torstai 6. tammikuuta 2022

2021 tavoitteiden toteutuminen + tavoitteet vuodelle 2022

Alkuvuosi on mukavaa aikaa, kun ei tarvitse keksiä aiheita kirjoituksiin. Vuosikirjanpito ja tavoitteet ovat mukava traditio joiden avulla joutuu vähän suunnittelemaan seuraavaa vuotta. Nautin joka hetkestä kun saan vetää yhteen mennyttä vuotta ja suunnitella tulevaa. Yleensä huomaan että vuosi on mennyt paremmin kuin olen uskaltanut odottaa, jolloin myös seuraavan vuoden pohdiskelu on mielekästä.Vuodelle 2021 asetin seuraavat tavoitteet:

Osinkoja bruttona: 2 324,32 / 2060€ (115% kasassa)
Uutta rahaa salkkuun: 4 043 / 2000 (202% kasassa)
Netto-osingot 15% kulutuksesta: 15,8 / 15% (105% kasassa)
Käteistä 10%: 4,2 / 10%

Tavotteista 3/4 toteutui. Olen tyytyväinen. Käteistavoitekin kävi lähellä onnistumista, kun käteistä oli parhaimmillaan 8,4%. Uutta rahaa salkkuun-tavoite oli selkeästi liian helppo, kun miltei tuplasin tavoitteeni. Se ei riittänyt motivoimaan minua.

Sen sijaan osinkojen ja kulutuksen suhde on pysynyt mielessä koko vuoden. Olen useasti vuoden aika laskenut, että jos nyt käytän 60€ tähän, niin osinkoja pitäisi tulla 12€ enemmän jotta netto-osingot kattavat tuon kulutuksen. Tavoite on siis toiminut motivaattorina. Rimaa hipoen ylitetty tavoite myös tarkoittaa että tavoite oli lopulta oikein mitoitettu. Yllätyin että pääsin tavoitteeseen, koska heitin 15% luvun päästäni ilman sen kummenpia laskelmia.

Osinkotavoitteen eteen olen tehnyt töitä, mutta yleisesti puhuttaessa kuluvana vuonna on myöhäistä alkaa kasvattamaan saman vuoden osinkoja. Alkuvuodesta voin tehdä ostoja, joilla nostan tämän vuoden osinkoja mutta kuukausien kuluessa jokainen ostos nostaa saman vuoden osinkoja entistä vähemmän. Osinkotavoite onkin parempi ajatella pidemmällä tähtäimellä kuin 1 vuosi.


Muistatko tämän kirjoituksen? Yllä oleva kaavio on tehty tuohon blogitekstiin. Käytän sitä osinkotavoitteenani vuoteen 2025 asti, riippumata siitä pysynkö vauhdissa vai en. 4 vuotta jäljellä. Kuluva vuosi näyttää hyvältä. Uskon että saan suhteellisen helposti vuoden 2022 osinkotavoitteen täyteen.

Sen sijaan vuoden 2023 osinkojen eteen minun pitää tehdä töitä jo tämän vuoden puolella.

Tavoitteet vuodelle 2022:

Monet viime vuoden tavoitteet olivat minulle mielekkäitä seurattavia. Minulle sopii paremmin muutama ytimekäs tavoite kuin pitkä liuta asioita joita en enää vuoden loputtua muista. 2 - 4 tavoitetta siis myös tälle vuodelle.

Osinkotavoitteeni löin lukkoon jo aikoja sitten. Vuodelle 2022 tavoitteeni on saada osinko 2 470€. Verrattuna vuoden 2021 osinkoihin, jäin tästä tavoitteesta vaivaiset 170€. Nyt onkin syytä katsoa pidemmälle ja luoda tukeva pohja vuoden 2023 tavoitteiden eteen.

Netto-osingot kattavat 16% kulutuksesta. Nostan rimaa hieman viime vuodesta. Tämä oli motivoiva tavoite ja uskon kulutuksen laskevan edellisvuodesta. Tämä on myös tavoite jonka saavuttaminen vaati kompromisseja muun elämän ja säästämisen välillä. Se siis laskee elämänlaatua jonkin verran. Toisaalta kovin pitkälle ei pääse jos ei ole valmis näkemään hieman vaivaa matkalla, joten otan tämän jälleen tavoitteekseni. En oikein osannut päättää onko sopiva prosenttilukema 16 vai 17. Viime vuonna pääsin lukuun 15,8% joten järkeilin että 16 olisi liian alhainen. Sitten viimetingassa ennen julkaisua vaihdoin luvun kuitenkin 16. En halua että tämä tavoite tulee dominoimaan vuotta liiaksi. 

Nettovelka alle -100 000€. Nettovelalla tarkoitan asuntolainen ja salkun velattoman arvon erotusta. Kirjoitushetkellä meillä on lainaa -166 538€. Salkun arvo oli vuoden lopussa 57 536€. Eli nettovelka on -109 002€. Ajatuksena 9 000€ vuodessa tuntuu todella helpolta, mutta pienikin pudotus pörssissä nostaa lukemaa tuhansilla euroilla. 

Salkkuni tavoiteallokaatio on edelleen 10% käteistä ja se on myös ikuinen pyrkimykseni jatkossakin. Tämä ei ole sellainen tavoite että jaksan sitä seurata, koska pahimmillaan se saa aikaan mentaalisen blokin joka estää minua tarttumasta hyvään ostotilaisuuteen. Jätetään siis käteistavoitteen seuranta välistä, mutta tiedoksi että se on perustaso johon edelleen pyrin.

Tänä vuonna päätin jättää välistä myös "uutta rahaa salkkuun"-tavoitteen. Sijoitan kuitenkin niin paljon kuin pystyn, tuntuu että ko. tavoite on vain pakollista kirjaamista joka kuukausi. En usko tavoitteen puuttumisen vähentävän sijoitettua rahasummaa.

Tämän vuoden tavoitteissa on sellainen mukava piirre, että ne eivät sodi toisiaan vastaan. 10% käteistä ja X määrä osinkoja ovat ristiriidassa. Osinkojen kasvattamiseen tarvitaan käteistä, käteistä ei kerry jos pitää ostella osakkeita. Kaikki tämän vuoden tavoitteet itseasiassa tukevat toisiaan. Isompi salkku → enemmän osinkoja → Osingot kattavat enemmän kulutuksesta.

En aseta salkulleni euromääräistä tavoitetta, se toki sisältyy tuohon nettovelka tavoitteeseen. Tiedän että laina lyhenee 6 000 - 7 000 euroa, joten salkun pitäisi olla 60k+ vuoden lopussa, jotta pääsen tavoitteeseen. Tämän mahdollistajana minun pitää laittaa salkkuun riittävästi rahaa vuoden aikana. Ja jotta pystyn käyttämään ostotilaisuudet hyödyksi, salkussa olisi hyvä olla riittävä käteispaino. Näin vähän kuin mutkan kautta nyt pois jätetyt tavoitteet sisältyvät kuitenkin niihin keinoihin, joilla pyrin täyttämään nykyiset tavoitteeni.

Mielestäni keksin tavoitteet jotka ovat riittävän napakat ja yksinkertaiset, jotta niiden seuraaminen on mielekästä. Odotan innolla, että pääsen jokapäiväisessä arjessani tekemään päätöksiä joilla tuen tavoitteidein toteutumista vuoden aikana. 2022 alkaa hyvällä motivaatiolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti