perjantai 1. maaliskuuta 2024

Kuukausikatsaus 2/2024

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.




Tuloja
2 283,3€
Normipalkka + yksi asiakastapaaminen "toiminimen" kautta, eli kevytyrittäjänä laskutettu.

Kulutus
954,69€
Ihmeen alhainen kulutus, vaikka ahdistaa miten paljon rahaa meni. Johtuu  varmaan siitä, että rahat menevät fyysisesti vasta ensi kuussa, mutta nyt tuli tieto mm. auton remontista. Voi voi.

Osinkoja.
156,1€

Säästöön
450€
Jaoin rahat niin että 50€ meni käteiseksi, 150€ treiditilille ja 250€ Nordnetin kuukausisäästösopimukseen, jonka aktivoin kuukauden ajaksi ja lisäsin kehittyviä markkinoita.

Salkun tilanne
29.2.2024 salkkuni saldo on 29,6% tavoitteesta.
-614€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 5%.
Sijoituslainaa 0€

Vuoden tavoite oli kasvattaa indeksien osuutta. Tämä 250€ osto kehittyvien markkinoiden indeksiin on askel siihen suuntaan. Olen pitkään aikonut lisätä tätä, nyt vaikutti hyvältä ostopaikalta kun enenemissä määrin tullut vastaan kommentteja Kiinan halpuudesta. Jos tämä on paras hetki ostaa kehittyviä niin en halua missata sitä, kun aioin lisätä joka tapauksessa. Jos tämä ei ole se kaikkein paras hetki, niin samapa tuo. Omistus on niin pienellä painolla ettei se heilauta salkkuni loppusaldoa suuntaan eikä toiseen. Kovin suureen painoon en kehittyviä maita edes halua, noin 1% on minulle ihan riittävä. Riskinkarttaja kun olen.

Helmikuu meni tuloskausikiireissä kun kommentit tuloksista ja firmojen excelit työllistivät. Yhtäkkiä kiire loppui ja tuli pakottava tarve tehdä jotain hyödyllistä, vaikka mitään työtä ei ollut tehtävänä. Sellainen ärsyttävä tunne, kun olen tekevinäni jotain hyödyllistä mutten oikeasti tee mitään. Vain koska en osaa olla tekemättä mitään niin olen tekevinäni jotain. Ajan voisi käyttää paljo rentouttavammin. Pitää opetella antamaan itselle enemmän vapauksia silloin, kun oikeasti ei ole mitään hommaa. Sitten kun töitä on, niin työn laatu on toivottavasti parempaa kun sen aloittaa levänneellä mielellä.

Kohta pääsen jatkamaan treidausta, jolloin tekemisen puutetta tuskin tulee olemaan :) Hieman pelottaa taas oma jaksaminen. Strategian selkeyttäminen auttaisi. Sen sijaan että istun koneella "tekemässä töitä" eli haahuilemassa sijoitusaiheisilla sivuilla ilman määränpäätä, minulla pitäisi olla selkeä ajatus mitä etsin. Viimeistään huhtikuussa pitää saada suunnitelma tehdyksi, uskon saavani treidikassan kasaan huhti-toukokuun aikana. Mielellään suunnitelman työstäisi valmiiksi jo maaliskuun aikana. Nyt treiditilillä on 1 000€ ja ajattelen minimisumman olevan 2 000€.

Pienen konkreettisen muutoksen sain aikaiseksi. Nostin käyttötililtä "lainan" sijoitustilille, koska siirrän Capmanit osakesäästötilille. Samassa yritän pientä treidin poikasta, eli ostan toivottavasti osakkeet osakesäästötilille halvemmalla millä myyn ne Nordnetistä pois. Kyseessä on laina, koska maksan rahat takaisin käyttötilille kun saan myynnin tehtyä. Nuo rahat on jätetty kesälomaa varten tilille makaamaan, siltä varalta että kertyneet lomapäivät ja saldotunnit eivät riitä 3 viikon lomaan. Loppuajan pidän tarvittaessa palkattomana.

Muuta
Vuosi sitten ärsytti kun arkena ei ehtinyt tehdä juuri mitään. Kolme iltaa meni kuntoiluun ja yksi kauppaan. Nyt kun vähensin jo ennestään kuntoilun kahteen ja tuli pieni flunssanpoikanen päälle, olikin yhtäkkiä 4 vapaa-iltaa viikossa. Tajusin miten mukavaa arki on ollut kun illaksi on ohjelmaa. Pieni etäisyys omiin rutiineihin avaa uusia näkökulmia. Nyt jumppia on 2 - 3 viikossa, riippuen omasta fiiliksestä.

Auto ei mennyt katsastuksesta läpi. Tämä ongelma alkaa olemaan jo miltei vuosittaista. Olen pyrkinyt käyttämään autoakin enemmän, joten en usko että tällä kertaa ongelma johtuu liian vähästä ajosta. Alustava arvio huollosta, joka sisältää vain vian etsinnän + määräaikaishuollon, tulee maksamaan 500€ ja tähän päälle sitten remontti kun tiedetään mitä pitää korjata. Mieli teki heittää koko auto jorpakkoon ja olla ilman, ajoa kun tulee vain 30km / viikko. Viikottainen kauppareissu on tuskaa ilman autoa ja tarjoaahan auto muutenkin vapautta. Harkitsin jos ostaisi kokonaan uuden, mutta sillä ajetaan niin vähän. En halua ostaa vielä sähköautoa, odotan tekniikan kehittyvän lähivuosina. Ei auta muu kun korjauttaa nykyinen.

Rahapuun pyynnöstä päivitellään juoksu-projektia: Tammikuussa juoksin noin 9km josta pisin yhtäjaksoinen matka on 600m. Helmikuussa lisäsin volyymiä 13% ja juoksua tuli noin 10,2km, josta pisin yhtäjaksoinen matka on 1 km! Eli pienin askelein eteenpäin, mutta eteenpäin kuitenkin. Kohtuullinen nousu juoksumäärissä kun huomioi että olin vielä flunssassa viikon verran. Helmikuun loppupuolella juoksin jo kivuitta. Oireetta en ole juossut: Olen hyvin tietoinen polvestani jokaisella askeleella. Kivuttomuus on kuitenkin iso harppaus kuntoutuksessa, joten projekti jatkuu maaliskuussa.

Kuukausi meni lopulta niin nopeasti, että en ole edes ehtinyt suunnitella maaliskuun treenejä. Onneksi se alkaa vasta huomenna, jolloin pitäisi kyllä tehdä ensimmäinen jumppakin. Nykyinen ohjelmani on sen verran mielekäs (eli lyhyt :D) että taidan pitää sen runkona maaliskuun ohjelmassa, mutta pitää keksiä keino lisätä juoksua ilman että harjoitusten kokonaisaika pidentyy kovin paljoa. Toki nyt tuloskauden päätyttyä olisi taas aikaa enemmän kuntoillakkin, mutta kirjoitushetkellä ajatus yli tunnin jumpista ei houkuttele.

13 kommenttia:

  1. Hyvin tuntuu tossu kulkevan, kun yhtäjaksoinen matka on melkein tuplaantunut :) Hieno juttu, että polvi ei ole nyt kipeä vaikka tuntemuksia onkin ollut. Toivotaan, että yhtä hyvä meno jatkuu maaliskuussa.

    Täällä juoksun aloituksen eteen on tehty sen verran, että selasin netistä urheilukelloja, totesin, että ne ovat kalliita, ja päädyin etsimään vanhan Polarin sykemittarin lipaston uumenista :D Katsotaan pelittääkö vielä. Varsinaisesti lenkkipoluille en ole vielä päässyt, mutta ensi viikolla jälkitarkastuksessa varmaan tulee jonkinlainen tuomio, että saako alkaa liikkumaan jo vähän reippaammin.

    Ja aargh, ihan tismalleen samoja mietteitä on ollut itselläni autoilusta, ja teki todellakin mieli jättää autoilu sikseen, kun edellisen kerran auto reistaili. Mutta sama vika täälläkin, että kaupassa käynti olisi aika tuskaa ilman, ja varsinkin omakotitaloasujana pitää välillä raahata sieltä kaupasta kaikenlaista isompaa. Mitenköhän olisi onnistunut 20 kilon hiekoitussäkin kuljettaminen pyöränsarvessa viime viikolla? :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin kyllä että innostuin vähän liikaa vauhdin suhteen, kun juoksu tuntui kulkevan ja matka on niin lyhyt ettei siinä juuri ehdi väsymään. Kovemmista vauhdeista polvi ei oikein tykännyt vielä. Jos et kovempaa liikuntaa saa vielä harrastaa, niin aina voi kohottaa kuntoa vaikkapa kävellen, pääsee edes vähän hengästymään ja totuttamaan kroppaa liikuntaan :) Noissa vanhoissa sykemittareissa on sellainen outo ominaisuus, että lakkaavat toimimasta kun ne kaivaa kaapista pitkän tauon jälkeen, mistähän sekin johtuu :D

      Itse mietiskelen miten huono tekosyy kaupassakäynti on autolle, kun ostokset saa nykyään tilattua kohtuu hintaan kotiin. Kyllähän siitäkin hintaa kertyy kun joka viikko maksaa kotiinkuljetuksesta, mutta tulee silti huomattavasti halvemmaksi vrt. oma auto. Joskus pitää toki käydä rautakaupassa tai kauppakeskuksessa, mutta nämä muutamat kerrat vuodessa saisin varmasti auton lainaan tai sitten bussilla. Harvoinhan me käydään muualla kun ruokakaupassa. On kyllä kiva että auto on käytössä juuri tuollaisia neuvola / hammaslääkäri käyntejä varten. Se on se vapaus :)

      Poista
    2. Jep, kyllä kävellenkin saa jonkinlaista hengästymistä aikaan, varsinkin kun vaunujen perässä kulkee. Pojukin nukkuu sitä paremmin mitä kovempi ja möykkyisempi kyyti. Välillä pitänyt vasiten kulkea lumimöykkelikössä, vaikka vieressä on ollut sula asfaltti, ihan vain että nukahtaa uudestaan :'D

      Jossain muualla tuo ostosten tilaaminen kotiin on varmaan kohtuuhintaista, mutta ilmeisesti ei täällä. Ajateltiin vauvan synnyttyä, että tilataanpa ostokset kerrankin kotiin, kun mainostavat kuljetuksen olevan alkaen 3,90 e. Noh, eipä näkynyt sellaisia hintoja, vaan joka päivä oli 17 e, joten ainut järkevä suhtautumistapa oli: pitäkää tunkkinne. Kaveriavulla mentiin ekat viikot. Sama hinta on näköjään edelleen, kun kävin tarkistamassa. Ei edes asuta missään perämetsässä vaan ihan parin kilometrin päässä Prismalta. Päälle vielä pakkaskustannukset alkaen 0,60 e. Meillä tulisi varmaan aina vähintään pari laatikkoa, joten hinta olisi yhteensä ehkä reilu 18 euroa kerralta. Jos kerran viikkoon tilaisi, niin yhteensä tulisi vuodessa hintaa 52 * 18 e = 936 e. Tuo kattaa meillä jo melkein kaikki auton kulut vuodessa, jos ei mitään remonttia tule.

      Poista
    3. Huh huh, on siinä kotiinkuljetuksilla hintaa. Naapuri juuri mainosti, että parhaimmillaan kuljetuksen hinta ollut meille 0€ ja kertoi muutaman kerran tilanneen 5€ hintaan. Voi olla että itsekin olen nähnyt tuon alk. 3,90€ ja kuvitellut sen olevan halpaa lystiä. Kyllä tuolla noin 1 000€ hinnalla jo autoilun maksaa. Kurkkasin että meillä vakuutukset 280€ vuodessa, joten jäisi siinä vielä reilusti bensarahojakin. Tosiaan iso JOS tuolle että ei tule remonttia :D Juuri tänään itse asiassa käytiin suhteellisen ex-tempore kauppakeskuksessa ja K-raudassa, meni aamupäivä mukavasti ja kaikki tarvittava löytyi. Nämä reissut olisivat huomattavasti vaikeampi ilman autoa.

      Ja onhan nyt kevätkin tulossa. Parasta keväässä on se, kun illalla on jotain kivaa ohjelmaa ja aurinko paistaa. Vaihdat kesärenkaat alle, laitat aurinkolasit silmille ja ajat kauppaan hakemaan evästä samalla kun Popeda soi radiossa. Se on sellainen elämän iloa täynnä oleva hetki jonka toivoo että voisi elää uudestaan päivä murmelina tyyliin!

      Poista
    4. Minäkin ajattelin, että eihän se voi kovin kallista olla, kun niin moni tuntuu kotiinkuljetusta käyttävän, mutta ei kai keskipalkkaiset tavikset tuollaisia hintoja maksa. Ehkä tämä on joku paikallinen erikoisuus :D

      Hyvin kyllä maalailtu tuo kevätautoilun mukavuus pitkän talven jälkeen :'D Kuulen jo peipposet ja Popedan korvissani!

      Poista
    5. PS. Hyviä ja huonoja uutisia: hyvä uutinen on se että sykemittari toimii kuin toimiikin, vaikka nettijuttuihin tuki onkin loppunut aikaa sitten, mutta laite on sen verran älytön, ettei haittaa. Huono uutinen on se että saan juosta vasta viiden kuukauden päästä synnytyksestä :D

      PPS : auto hajosi taas. Tuleepahan kohotettua kuntoa nyt sitten edes kävelemällä

      Poista
    6. Auts, kahdesti auts! Juoksukielto ja auton hajoaminen. Meilläkään ei autoremontti mennyt kovin hyvin: Mitään vikaa ei löytynyt, joten mudon vuoksi putsasivat vähän osia. Ei muuta kun toivomaan että katsastuksessa menee tällä kertaa läpi.

      Poista
    7. Äh, onpa ärsyttävää. Outoa kyllä että katsastaja löytää vian mutta mekaanikko ei.

      Poista
    8. Pitää varmaan vaihtaa katsastajaa. Käynyt sama jo kahdesti. Ensimmäisellä kerralla ei mene katsastuksesta läpi koska syyt, vien korjaamolle jossa sanotaan ettei syitä ole eikä mitään korjattu. Toisella yrittämällä menee läpi.

      Call me foliohattu mutta epäilen rahastusta :D Katsotaan onko sama juttu että menee taas toisella yrittämällä läpi.

      Poista
    9. Kuulostaa kyllä vähintään epäilyttävältä. Traficomin sivuilla sanotaan muuten näin: Jos katsastuspäätös on mielestäsi arvosteluperusteiden vastainen, ole yhteydessä katsastustoimipaikkaan katsastuspäätöksen korjaamiseksi. Jos ette saa asiaan ratkaisua, voit hakea katsastuspäätökseen oikaisua Traficomilta. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa katsastuksesta.

      Ja myöskin: Katsastus on hallintopäätös, jossa katsastaja käyttää julkista valtaa kuten viranomainen. Siten katsastajaan sovelletaan rikosoikeudellisia virkavastuusta koskevia säännöksiä. [...] Mikäli katsastaja rikkoo lakia tai muita säännöksiä ja määräyksiä, voi hän siten syyllistyä asiassa rikokseen.

      Vähän kyllä ehkä riskialtista lähteä käräjöimään katsastuspäätöksen takia, että ehkä vain parempi vaihtaa katsastusasemaa :D

      Poista
    10. Juuri näin, ei taida olla vaivan arvoista. Varsinkin kun vika saattaa oikeasti olla autossa, ja vaikka ei olisikaan niin miten minä sen todistan että auto oli kunnossa katsastun ajankohtana. Mietin esimerkiksi pakkasta. Jos auton osat ovat jäätyneet niin etteivät liiku kunnolla, mutta huoltomiehen tutkiessa autoa lämpimässä tallissa kaikki onkin kunnossa. Ennen seuraavaa katsastusta täytyy viedä auto talliin lämpimään hetkeksi :D Automekaanikkona minulla on peukalo keskellä kämmentä, en tiedä onko mahdollista, mutta kuulostaa omaan päähän loogiselta.

      Poista
    11. Ps. taas meni toisella yrittämällä auto läpi! :D

      Poista
    12. Positiivista mutta on kyllä mystistä :'D

      Poista