lauantai 5. lokakuuta 2024

Q3/2024

Vuosi alkaa olemaan loppusuoralla. Jos vielä haluaa saada jotain aikaiseksi 2024 aikana, alkaa olla kiire. Onneksi minulla on konservatiiviset ja motivoivat tavoitteet, joiden eteen olen tehnyt töitä jo yhdeksän kuukauden ajan. Onkin aika katsoa, miten viimeiset kolme kuukautta ovat menneet. Tuttuun tapaan edistystä seurataan valittujen lukujen kautta ja niistä piirretään kauniita excel-kaavioita.

Q3


Tuloja on kertynyt Q3:lla
7 293,44€
Yhteensä vuonna 2024
21 880,34€

Verrattuna 2023 Q3 tasoon, olen noin 1 000€ edellä. Kovinkaan suurta palkkakehitystä ei ole nähtävillä, tavoitteena on vakaa ja turvallinen elanto jotta voin sijoitusten kautta ottaa riskiä. Year to date, YTD, tuloni ovat nousseet 5,3%.

Menoja on tullut Q3:lla
3 561,82€
Yhteensä vuonna 2024
10 147,96€

Ja taas edelliseen vuoteen verrattuna, kuluissa olen noin 600€ edellä. Kulutus on noussut 4,8%. Palkkatulot nousseet kuluja nopeampaa, hienoa!

Osinkoja bruttona Q3:lla
328,9€
Yhteensä vuonna 2024
2 423,63€

Hieman yllättäen YTD osinkoni ovat nousseet edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Q3 ajalta netto-osingot kattavat 6,4% kulutuksesta. Koko vuoden osalta netto-osingot kattavat 16,7% kulutuksesta. Tämähän on jo tuntuva osuus, mutta ei suinkaan riittävä. Välillä tekee mieli himmata, sitten sanon itselleni että 100% on tavoite ja vähempään en tyydy.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Alkaa näyttämään siltä, että vuosiosingot pääsevät takaisin kasvu-uralle. Todennäköisesti ylitän 2023 tason. Uutta ennätystä en tästä vuodesta taida saada. Ensi vuonna pitäisi sitten jo tulla, jos olen päässyt eroon osingon laskijoista. Tietoevry ja Fortum taitavat laskea osinkoa. Toivottavasti ei muut.


Ja alla kuva kuukausittaisista osingoista. Selvyyden vuoksi tässä osingot vain viimeisen 3v ajalta.


Alla salkun loppusaldo kuukausittaisessa seurannassa. Tämä ei ole salkun tuottokäyrä, vaan sisältää uuden lisätyn pääoman. Markkinat ovat tarjonneet parastaan. Koronadippiä lukuunottamatta olen oikeastaan säästynyt suuremmilta korjausliikkeiltä. Mitä nyt välillä salkku on pari vuotta madellut vaakatasossa. Muistan kyllä että laskut ovat sillä hetkellä tuntuneet paljon suuremmilta miltä ne tässä käyrässä näyttävät.


Alla salkun käteinen. Se näyttää olevan ihan kohtuullisella tasolla absoluuttisesti mitattuna. Nykyinen käteinen riittää kuitenkin juuri ja juuri ensi vuoden QEPM ostoihin sekä yhteen osakeostoon. Eipä tällä käytännössä voi paljoa rellestää. Siksi yritän kasvattaa käteistä edes vähän, jotta saan liikkumavaraa suunnitelmieni suhteen.


Kirjoitushetkellä salkku näyttää tältä:


Vuosi sitten salkun loppusaldo oli 63k. En voi uskoa, että vuodessa salkku on kasvanut miltei 20k. Oikeasti, 20k vuodessa! Olisi kiva seurata treiditilin kehitystä ihan salkkutasolla ja prosentuaalisesti. Käytännössä olen nyt kuitenkin siirtänyt rahaa salkkujen välillä jos koen että muualla on potentiaalisiin treideihin verrattuna parempaa tuotto-odotusta tarjolla. Dokumentoin jokaisen treidin  ja jos homma on voitollista niin se kasvattaa varallisuutta vaikka loppusaldon seuranta jääkin tekemättä.

Salkku on jonkin verran elänyt viimeisen 3kk aikana. Myin pois pienet positiot Primarista ja Soventumia. Uutena positiona ostin Qualcomia. Telia on vaihtunut Elisaan. QCOM on mielessäni uusi positio, ostin sitä huomattavasti suuremman summan kuin mitä yllä mainittujen osakkeiden myynnistä sain. Elisaan laitoin ne rahat jotka aiemmin olivat Teliassa, eli tässä en käytännössä kasvattanut sijoitusvarallisuuttani vaan siirsin samat rahat osakkeesta toiseen.

Sijoitusvarallisuuteni on ottanu suuren harppauksen kohti velkakäyrää. Nettovelkaa on nyt reilusti alle salkkuni arvon. Jos kaikki menee hyvin, eikä autotallia varten tarvitse nostaa paljoa lainaa, olen 3 - 4 vuoden päästä nettovelaton. Tuolloin salkun arvo ylittää velan saldon. Nykyisellä euriborilla lainan korosta onkin lähdössä yli 1% pois, mikä tarkoittaa että kuukausierä pienenee huomattavasti. Jokin aika sitten ajattelin että tehdään nykyisellä kuukausierällä ylimääräisiä lyhennyksiä, mutta voipi olla että rahalle tulee parempaa käyttöä. Jos ei muuta keksin, niin työnnän sitä pörssiin.

Lainan ja salkun suhde näyttää nyt tältä:


Vuoden 2024 tavoitteet etenevät näin:
Osinkoja bruttona: 2 423,63€ / 3 560€ (68,1%)
Nettovarallisuus ylittää -75 000: -68 367 (+6 633€) 
Toteuta QEPM ostot suunnitelman mukaan: Toteutunut 2/2 
Indeksien painotus salkussa > 12,2%: 12,4% 

Osinkotavoite ei tule toteutumaan. Olen kuitenkin tyytyväinen, kun osingot näyttävän jälleen kasvavan edellisvuoteen verrattuna.

Nettovarallisuus on ylittynyt helposti. Loppu on autotallista kiinni. Riittääkö meidän käteinen vai tarviiko nostaa lainaa?

QEPM ostot on tältä vuodelta paketissa. Salkkuun tarttui Visaa ja Nordeaa. Pidän systeemistä, kiva kun saa tankata osakkeita miettimättä ajoitusta. Lukujen kaivaminen tulosraporteista vaatii hieman vaivaa, mutta se on mekaanista suorittamista. Itse sijoituspäätöksen tekeminen on helppoa kun ei tarvitse vaivata päätä sillä, että mitä ostaa ja mihin hintaan.

Indeksitavoite on osakeostojen jälkeen jäänyt pyörimään lähelle tavoitetasoa. Tämän vuoden aikana ei varmaan tarvitse lisäillä. Odottelen kuitenkin ostopaikkoja, eli riittävän suurta dippiä.

Analyysi


Katsotaan miten salkku on tuottanut suhteessa vertailuindeksiin ja pohditaan mistä tuotto on peräisin. Vertailuindeksi EUNL tuotti Q3 aikana 2,1%. S&P500 kasvu-indeksi etf tuotti 1,5%. Pohjoismaiden yleisindeksi tuotti -0,69%.

Q2 lopussa salkun saldo oli 76 683. Olen lisännyt salkkuun uutta pääomaa 600€. Q3 lopussa salkun saldo oli 81 209€. Salkku on kasvanut 4 526€. Tuoton osuus tästä summasta on 3 926€, joka vastaa 5,2% tuottoa! Eli voitin käytännössä kaikki indeksit joista olen poiminut osakkeita. Pohjoismaiden indeksiä seuraan hintaindeksinä, eli se ei sisällä osinkoja.

Rahastoista parhaiten tuottivat kehittyneiden maiden indeksi +3,78%. Suomen indeksirahasto +5,72% ja Ruotsin indeksirahasto +6,32%.

Treidaamalla sain noin 130€ voittoa. Loppu hyvästä tuotosta on osakepoimintojeni ansiota.  Jälleen suurin osa tuotosta on pääsalkun kehitystä. Mikä salkun veti näin komeaan nousuun?

Salkun sankariosakkeet:
3M company + 34,4%
H&R reit +29,5%
Kesko +18,5%
AT&T + 16,5%
Coca-Cola +13,7%
Elisa +11%

Alaspäin kulkivat Qualcomm (-14,2%), UPM (-7,8%) ja Nordea (-4,7%).

Huonosti tuottaneella jenkkien teknologia-sektorilla on pieni paino salkussani. 

Lähde: Finviz 2.10.2024

Pohjoismaiden toimialaindeksejä tarkastellessa: Terveydenhoito on tuottanut -13,61%. Energia -5,63% ja teknologia -2,27%. (Lähde: Oma excel kirjanpitoni 28.9.2024) Kaksi ensimmäistä salkustani puuttuu kokonaan ja kolmannesta on Tietoevry, joka on toimialasta huolimatta pinnistänyt lievästi plussalle kvartaalin tuotossa. Salkkuni on ollut sopiva yhdistelmä maantieteellista hajauttamista ja oikeita sektoreita.

Osassa osakkeista aliarvostus on purkaantunut näkymien parantuessa (3M) tai markkinat hinnoittelevat parempaa tulevaisuutta nousevilla arvostuskertoimilla (Elisa). En muista että mikään osake olisi ollut erityisen hyvä. Muistan monen olleen tasaisen vahva. Siksipä ajattelen että tämä nousu on seurausta sektorirotaatiosta joka sopi salkkuni allokaatioon.

Mikään firma ei luonut lyhyessä ajassa näin suureen kurssinousuun oikeuttavaa omistaja-arvoa. Palaan edellisen katsauksen pohdintaan ja totean, että pitää löytää tapa jolla saan kurssiheilahtelut käytettyä systemaattisemmin hyödyksi. Ensimmäinen askel on osakepositioiden kasvattaminen riittävän suuriksi jotta position ympärillä on varaa treidata maks. 10% osuudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti