lauantai 7. tammikuuta 2023

2022 tavotteiden toteutuminen ja tavoitteet vuodelle 2023

Viimeinen vuoden vaihteen rutiinikirjoitus. Katsotaan miten olen onnistunut tavoitteiden kanssa. Olivatko ne liian helppoja vai tavoittelinko kuuta taivaalta? Jo kesällä alkoi näyttää siltä että 2/3 tavoitetta onnistuu helposti, viimeistä sain jännittää loppuun asti.Iso tavoite

Isoksi tavoitteeksi olen asettanut osakesalkun koon 240 000€. Vuoden 2021 lopussa kasassa oli 57 600€ eli 24%. Vuotta myöhemmin, eli 2022 lopussa salkku oli 60 911€ eli 25%. Vaivainen prosentti kehitystä vuoden aikana. Positiivista toki, kun vuosi oli indeksitasolla huono.

Osinkotavoite on 12 000€ nettona. Tämä on laskettu sen mukaan, että tavoitteen asettamishetkellä se olisi riittänyt elämiseen. En viitsi nostaa tavoitetta ennen kun se tulee täyteen. Pienempi tavoite pitää motivaatiota yllä paremmin. Vuonna 2021 sain osinkoja 1 627€ eli 14% tavoitteesta. Vuonna 2022 sain netto-osinkoja 2 200€ eli 18% tavoitteesta. Kehitystä 4%.

Nopeasti nähdään että osinko-tavoite ei tule täyteen samaan aikaan salkun koko-tavoitteen kanssa. Johtuu siitä että alkuun osinkotavoitekin oli bruttona, muutin sen jälkikäteen nettotavoitteeksi.

Vuoden 2022 tavoitteet:

Merkattuina toteuma / tavoite
Osinkoja bruttona: 3 142,23 / 2 470€ (127%)
Netto-osingot 16% kulutuksesta: 19,9%
Nettovelka alle 100 000: 98 548 (+1 452€)

Tavotteista toteutui 3/3. Pidin tämän vuoden tavotteita mielekkäänä, vaikka pyrin niihin aktiivisesti niin mikään niistä ei häirinnyt elämänlaatua liiaksi. Lopulta tavoitteet toteutuivat kivalla marginaalilla, minkä voi tulkita niinkin että ne on laadittu alakanttiin.

Ainoastaan osinkotavoite on sellainen, että se sotii pitkän tähtäimen suunnitelmaa vastaan. Sijoitan eritavalla, jos pyrin maksimoimaan kehityksen pitkällä aikavälillä verrattuna siihen että pyrin maksimoimaan osingot seuraavan vuoden aikana. Osinkotavoite ohjaa sijoittamaan lyhytjänteisesti. On asiallista kysyä, miksi en vain luovu osinkotavoitteesta. Koska olen sen itselleni asettanut, en halua jättää kesken.


Muistatko tämän kirjoituksen? Yllä oleva kaavio on tehty tuohon blogitekstiin. Käytän sitä osinkotavoitteenani vuoteen 2025 asti, riippumata siitä pysynkö vauhdissa vai en. 3 vuotta jäljellä ja 2025 tavoite alkaa näyttämään mahdolliselta. Olen vuoden etuajassa 2023 osinkojen suhteen. Pysyn vauhdissa mukana, kunhan saan saman verran osinkoja kuin 2022. Nyt on vuosi aikaa satsata vuoteen 2024.

Asetin osinkotavoitteeni 2018 ajatuksella, että kasvua tulee 20% vuodessa vuoteen 2025 asti. Tämä tarkoittaa, että seuraavien vuosien (brutto)osinkotavoite on
2023: 2 965€
2024: 3 560€
2025: 4 270€

Netto-osingot kattavat 16% kulutuksesta
Mietin tämän tavoitteen mielekkyyttä etukäteen. Raja oli kuitenkin niin alhaalla, että huomasin jo kesällä pääseväni tavoitteeseen jos kulutus ei lähde täysin lapasesta. Niimpä se ei häirinnyt elämääni niin paljoa kun edellisenä vuonna.

Nettovelka alle 100 000
Nettovelka tarkoittaa asuntolainaa vähennettynä salkun velattomalla arvolla. Tätä tavoitetta epäilin kaikista eniten, koska osakemarkkinoiden kehitys vaikuttaa siihen niin suuresti. Kävikin niin että loppuun asti sai jännittää miten tämän kanssa käy. Salkkuni alkaa olemaan sen kokoinen että 1 500€ arvonmuutos on normaalia, joten tämän toteutuminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. 10 000€ vuodessa oli lopulta hyvä tavoite. Nousumarkkinassa se on aivan liian helppo, laskumarkkinassa haastava erityisesti nyt kun salkulla alkaa olemaan jo palkkatuloihin nähden mukavasti kokoa.

Tavoitteet vuodelle 2023

Koska pidin nykyisiä tavotteita mielekkäänä, niin pidetään ne samana. Rimaa varovasti nostaen.

Tavoitteet vuodelle 2023:
Osinkoja bruttona: 2 965€
Netto-osingot kattavat kulutuksesta: 18%
Nettovelka alle: -87 000€

Mikäli kaikki menee hyvin, huomaan taas kesällä että tavoitteet tulevat täyteen helposti. Erityisesti osinkojen ja kulutuksen suhde oli sellainen etten osannut asettaa sopivaa lukemaa. Mietin välillä 17 - 19%. Pelkään jälleen että jostain alitajunnasta tulee sitten syyllisyys aina kun käytän rahaa johonkin joka ei ole aivan välttämätön. Asetan tavoitteeksi 18% koska se on korkeampi kuin 2022 tavoite mutta matalampi kuin toteuma samalta vuodelta. Tavoite on realistinen vaikka vuodesta tulisikin edellistä huonompi.

Jos osakemarkkina kääntyy nousuun niin nettovelka alenee nopeaa tahtia. Pohdin ensin että -90 000€ on hyvä, mutta kun aloitin vuoden lukemasta -98 000 niin tavoite ei vaikuta kovin korkealentoiselta. Pelkästään lainan lyhennys tukee tavoitetta noin 6 000€ edestä. Salkun pitäisi kasvaa vain 2 000€. Sittten mietin lukua -85 000€. Tämä voi sitten olla jo liian vaikeasti saavutettava, nettona muutosta pitäisi tulla 13 000€. Jos osakekurssit tuovat vetoapua niin täysin mahdollista mutta laskun jatkuessa ei tule onnistumaan. Päädyin kompromissiin eli -87 000. 11 000 vuodessa, eli 917€ kuukaudessa.

Ja vaikka tavoite ei toteutuisi niin mitä sitten? On mielekkäämpää pyrkiä liian korkealle kun tyytyä liian vähään. Tavoitteissa pitää olla haastetta, jotta niiden eteen saa ja joutuu tekemään töitä koko vuoden.

Katsotaan miten käy.

5 kommenttia:

 1. Hienosti toteutuivat edellisen vuoden tavoitteet :) Tämänkin vuoden tavoitteet vaikuttavat realistisilta, joten uutta onnistumista kohti vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 2022 jätti tavoitteiden osalta hieman ristiriitaiset tunnelmat. Kivaa kun ylittyivät ilman suurempaa stressiä, mutta olivat toisaalta niin kevyesti asetettu että käytännössä olisi ihan sama, vaikka en olisi miettinyt niitä ollenkaan. Eivät siis toimineet kummoisena motivaattorina tai tsemppaajana. Siksipä asetin tälle vuodelle tavoitteet hieman alkuperäistä suunnitelmaa rohkeammin.

   Onko rahapuulla tapana asettaa tavoitteita vuodelle? :)

   Poista
  2. No olihan tuossa viimeisessä ilmeisesti jännittämistä loppumetreille saakka, niin ei siellä ihan löysät tavoitteet ole ollut viime vuonnakaan :D Toivottavasti saat kuitenkin enemmän motivaatiota tämän vuoden rohkeammista tavoitteista.

   Kiitos kysymästä, aina tulee uudelle vuodelle jotain pientä luvattua, mutta en ole aiempina vuosina tainnut asettaa mitään konkreettisia taloudellisia tavoitteita. Mutta kyllähän tuolla luonnoksissa nyt sellainen postauksen aihio pyörii, joten kai se pitää joku tavoite tälle vuodelle asettaa :) Saa nähdä miten tavoitteissa pysytään, vai käykö niille kuin uuden vuoden lupauksille perinteisesti. Tai no itse asiassa olen ihan hyvä pitämään uuden vuoden lupauksia, koska pidän ne pieninä ja konkreettisina. Pitää pyrkiä samaan taloustavoitteidenkin kanssa.

   Poista
  3. Suosittelen kyllä tavoitteiden kirjoittamista, se antaa rutkasti motivaatiota työstää niitä pitkin vuotta. Asetin oman ison tavoitteeni niin suureksi, että se ei juurikaan motivoi kun kehitys ei ole lineaarista ja maaliviiva on niin kaukana. Pienemmät tavoitteet pitävät huolen siitä että kuljetaan ainakin oikeaan suuntaan. Juurikin tuollaiset konkreettiset ja helposti mitattavat tavoitteet on itseä motivoivia. Tsemppiä kuluvalle vuodelle!

   Poista
  4. Tuommoinen iso tavoitekin on kuitenkin ihan hyvä olla olemassa, niin pysyy kokonaiskuva hallussa, vaikka motivaatiomielessä se voi olla välillä vähän tuskainen ajatella. Välitavoitteiden avustuksella sitten kuitenkin pikkuhiljaa sitä kohti. Tsemppiä myös sinne! Toivottavasti tulee hyvä vuosi!

   Poista