tiistai 15. helmikuuta 2022

Arvonmääritys, osa 1: Mitä se on ja miten se voi mennä pieleen.

Ajattelin että yritän selkeyttää omaa ajatteluani kirjoittamalla ajatuksia auki. Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa tekstin arvonmäärityksestä. Ongelma on siinä, että en ole ikinä kokenut olevani valmis. Pelkään että kirjoitan tekstin, jossa yritän kuulostaa liian fiksulta. Joidenkin vuosien päästä tajuan, että olen ollut aivan hakoteillä.


Olen lykännyt tätä kirjoitusta jatkuvasti. Aina pitää lukea vielä yksi kirja, kokeilla vielä yhtä kaavaa. Muokata tai viilata sitä vielä hieman. Lopulta päätin lopettaa tämän vitkuttelun. Tässä on siis arvonmäärityssarjan osa 1. Samalla kun toivottavasti saan omia ajatuksiani selkeytettyä, toivon että tämä voisi olla aloitteleville sijoittajille hyvä ja helposti ymmärrettävä opas jolla pääsee alkuun.

Ajatus tekstistä lähti kun sijoittamista aloittaessani yritin epätoivoisesti googlettaa ohjeita arvonmääritysten tekemiseen. Löysin kyllä ohjeita, jotka olivat tasoa "Tiedämme yhtiön osakekohtaisen tuloksen ja pystymme arvioimaan tulevaisuuden kasvun. Syötämme lukemat arvonmäärityksen kaavaan ja saamme yhtiön arvoksi...." Olen oikeasti lukenut tekstin joka otsikon perusteella opettaa tekemään arvonmäärityksen, mutta ohittaa sitten koko asian toteamalla että nyt syötämme lukemat arvonmäärityksen kaavaan.

Jos etsit vastausta kysymykseen "miten aloittaa sijoittaminen?" tai "mihin kannattaa sijoittaa?" niin yritän antaa kirjoitusten avulla eväitä tehdä näitä päätöksiä itse.

Mitä arvonmääritys on?

Warren Buffet määritteli arvonmäärityksen näin: ”The only reason for making investment and laying out money now is to get more money later.” Buffet tarkensi, että kysymys on siitä että paljonko, milloin ja millä todennäköisyydellä saat rahaa. Koko vastaus yleisökysymseen löytyy esimerkisi täältä.

Indereksen Juha Kinnunen on kirjoittanut arvonmäärityksestä loistavan kirjoitussarjan. Löydät kirjoitukset täältä:
Osa 1    Osa 2    Osa 3

Tarkoituksenani oli kirjoittaa laajempi kirjoitussarja arvonmäärityksestä, mutta Kinnusen tekstiä lukiessani tajusin etten osaa kirjoittaa yhtä kattavasti aiheesta. Päädyin siihen että yritän kirjoittaa mahdollisimman helposti ymmärrettävää tekstiä.

Jos et lukenut Kinnusen kirjoituksia, niin tässä pari oleellista ajatusta heti alkuun: Arvonmääritys ei ole tarkkaa tiedettä. Pätevinkin arvonmääritys on herkkä väärille oletuksille. Mikään arvonmääritys ei ole oikotie onneen, osaketta ei pitäisi ostaa vain excel-kaavan tai tunnuslukujen perusteella.

Arvonmäärityksessä pääsee aika pitkälle kun lukee ja ymmärtää Kinnusen jorinat. Linkkaamani kirjoitusten ymmärtäminen vaatii toki taustalle teoreettista viitekehystä jotta niistä saa kaiken irti. Yritän saada arvonmäärityksen niin helposti ymmärrettävään muotoon, että kuka tahansa aloitteleva sijoittaja pystyy tekstin perusteella miettimään paljonko osakkeesta kannattaa maksaa.

Minä ja monet muutkin etsivät helppoja ratkaisuja tehdä hyviä sijoituksia. Aloittaessani sijoittamista käytin suuren osan ajasta miettimällä mikä 2 - 3 tunnusluvun kombo toisi parhaan tuoton. Ja millä PE-luvulla yhtiötä kannattaa ostaa. Ajan olisi voinut käyttää paremminkin.

Arvonmäärityksen sudenkuopat

Osakkeen hinta on kollektiivinen näkemys osakkeen arvosta. Eri ihmisille sama osake voi olla eri arvoinen. Se johtuu siitä, että ihmisillä on eri aikajänne, tuottovaatimus ja riskiprofiili. Siksi, kun joku sanoo yhtiön olevan hyvä ostos johonkin hintaan, täytyy aina miettiä miten se sopii omaan salkkuun ja omiin tavoitteisiin.

Tunnusluvut, kuten P/B, P/E, ROE tai osinkoprosentti on seurausta siitä mitä yhtiö on tehnyt menneisyydessä. Mennyt tuotto ei ole tae tulevasta. Lainaan Benjamin Grahamia kirjasta Intelligent investor: 

Those who emphasize prediction will endeavor to anticipate fairly accurately just what the company will accomplish in future years—in particular whether earnings will show pronounced and persistent growth. These conclusions may be based on a very careful study of such factors as supply and demand in the industry—or volume, price, and costs—or else they may be derived from a rather naïve projection of the line of past growth into the future.

PE:stä on käytössä myös tulevaisuuteen ennustava PE, joka laskee nykyhinnan ja ensivuoden tulosennusteen suhdetta. Se on vain niin käytännöllinen kuin tulosennuste on tarkka.

Yllä olevan lainauksen otin aiemmasta blogikirjoituksesta, jossa pyörittelin Intelligent Investorin herättämiä ajatuksia. Voit lukea sen täältä. Aina vanhoja tesktejä lukiessa kannattaa muistaa etten ollut silloin yhtä fiksu kuin olen nyt. Enkä nytkään ole kovin fiksu. 

Riippumatta siitä miten teet arvonmäärityksen, lopulta se on vain niin hyvä kuin ennustuksesi tulevaisuudesta on. Tämän vuoksi ei ole olemassa absoluuttista oikeaa arvoa. Charlie Mungerin väitetään sanoneen:


Pelkkä excel ei siis voi kertoa onko jokin osake johonkin hintaan hyvä ostos. Lisäksi se vaatii ymmärrystä liiketoiminnasta ja liiketoimintaympäristöstä. Tästä päästään yritysanalyysiin, joka onkin oman kirjoitussarjansa aihe. Sikäli mikäli joskus koen asiasta riittävästi ymmärtäväni, että voin tekstin kirjoittaa.

Tällä alustuksella lähiaikoina teksti sijoittajan yleisimmistä tunnusluvuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti