lauantai 1. heinäkuuta 2023

Kuukausikatsaus 6/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
3 533,87€
Palkka + lomarahat + yksi keikka kevytyrittäjänä + tehyn neuvottelema kertakorvaus jostain mikä ei ole minulle selvinnyt.

Kulutus
951,97€
Tarkistin ja tupla-tarkistin, mutta kyllä menot oli näin pieniä taas, vaikka tuntui että tuhlasin rahaa vaikka mihin. Käyty ulkona syömässä ja ostettu verkkokaupasta halpoja Monstereita.

Osinkoja.
119,4€
Verrattuna 6/2022, osinkoja tuli 9€ enemmän. Osinkoja kasvattanut Visa ja 3M. Keskoon lisäostot ja Mainstreet Capital maksoi ylimääräisen osingon. 

Säästöön
500€
Josta 200€ meni käteiseksi, 50€ treiditilille ja 250€ sijoituslainan lyhentämiseen. Nollakorkoiselle käyttötilille oli taas päässyt kertymään ylimääräistä, joten tein suurehkot lisäykset myös puskuriin ja autotallitilille.

Salkun tilanne
30.6.2023 salkkuni saldo on 25,6% tavoitteesta.
+1 037€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 2,9%.
Sijoituslainaa -2 504,36€

Kuukausi päätyi sittenkin plussan puolelle. En olisi uskonut, kun tuntui että laskupäiviä oli jatkuvasti. Sen verran tiedän että Visa teki loppukuusta ath lukeman. Telia kävi alle 2,0€ mitä en kyllä olisi uskonut. Teliassa yhtiön lisäksi valuuttakurssit painoivat euromääräistä hintaa. Mietin miten tein edellisen ostoni 3€ hintaan ja ajattelin että ei tästä voi enää paljoa laskea.

Treiditilille yritin saada kauppaa aikaiseksi, mutta jokainen yritys jäi 0,5 - 3% päähän ostohinnasta. Ei olisi kannattanut yrittää onkia viimeisiä senttejä halvemmalla, mutta töiden ohessa kun tätä tekee niin ei ehdi jatkuvasti kyttäämään kursseja. Tähän saan vähän helpotusta, kun treiditilille saan kokoa sen verran että ensimmäisen oston ei tarvitse osua täydellisesti lankulle.

Tarvitsen selkeästi paremman systeemin treidaamiseen. Suurin osa ajasta en oikein tiedä miten lähtisin etsimään mahdollisia positioita. Kun varaan illan treidaamiseen, se meneekin siihen että haahuilen ympäri nettiä miettimässä mitä voisi tehdä. Salkkuyhtiöitä olen pyrkinyt treidaamaan fundamenttien ja teknisen analyysin yhdistelmällä "buy the dip" mentaliteetilla. Tämä olisi toiminut hyvin, jos uskaltaisi lähteä rohkeammin mukaan. Kesäkuussa jäi tosiaan ainakin 2 kohtuullista tuottoa saamatta kun yritin minimoida tappion ja ostaa vähän turvallisemmalta tasolta.

Sekä treidi- että pääsalkussa yritän jatkossa viedä huomiota enemmän prosessiin kuin lopputulemaan. Olen huomannut tämän helpottavan ajattelua. Sen sijaan että mietin miten Telia-osto 3€ hintaan on nyt 34% tappiolla, yritän miettiä miksi ostin sitä ja mikä siinä meni pieleen. Ajatusharjoitus on vasta alkutekijöissä, mutta toistaiseksi tuntuu että tällä tavalla en jää murehtimaan tappiolla olevaa sijoitusta vaan opin siitä ja teen jatkossa parempia päätöksiä. Sen sijaan että harmittelen menetettyjä prosentteja, mietin miten jatkossa pääsen mukaan potentiaalisiin ostopaikkoihin.

Muuta
Työpaikalla on menossa taas irtisanoutumisaalto. Hieman pelottaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kun osaavaa henkilökuntaa lähtee ja uutta ei välttämättä tule tilalle. Yleensä se johtaa siihen että töihin jääviltä aletaan vaatimaan enemmän. Epäilen myös että työnkuva tulee radikaalisti muuttumaan lähivuosina pahempaan suuntaan. Muutaman kerran harkitsin työhakemusten lähettämistä, mutta en oikeastaan keksinyt minne haluaisin töihin. Ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella enkä halua ojasta allikkoon. Pääosin viihdyn edelleen töissä, vaikka viimeisen noin vuoden aikana huonot päivät ovat lisääntyneet selkeästi. Laajemminkin olen aistinut työyhteisössä yltyvää tyytymättömyyttä. En usko että irtisanomiset jäävät tähän.

Jotain turvaverkkoa olen itselleni alkanut luomaan tekemällä CV:n valmiiksi. Ajattelin lähettääkkin sen muutamaan potentiaaliseen paikkaan. Ei siinä mitään häviä, vaikka käy juttelemassa erilaisista mahdollisuuksista. Toistaiseksi ei ole kiire irtisanoutua, mutta jos sellainen tilanne tulee niin silloin on myöhäistä alkaa päivittämään CV:tä ja miettimään minne haluaisi työllistyä. Haluan miettiä kaiken huolella läpi, koska vakiotyön luoma turvallisuus ei ole sellainen asia josta luovun kovin kevyin perustein. Se mahdollistaa korkeamman säästöasteen kun ei tarvitse pitää suurta pahan päivän kassaa. Toista vakiotyötä ei välttämättä löydy nopeasti joten peliliikkeet kannattaa suunnitella hyvissä ajoin valmiiksi.

Kesä tuli nopeasti ja nyt se on jo melkein ohi. Minä lomailen taas elokuussa, toivotaan että silloin ei ole enää kovin kuumia hellepäiviä, niin jotain pystyy tekemäänkin. Kunhan koko ajan ei sada, niin olen tyytyväinen. Kotimaan matkailua ollaan suunniteltu. Minulla on ongelma että kaupunkilomalla mietin että samanlaisia katuja nämä ovat kuin kotonakin. Ja tunnen itseni hölmöksi kun olen lähtenyt toiselle puolelle suomea kävelemään kadulla. Johtuu varmasti siitä että minulla on vasta yksi kesäloma takana, en ole ikinä oppinut lomailemaan. Haaveilen että osaisin istua rannalla, juoda kahvia ja nauttia kiireettömyydestä. Luonnossa olisi kiva liikkua, karhunkierros on ollut suunnitteilla mutta vuosi sitten kipeytynyt polvi pitää huolen ettei kovin pitkälle luontoretkellekään voi lähteä.

Kesä on mennyt kokonaisuutena kivasti. Kuntoilua vähensin niin että minulle jää enemmän vapaata. Osan siitä ajasta olenkin saanut käytettyä fiksusti. Ajattelin mennä tällä kevyemmällä ohjelmalla nyt ainakin elokuun loppuun asti. Kesä ja muutenkin loma on mukava käyttää johonkin muuhun kun seuraavan treenin suunnitteluun. Jää aikaa treidaamiselle ja myös videopeleille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti