torstai 10. elokuuta 2023

Loman puolenvälin hajanaisia ajatuksia.

Kesälomastani on vietetty puolet. Aika mennyt nopeasti, löysin hyvän tasapainon lomailun ja kaiken muun välillä. Omalla kohdallani juju on siinä, että lähtee pois kotoa. Näin ei tule tehtyä samoja asioita, joita teen myös arkena. Olen yrittänyt olla poissa pörssin ääreltä, vaikka vähän on niitäkin juttuja tullut tehtyä. On tässä onneksi ollut muutakin tekemistä. Mutta sen verran mieli on harhaillut raha-asioihin, että olen vähän suunnitellut tulevaisuutta. Tässäpä muutama ajatus lyhyesti tiivistettynä liittyen sijoittamiseen ja talouden raha-asioihin yleisesti.Olen pyrkinyt tyhjentämään käyttötilillä makaavaa kuollutta rahaa. Vakiotyössä ei ole mitään syytä pitää nollakorkoisella tilillä 8 000€ puskurin puskurina. Kirjoitushetkellä siellä on 6 500€ eli kovin hyvin ei ole mennyt vaikka olen laittanut tämän vuoden aikana salkkuun rahaa 4 600€ sekä useamman isomman siirron asuntotalli- sekä Bank Norwegianin puskuritilille. Autotallitili alkaa olemaan siinä pisteessä, että pitäisi alkaa selvittämään miten sen rakennuttaminen onnistuu käytännössä. Lopullinen summa ei ole tiedossa, mutta alustavan arvioni perusteella kokonaishinnaksi tulee 50 - 60k. Tavoitteena saada ensi kesäksi autotalli pihalle.

Käyttötilin tyhjentämistarkoituksessa olen laittanut normaalia enemmän pörssiin, mutta jatkossa ylimääräiset rahat menevät autotalliin. Koska haluan kuitenkin maksaa sijoituslainan pois sekä pitää huolta että salkkuun kertyy jatkossakin käteistä, tulen skaalaamaan sijoituksiin laitettavaa rahasummaa alaspäin. Elokuussa laitoin 600€, syyskuussa laitan 550€, lokakuussa 500€ jne. kunnes pääsen 200€ tasolle. Eli seuraavan 8 kuukauden aikana aion laittaa salkkuun 3 000€.

Minulla on arjen puskuriin nyt Bank Norwegianissa 8 000€. Nämäkin menevät autotalliin. Toivottavasti ei tule mitään isompaa vikaa autoon tai muuta suurta menoa, siihen kun ei kohta ole varaa: Käyttötili ja puskuritili otetaan hetkellisesti tyhjäksi.

---

Meillä meni lomalla s-pankin yhteistili melkein tyhjäksi. Molemmat siirrämme tälle tilille tasasumman joka kuukausi ja sieltä tehdään yhteiset hankinnat. Ostettiin trimmeri tontin viereisen ojan siistimiseen. Halvoissa sähkölaitteissa ei ole riittävästi tehoa, joten piti ostaa hintahaarukan yläpäässä. Tilille jäi 300€. En muista milloin yhteistili olisi ollut näin tyhjä, olemme laittaneet sinne hieman enemmän mitä tarvitaan jotta sielläkin on pientä puskuria mm. vakuutusmaksuja tai muita kerran vuodessa tulevia laskuja varten. Nousseen inflaation myötä kuukausittaiset tilisiirtomme eivät enää hetkeen ole riittäneet kovin suureen puskuriin.

Olematon puskuri ahdistaa, vaikka kyse on vain reilusta viikosta kunnes seuraava tilisiirto toteutuu. Voi olla että pitää nostaa siirtosummaa lähiaikoina, joka sitten nostaa omaa kulutustani. Säästötilin puskuri on ollut syy miksi oma kulutukseni ei ole noussut inflaation mukana kovin paljoa. Inflaatio on vain nakertanut puskurimme pienemmäksi.

---

Olen pohtinut pääni puhki, minkälailaisella rutiinilla pystyn treidaamaan arkena. Harkitsen että herään 30min aikaisemmin 2 - 3 aamuna jotta ehdin tutkia pörssiä myös niinä päivinä kun käyn kuntoilemassa. Tämä vuosi on opettanut että "ehdin kyllä töiden jälkeen ennen treeniä" ei ole kovin hyvä vaihtoehto koska tuolloin ei yleensä saa mitään tehdyksi. Ja vaikka itsensä saa pakotettua koneelle, niin ajatustyön laatu ei ole ollut niin hyvää että saisin treidipäätöksiä tehdyksi. Olen  psyykkisesti liian väsynyt töiden jälkeen. En tiedä onko yöunesta nipistäminen hyvä vaihtoehto sekään. Iltavirkkuna aamut eivät nytkään ole helppoja.

Talvella olen polkenyt työmatkat Fat bikellä, joka on nyt rikki. Kyseessä on surkea XXL:n konkeli, jonka osat eivät ole kooltaan yleisiä standardeja. Sopivia varaosia ei löydy. Harkitsen että jätän työmatkapyöräilyn talveksi tai sitten ostan uuden pyörän. Nykyisenkin saisi korjattua mutta sille tulee hintaa 1/3 pyörän arvosta, en pidä sitä mielekkäänä varsinkin kun osat eivät ole täysin sopivat. Huonosti sopivat osat rikkoontuvat nopeasti tai rikkovat jotain muuta pyörästä.

Bussit kulkevat typerästi omaan työaikaan nähden, töihin pitää mennä liian aikaisin tai viime tipassa. Jos päädyn kulkemaan bussilla, niin saisin ainakin töihin saapumisen ja työajan alkamisen väliin jäävän luppoajan käytettyä. Olen tätä yrittänytkin muutamana aamuna, mutta en saanut sielläkään kovin laadukasta ajatustyötä tehdyksi. Vähintäänkin minun pitää virkistää vanha tapani tehdä viikonloppuna 1 - 2h töitä pörssin parissa. Tuolloin saan tehtyä suunnitelman  ensi viikolle, jolloin arkipäivinä tehtävä työ helpottuu.

---

Olen lomalla pysynyt tarkoituksella poissa treiditililtä. Tekemättömyys on johtanut siihen että raha polttelee taskussa ja tekisi mieli jotain ostaa. Yritän pitää malttini kunnes saan sijoituslainan maksettua pois ja kerättyä käteistä jotta ei tarvitse aloittaa taas nollasta sen kasvattamista.

Ongelman ydin taitaa olla siinä, että käytän paljon aikaa osakkeiden tutkimiseen ja aiheen opiskeluun, mutta yritän käydä mahdollisimman vähän kauppaa pääsalkussa. Ajallisen panostuksen ja tehtyjen toimenpiteiden epäsuhta on suuri. Treidisalkku on auttanut tähän vaivaan ei ole niin kova tarve sählätä pääsalkussa. Tähän voisi auttaa myös jos ei siirrä joka kuukausi rahaa salkkuun. Alkuvuodesta siirtää vaikkapa 3 000€ niin tuon rahan käyttää paljon harkitummin kun ei voi luottaa siihen että muutaman kuukauden päästä on taas seuraavaan ostoon tarvittava summa kasassa.

Tämä voisi motivoida myös treidaamaan. Ajatuksena on, että treidaamalla voisi saada osinkoja nopeampaa kassavirtaa salkkuun. Vielä ei treidauskassa riitä siihen, että en laittaisi sinne uutta rahaa joka kuukausi. Ehkä ensi vuonna.

---

Minulla on aina ollut turvallinen olo, kun tilillä on jonkin verran löysää rahaa. Tiedän että suurikaan yllättävä meno ei pakota menemään lakki kourassa pankkiin pyytämään uutta lainaa. nyt kun kaikki puskurit ovat yhtäkkiä tyhjiä tai tyhjentymässä koen pientä ahdistusta. Autotallista seuraava projekti tuleekin olemaan puskurin uudelleen rakentaminen, se onkin paljon mielekkäämpää puuhaa kuin autotalliin säästäminen. Autotallin kanssa tuntuu olevan jatkuvasti kiire. Ei ole kiva säilyttää ruohonleikkuria olohuoneen nurkassa :D

Puskuria voi työstää rauhassa. Joka kuukausi tulee hieman turvallisempi olo, kun on rahaa enemmän säästössä yllättävien menojen varalta. Ajattelisin että noin 10 000€ on hyvä puskuri, kun mitään muuta säästökohdetta ei autotallin jälkeen tule olemaan. Eli tuon pitää riittää kaikkeen mitä eteen tulee. Puskuri tulee toimimaan dynaamisesti: Kun isompia hankintoja on tiedossa, kerrytän sinne ylimääräistä. Parasta tässä kaikessa on että tämän jälkeen voin työntää kaiken ylimääräisen pörssiin!

---

Lomasta on tosiaan puolet lomailtu. Lepo on tehnyt hyvää koska koen motivaation olevan korkeammalla kuin aikoihin. Ehkäpä alan tässä jo pikkuhiljaa asennoitumaan sijoittamiseen enemmän. Haluan päästä suunnittelemaan seuraavia treidejä ja lukemaan muutaman osavuosikatsauksen läpi.

Enkä näe syytä miksi en sitä nyt jo alkaisi tekemään, kun siihen on aikaa ja tahtoa. Luotan siihen että osaan tehdä muutakin, vaikka annan itselleni jo luvan palata excelien pariin. Ai että, vapaapäivän paras hetki on aina aamupäivällä, kun on koko päivä edessä, voi avata kylmän Monsterin ja lyödä excelit tulille! Yleensä aamupäivällä olen parhaassa mielentilassa pörssiasioihin. Jos heti aamusta jämähtää tv:n tai tietokonepelin ääreen niin sen jälkeen on vaikea pysähtyä tutkimaan osakkeita. Siksipä ensin työ sitten huvi on toiminut minulle hyvänä ohjenuorana.

2 kommenttia:

 1. Apua, oikeasti ruohonleikkuri olohuoneen nurkassa? :D No ei ihme jos on kiire rakentaa se autotalli. Onpahan ainakin motivaatiota siihen, eikä jää niin helposti sellaiseksi ikuisuusprojektiksi roikkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäänlaista ulkovarastoa ei ole, eikä viitsi säilyttää sitä sateessa pitkän talvikauden, kun on moottoriton. Ruoste ei tee ruohonleikkuusta ainakaan helpompaa, nytkin se saa aikaan sellaisen hien että kaikki vaatteet on läpimärkiä :D

   Tämä on tuntunut juurikin ikuisuusprojektilta, kunnes yhtäkkiä tajusimme että meillä on milteimpä tarvittava summa kasassa. Siitä motivoituneena loppukiri ja asiat rullaamaan.

   Poista