keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Capman laskee, minä ostan?

Fun fact: 10% tämän vuoden kirjoituksista käsittelee Capmania :D Capman jatkaa laskemistaan. Paniikkiostin suurehkon potin 2,9€:ssa. Tuolloin tuplasin positioni koon. Enempää en haluaisi, koska yhtiön kulurakenne on turhan raskas. Mutta kun halvalla saa... onko tässä jotain mitä en ymmärrä? Harvoin olen ollut markkinoita fiksumpi, mutta yritetäänpä nyt taas.

Yhtiöllä on H1 raportissa osakkeita 156 541 878. Käytän tätä lukua osakekohtaisissa laskelmissani. Yhtiöllä on 3 liiketoiminta-aluetta. Hallinnointiliiketoiminta, palvelut ja sijoitukset. Jokaisesta liiketoiminnan osa-alueesta yhtiö raportoi vain EBIT tulokset. H1 raportissa rahoituskulut ja verot veivät 23% liikevoitosta. Käytän tätä lukua nyt laskelmissani laskeakseni tuloksen.

H1 raportissa, (kuva alla):
Hallinnointiliiketoiminnan liikevoitto 4 926 000€ eli tulos 3 793 020€. Mikä tarkoittaa 0,024€ osakekohtaista tulosta.

Palveluliiketoiminnan liikevoitto 1 920 000€ eli tulos 1 478 400€, mikä tarkoittaa 0,009€ osakekohtaista tulosta.

Sijoitusliiketoiminnan liikevoitto 17 276 000€, tulos 13 302 520€ eli 0,085€ osakekohtaista tulosta.

Nyt pitäisi keksiä mitä nämä liiketoiminnat tekevät voittoa vuodessa, kun tuo on 6kk tilanne. Hallinnointiliiketoiminnan tulos pitäisi olla suhteellisen ennustettavaa ja vakaata. Odotan edelleen että rahastoja siirtyisi voitonjakoon, joka parantaisi tämän osa-alueen tulosta. Ennustan vuoden tuloksen ottamalla tuon 6kk tuloksen ja määritän sille kertoimen 2,1. Eli koko vuoden tulos olisi 2,1*0,024€=0,05€.

Palveluliiketoiminta, oletukseni mukaan, on sekin vakaata mutta kasvua ei ole odotettavissa. Koko vuoden tuloksen ennustan kertoimella 2, eli 2*0,009€=0,018€.

Sijoitusten en usko tuottavan yhtä hyvin kuin H1 aikana, koska tuolloin nähtiin huimaa nousua koronakuopasta. Varsinaista euforiaa markkinoilla. Lasken koko vuoden tuloksen kertoimella 1,5. Eli 1,5*0,085=0,128€.

Koko vuodelta voisin odottaa noin 0,196€ osakekohtaista tulosta. Koska yhtiön osakemäärä on jatkuvasti laimenemaan päin, niin oletetaan nyt vielä että osakemäärä nousee noin 1% vuoden loppuun mennessä. Tällöin osakekohtainen tulos asettuu 0,194€ tuntumaan, pyöristän tämän turvamarginaalina 0,19€:n. Minusta aika realistisen oloinen luku? H1 raportoitu laimennettu EPS oli 0,102€ eli en usko että menen paljoa metsään.

Nykyisellä 2,6€ hinnalla se tarkoittaa 13,7 pe-kerrointa. Kohtuullisen halpa hinta, jos liikevaihdon kasvu jatkaa nykyistä vauhtia. (Alin rivi alla olevassa kuvassa.) Taulukko löytyy Capmanin sijoittajasuhde sivuilta.


Liikevaihdon kasvu onkin ainoa positiivinen asia yllä näkyvässä taulukossa. Eps, oma pääoma / osake ja työntekijöiden lukumäärä menevät kaikki väärään suuntaan. On tietenkin pakko satsata kasvuun, jos aikoo kasvaa. Tehostamalla kun parannetaan alinta riviä, mutta pitkässä juoksussa se ei tuota tulokseen kovin huimaa kasvukerrointa.

Mikäli omat ennusteeni osuvat oikeaan, niin nyt uuden strategian tulokset alkavat vasta näkymään. Omilla ennusteillani jo osakekohtainen tulos ottaa komean harppauksen ylöspäin. Sovittelen nykyistä kurssia eli arvonmäärityskertoimiin. Grahamin PE, osien summa, DCF ja DDM malleilla vaikka miten lasken niin minusta 2,6€ on halpa hinta. Nykyisillä ennusteillani tämä on kieltämättä osto-lappu. Kysymys onkin siitä, miten tarkkoja minun ennusteeni ovat?

Eniten minua häiritsee osakekannan laimeneminen nopeampaa kuin tulosta saadaan nostettua. Pitkän linjan osingoskasvattajat yleensä maksavat tulokseen nähden hyvin konservatiivista osinkoa. Siksi sitä on ollut varaa kasvattaa monta vuotta. Häiritsee myös johdon halu profiloitua osinkoyhtiöksi ja nostaa osinkoa väkisin, vaikka siihen ei välttämättä ole ollut varaa. Tässä on paljon riskejä, joiden realisoitumista pelkään.

Capman on mukavalla 5,5% painolla salkussa. Pelkkä 1 000€ lisäys nostaisi yhtiön painotuksen jo 7,4%. Hivenen turhan korkea. Minusta tuo 5% on hyvä paino. Jos olen oikeassa, se on riittävä että näkyy salkun tuotossa. Jos olen väärässä, koko salkun tuotto ei mene pilalle yhden huonon position vuoksi. Enempää en velkaakaan halua nostaa, eli tähän pitäisi käyttää käteispositiota. Käteistä on jäljellä enää 3 900€. Kyllähän tuosta pieni summa liikenisi. Ostoja varten sitä on kerätty.

Viime aikoina olen käyttänyt aivan liikaa aikaa Capmanin pohtimiseen. Vihasin itseäni kun ostin liian herkästi viimeksi. Ennen sitä harmittelin etten ostanut paljon enemmän paljon aiemmin. Pystyn elämään tämän positioni kanssa, mutta olen sitä mieltä että nyt on hyvä ostopaikka. Se tarkoittaa mahdollisuutta rikastua. Voiko ikinä rikastua, jos kaikki positiot ajattelee riskinhallinta edellä? Toimmitusjohtaja Joakim Frimodig kommentoi yhtiön riskiprofiilia sanomalla "Me ollaan riskibisneksessä." Hyvin sanottu, tässä pitää uskaltaa sietää epävarmuutta.

Minua fiksummat ihmiset Indereksellä ovat antaneet yhtiölle osta suosituksen ja 2,8€ tavoitehinnan. Nordea antaa Capmanille 3,1 - 3,6€ fair valuen. Molemmat ennustavat että seuraavat vuodet yhtiön eps on 0,2 - 0,22 tasolla. Nykyhinnalla tuosta riittäisi hyvin jaettavaa 0,18€ osinkona, mikä tarkoittaisi 7% osinkotuottoa. Parin vuoden päästä... Sitten taas mitä jos tulos ei kasvakkaan ja taseessa ei enää ole pelivaraa maksaa kasvavaa osinkoa?

Argh! Miksi tämä on näin vaikeaa? Nukun yön yli. Menen nukkumaan sillä ajatuksella, että aamulla asetan ostotoimeksiannon 2,6€ hintaan. Mieli voi yön aikana muuttua. Toivon että saan fiksuja ajatuksia unissani.

Ei kommentteja: