perjantai 12. maaliskuuta 2021

Fortum tulosjulkistus: Raportista jäi ristiriitaiset tunnelmat.

Fortumin tulos on ulkona, ja sitä myöden saan tuloskausikirjoitukseni pakettiin. Onneksi. Note to self: Ei enää koskaan. Tulosjulkistusten kirjoittaminen vie voimavaroja päätöksenteolta joten niiden kirjoittamisesta vaikuttaisi olevan enemmän haittaa kuin hyötyä omaa sijoittamista ajatellen. Sitten Fortumin tulokseen:


Aloitan toteamalla että Fortumia seuraava analyytikko Juha Kinnunen totesi, että sekavan raportin tarkempi analysointi vaatii viikonlopun verran perehtymistä. Raportti sisältää suuria määriä kertaluonteisia korjauksia yms. kirjanpidollista härpäkettä. Jopa siinä määrin että yhtiö ei itsekään pysynyt lukujen perässä. Kaksi tuntia tilinpäätöstiedotteen julkaisemisen jälkeen Fortum julkaisi korjatut luvut, kun olivat raportoineen vääriä etumerkkejä vertailukelpoisuuteen vaikuttaviin lukuihin.

Näistä lähtökohdista totesin että taidampa vain poimia avainluvut ja katsoa olenko tyytyväinen niihin. Aikajana on nyt vähän sekava Uniperin suhteen, mutta raportissa kerrotaan että Uniperista tuli Fortumin tytäryhtiö maaliskuussa. Tämä vaikuttanee siten että tulos näyttää hyvältä kun verrataan viime vuoden lukuihin.

Liikevaihdossa oli huima parannus (49 015 vs. 5 447 milj.) mutta liikevoitossa ei sitten ollutkaan kuin kohtuullinen (1 599 vs. 1 110 milj.) Olen saanut sen kuvan että Uniperin liikevaihto on erittäin suurta verrattuna liikevoittoon johtuen liiketoimintamallista ja erityisesti kaasun varastoinnista ja kuljetuksesta. Uskon tämän selittävän liikevaihdon suurta kasvua. Velka on kasvanut ja minusta tase on nyt huolestuttavamman näköinen kuin vuosi sitten. Sitä en osaa sanoa että millainen on Uniperin vaikutus tässä.

En tiedä liittyykö tämä velkaantumiseen, mutta yhtiö on ilmoittanut myyvänsä lisää kaukolämpöliiketoimintaa Baltiassa. Kyseessä ei liene "ydinliiketoiminta" mutta minua häiritsee kun vakaata tuottoa tarjoava liiketoimintaa myydään pois. Toisaalta, oman pääoman tuotto on parantunut nyt kolmena vuotena peräkkäin. Ehkäpä johto sitten tietää mitä tekee.

Lisäksi, kuten Indereksen videossa todettiin, minusta yhtiö on laskenut rimaa uusien investointien tuotto-odotukselle huimasti. Toimitusjohtaja tämän tietenkin kielsi... Toistaiseksi Markus Rauramo ei ole ollut yhtä vakuuttava kuin Pekka Lundmark oli.

Negatiivisena asiana todettakoon vielä osingon nosto. Yleensä tietenkin pidän tätä positiivisena asiana, mutta tasetta ja 1 400 miljoonan odotettujen investointien vuoksi miten kannattaki osinkoa nostaa juuri nyt, vai olisiko se voinut odottaa vielä vuoden tai kaksi. Toivottavasti "nouseva osinko pitkällä tähtäimellä" ei tarkoita vuosittaista osingon nostoa, vaan parannettaisiin tasetta ja yhtiön iskukykyä nyt ensin. Parin vuoden päästä taas osinkoa ylöspäin.

Kyllähän liiketoiminnan rahavirran pitäisi riittää suunniteltuihin investointeihin ja osinkoon, mutta korkoihin se ei enää riitäkkään. Puhumattakaan lainan lyhentämisestä.

Vaikka raportista jäi hieman ristiriitaiset fiilikset, niin mielikuvani yhtiöstä ei ole muuttunut. Olen pitkään miettinyt että haluaisin lisätä Fortumia. Ilmastonmuutoksen  megatrendi tuo tälle minusta pitkällä aikavälillä hyvät tuottomahdollisuudet, vaikka energia-alan murros kieltämättä tuo myös riskejä. Taidan olla todennut tämän miltei kaikista yhtiöistä tällä tuloskaudella, mutta haluan nähdä että suunta pysyy oikeana ennen kuin ryntään lisäämään.

Fortum on jo valmiiksi noin 11% painolla salkussa, joten riskien hallinnan kannalta olisi fiksua lisäillä muita yhtiöitä. Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä että Fortum tulee tekemään tulosta myös jatkossa, uskoakseni kaikissa markkinatilanteissa. Ei ehkä huipputulosta, mutta vaikea nähdä tilannetta jossa sähköntuottajalle ei olisi tarvetta. Defensiivisenä osakkeena en pitäisi pahana jos tätä vähän ylipainottaisi. Ainakin hetkellisesti, kun taas lisäostot toisivat painotuksen alemmas. Laitan harkintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti