sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Kuukausikatsaus 12/2022

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.



Tuloja
2 174,11€
Pikkusen isommat tulot, koska minulle myönnettiin henkilökohtainen lisä. Maksettiin muutaman kuukauden ajalta takautuvasti. Mukavaa että joku on huomannut työn laadun ja määrän johon olen pyrkinyt. Tuntui hyvältä, mutta vuoden loppua kohden lisääntynyt paine vei työssäviihtyvyyden lopulta miinuksen puolelle.

Kulutus
1184,46€
Rahaa meni ylimääräistä joululahjoihin, uuteen auton akkuun ja pikkujouluihin. Siihen nähden yllättävän pienet menot. Taas nähdään ettei jokunen ylimääräinen kulu ole maailmanloppu.

Osinkoja.
115,4€
Joulukuun osingoiksi kohtuulliset. Kesko maksaa uutena yhtiönä osingot joulukuussa mikä tuo kivasti apua tähän muuten niin huonoon kuukauteen.

Säästöön
250€
150€ Nordeaan, 50€ käteiseksi. Tässä kuussa en yrityksestä huolimatta löytänyt ostettavaa, joten en tehnyt ylimääräistä talletusta.

Salkun tilanne
31.12.2022 salkkuni saldo on 25,4% tavoitteesta.
-796€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 1,0%.
Sijoituslainaa 0€

Markkinat näyttävät edelleen siltä että helppo perustella nousu ja lasku. Ei varmasti ole tyhmä idea olla tekemättä mitään, kun ei tiedä mitä kannattaisi tehdä. Ainoa mitä siinä häviää on opportunity cost. Treidaustilillä voin ottaa näkemystä niin paljon kuin haluan ja olenkin yrittänyt allokoida sinne hieman enemmän rahaa, jotta pääsen kiinni suoriin osakekauppoihin. Treidi-tili on juuri sitä varten, että voin ja saan ottaa näkemystä myös lyhytaikaisesti.

Treidauksesta puheenollen, montaa kauppaa en tässä kuussa tehnyt. Mutta ne mitkä tein, menivät aika hyvin. Voitollisia oli 2/3 ja tappiollinenkin johtui siitä että otin vahingossa longin kun piti ottaa shortti. Omaa typeryyttä, jos on lusikalla saanut... Joulukuun osalta treidaus päätyi silti voitolliseksi. Paljon olisi voinut tehdä paremmin, esimerkiksi suljen aina voitolliset treidit kun pääsen pienesti omilleni. Ei 1% voitoilla kateta 2% tappioita. Opettelu jatkuu ja olen nyt aika luottavainen siihen että tämä rauhallinen itsetutkiskeleva prosessi tulee tuottamaan tulosta. Mikä parasta, nautin prosessista. Koen kasvavani ihmisenä, kun tässä on pakko reflektoida omia tunteita ja niitä tekijöitä jotka nämä tunteet saavat aikaiseksi.

Säästötilillä makaa turhan paljon kuollutta rahaa, kunhan tammikuussa selviää paljonko lainat tulevat maksamaan kun molempien korko nousee sekä autoremontin lopullinen hinta, uskaltanen siirtää sieltä reilummalla kädellä johonki missä se tuottaisi edes jotain. Tämä on typerää, koska vakituisen työpaikan ansiosta ei oikeasti tarvitse pitää käyttötilillä niin suurta puskuria, minullahan on säästötilillä puskuri erikseen. Syy tähän käyttötilin puskuriin on täysin psykologinen: Minua miellyttää ajatus, että voin laittaa ylimääräisen 2 - 3k pörssiin milloin haluan :)

Käteisen kanssa pallottelen fomo:n ja pääoman säilyttämisen välillä. Olen miettinyt salkun uudelleen allokointia. Käytännössä olen naimisissa osakkeiden kanssa, joita ostin sijoittamista aloittaessa koska "6% osinko vau!" Ei kovin vahvoin perustein ostettu osaketta 20+ vuoden horisontilla. En tarkoita että salkun yhtiöt olisivat huonoja yhtiöitä, tarkoitan että parempiakin saattaa löytyä. Ajatus on muhinut siihen suuntaan että pitkien omistusten vallihauta ja liiketoimintamalli kannattanee analysoida uudemman kerran ennen kun päätän että tämä yhtiö tulee olemaan salkussa seuraavat 20 vuotta.

Pitkään salkkuun pitkät yhtiöt, treidisalkkuun sitten sellaiset jotka eivät välttämättä tule olemaan salkussa mailman tappiin saakka. Toistaiseksi treidaussalkun pääoma on tietenkin niin pientä ettei se vielä tätä mahdollista.

Muuta
Päivät alkavat hiljalleen pidentyä. Töistä lähtiessä on jo huomaavinaan että valoa on hieman enemmän kuin viikko sitten. Hieman paradoksisesti olen ollut päivisin normaalia väsyneempi ja öisin nukkunut tavallista huonommin. Uniongelmia minulla on ollut aina, tiedän miten ne selätetään: Liikun tarpeeksi, mutta en liikaa ja pidän säännöllisen unirytmin.

Pimeys yhdistettynä viimeaikojen liikuntamääriin lienee ollut se ongelma huonon nukkumisen taustalla. Yritin pusertaa väsymyksen läpi vielä yhden 5 viikon harjoitteluohjelman, vaikka jo aloittaessa olin jonkin verran väsähtänyt.

Eikä väsymykseen auta, että yritin käyttää ne illat jotka kuntoilulta jää vapaaksi, mahdollisimman tehokkaasti treidaamiseen. Joulukuun loppua kohden pörssikin hiljeni sen verran että pystyin tasapainottamaan iltaa hieman fiksummin. Jos ei ollut treidattavaa, siirryin mukavempien harrastusten pariin viimeiseksi tunniksi.

Minä pidän rutiineista ja siitä että mennään kohti pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Välillä alkanut taas tuntua että arki kaipaisi jotain muutosta. Viikot menee samalla kaavalla, viikonloput menee samalla kaavalla. Kaavoihin kangistuminen tuntuu niin turhauttavalla, tunnen miten aivojeni hermoradat surkastuvat, kun niille ei ole käyttöä.

Rutiineissa on se mielenkiintoinen juttu, että vaikka olen huomannut jonkun asian olevan enemmän negatiivinen niin sitä on vaikea lopettaa. Esimerkiksi somen selaaminen iltamyöhään, kun en jaksa siirtyä sänkyyn lukemaan. Tai Netflix sarjan katsominen alusta loppuun yhdellä istumalla. Kumpikaan ei lisää hyvinvointia mutta sitä tulee harrastettua kun sellaisen tavan on itselleni opettanut.

Varmaan sijoittamisessakin tulee tehtyä asioita niin kuin olen itseni opettanut tekemään, vain koska joskus päätin että näin tämä kuuluu tehdä. Ehkä uudenvuoden lupauksena voisi yrittää kokeilla uusia asioita tai ainakin rikkoa rutiineja välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti