sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Minulle sopiva sijoitusstrategia 1/2

Olen pohtinut parasta sijoitusstrategiaa. Tässä kirjoituksessa käyn läpi eri strategioita. Toisessa osassa pohditaan plussia ja miinuksia tarkemmin. Ei ole tarkoitus kirjoittaa kaiken kattavaa opasta eri sijoitusstrategioista. Edellisen kerran kirjoitin strategiastani tässä kirjoituksesa. Nyt reilun vuoden myöhemmin, alkaa tuntumaan että tämä Warren Buffetilta apinoitu tyyli ei ehkä olekkaan paras mahdollinen vaihtoehto.

Huomioithan että linkit voivat johtaa sivulle, joissa tuotto päivittyy tasaisin väliajoin. Tekstissä mainitsemani tuotto voi olla muuttunut lähdesivulla. Tuottoprosentit ovat kirjoitushetken lukuja.

DGS, dividend growth strategy, osinkokasvun strategia
Tarkoituksena on ostaa hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä mahdollisimman halvalla. Lisäksi osingon tulisi kasvaa tulevaisuudessa. DGS:ssä sijoittaja toivoo kurssien laskevan, jotta saat osakkeita halvemmalla. Warren Buffetiin muistan jossain yhteydessä sanoneen, että osingon nousupotentiaali on tärkeä tekijä sijoituskohdetta arvioitaessa. Sijoittaja ottaa näkemystä yhtiön tulevasta tuloksentekokyvystä. Verojen jälkeen olen asettanut realistiseksi tuotto-odotukseksi 3,5%. 

Indeksisijoittaminen
Indeksisijoittamisen tavoitteena on saada pörssin keskimääräinen tuotto. Rahat laitetaan ETF:in tai rahastoihin. Samalla saa hajautuksen pienillä kuluilla. Tällöin yrityskohtainen riski on minimaalinen. Tämä on verotehokas ja vähän aikaa vievä tyyli sijoittaa. Ylituottoja ei tule, mutta harvallepa niitä tulee osakkeita poimimallakaan. Realistinen vuosituotto on 8% tietämillä, riippuen maailmantalouden syklistä. Tuotto voi olla vuodessa jopa 20% luokkaa. OMXH25 on noussut kirjoitushetkellä kolmessa vuodessa keskimäärin 6,5% joka vuosi. Ja osingot päälle. Vaikka omistuksen arvo kasvaisikin nopeammin, realisoitavana tuottona olen käyttänyt 4% sääntöä.

High yield
Tutustuin strategiaan Shareville nimimerkki My Wayn aloittamasta ketjusta. Strategia nojaa nimensä mukaisesti korkean osinkotuoton osakkeisiin. Yhtiöiden ei tarvitse kasvattaa tulostaan tai osinkoaan, vaan riittää että tulos pystytään pitämään edes lähellä ostohetken tasoa. Koska sijoittaja ei odota tuloksen ja osingon nousevan, se helpottaa ostokohteen arviointia. Sijoitetaan REIT yhtiöihin ja muihin velkavipua käyttäviin yhtiöihin. Eräässä seeking Alphan artikkelissa Steven Bavaria vertaa strategiaa hevoskisoihin, joissa veikataan mitkä hevosista pääsevät maaliin. Strategian tuotto on riippuvainen omistuksista. MORL tarjoaa kirjoitushetkellä 21% tuoton, AMZA tarjoaa 17% tuoton. Minun salkustani löytyvä NLY:n tämän hetken yield on miltei 12%. Toiseksi suurin omistukseni, HR:n tuotto on 6%. Mielestäni realistinen (ja pitkällä tähtäimellä turvallinen) tuotto-odotus verojen jälkeen on 7%.

Trading
Rutkasti aikaa ja osaamista vaativa sijoitustyyli. Mahdollisuus saada suuriakin voittoja nopeasti, mutta vaatii riskinottoa. Samalla on myös hyväksyttävä tappiot joinain päivinä. Daytrader, eli Mikko Mäkinen, kertoi saaneensa 59% tuoton vuonna 2018. En usko itse pystyväni vastaavaan, joten asetin tuotto-odotukseksi 11%. Painotan osaamista, tällä hetkellä minulla ei sitä ole. Joskus tulevaisuudessa ehkä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti