keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastaa Visan oikeuteen.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi Visan oikeuteen monopoliaseman väärinkäytöstä. Visa on salkkuni 3. suurin omistus. Heti uutisen nähtyäni, harkitsin että kevennän ihan pienesti positiota. En halua istua laskevan osakkeen kyydissä matkaa alas. Mieleeni tuli flashback 3M:stä ja kohta katselen kun kurssi matelee 100$ tasolla ja mietin miksen tehnyt mitään.





Visassa on pitkään muhinut (poliittinen?) riski, jonka olen itse olettanut liittyvän enemmän keskuspankkien suunnittelmaan keskuspankkirahaan ja sen tarjoamaan maksujärjestelmään. Tämän taustalla on ollut päättäjien halu saada maksuliikenne pois kahden korttijätin kynsistä. Nyt iski tuohon jälkimmäiseen toteamukseen perustuva riski, jota olen mieleni perukoilla hiljaa pelännyt Visan ja Mastercardin vahvasta duopolista johtuen. Tästä pelosta johtuen sydän jätti lyönnin välistä kun sain kännykkääni ilmoituksen -5% kurssilaskusta ja näin uutisotsikon.

Yritin asiaan perehtyä, mutta toistaiseksi tieto on vähäistä. Vaikka tästä nyt kirjoitan, niin en suinkaan ole asiasta kovin hyvin perillä. Olen ymmärtänyt, että tapana on sakottaa yhtiöitä säännöllä X-määrä liikevaihdosta. Olen myös ymmärtänyt että sakko on yleensä 5 - 20% liikevaihdosta riippuen miten vakavaksi rikkomus todetaan.

Tämän uutisen mukaan Alphabet sai samantyyppisestä oikeustaistosta 26 miljardin dollarin sakon. Tämä tarkoittaa noin 9% liikevaihdosta. Mikäli olen oikealla pallokentällä, mahdollinen sakko tulee jättämään noin 3 miljardin dollarin loven yhtiön tulevaisuuden kassavirtaan. 13 miljardin kassalla tämä tarkoittaa että omia osakkeita ostetaan hieman vähemmän mutta jos en olisi uutista lukenut, todennäköisesti en asiaa olisi edes huomannut.

Uutisen jälkeen kurssi tippui -5%. Lasku on tänään jatkunut ujosti -1,2% verran. Tämän päiväinen lasku menee jo normaalin kurssiheilahtelun puolelle.  Ajattelin että jos lasku jatkuu tänään niin myyn ainakin pienen 15% siivun positiosta turvaan. Aika näyttää olisiko pitänyt keventää heti, mutta nyt en näe siihen aihetta. Jos aihetta olisi, markkinat olisivat todennäköisesti reagoineet vahvemmin ja olisin jo myöhässä.

Olisin odottanut yhtiöltä jotain tiedotetta asiaan, mutta ehkä se nähdään vasta seuraavan kvartaaliraportoinnin yhteydessä. Minua kiinnostaa, paljonko yhtiö varaa kassasta rahaa ko. oikeudenkäyntiin liittyen. Sakkoa en pelkää, isompana riskinä näen toimet jotka johtavat pysyvään liikevoittomarginaalin laskemiseen. Se tuntuisi yrityksen arvossa vuodesta toiseen tästä ikuisuuteen.

Eli Visa pysyy salkussa nykyisellä painollaan. Pieni pelkotila positioon jäi, mutta toisaalta tämän oikeustaistelun myötä voin ehkä jopa ajatella että yksi todennäköinen riski on nyt takanapäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti