lauantai 6. huhtikuuta 2024

Q1 2024

Kylläpäs 3kk meni nopeasti. Niin nopeasti, etten edes tajunnut sen olevan kvartaaliraportin aika. Yleensä olen kirjoittanut nämä valmiiksi hyvissä ajoin, nyt aloitin työstämään tätä vasta 1.4. kun tajusin että pitäisi olla jo. Treidaaminen on pitänyt kiireisenä ja varmaan sen vuoksi meinasi tämäkin unohtua. On jälleen aika katsoa miten keskeisimmät suureet ovat kehittyneet tämän vuoden aikana.

Q1


Tuloja on kertynyt Q1:lla
6 802,97€
Yhteensä vuonna 2024
6 802,97€

0,4% parannus suhteessa edelliseen vuoteen. En voi väittää olevani uraputkessa. 2023 taisi sisältää ylitöitä, siihen nähden ihan ok tulot. Onhan tässäkin 2x kevytyrittäjänä laskutettua työkeikkaa.

Menoja on tullut Q1:lla
3 353,77€
Yhteensä vuonna 2024
3 353,77€

Menot nousivat 9% verrattuna edelliseen vuoteen. Tulot junnaavat paikoillaan mutta menot nousevat. Ärsyttävää. Menot ovat 49,3% tuloista eli säästöaste on edelleen hyvällä tasolla ollen yli 50%. Kunhan autotalli saadaan rakennutettua, niin pörssiin voi laittaa entistä enemmän rahaa. Sitä odotellessa.

Osinkoja bruttona Q1:lla
314,87€
Yhteensä vuonna 2024
314,87€

Q1 ajalta netto-osingot kattavat 6,57% kulutuksesta. 2023 Q1 luku oli 9,23% eli alaspäin on menty. Osinkoja tuli hieman vähemmän ja kulutus oli hieman suurempaa. Yhdessä saivat aikaan ison laskun kulujen kattavuuden suhteen.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Osingot ovat tosiaan laskeneet verrattuna Q1 2023. Eroa selittää Capmanin osingon siirtyminen huhtikuulle ja Annaly Capital Managementin myymimen pois salkusta. Ei mitään mistä tarvitsee olla kovasti huolissaan. Tavoite tietenkin olisi, että osingot nousisivat vaikka salkkuun ei laittaisi yhtään uutta rahaa.


Vuoden 2024 aikana olen ostanut salkkuun vain Visaa, jonka konservatiivinen osinkopolitiikka ei nosta tämän vuoden osinkopalkkia. 2023 ostin Fortumia, Mandatumia, Coca-Colaa ja AT&T:tä. Näiden ostojen pitäisi näkyä nousevina osinkoina.
 
Kuukausittaiset osingot ovat tähän asti jakautuneet näin. Selvyyden vuoksi pidän tässä vain lukuja vain viimeisen 3 vuoden ajalta. Olin jo jättämässä tämän kuvaajan pois, mutta kun se löytyy excelistä niin eipä sen kopioiminen tähän tekstiin ole kova vaiva.


Alla on omistusten arvo vähennettynä sen hetkisellä sijoituslainalla. Kyseessä ei ole tuottokäyrä, vaan salkun arvon kunkin kuukauden lopussa. Varovaisesti salkku hiipii ylöspäin, mutta kuten todettua niin suurin osa arvonnoususta on salkkuun talletettua uutta rahaa. Aika ja paremmat sijoituspäätökset johtavat toivottavasti siihen että tuoton osuus salkusta kasvaa.


Alla käteisen prosentuaalinen osuus salkusta. Viimeisin lasku tuli Visan ostosta, se on tarkoitus kuroa kiinni nopeasti kun osinkokevät tuonee taas kivasti kolikoita salkkuun. Ellen sitten keksi jotain ostettavaa. Pitäisi varmaan puhua lyhyistä koroista eikä käteisesti kun Bank Norwegian maksaa käteiselle varsin hyvää 3,25% korkoa. Aiemmin pyrin 10% käteispainotukseen, nyt ajattelen että 5-10% on riittävä kun treidisalkku mahdollistaa peliliikkeet jos koen että sellaiseen on tilaisuus.


Kirjoitushetkellä salkku näyttää tältä:


Melkein jo myin Primariksen pois salkusta. Tuli olo liian impulsiivisesta päätöksestä, joten maltoin mieleni. Yhtiössähän ei ole mitään vikaa, mutta ärsyttävä 1,5% rivi. En ole vielä päättänyt mitä aion tehdä Telialle. Voi olla että molemmat yhtiöt lähtevät salkusta jos keksin paremman parkkipaikan rahoilleni mutta aktiivisesti en sellaista ole etsinyt. 

Velan tilanne: Välillä leikittelen ajatuksella miten paljon palkasta jäisi käteen jos ei olisi asuntolainaa. Onneksi korkojen nousu näyttää nyt pysähtyneen, ensi vuonna lainan korko saattaa jopa laskea. Salkun ja lainan erotus on enää vaivoin osakesalkkua suurempi. Ei tarvitse kuin tuplata sijoitukseni niin varallisuus ylittää velan :D Salkun hiipiessä ylös ja lainan hiipiessä alas erotus kavenee kovaa vauhtia!

Lainan ja salkun suhde näyttää nyt tältä:


Ylimääräisiä lyhennyksiä tuskin teemme 2024. Katsotaan mihin suuntaan korot kehittyvät ja miten saadaan rahaa kasaan mutta jos jotain pientä jää yli, niin työnnän sen mielummin osakesalkkuun kun lainanlyhennykseen. 4% korolla lainaa tietenkin maksaa mielellään pois nopeasti, mutta osakesalkussa tuo raha toimii hätävarana. Kerran tehtyä ylimääräistä lyhennystä ei saa takaisin tilille mutta osakkeet voi aina myydä jos tuleekin yllättävä käteisen tarve. Ja mielummin näen salkun nousevan kun lainan laskevan: se on tärkeämpi osa varallisuuden kasvattamisessa.

Vuoden 2024 tavoitteet etenevät näin:
Osinkoja bruttona: 314,87€ / 3 560€ (8,8%)
Nettovarallisuus ylittää -75 000: -80 355 (- 5 355€)
Toteuta QEPM ostot suunnitelman mukaan: Toteutunut 1/2
Indeksien painotus salkussa > 12,2%: 13,1%

Indeksitavoite toteutui helposti pienen lisäoston sekä S&P500 kurssinousun siivittämänä. Nyt siinä on jo pientä pelivaraakin. Olen valmistautunut tekemään 1 - 2 ostoa vielä tämän vuoden aikana, tavoitteen puolesta sille ei näytä olevan tarvetta.
Nettovarallisuus ylittynee sekin ellei pörssi romahda rumasti. Lainan lyhenee noin 3 000€ edestä, joten riittää että salkku kasvaa 2 000€.
QEPM ostot toteutuivat toistaiseksi niin kuin suunnittelin. Seuraava osto on H1 tulosten jälkeen loppukesästä.
Ainoastaan osinkotavoite vaikuttaa epätodennäköiseltä. Osakeostoni kompensoivat osinkojen laskua, mutta ei niin paljoa että uskaltaisin odottaa noin hyviä osinkoja tämän vuoden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti