tiistai 3. syyskuuta 2024

Salkku ylitti 80 000€!

Eilen 2.9.2024 salkku pääsi uudelle kymmenelle tuhannelle. Salkku on useamman kuukauden ajan noussut markkinan mukana yli 1 000€ kuukaudessa. Varallisuuden kasvaessa vauhti vain kiihtyy. Laskumarkkinassa sitten lasketellaan myös suurempia summia, mutta jos teen oikeita asioita niin nousuissa salkun pitäisi nousta enemmän kuin se laskussa laskee.



Edelliset kymmentuhat-luvut tulivat vastaan kun
Ja nyt alle vuodessa 2.9.2024 Salkku ylitti 80 000.

Markkinan yleisellä suunnalla on suuri vaikutus siihen, miten nopeasti näitä merkkipaaluja saavutetaan. Tämä tuli silti yllätyksenä, minusta tuntui että juurihan kirjoitin 70k kirjoitusta. Tämän 10k saavuttaminen kesti 250 päivää. Eli salkku on noussut keskimäärin 40€ / päivä! Ja tällä kertaa tiedän että suurin osa arvonnoususta on salkun kasvua, ei uutta pääomaa. Jee!

Merkkipaalun kunniaksi nostetaan syksyinen shampanja neljäsormisen blogikirjoittajan kanssa, koska tekoäly ei osaa piirtää 5 sormea. Tai sitten se tietää että kirjoitan 9-sormijärjestelmällä kun etusormeni on kipeytynyt jatkuvasta näpyttelyssä töissä (Vai liiasta cs:n pelaamisesta?)

Kuva: Copilot

Olen laittanu salkkuun omaa rahaa 64 970,72€. Salkun arvosta on puhdasta tuottoa 15 029,28€, joka tarkoittaa 23,1% tuottoa sijoitetulle pääomalle.

Jos ihmettelet mistä tuo 72 snt tulee sijoitetussa pääomassa, niin alussa laitoin salkkuun välillä sellaisen summan, että siellä oli tasaluku käteisenä. Eli osinkojen ja korkojen jälkeen tasoitin loppusaldon laittamalla ylimääräisiä senttejä. Olen jo hetken miettinyt että pitäisi tasoittaa summa johonkin mukavampaan lukuun. Se olkoon loppuvuoden projekti.

Viimeisen parin vuoden aikana olen tehnyt töitä nimenomaan sen eteen, että tuoton osuus salkusta olisi suurempi. Se on syy miksi osingot eivät ole nousseet viime vuosina. Tuoton voisi ajatella olevan hyvä, mutta seuranta-aikani alkaa vuodesta 2008. Eli 23% tuottoa 16 vuoden aikana ei tee paljoakaan per vuosi. Systemaattisen salkun kasvatuksen aloitin vasta vuonna 2016.

Pienikin prosentuaalinen tuotto on euromääräisesti suurempi, kun salkku on suurempi. Tästä syystä vauhdin pitäisi kiihtyä tulevaisuudessa. Toivon tietenkin, että saan omalla työlläni luotua huomattavaa lisäarvoa salkulle, toistaiseksi en ole saanut. Eli treidaaminen jatkuu pienellä panostuksella, kunnes se alkaa tuottamaan systemaattisesti.

---

Salkku saattaakin joutua pitämään huolta itsestään hetken aikaa. En ole uskaltanut julkisesti mainita muuta kuin vihjailla että vapaa-aikani vähenee, menot kasvavat ja tarvitsemme varastona toimivan huoneen käyttöön. Kun kaikki näyttää menevän niin hyvin, niin ehkäpä uskallan mainita että vuoden vaihteessa on tulossa perheenlisäystä.

Tästä syystä autotallin kanssa on tullut vähän liian kiire. Olen yrittänyt säästää mahdollisimman paljon käteistä, jotta lainaa pitäisi nostaa mahdollisimman vähän. Tämä tulee syömään kaiken puskurin jota olen rakentanut. Olen mielummin hetken aikaa ilman puskuria sen sijaan että nostaisin suuren lainan. Puskuria kun voi alkaa hiljalleen kasvattamaan heti uudestaan, lainaa pitää maksaa useita satasia kuukaudessa monta vuotta.

Talouden tulot tippuvat, menot kasvavat ja todennäköisesti lainamäärä kasvaa. Riippuen sitten paljonko laina nousee, meillä tulee olemaan talous epämiellyttävän tiukilla. Pahin pelkoni olisi se, että joudun syömään salkusta. Olen kuullut useamman ihmisen kertovan, miten harmitti kun sai noin 100k salkun kasaan, mutta sitten tuli rahan tarve ja piti nostaa salkku tyhjäksi. On mukavampaa maksaa 40k lainaa pois kun myydä salkusta puolet pois ja aloittaa taas kasvattaminen 40k tasolta. Olettaen että A) Tarvitsemme lainaa ja B) Pankki on halukas sitä meille myöntämään.

Parhaimmassa tapauksessa lainaa ei tarvitse välttämättä yhtään. Se tarkottaisi että tilit tyhjenevät hetkeksi, mutta voin heti aloittaa puskurin hitaan kasvattamisen. Jos näin käy, voisin nostaa salkkuun allokoitua kuukausittaista säästösummaakin vähän. Minua on ärsyttänyt laittaa vain 200€ kuussa. Tuntuu että mitään tapahdu. Laina ei lyhene ja käteinen ei kerry.

---

Tulisiko 90 000€vuoden 2025 aikana? Se on mahdollista, mutta vaatii markkinalta myötätuulta. Satsaukseni sellaisiin yrityksiin kun Visa ja Qualcomm eivät saa epäonnistua. Treidaamalla pitäisi saada jonkin verran jo tuottoakin, jotta treidikassaa ei tarvitse täyttää jatkuvasti uudella rahalla.

Näitä päivityksiä on tarkoitus tehdä 100k€ asti. Sen jälkeen mietin olisiko riittävä seurantaväli 100k välein. Juuri nyt tulevaisuus mietityttää ja hieman pelottaakin, mutta pidän suuren tavoitteen ennallaan. Vaikka vauhti välillä hidastuisi, tärkeintä on pysyä liikkeessä oikeaan suuntaan.

Välillä tuntuu että tavoittelen liian suuria. Sitten mietin miten pitkälle olen päässyt. 4 vuotta työelämässä, jonne pääsin vasta 30-vuotiaana. Salkku lähestyy maagista 100 000€ rajaa kovaa vauhtia. Pakko se on uskoa omaan tekemiseen.

Kohti ääretöntä ja sen yli!

4 kommenttia:

  1. Vaaauu! Onnea sekä merkkipaalun ylityksestä että tulevasta uudesta perheenjäsenestä! Jännittäviä aikoja teillä edessä :)

    Aluksi itseänikin harmitti, kun jouduin pitämään taukoa salkun kasvatuksesta, mutta onneksi markkinatilanne on ollut sellainen, että salkun arvo on noussut ilmankin omia panostuksia, niin ollut henkisesti helpompaa antaa jo olemassa olevien sijoitusten tehdä tehtävänsä. Toki toivotaan, että siellä ei kovin pitkiä taukoja tarvitsisi pitää eikä autotallista ihan kohtuuttoman kallista tulisi.

    Vauvan tulo ei onneksi loppujen lopuksi kovin paljon maksa (ellei halua) :) Minulla on itse asiassa luonnoksissa postaus asiaan liittyen, mutta en ole saanut sitä ulos, koska aikaa tuo napero kyllä vie :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos! Vähän jänskättää mutta onneksi olet kirjoittanut miten vanhempainraha on ihan kohtuullinen summa kuitenkin ja vauvaankaan ei tarvitse suunnattomasti laittaa rahaa heti ensimmäisenä. Se rauhoitti mieltä :)

      Odottelen tuota postausta, niin tiedän mihin varautua! Ajan katoamiseen olen varautunut, siitä kesän salkun mylläyskin johtuu. Piti saada salkkuun vakaita ja turvallisia firmoja jotta ei tule suuria yllätyksiä kun ei ehdi yhtä aktiivisesti kyttäilemään kursseja.

      Poista