sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Osakevertailu osakesäästötilille

Osakesäästötili on avattu, ja tässä kuussa pitäisi tehdä ensimmäinen osto. On aika pohtia ostettavaa yhtiötä. Nordeassa osakkeiden säilytys on ilmaista, mikäli asiakas tekee 1 kaupan / kvartaali. Eli 3kk välein yksi kauppa. Valitettavasti arvo-osuustiliä ja osakesäästötiliä käsitellään erikseen, joten molemmille tileille tulee tehdä yksi kauppa kvartaalissa. Suunnittelin tekeväni kuukausittaiset osakeostot joka kolmas kk OST:lle. Tämä sen takia, että salkussani on muutoinkin suuri paino suomalaisilla osakkeilla.


Ainoa ehto on, että en omista yhtiötä Nordnetin salkussani. Suurin osa salkustani tulee jatkossakin olemaan AOT:llä, koska sieltä varat on tarvittaessa nostettavissa pienemmällä verotusrasitteella (Pääosin nostot tulevat olemaan osinkoja.) Eli osakesäästötiliin suomalaista yhtiötä, mutta ei Tieto, Sampo, Capman, Investor's House, Nordea, Nokia tai Fortum. Osaketta on tarkoitus ostaa ajallisesti hajauttaen pitkällä tähtäimellä. Eli valitsen hevosen ja tarkoitus on pysyä kyydissä ilman jatkuvaa kurssin kyttäämistä.

Harkitsemiani yhtiöitä sekä kommentit niistä

KONE
Laatuyhtiö, mutta miltei 33 P/E luvulla on kovin kallis. Velka on laskenut viime vuodesta ja tulos on nousu-uralla. Vajaa 3% osinkotuotto ei mielestäni kannusta ostamaan yhtiötä, osingon maksamiseen käytetään noin 90% tuloksesta. Osinko ei siis varmastikaan tule nousemaan kovin nopesti, joten tuotto odotus nojaa kurssinousuun. Tähän tietenkin hinnoitellaan Thyssen Kruppin ostamista. Ymmärtääkseni KONE on tehnyt korkeimman tarjouksen, mutta yritysosto ei ole vielä varma. Tätä kirjoittaessa osakekurssi on 31% Indereksen tavoitehintaa korkeammalla. Yleensä en juurikaan anna tavoitehinnalle suurta painoarvoa, mutta tässä tapauksessa ero on silmiinpistävä. Mutuilen, että osaketta voisi ostaa tällä hinnalla, mikäli KONEen ostotarjous menee läpi. Perustan mielipiteeni lausuntoon jossa todettiin "synergiaetujen olevan huomattavia." Yritysoston myötä toki velka nousee, mutta pitkällä tähtäimellä sen avulla saataisiin karsittua kuluja sekä parannettua tulosta huomattavasti. Koska en ole varma tarjouskilpailun voittajasta, niin en halua hypätä kyytiin vielä.

Elisa
Vähän samaa kuin KONEessa. 29 P/E luku kertoo osakkeen olevan kallis. 3,4% osinkotuotto ja 92% payout ratio tarkoittaa ettei osingossa ole suurta nousuvaraa. Vaikka Elisan tulosta sanotaan ennustettavaksi, niin vuotuista vaihtelua on kuitenkin ollut. Kurssin kehitys on ollut huimaa verrattuna Teliaan. Payoutration ja tuloksen vuosittaisen vaihtelun vuoksi pidän mahdollisena skenariota, jossa osinko polkee paikoillaan tai sitä joudutaan leikkaamaan. Suurimmalla todennäköisyydellä uskon osingon hiljalleen nousevan. Hidas osingon nousu ei mielestäni riitä kattamaan riskiä arvon alenemisesta. Lukujen valossa uskon että Elisan kurssi on herkempi menemään alas kuin ylös. En tunne markkinaa niin hyvin että uskaltaisin veikata kovin tarkasti tulevaisuuden tuloksia.

Neste
Tulos oli hyvä, mutta ensi vuoden näkymät olivat lähinnä kuluja. Työn seisaukset vaikuttavat tulokseen ja "liiketoiminnan laajentaminen kasvattaa segmentin kiinteitä kustannuksia." Noin 70% yhtiön liikevoitosta tuli uusiutuvista, joten (mahdollinen) öljykriisi ei välttämättä iske Nesteeseen yhtä kovaa kuin puhtaisiin öljy-yhtiöihin- Öljyn loppuminen on ollut yksi huolenaiheistani viime vuodet. 30% paikkeilla heiluva ROE kertoo yhtiön iskukunnosta. 16,5 PE antaa nousuvaraa, mutta vajaa 5 p/b ja noin 2,5% osinko ei varsinaisesti lupaa huippu tuottoja. Pystyykö yhtiö kasvattamaan liikevoittoa hurjasti? Olen olut väärässä ennenkin. Jotta en jää kyydistä pelkästään oman mutuilun vuoksi, niin myös Inderes odottaa tältä vuodelta tuloksen laskua.

UPM-kymmene
Yhtiö on mielestäni hyvin mukana kestävän kehityksen megatrendissä. Siihen sisältyy mm. sähkön ja biopolttoaineen valmistamista. Nopealla vilkaisulla metsävaratietoihin, suomessa on metsän pinta-ala lisääntynyt viimeisen 20 vuoden aikana, joten en usko puusta tulevan pulaa aivan piakkoin. Osake on lähellä vuoden huippua, vuoden 2018 tulos oli (1496milj.) ja vuonna 2019 matalampi (1073 milj.) Yhtiö maksaa osinkoa mukavat 4,5% ja se on 65% tuloksesta. Yhtiöllä on noin 1,6 p/b ja 10% ROE. Suuria hankkeita on meneillään Uruguayn sellutehdas ja Saksan biokemikaalitehdas, joista jälkimmäiseen investoitiin 550 milj. Molempien hankkeiden odotetaan käynnistävän tuotannon 2022. Sellun tuotto on yrityksen voitosta suhteellisen suuri osuus (keskimäärin noin 30%), joten sellun hinnan lasku vaikuttaa toki tulokseen. Mikäli puheet sellun hinnan pohjista pitävät paikkansa, uskon tuloksessa olevan mukavasti nousuvaraa. Yhtiö itse totesi raportissaan sellun kysynnän olevan kasvussa. Loogista olisi, että hinta seuraa perässä. Meneillään olevat lakot vaikuttavat varmasti alkuvuoden tulokseen. Inderes kommentoi yhtiötä otsikolla "hunajapurkille on vielä matkaa." Omaan aikahorisonttiin tämä on hyvä, koska aion ostaa osakkeita ajallisesti hajauttaen. Mikä oltaisiin jo hunajapurkilla, olisin myöhässä.

Stora enso
Vuoden 2019 operatiivinen tulos laski 28% johtuen "alhaisista hinnoista."  Tulosta tuli 1 305 milj. (1 390 vuonna 2018.) Yhtiö ei antanut kovin hyvää ennustetta tälle vuodelle, kun totesi tuotteiden kysynnän jatkuvan vaihtelevana. Omaa pääomaa / osake on 9,42e. Kirjoitushetken kurssilla p/b on 1,26 ja p/e 10,9. ROE mukava 12%. Payout ratio on 59,5% 4% osinkotuotolle. Yhtiö odottaa paperin kysynnän jatkavan laskua, mutta se on vain 16% liiketuloksesta. Yhtiö kertoi raportissaan uudesta 9 milj. Investoinnista koetehtaaseen, joka valmistaa raaka-aineita biopohjaisiin päällysteisiin. Lisäksi jotain toimintoja suljetiin tai myytin. Investoinnit eivät ole yhtä vakuuttavia kuin upm:llä, mutta tunnusluvut puoltavat stora ensoa. Muiden uhkakuvien lisäksi myös stora enso totesi meneillään olevien lakkojen vaikuttavan q1 tulokseen.

Metsä Board
Viimeinen metsäyhtiöistä. Tuloksessa laskua raportoitiin 180 MEUR tulos vuonna 2019 (246 MEUR vuonna 2018). Myös Metsä Board kärsi sellun hinnan laskusta. Osingolla noin 60% payout ratio. Noin 5,1% osinko ja 1,57 p/b. ROE 13,9%. Muovittomiin tuotteisiin on kysyntää, joten uskon että yhtiö tekee vähintää kohtalaista tulosta myös tulevaisuudessa. Myönnettäköön että tähän tutustuttaessa alkoi turnausväsymys painamaan. Nojaan (taas) liikaakin Indereksen raporttiin ja tyydyn siihen, että "Järkevällä tasolla olevien kertoimien ja vakaiden tulosodotusten takia osakkeen tuotto-odotus jää arviomme mukaan 12 kuukauden tähtäimellä reilun 4 %:n osinkotuototon varaan. Tämä ei mielestämme puolla ostoja syklisessä osakkeessa." Investointeja on kyllä tehty, mutta en saanut siitä vaikutelmaa, että "linjaston päivittäminen" vaikuttaisi huomattavasti tulokseen.

Pohdinta
Koska muissa yhtiöissä totesin hinnan olevan liian korkea odotettavissa oleviin tuottoihin nähden, käännetään katseet metsäyhtiöihin. Metsä Board jää jo yllä mainitun perusteella tarkkailun ulkopuolelle. Metsäyhtiöissä on jotain mistä pidän: Uusiutuviin luonnonvaroihin perustuva liiketoiminta ja ilmastonmuutoksen megatrendissä mukana oleminen. UPM:n liiketoiminta vaikuttaa olevan parhaiten hajautettu, vaikka sähköntuotantoa omistan jo Fortumin kautta, ja biopolttoaineita olen suunnitellut omistavani Nesteen kautta joskus tulevaisuudessa. En tiedä haittaako tuo, molemmille tuotteille on varmasti kysyntää jatkossakin. Stora enson ja UPM:n tunnusluvut ovat likimain samaa luokkaa, mutta uusien tehtaiden vuoksi uskon UPM:n tuloksen nousevan seuraavien vuosien aikana enemmän kuin kilpailijan. Tällä puheella päädyin siihen, että aloitan osakeostot osakesäästötilille yhtiöstä UPM.

Ensi viikolla pitäisi jaksaa lukea vielä viimeiset tulosjulkistukset läpi. Sen jälkeen osakkeiden tutkiminen saa jäädä hetkeksi. Täyden työpäivän päälle tämä käy välillä työstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti