Fordin myymisen jälkeen pääsin 10% käteistavoitteeseen. Samalla FOMO puski päälle ja halusin laittaa rahat töihin välittömästi. Pohdiskelun jälkeen laitoin osan rahasta käteispositioon ja lopuilla päädyin ostamaan pienen position osinkoa maksavaa eurooppa-etf:ää. Osinkoa maksavaa siksi, että haluan kerätä varallisuutta jota voi omistaa pitkällä tähtäimellä. Eurooppaa, koska minulla on jo indeksihajautus Yhdysvaltoihin ja kehittyville markkinoille. Indeksiä sen takia että saan halvalla hajautuksen eikä tarvitse seurata niin montaa yhtiötä.
IQQY
Halusin nimenomaan osinkoa maksavan etf:n siksi, että sitä voi omistaa ikuisesti. Verotehokas se ei ole, mutta se tuottaa pitkässä juoksussa kasvavaa kassavirtaa. Osingot uudelleen sijoittavaa etf:ää joudun myymään jotta saan tuotot realisoitua. Myymällä menetän oikeuden kaikkiin tulevaisuuden tuottoihin. Nyt minun ei tarvitse vaivata päätäni miettimällä oikeaa hetkeä myydä.
Työelämässä en tule ikinä saamaan alkuvuoden kaltaista tuloskausiseurantaa ajoissa tehtyä. Tästä teki vielä haastavampaa se, että kirjoitin jokaisesta raportista oman postauksen blogiin. Tämä ei ole jatkossa tarkoitus. Minun piti keksiä keino saada osingot kasvuun ilman että ostan liikaa uusia yrityksiä salkkuun.
Yhtäkkiä käteisen ollessa yli tavoitteen ja vielä helposti käytettävissä Nordnetin tilillä, vanha bullero minussa heräsi. Tarvitsin hieman hengähdysaikaa jotta en tee typerää osakeostosta vain sen takia että on käteistä millä ostaa. Niimpä päätin avata pienen alkuposition iShares Core MSCI Europe UCITS ETF:lle. Nordnetistä tämä löytyy tickerillä IQQY.
Etf sisältää reilu 400 osaketta. 23% etf:n varoista on sijoitettu Britanniaan. Sitten tulee Ranska 18% osuudella. Kolmantena Saksa 15% osuudella. Saan hyvän hajautuksen, jossa on vain vähän päällekkäisyyksiä aiempien omistuksieni kanssa. Suomi on 1,62% painotuksella.
Monia yrityksiä omistan mielummin suoraan. En siksi, että uskon niiden pärjäävän pitkässä juoksussa keskivertoa paremmin. Vaan siksi, että osinkojen saaminen on verotehokkaampaa suorien osakkeiden kautta. Lisäksi tykkään ostella Coca-Colaa kaupasta vain siksi, että omistan osaketta. En saa samaa fiilistä jos omistan firmaa rahaston kautta. Typerää, tiedän.
Etf ei sisällä paljoa päällekkäisyyksiä aiempien omistuksieni kanssa. Siellä on Sampo, UPM, Fortum, Nordea ja Telia. Suurimpana päällekkäisyytenä näyttäisi olevan Nordea, joka on etf:ssä 0,31% painotuksella. Nordnetin indeksirahastojen Suomi, Ruotsi ja Norjan kanssa siellä kyllä on päällekkäisyyksiä, mutta kun puhutaan prosenttien painotuksista niin eipä tuo tätä sijoitus-casea kaada.
Etf sisältää muutamia osakkeita joita olen harkinnut ostavani, ja aion harkita tästä huolimatta. Keskoa olen miettinyt osakesäästötilille. Lisäksi Investor AB on ollut pitkään harkinnassa.
Pienten päällekkäisyyksien vastapainona etf sisältää lukuisia firmoja joita haluan omistaa. Mainitsen nimeltä Nestle, Unilever, Novo Nordisk, Elisa, Orkla ja Adidas. Uskon että saan riittävän tyydytyksen kun omistan näitä yrityksiä vain rahaston kautta.
Haluan jatkossakin pitää käteispositiota hyviä ostopaikkoja varten, joten en tule nostamaan tätä tavoitepainoon kovin nopesti. Ostan tätä 1 000 - 1500€ kerrallaan. Markkinan kehityksestä riippuen voisin tehdä ostoja noin kerran tai kaksi vuodessa. Tavoitepaino on 8 - 10% salkusta. Saan tämän tavoitepainoon 2 - 4 vuodessa. Osinkojen ja salkkuun talletetun käteisen pitäisi hyvin kattaa tämän ostot, joten käteisen määrä tulee nousemaan hiljalleen myös tulevaisuudessa.
Sijoituslaina odottaa käyttämättömänä, eli minulla on enimmillään 5 000€ likviditettiä jonka haluaisin saada käyttöön. En ole suunnitellut tarkkoja indikaattoreja lainan nostoon. Mutuilin että osakkeet ovat nyt yleisesti niin kalliita ettei tee mieli lisätä riskiä velkavivulla.
Käteisen ja sijoituslainan pitäminen on hölmöä, mutta suuremman laskun osuessa kohdalle, tiedän pystyväni helpommin tekemään ostoja käteisellä kuin lainalla. Siispä käteisen ansiosta uskallan tarttua ostotilanteisiin paremmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti