tiistai 29. elokuuta 2023

Treidaus välitilinpäätös 8/2023

Olen saanut 10 treidin tavoitteen täyteen. Edellinen välitilinpäätös löytyy täältä.. On taas aika katsoa miten treidaaminen on sujunut. Tällä kertaa käytin enemmän aikaa treidien analysointiin useampi viikko treidin jälkeen. Huomasin tämän olevan elintärkeää. Heti treidin jälkeen tehty analyysi ei kerro minulle mitään uutta. Matka on vielä alussa, mutta olen oppinut paljon. Oppirahoja täytyy maksaa lisää, ennen kuin minusta tulee voitollinen treidaaja.

Kuvan luonut Bingbot AI & DALL-E

Tämä on pitkä prosessi, mutta juuri nyt olen luottavainen että onnistun. En siksi että treidit olisivat menneet hyvin, vaan siksi että olen motivoitunut työstämään prosessiani niin pitkään kun vaatii. En epäile ettenkö pystyisi treidaamaan voitollisesti, epäilen onko se vaivan arvoista. Tämä ei ole stressitön oikopolku rikkauksiin, joten voi olla että totean palkkatyön parempana vaihtoehtona tuomaan kassavirtaa sijoituksiin.

Välillä yritän käyttää kaiken mahdollisen ajan markkinoiden tutkimiseen, tästä on yleensä seurauksena lainausmerkeissä "burnout". Hetken aikaa koko homma maistuu puulta. Tauon jälkeen aloittaminen on taas vaikeaa. Siispä yritän pitää jatkuvasti tuntumaa treidisalkkuun, mutta ajallinen panostus vaihtelee fiiliksen ja muun arjen mukana. Kuulostaa terveeltä ja yksinkertaiselta, käytännössä tämä on jatkuvaa syyllisyyttä kun en ole suunnittelemassa seuraavia kauppoja.

Treidien hiomisen yhteydessä täytyy myös hioa omia rutiineja niin, että pystyn seuraamaan markkinaa riittävästi ilman että se vie liikaa resursseja kaikelta muulta.

---

Sitten niihin treideihin:

Tarkoituksena on pitää noin 10 treidin välein välitilinpäätös ja varmistaa etten toista samoja virheitä. Aikavälillä 10.1. - 3.7.2023 tein kymmenen treidiä. Treidin numero 9. tein 28.4. Seuraavan treidin tekeminen oli vaikeaa, koska kaksi edellisetä treidiä olivat voitollisia. Pelkäsin rikkovani "voittoputken." Lopulta jouduin pakottamaan itseni tekemään viimeisen treidin.

Voitollisia kauppoja on 2/10 eli 20%. Keskiarvo tappio on -2,46% ja keskiarvo voitto on 4,04%. Lopputulema on -11,64% kulloinkin sijoitetulle pääomalle. Euromääräisesti tulos -55,14€. Sijoitetulla pääomalla tarkoitan sitä, että tämä olisi salkun tuotto jos kaikki positiot olisivat samankokoisia. Suurimman osan hävityistä treideistä tein viputuotteilla ja noin 200€ positiolla, eli euromääräisesti en paljoakaan hävinnyt vaikka prosentuaalisesti tappiota tuli 80% treideistä.

Suurin tappio on -6% ja suurin voitto 6,31%. Viimeksi mietin, että voitot ovat liian pieniä ja tappiot liian suuria. Tätä ongelmaa olen pyrkinyt korjaamaan ja tilanne onkin parantunut. Tuo -6% treidi tuli Telialla ja siinä meni monta muutakin asiaa pieleen. Seuraavaksi suurin tappio on -4,18% joka on siedettävä. Keskiarvona tappiot ovat nyt siedettävällä tasolla.

Lyhyesti tuo tapaus Telia. Ostin sitä treiditilille. Myynnit tein pääsalkusta, koska olin siinä uskossa että voin Nordnetin tilien välillä siirtää osakkeita ilmaiseksi. Näinhän se ei ole, en tiedä mistä olin sen saanut päähäni. Odotin käännettä kussiin, jota ei ikinä tapahtunut. Osake meni stop-lossiin 5,5% tappiolla. Osakkeet lähtivät pitkästä salkusta. Kun huomasin etten saakkaan osakkeita siirrettyä tilien välillä niin joudun myymään osakkeet myös treidisalkusta ja ostamaan osakkeet takaisin pääsalkkuun. Eli yhden kaupankäyntikulun sijasta maksoin niitä kolme.

---

Suorilla osakkeilla treidaaminen on minulle huomattavasti mielekkäämpää. Selitys on viputuotteista uupuva stop-loss. Huomasin että muutamassa treidissä stop-loss säästi minut isommilta tappioilta. Toisissa treideissä stop-loss oli liian tiukka ja se aiheutti tappiot, vaikka kurssi liikku lopulta juuri niin kuin odotin. Viputuotteiden käyttöä voisin vielä kokeilla uudestaan vaikka pääpaino pysyy edelleen suorissa osakkeissa. Olen suunnitellut strategiani suoria osakkeita ajatellen.

Alla esimerkki tappiollisesta treidistä viputuotteella. Treidi olisi mennyt niin kuin suunnittelin, mutta stop-loss oli niin tiukka että se nappasi kiinni miltei heti. Yleensä myös hätäilen myynnin kanssa: Kun avaan position viputuotteella, niin minulla on tarve päästä siitä eroon niin nopeasti kuin mahdollista. 


Hyvä ratkaisu ei välttämättä ole stop-lossin kasvattaminen vaan parempi entry. Yleensä liikkeen jälkeen tulee korjausliike. Jostain olen lukenut ohjeen "reagoi, älä ennusta:" Laitan rahani markkinalle liian aikaisin, yrittäen ennustaa liikettä.

Minulla on 3 perisyntiä, joita pyrin välttämään seuraavan 10 treidin aikana:
1. Exit myöhästyy. Johtuu osittain stop-lossien puutteesta, mutta vähintäänkin pitäisi olla kurssihälytys, jonka aktivoituessa myyn miettimättä. Ilman ennalta asetettua rajaa, on helppo jäädä odottamaan jos kurssi vielä kääntyisi. Tämä on nyt helpottanut kun olen siirtynyt käymään kauppaa osakkeilla.

2. En ole suunnitellut treidiä: Kurssi näyttää mutulla siltä että "voisi mennä ylös" joten otan position. Pitää miettiä mahdolliset entryt etukäteen, eikä heitellä niitä lonkalta.

3. Treidit ei ole sopinut mihinkään strategiaan jota olen itselleni asettanut. Käytettävät strategiat olin poiminut netistä liian löyhin perustein miettimättä toimivatko ne minulle tai minkälaista markkinaa mikäkin strategia vaatii.

---

Eli nyt on taas tulevaisuutta ajatellen tiedossa mitä pitää välttää. Pyrin löytämään rutiinit, joilla pystyn toteuttamaan itselleni asettamia raameja. Usein on sellainen olo, että jotain pitäisi tehdä mutta en tiedä mitä. Tähän auttoi checklist jonka käyn läpi kun etsin mahdollisia treidipaikkoja.  Toisinaan treidaamisen eteen tehty työ voi olla se, kun totean että nyt ei näytä mikään siltä että kannattaisi treidata. Tällöin käytän ajan hyvällä omalla tunnolla johonkin muuhun.

Olen hionut strategiani paremmin itselle sopivaksi. Nyt katson miten saan ne toimimaan käytännössä. Jos pystyn noudattamaan strategiaa, mutta treidit eivät toimi niin täytyy viilata tragediat paremmiksi. Jos seurattavat osakkeet eivät tuota treidattavan näköistä kurssikäyrää, lähden herkästi ottamaan treidejä lonkalta. Kannattaa mielummin etsiä uusia seurattavia osakkeita, joiden price-action näyttää paremmalta.

Jos jatkossa jää paljon strategiaan sopivia treidejä ottamatta, niin se johtuu siitä että ne on jäänyt huomaamatta tai en ole tehnyt suunnitelmaa, eli treidauksesta puuttuu oikeanlainen rutiini. Kun rutiinit löytyvät, niin alkaa löytymään myös useammin treidejä.

Tällä tavalla kun tartun aina suurimpaan ongelmaan ja pyrin korjaamaan sen, uskon että lopulta pääsen sellaiseen tekemiseen jota kehtaa ehkä avatakin hieman enemmän blogin puolella.

---

Yksi muutos minkä tein, niin siirsin rahat pois treiditililtä. Treidaamista varten on ollut erillinen tili, jotta pystyn seuraamaan treiditilin tuottoa. Seuraan kuitenkin jokaista treidia erikseen excelissä, joten selitys ontuu. Tarkoitus on kuitenkin saada mahdollisimman hyvää tuottoa koko pääomalle, ei vain yhdelle tilille. Minun on ollut psyykkisesti vaikea ajatella eri salkkuja yhtenä kokonaisuutena, vaikka kaikki rahat ovat tietenkin omia rahojani. Esimerkiksi en ole halunnut suojata pääsalkkua indeksi shortilla, koska ärsyttää että shortin mennessä pieleen se saa treiditilini näyttämään kokonaisuutta huonommalta.

Toinen syy erilliselle tilille oli Shareville. Aiemmin käytin aktiivisesti sharevilleä enkä halunnut treidata niin että joku voi miltei reaaliajassa seurata kauppoja. Se vaikuttaa liikaa prosessiin kun alan miettimään miltä kauppani näyttävät ulospäin. Shareville lakkasi toimimasta kännykässä aikoja sitten, jolloin päätin lopettaa sen käyttämisen kokonaan. Sharevillen anti omaan sijoittamiseen on ollut laiha ja kehitys on kulkenut väärään suuntaan. Jaan kuitenkin koko salkun aina kvartaalikatsauksen yhteydessä joten avoimuudenkaan vuoksi ei ole tarvetta enää sharevilleä pitää. Harkitsen koko tilin poistamista sharevillestä. Käyttökelpoisimmat some-alustat sijoittamiseen ovat Twitter ja harvakseltaan Indereksen foorumi, molempia tulee luettua säännöllisesti. Sisältöä en kumpaankaan tuota.

Pidin koko elokuun treidikassan treiditilillä tekemättä yhtään kauppaa. Samalla pidin pääsalkussa sijoituslainaa josta maksoin korkoa. Ei mitään järkeä. Nyt kun rahat ovat samalla tilillä niin helpompi treidata oman perusposition ympärillä. Verottaja tulkitsee kuitenkin myynnit first in, first out periaatteella eli en voi kiertää veroja veivaamalla osakkeita eri salkuissa Nordnetissä.

Jatkossa salkku Excelissäni oleva "treidaus" tarkoittaa Nordnetin pääsalkussa olevaa käteistä. "Käteinen" tarkoittaa Bank Norwegianissa olevaa käteistä. Ainoa ongelma mitä tilien yhdistämisestä seuraa, niin jatkossa on vaikeampi seurata mitä olen ostanut pääsalkkuun koska treidit näkyvät nyt samoissa tapahtumissa kun kaikki muutkin kaupat.

2 kommenttia:

  1. Kauanko markkinan seuraaminen vie aikaa jotta voi kunnolla treidata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmastikin riippuu aikajänteestä ja strategiasta. Nyt tuntuu siltä, että enemmän kuin minulla on siihen käytettävissä :D Pitää vain päästä yli siitä, että asiat pitäisi tehdä tietyllä tavalla. Monet aloittaneet treidaamisen työn ohella, vaatii toki kompromisseja.

      Jokin minimi tunteja pitää toki saada tehtyä viikossa, mutta päivätasolla ajallisen panostuksen ei tarvitse olla joka päivä useita tunteja. Näin minä ainakin toivon :D

      Poista