sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Tuloskauden 2019 satoa

Kaipa nämäkin pitää systemaattisesti lukea läpi, kun tässä on olevinaan niin aktiivista sijoitusbloggajaa. Kokoan lyhyen kommentin raporteista. Lisäksi kommentoin muutamia seurannassa olevia yhtiöitä.  Jos ei muuta, niin ainakin tulee pakotettua itseni käymään nämä läpi. Suluissa kirjoituspäivämäärä. Lisäilen myöhemmin kommentteja yrityksiin, jotka eivät julkaise tulostaan tähän samaan rykelmään.


Annaly Capital Management
Alkuun näytti pahalta. Firmahan tekee tappiota suurimman osan ajasta. Harmittelin jo, kun nyt on pakko myydä hyvää osinkoa maksava yhtiö pois salkusta. Kyseessä oli GAAP raportointi. (Kts. Ford alempana.) Ilman sitä yhtiö on tehnyt kohtalaista voittoa joka kvartaali. Pitäisi perehtyä yhtiöön paremmin. Häpeäkseni joudun myöntämään, että ostin tämän sikana säkissä, enkä ole jaksanut perehtyä yhtiöön kovin tarkasti. Tuloksen kehitystä olen seurannut osingon laskun pelossa, muta yhtiön tulosraportit eivät ole kovin helppoja luettavia. Osingon lasku olikin tullut ja jäänyt huomaamatta. Eikä tulos tai korkokäyrä näytä siltä, että nyt voisin huokaista helpotuksesta. Ehkäpä tämä toimii taas muistutuksena, että pitäisi tietää mihin sijoittaa. Negatiivisesta kommentista huolimatta annan yhtiön olla salkussa ja pyrin perehtymään liiketoimintaan paremmin. Konsensus ennusteet ovat hiema piristyneet loppu vuoden pohjista. (19.2.)

AT&T
Mielestäni tulos oli hyvä, mutta riippakivenä on edelleen Direct TV ja muu mediatoiminta, jossa tulos laskee. Toivotaan, että Netflixin haastajaksi suunniteltu HBO max saa suunnan muuttumaan. Seeking alphassa odoteltiin jo yhtiön jakamista, jotta kannattavan verkkobisneksen osakkeet pääsevät nousemaan ilman taakkaa huonommin kannattavista liiketoiminnoista. Laadukas yhtiö edelleen, mutta osat kehittyvät eri suuntiin. Noin 10% painotuksella yhtiö on täydessä painossaan, vain sen takia että superluoton raja ei ylity. (30.1.)

Capman
Capman jälleen kerran yksi salkun valopilkuista. Tuloksessa nostetta, vaikka alunperin peloteltiin venäjän toimintojen alaskirjausten laskevan tulosta. Vaikka tulos on menossa oikeaan suuntaan ja osakekurssi perässä, niin en voi olla pohtimatta osingonjakosuhdetta. Yhtiöhän on maksanut osinkoa enemmän kuin tekee tulosta, ja sama toistuu vuodelta 2019. Reilun 3% painotuksella olisin mielelläni kasvattanut positiota, mutta käteisen puute, payout ratio ja komeat voittoprosentit ovat estäneet lisäostot. Jälleen mietin, olisiko vielä liian myöhäistä? (30.1.)

Elisa
Elisaa en omista, mutta osake on seurannassa, koska etsin osakesäästötilille hyvää ostokohdetta. Koska yhtiö on minulle uusi tuttavuus, niin tyydyn toistamaan Indereksen kommentin tuloksesta: Tasaista ja ennustettavaa tulosta. Vaikka vuosittaista vaihtelua toki on, niin keskiarvona suunta on nouseva. Tällä hetkellä hinta on liian korkea. (30.1.)

Ford
GAAP EPS oli 0,1. Non-GAAP EPS oli 1,19, kun viime vuonna se oli 1,3. Miten tahansa tätä pyöritteleekään, niin 34 miljardin markkina-arvolla yhtiön luulisi tekevän yli 47 miljoonaa voittoa. Yhtiö arvio vuoden 2020 tuloksen olevan samaa luokkaa tai hieman huonompikin (EPS 0,94-1,2). Yhtiö aikoo maksaa osinkoa 0,6 per osake, eli noin puolet raportoidusta non-GAAP tuloksesta. Olisi varmaan syytä selvittää mistä erot johtuvat kahden raportoidun EPS:n välillä. Muillakin autotehtailla on kurssit olleet laskusuunnassa. Tässä on vähän samaa kuin Nokiassa, mutta tästä saa myös nykyhintaan nähden kohtuullista noin 6% osinkoa. Omaan hankintahintaan suhteutettuna osinko on silloinkin kohtuullinen 4,7%. Lisää en halua, mutta en myykään. Ford pysyköön siis salkussa. (6.2.)

Fortum
Vertailukelpoinen liikevoitto +21%. EPS 1,67, josta Uniperin osuus 0,71 eli 42,5%. Osinko pidetään ennallaan 1,1, jolloin payout ratio on mukava 66%. Osingon pitäminen ennallaan on mielestäni hyvä asia, jotta saadaan lyhennettyä velkaa. Minus huolestuttaa Uniperin kohtalo. Ymmärtääkseni yhtiö tuottaa runsaasti sähköä kivihiilellä. Saksa on sitoutunut luopumaan kivihiilestä vuoteen 2038 mennessä. Tuohon on toki aikaa 18 vuotta, mutta uuteen kivihiilivoimalaan investointi ei vaikuta enää hyvältä ratkaisulta. Uskon myös että yhtiön johto tietää mitä tekee. Uniperin lisähankinnan myötä Fortumin tulos on varmasti nousu-uralla, toivottavasti osinko seuraa perässä lähivuosina. Reilu 9% painotus on riittävä. Rahallisesti tätä voisi vielä vähän lisätä, kyllähän sähköä tarvitaan aina. (6.2.)

HR
Tulos laski vuoteen 2018 verrattuna, mutta samalla on saatu lyhennettyä velkaa. Vuokraus aste oli hyvä ja payout ratio 80% tuntumassa FFO:sta laskettuna. Vuokran hinta / neliö oli hieman laskenut, mistä olisin hieman huolissani. Johto kommentoi osakkeen olevan alle NAV arvon ja pyrkii saamaan tähän muutosta. Muistuu mieleen Oravan NAV, johon olikin lopulta pumpattu runsaasti ilmaa, joten en anna NAV:ille liikaa arvoa. Toistaiseksi tämä vaikuttaa olevan hyvä vakaa osinkokone joten pidän jatkossakin salkussa noin 9% painolla. Osingon nousua toivoin, mutta kohtuullista tuottoa tämä tarjoaa nytkin. (18.2.)

Investor's House
Liikevaihdossa kasvua viime vuoteen, operatiivinen tulos suunnilleen samalla tasolla. Laaja tulos hieman laskussa, johtuen mm. ovaro osakkeiden jakamisesta. Osinko nousee 8% ja on edelleen voitonjakohaarukan alapäässä. (50-90% operatiivisesta tuloksesta.) Yhtiö hyötyy halvasta rahasta, joten tämä toiminee hyvin vastavoimana matalien korkojen painaessa Nordean tulosta. Hyvä tulos, yhtiön painoa voisi hieman kasvattaa, vaikka huimia tuottoja tämä ei välttämättä tule tarjoamaan. Vakaata suorittamista ja johto näyttää tietävän mitä tekee. (7.3.)

IS3N
Nousu vuodessa 12,85%. Ei siis huono sijoitus ollut ollenkaan. (28.1.)

Nokia
Tämä salkun riippakivi tarjosi odotettua paremmat numerot. Harmillisesti osinkoa ei todennäköisesti makseta tämän vuoden puolella, joten osinkosijoittajalle tämä tarkoittaa huonoa tuottoa. Kurssi kävi 3,85 tulosjulkistuspäivänä ja mietinkin vakavasti position myymistä. Tämähän voisi nousta vielä 4€ tuntumaan, mikäli kvartaaliraportit antavat hyviä merkkejä. Suunta vaikuttaa oikealta, mutta oma kärsivällisyys alkaa olemaan koetuksella. IFRS EPS oli 0. Nokian raportoima ei-IFRS EPS oli 0,22. Vuodelta 2020 odotetaan ei-IFRS EPS:n olevan 0,2-0,3. Eli yhtiö itse odottaa tuloksen kasvavan parhaimmillaan 36%, mutta tuossa on aika iso haitari. Joka tapauksessa parempaa tulosta saa taas odottaa vuoden loppuun, joten en usko kurssin raketoivan H1 aikana. Hyvin mahdollista että myyn pois, jahka löydän toisen sijoituskohteen tilalle. (6.2.)

Nordea
Sekä omat kokemukset lainan hakijana, että nyt julkaistu tulos antaa ymmärtää että johto on tehnyt hartiavoimin toitä tuloksen eteen. Tulos ylitti odotukset, vaikkakin toki viime vuoden tuloksesta jäätiin reilusti. Johtuen osittain huonosta Q3:sta, mutta joka tapauksessa. ROE oli 8,1 kun vuoden 2022 tavoite on yli 10. Kulut ovat korkeammat kuin 2018, en tiedä miksi? Kulukuurista on puhuttu jo niin pitkään, että soisi niiden jo laskevan... Kaikki kulut (henkilöstö menot, muut kulut, poistot ja arvonalentumiset) olivat viime vuotta korkeammat. Q3 tehtiin suuri alaskirjaus it-järjestelmästä, joten se on yksi selittävä tekijä. Osinkopolitiikasta sen verran, että jatkossa aiotaan jakaa 60-70% tuotoista osinkoina. Oikein terve osingonjakosuhde. Lisäksi omien osakkeiden ostot mainittiin keinona palauttaa pääomaa omistajille. Pitää katsoa mitä tämän kanssa teen. Mikäli Nordea aloittaa suuret omien osakkeiden ostot, niin Sampo joutuu sitä vastoin luopumaan Nordean osingoista. Jos Sampo ei tulevaisuudessa ole niin merkittävä omistaja, tätä voinee hieman lisätä salkkuun. Toisaalta eurooppalaisilla pankeille on yleisestikin niin vaikeat ajat, että ei ole kiire kasvattaa positiota ihan heti. (6.2.)

Main street capital
STulos on ollut hienoisessa laskusuunnassa jo toista vuotta. Osa laskeneesta tuloksesta johtuu viime vuotta suuremmista kuluista. Payout ratio on yli 100%, mikä on hälyttävä merkki. Tase voi silti hyvin. En jaksa olla vielä huolissani, seuraan tilannetta. Tulosjulkistuksessakin todetaan, että yhtiö hakee sijoituksissaan tuottoa normaalia suuremmalla riskillä. Positioni on toistaiseksi niin pieni, että tämä ei vaikuta salkkuuni juurikaan. Odottelen tulevaisuuden raportteja ja luen muiden mielipiteitä yhtiöstä. Mikäli suunta näyttää huonolta, niin ensimmäinen askel on kuukausittaisten ostojen lopettaminen. Toistaiseksi jatkan kuukausiostoja yhden osakkeet kuukausitahtia. (7.3.)

Ovaro
Tämä oli ja meni. Totesin, etten jätä 60€ positiota salkkuun odottamaan myyntipaikkaa. Minulla on jo Investor's Housea, joten se on riittävä painotus kotimaisille asuntomarkkinoille. Jos IH ei usko tämän käänteeseen niin paljoa, että viitsii omistaa, niin en itsekkään jaksa pienen position takia käyttää tähän ajatuskapasiteettiani. (??)

Sampo
Reiluhko -26% lasku koko vuoden tulokseen. If paransi hieman, Topdanmark paransi reilusti. Nordea ja mandatum taas  laskivat tulostaan. Osinkopolitiikkaan tuli muutoksia, "vähintään 70% satunnaisista eristä oikaistusta nettotuloksesta. Lisäksi voidaan ostaa omia osakkeita." Kuulostaa kovasti samalta kuin Nordean osingonjako politiikka, mutta tämä ei mielestäni ole paha asia. Sampo oli ajanut itsensä nurkkaan kovana osingon kasvattajana, ja tuntuu että sijoittajille annetusta lupauksesta halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain. Nordean tulos pakotti palautumaan maanpinnalle. Sampo on 13,4% painotuksella hieman ylipainossa. (6.2.)

Telia
Telian jatkuvien toimintojen tulos  oli edellisvuotta heikompi ja ensi vuodelle annettiin synkät näkymät. (Sekä Talousmentor että Inderes kehoittivat keskittymään jatkuviin toimintoihin.) Telia on ollut yksi salkun kivijaloista, mutta nyt alkaa näyttää siltä että ongelmiin ei löydetä ratkaisua. En myöskään pidä siitä, että osinkoa nostettiin, vaikka tulos ei riitä kattamaan sitä. Uusi osinko on 2,45 SEK (2,36). Kokonaisuutena firmasta ulos maksettu osinko nousi 10,0 mrd:iin (9,8) johtuen omien osakkeiden hankinnasta. Osake on 9,5% painotuksella salkussa. Tämän tuloksen perusteella positio on täysi. (29.1.)

TietoEVRY
Yritysten yhdistymisen odotetaan tuottavan 75 miljoonan synergia edut, josta vuoden 2020 aikana jopa 40 milj. säästöt. Osinkoon tuli pudotus mutta positiivisena tietona, että se maksetaan kahdessa osassa. Tulos ei riitä kattamaan osinkoa, mutta osingon osuus osuus jakokelpoisista varoista ei ole suuri. Tulos ei saanut minua hyppimään onnesta, mutta olen toiveikas tulevaisuuden suhteen. TietoEVRY on 7,4% painostuksella täydessä positiossa toistaiseksi. (16.2.)

Neste
Tätä en omista, mutta harkinnassa osakesäästötilille. Yhtiö ei ole ennestään tuttu, joten toistelen Indereksen kommentteja. Neste julkaisi erittäin hyvän tuloksen ja arvioi uusiutuvien polttoaineiden kysynnyn pysyvän vahvana. Osinkoon reilu korotus. Pitää pureutua tulokseen tarkemmin seuloessa yrityksiä tarkemmin, mutta Neste vaikuttaa edelleen vahvalta yhtiöltä. (??)

Superrahastot
Superrahasto Suomi kehittynt vuoden aikana 13,02%. Superrahasto Ruotsin kehitys on ollut 21,79%. Oletin nousun johtuvan valuuttakursseista, mutta eipä ne niin huimaa nousua ole tarjonneet, varmasti vähän myötätuulta kursseihin kyllä. Superrahasto Norjan kehitys on ollut 5,24%. (28.1.)

Nordnet Smart 10
Nousua vuoden aika 6,54%. Tätä on ostettu testimielessä pieni summa, tarkoituksena oli ottaa salkkuun paremmin laskumarkkinan kestävä rahasto. Olen tullut hieman katumanpäälle huonojen tuottojen vuoksi. Kirjoittan tästä oman pohdinnan lähiaikoina. (30.1.)

Handels Banken USA indeksi
Vuoden kehitys 32,33%. Tämä on yksi syy, miksi pohdin Smart10 rahastosta luopumista. USA vetää hyvin, mutta onko jo ylilyönnin makua? Kurssit nousseet tuloksia nopeammin, joten korjausliikettä odotellessa. (30.1.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti