tiistai 1. lokakuuta 2024

Kuukausikatsaus 9/2024

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Samalla reflektoin mennyttä kuukautta. Teinkö jotain ja jos tein, niin miksi? Tulot, menot, osingot ja säästetyn rahasumman kirjaan ylös rutiininomaisesti. Lopussa päiväkirjamaisesti ajatuksia menneestä kuukaudesta.



Tulot
2 423,07€
Tämän lisäksi sain 60€ kulukorvauksia ja 14€ veronpalautuksia. Kulukorvauksia en laske tuloiksi, koska ne ovat nimensä mukaisesti korvauksia kuluista joita minulle tuli kun työnantaja käski minut toiselle paikkakunnalle töihin. Veronpalautukset ovat liikaa maksettuja veroja, ne olen korjannut viime vuoden tuloihin.

Kulutus
1 622,22€
Hyi! Suuret kulut, josta suurin osa selittyy reilun 500€ ylimääräisellä kustannuksella autotallin rakennusluvasta. En tule merkkaamaan autotallia osaksi kulutusta, joten kai se rakennuslupakin pitäisi tästä oikeasti siivota pois... mutta tuntuu huijaamiselta. Näitä ns. ylimääräisiä kuluja tulee aina. Ilman tätä kulutus olisi ollut kohtuullista, varsinkin kun ottaa huomioon että kuukauteen mahtui yksi laivareissu.

Osinkoja.
161,9€
Nordean tilille tipahdelleet osingot allokoin suoraan uusiin sijoituksiin. Nordnettiin tulleet osingot lyhentävät sijoituslainaa.

Säästöön
200€
150€ sijoituslainan lyhentämiseen ja 50€ käteiseksi.

Salkun tilanne
30.9.2024 salkkuni saldo on 33,8% tavoitteesta.
+1 420€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 4,2%.
Sijoituslainaa - 3 743,25€

Edellisessä kuukausikatsauksessa sijoituslainaa oli -5 561€. Laina on lyhentynyt nopeasti, koska treiditililtä vapautui vihdoin käteistä. Kolmen kuukauden odottelun jälkeen sain sieltä kotiutettua noin 1 500€. Laitoin rahat heti seuraavaan positioon, tein Tietoevryllä nopean pikavoiton. Treidit tein pääsalkussa, siellä oli jo ennestään Tietoa. En nähnyt mitään syytä nostaa käteistä pois pääsalkusta, koska se olisi johtanut siihen että raha seisoo Nordnetin surkealla säästötilillä 1% vuosikorolla, samalla kun toisessa salkussa on velkaa 4,19% vuosikorolla. Vaikka on kyse vain muutamista päivistä, ajattelin että parempi näin.

Treiditililläni on nyt 2 400€. Yritän pärjäta tuolla, kunnes sijoituslaina on maksettu pois. Käytännössä se tarkoittaa treidaamisen suhteen, että minulla on varaa ottaa vain yksi positio kerrallaan. Positiot pitää olla entistä harkitumpia, jotta ei käy sama ongelma kun edellisissä kaupoissa, ja rahat ovat jumissa useita kuukausia yhdessä positiossa. Jos oikein hyvä paikka tulee, olen kyllä valmis nostamaan pääsalkusta tuon 1 500€ takaisin treiditilille. Pyrin välttämään lainalla treidaamista, turvallisempaa hävitä omia rahoja.

Ja onpahan treidaaminen ollut mielekästä! Jokainen viikko on käytännössä uusi mahdollisuus tehdä hyviä päätöksiä. Mielekästä se kait on ollut siksi, että kaikki treidit ovat menneet putkeen. Jopa ne kaksi positiota joihin sidoin kassani 3kk ajaksi, nousivat sen verran että pääsin lopulta irtaantumaan kohtuullisella tuloksella. Toisesta näistä swingeistä on vielä 1/2 positio salkussa, mutta siitäkin pääsen todennäköisesti piakkoin eroon. Treidaaminen on ollut pelottavan helppoa. Yritän hokea itselleni että markkinat olivat suotuisat, nyt on se hetki kun pitää olla erityisen tarkka. Melkein tekisi mieli pitää pieni tauko, ihan vain siksi että kaikki treidit ovat menneet putkeen ja koen olevani voittamaton. Sääntöjäni pitäisi hieman viilata, nyt olisi hyvä hetki syventyä siihen. Suunnittelin kyllä lokakuun alkuun potentiaalisia treidejä, joten katson ensin miltä alkuviikon markkina vaikuttaa ja sen jälkeen harkitsen josko olisi parempi seurata viikko tai kaksi vierestä.

Pääsalkkukin on kehittynyt kivasti. En ole hetkeen ollut näin tyytyväinen salkkuuni kokonaisuutena. Johtunee nousumarkkinasta, yleensä osakkeiden noustessa tulee sellainen olo että firmoilla menee älyttömän hyvin. Minulla on mukavassa suhteessa osinkoja ja kasvua. Intensiivinen keskittyminen treidaamiseen on saanut aikaan sellaisen mukavan tunteen, ettei pääsalkussa ole kiire tehdä päätöksiä. Samalla kynnys päätösten tekemiseen on alentunut jonka vuoksi haenkin suhteellisen aktiivisesti erilaisia vaihtoehtoja sille rahalle joka nyt on parkkeerattu Tietoevryyn. Toistaiseksi ajattelin luottaa Capmaniin, en nyt ole positiosta luopumassa ainakaan näillä hinnoilla. Tokihan luen tulosraportit jatkossakin läpi sillä ajatuksella, että onko holdaaminen edelleen fiksua.

Huomasin muuten ensimmäistä kertaa että salkun indeksit ylittivät 10 000€! Indeksien painotus on juuri minimitavoitteeni yläpuolella. Mielelläni niitä lisäisin, mutta sijoituslainan takaisinmaksun vuoksi yritän huolehtia että käteiseni riittävät ensivuoden QEPM ostoihin. Kunhan indeksit eivät laske alle minimitavoitteen, en niitä aio lisätä ennen kuin saan maksettua sijoituslainan pois.

Kun nyt julkisesti kerroin tulevasta perheenlisäyksestä, niin mainittakoon vielä se, että vauvalle on laitettu 1 000€ indeksirahastoon kasvamaan korkoa korolle. Nämä eivät näy seurannassa, varat ovat kyllä omalla tililläni, mutta en ajattele niitä osana omaa sijoitusvarallisuuttani.
Vauva vaikuttaisi olevan minua fiksumpi sijoittaja:
Aloitti nuorempana ja sijoittaa hajautettuun indeksirahastoon. Minä aloitin ollessani 15 - 16v ja sijoitin Nokiaan.

Muuta
Kuvittelen vieläkin tulleeni äsken lomalta. Olen ollut töissä jo 5 viikkoa! Kiva näin, joskus tuntui että lomafiilis hävisi ekan työviikon aikana. Kuukauteni on ollut pitkästä aikaa niin elämäntäyteinen, että sanottavaa olisi paljon.

Sain itseäni niskasta kiinni ja jaksoin pitkästä aikaa innostua kuntoilusta. Välillä olin ihan fyysisesti väsynytkin treenin jälkeen. Monta kuukautta treenaaminen on ollut sellaista, että käydään nyt salilla tekemässä pari ylläpitävää sarjaa. Kiva innostua taas, vaikka se kyllä vaati fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja. Kehitys on motivoivaa ja hauska huomata että housut kiristävät vähemmän vyötäröltä ja paita enemmän hartioista.

Juoksu on vakiintunut sellaiseen 6,5 km / viikko tasolle. Syksyn sateiden ja koleiden iltojen vuoksi ei ole tehnyt mieli panostaa siihen niin kuin kuntosaliharjoitteluun. Kevyttä ylläpitävää, mutta tärkeintä on, että polvi on alkanut kestämään rasitusta. Voin juosta 4km matkan kivutta. Kovempien treeniviikkojen jälkeen huomasin pientä jomotusta polvessa, muutoin olen saanut treenata ihan niin kovaa kuin vain jaksan. Raskaita kyykkyjä en ole tehnyt, enkä varmaan enää tule tekemäänkään. Kevyemmillä painoilla pienempi loukkaantumisen riski, joten keskityn jatkossa siihen. Kertonee prioriteettien muutoksista. Terveys on hyvää fyysistä kuntoa tärkeämpi ominaisuus. Sitä on alkanut arvostaa loukkaantumisten jälkeen. Polvi, kyynärpää, olkapää. Onhan noita tapaturmia kertynyt, mutta polvi ravisteli minut lopullisesti pois "urheilijan identiteetistä". Fyysinen vahvuus oli minulle pitkään itseisarvo, johon pitää pyrkiä, olipa sitten kilpaurheilija tai kuntoilija. Polven kipeytymisen jälkeen pelkkä kävely oli niin pitkään kivuliasta, että sitä alkoi huolestumaan millainen liikuntakyky minulla tulee olemaan vanhana.

Autotallista piti tulla tarjous lopullisesta hinnasta, mutta tulikin viesti että paalutuskartta puuttuu. Tätä olisi ollut kiva pyytää vaikka etukäteen, niin olisin osannut sellaisen teetättää. Jotain muutakin puutteellista siellä oli, mutta en saanut selvää mikä se ongelma on. Harmillisen vaikeaa kommunikoida sähköpostin välityksellä, ja minä olen huono tälläisen byrokraattisen lupaviidakon selvittelyssä. Oletin, että ammattilaiset käyvät lähettämäni materiaalit läpi ja kertovat, jos jotain puuttuu. Siksi kai tähän piti ammattimiehet palkata, että asiat hoituvat sujuvasti ja kaikki tarvittavat paperit, luvat ja selvitykset tulee hankittua hyvissä ajoin. Turhauttavaa, mutta oma vika tämäkin on. Olisi pitänyt aloittaa projektia aktiivisestin useita kuukausia aikaisemmin.

Edellisessä kuukausikatsauksessa mainitsemani sometauko on kestänyt nyt jo 6 viikkoa! Välillä koen, että sosiaalinen media tuo myös paljon hyvää mukanaan. Helppo matalan kynnyksen kommunikointi tulee ensimmäisenä mieleen. Nettovaikutukselta sometauko on kuitenkin selvästi positiivinen. Virkistävää nähdä työkavereita kahvitauolla, kysyä miten menee ja olla oikeasti kiinnostunut. Aiemmin tylsistyin, kun joku kertoo tehneensä jotain, josta luin jo eilen somesta. Kiva myös kun itse haluaa jostain kertoa, niin on sitten jotain sanottavaa kun nähdään, sen sijaan että kaikki tärkeät kokemukset on jo jaettu somessa ja kasvotusten vain kerrataan asioita.

Olkoon sitten uutuuden viehätystä elämässä, joulun odotusta tai kurssinousun tuomaa euforiaa mutta fiilis on hyvä. Jos joulun odotus tuntuu liian aikaiselta, vauvan vuoksi ajattelin että voisi ensimmäistä kertaa hankkia joulukuusen ja koristaa myös omaa kotia. Itseäni varten en ole viitsinyt sitä vaivaa nähdä. Ajatelkaa nyt, joulukuusi! Kynttilät ja kaikki! Ai että!

Noniin, eletään vasta lokakuuta. Rauhoitu.

Tokmannilla näkyy olevan muovisia ja hyvän näköisiä kohtuulliseen hintaan. Vai pitäisikö mennä perinteisellä?

2 kommenttia:

  1. Hauska kuulla, että treidit menevät hyvin ja tekeminen on ollut mielekästä :)

    Ja vauva tosiaan kuulostaa aika fiksulta sijoittajalta :D Siitä se lähtee.

    Hyvähän se on jo joulua miettiä :'D Ei se vauva kyllä siitä kuusesta mitään vielä ymmärrä, mutta kyllä lapsi talossa saa joulun tuntumaan taas pitkästä aikaa enemmän joululta. Perinteistä kuusta itse suosin, koska ei tarvitse miettiä sen varastoimista. Koko kuusi on pois mielestä ensi jouluun asti, kun taas muovikuusi on potentiaalisesti tiellä vuoden ympäri, jos on huonosti tilaa.

    Kiva myös kuulla, että urheilu maistuu. Itsekin olin tässä juuri lähdössä juoksulenkille ensimmäistä kertaa flunssan jälkeen :D

    VastaaPoista
  2. Treidit menevät tosiaan liian hyvin. Kaikki mihin rahani laitoin, tuli tuottojan kanssa takaisin. Pelottavaa, koska tajusin että jos strategiani toimivat nousumarkkinassa näin hyvin niin laskumarkkinassa ne eivät toimi ollenkaan.

    Nimenomaan tuo ajatus, että ensimmäinen joulu. Pitäähän sitä kuusi olla. Olet oikeassa kuusen varastoinnin suhteen. Ja haluan välttää kaikenlaista muovikrääsää. Samalla laadukas muovikuusi voi kestää vuosia, mahtuu pieneen pakettiin kaapin perälle ja säästyy se vaiva kun pitää valita hyvä kuusi maksaa se, kantaa sisälle, siivota jäljet ja lopulta kantaa se ulos ja keksiä mihin sen voi jättää kun ei viitsi tuohon kadullekaan heittää :D

    VastaaPoista