468€. Ihan hyvä kuukausi lopulta, vaikka viime vuodesta jäätiin miltei 300€.

Säästöön
400€
200€ käteiseksi, ylimääräinen 50€ osto Keskoon kun kurssi laski osarin jälkeen. Loput treiditilille ja pääsalkkuun. 

Salkun tilanne
31.5.2023 salkkuni saldo on 25,2% tavoitteesta.
-2 715€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 2,6%.
Sijoituslainaa -2 828,39€

Niin siinä kävi että Royal Unibrew ja Fortum alittivat oman ostotoimeksiantoni rajan. Kuun viimeisenä päivä nappasin siis molempia kyytiin, Fortumia hieman ujommin kun en ole ehtinyt tehdä aiottua arvonmääritystä. Kunhan sen saan tehdyksi, niin on vielä varaa tankata lisää. RBREW on nyt 6,2% painolla salkussa ja Fortum 7,2%. Molemmat nyt suhteellisen mukavalla painolla. Sellaisella että nousu tuntuu mutta lasku ei pilaa koko salkun tuottoa.

Liian pienellä alle 4% positiolla on enää AT&T sekä Coca-Cola. (+Nordean puolella olevat osakkeet, mutta niihin suurimpaan osaan osto-ohjelma menossa.) Myös AT&T on alle oman käyvän arvoni, mutta yritän saada ensin 3M:n analyysin tehdyksi, näillä hinnoilla voisi olettaa kurssin ylireagoineen.

Treiditilille en saanut kauppaa aikaiseksi sen jälkeen kun 15.5. myin capmanin position pois. Hyvä että myin, olisi mennyt pakkaselle. Hyviä prosentteja olisi ollut tarjolla, mutta minulta ne jäivät huomaamatta. Pakko taas myöntää, että en ole käyttänyt tarpeeksi aikaa markkinan seuraamiseen, jotta olisin osannut käyttää liikkeet hyödykseni. Vielä kun keksin mistä löydän vuorokauteen 1 - 2 tuntia lisää aikaa.

Kuukauden viimeisenä viikonloppuna tappelin DCF excelini kanssa. Minua ärsytti koko viikonloppu kun tiesin että se ei ole kunnossa eikä ole minulle käyttökelpoinen. Kun sunnuntai-iltana sain ongelman ratkaistua, mieliala muuttui täysin. Ahdistavasta ärsytyksestä huojentuneen rentoutuneeseen olotilaan.

Huomasin että näitä asioita ei kannata yrittää ratkoa väkisin. Kun en saanut kaavaani kuntoon, pelasin pari tuntia tietokonetta, kävin pihalla kitkemässä rikkaruohoja, istuin kynän ja lehtiön kanssa sohvalla pohtimassa miten se kannattaa tehdä. Sitten tein rentousharjoituksen, menin hyvällä rennolla fiiliksellä takaisin koneelle excelin pariin ja sain kaavan toimimaan. Sen jälkeen tein Royal Unibrewin arvonmäärityksen loppuun ja laitoin ostotoimeksiannon. Ai että tuli hyvä olo.

En tiedä kauanko kaavassani on ollut se virhe jonka siinä huomasin. Muistan ihmetelleeni kun käypä arvo ei käyttäydy loogisesti syötettyjen lukujen suhteen. Tuolloin korjasin kaavan ulkomuistista ja taisin mennä ojasta allikkoon. Taas huomataan että yksinkertainen on kauniimpaa. Olen erityisen tyytyväinen, koska tämä on kiistatta paras DCF excel joka minulla on. Yritysseurannassa seuraan mm. ROICia, mutta se on ollut täysin erillään DCF kaavasta. Vaikka arvonmääritys on minulla erillisessa excelissä, niin nyt yritysseuranta ja arvonmääritys "keskustelevat" paremmin keskenään. Käytännössä pystyn investointisummista ja ROICista päättelemään, onko ennustamani kasvu realistinen.

Vaikka excelini ovat rumia yksinkertaistuksia analyytikkojen käyttämistä, niin tärkeintä on että ne tarjoavat sellaista dataa jota voin käyttää päätöksenteon tukena. Yritän pitää ne mahdollisimman yksinkertaisina. Minulla ei ole aikaa kopioida jokaista tuloslaskelman riviä taulukkoon joten nykyinen on hyvä kompromissi siitä mitä tarvitsen ja mitä haluaisin. Tärkeintä on, että ymmärrän mistä luvut tulevat. Pahimmillaan excelini ovat olleet niin monimutkaisia että se on kuin taikaboksi johon syötän lukuja ja se antaa osakkeen arvon, mutta minulla ei ole mitään käsitystä miksi hinnaksi tulee juuri se.

Seuraavaksi on suunnitelmissa lyhentää sijoituslainaa alkuun nopeasti, samalla kasvattaa käteistä hitaasti. Suunnittelin sijoituslainan niin että nostan maksimissaan 6 000€. Kun tämä on maksettu pois, seuraavalla kerralla 8 000€. Sitten 10 000€ jne. aina maksimilainaan 25 000€ asti. Kiirettä ei kannata pitää pois maksamisen kanssa, kunhan laina hiljalleen lyhenee. Alkuun lyhennän hieman nopeammin, jotta on mahdollista tehdä vielä 1 - 2 ostoa lainalla, ilman että 6 000€ maksimiraja ylittyy.

6 000€ on maksimi sen takia, että saan parhaimman kultatason 2% koron ja hopeatasolle on vielä varaa laskea.

Muuta
Tässä kuussa join monstereita. Ja oluttakin välillä. Mutta pääasiassa monsteria. Pelasin myös tietokonetta. Pihatöitäkin ehdin tehdä. Ja nähdä kavereita. Ja kuunnella live-musiikkia. Hyvä kuukausi! Kesän tullen tuntuu kuin kaikki heräisi eloon talven horroksesta. Kyllä talvellakin tulee tehtyä asioita, mutta välillä siihen joutuu itseään pakottamaan. Nyt asioita vain tapahtuu, riittää kun ei kieltäydy tarjouksista niin tekemistä löytyy.

Arki on ollut mukavan tasapainoista. Riittävästi aikaa olla kotona, mutta riittävästi tekemistä jotta joka päivä ei tarvitse istua sisällä koko päivää. Huomaan että tämä on psyykkisen voinnin kannalta kaikkein paras vaihtoehto. Sopivasti kaikkea muttei mitään liikaa. Ilmatkin ovat juuri sopivia: Aurinkoista, mutta ei niin kuuma ettei pysty tekemään mitään.

Vielä kun arkipäiville saisi muutaman tunnin lisää, niin ehtii tehdä pakollisten juttujen lisäksi jotain mielekästä. Ärsyttää kun täytyy miettiä haluanko käydä salilla vai tutkia pörssiä, molempiin ei tunnit riitä. Toisinaan salin jälkeen syön iltapalan koneella pörssiä tutkien, mutta olen huomannut tämän häiritsevän yöunta liiaksi. Oppia ikä kaikki, nytkin istun tietokoneella kirjoittamassa kuukausikatsausta klo 20.47.

2 kommenttia:

  1. Se on aina mielenkiintoista miten ongelman äärestä poistuminen auttaakin lopulta ratkaisemaan kyseisen ongelman. Kai se alitajunta siellä jotain tekee, kun rikkaruohoja kitkee.

    Mukava kuulla, että olet ehtinyt tehdä kaikkea kivaa, vaikka arkena ei tunnit meinaakaan aina riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan lukiaikoina miten heräsin aamuyöstä ja olin yön aikana tajunnut miten illalla yrittämäni matematiikan tehtävä ratkaistaan. Tuon jälkeen oli monta vuotta vihko yöpöydällä, että voin kirjoittaa yöllä keksityt ratkaisut heti ylös. Muutaman kerran olisi ollut tarvetta sen jälkeenkin kun luovuin tavasta.

      Poista