maanantai 1. toukokuuta 2023

Kuukausikatsaus 4/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.Tuloja
1 943,08€
Peruspalkka.

Kulutus
942,69€
Siedettävää, kun otetaan huomioon että kävin ulkona viettämässä työkaverin läksiäisiä. Tuli juhlittua aamuun asti.

Osinkoja.
797,5€
Kylläpäs sitä herkkua taas tuli. Isoimmat osingot tarjosi Nordea. Hyviä summia tuli myös Fortumilta ja Tietoevryltä.

Säästöön
400€
100€ treiditilille, 150€ säästötilille ja 150€ Nordean tileille niin, että osakesäästötilille 100€ ja arvo-osuustilille 50€.

Salkun tilanne
30.4.2023 salkkuni saldo on 26,3% tavoitteesta.
+1 017€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 5,0%.
Sijoituslainaa 0€

Sain vihdoin myytyä Annaly Capital Managementin pois. Aloin jo turhautumaan, kun osake laskee karkuun sitä mukaan kun lasken omaa myyntihintaa. Lopulta sain myytyä vahvaan osariin aika hyväänkin hintaan, 19,80$. Käteisen suuri nousu johtuu NLY:n myynnistä. Kyseinen raha on jo korvamerkitty indeksirahastoon, eli ensi kuussa käteisen osuus on lähempänä normaalia noin 2%. Edelleen toki pyrin siihen 5 - 10% painotukseen, jotta on liikkumavaraa jos tuntuu että hyviä ostopaikkoja tulee.

Sijoituslainan nostaminen on taas käynyt mielessä. Mitään varsinaista ostokohdetta ei vielä ole. Mietin miten paljon enemmän olisin saanut tienattua jos käytössä olisi ollut velkavipu. Tuntuu tyhmältä olla sitä nostamatta, vaikka korko onkin 2% eli tuottoa pitää jo tulla. Johtuu varmasti töissä turhautumisesta, mutta ajattelen että salkussa voisi vakiona olla noin 2 000€ velkavipua käytössä. Aina kun edellisen saa maksettua pois, uusi osto tilalle. Käytännössä tämä tarkoittaisi että noin 8kk välein tekee oston. Sitten taas tajuan että on typerää olla velkaa ja käteistä. Sitten mietin inflaatiota, olisihan se paljon fiksumpaa antaa inflaation syödä velkaa kuin käteistä. Suunnittelen että valitsen muutaman riittävän turvallisen yhtiön, joihin lähden velkavivun kanssa mukaan.

Treidaaminen on ollut passiivista. Katselin koko kuukauden pörssin menoa. Harmittelin hienoja prosentteja joita olisin saanut jos olisin treidannut niin miten olisi tehnyt mieli treidata. Loppukuusta pääsin vihdoin tekemään kuukauden ensimmäisen treidin kun tuloskausi tarjosi omasta mielestä ylilyönnin. Koska haen swing-treidejä, joiden pituus saa olla päivistä kuukausiin, niin yksikin treidi kuukaudessa riittää. Kohta treidisalkku on sen kokoinen ettän siitä riittää kahteen positioon. Tämä toisaalta helpottanee kun ei mene kaikki munat yhteen koriin, mutta jos treidejä ei saa aikaseksi niin varmasti ahdistaa entistä enemmän. Tein entryn perjantaina 28.4. joten en vielä osaa sanoa meneekö niin kuin suunnittelin.

Viimeiset viikot menivät Telian ja AT&T:n kimpussa. Ajatttelin että katson molemmat teleoperaattorit kerralla läpi, kun pääsin sellaiseen teleoperaattorimoodiin. Taas huomaan miten tärkeää on ymmärtää mihin sijoittaa sekä yhtiö että toimialakohtaisesti. Koen ymmärtäväni teleoperaattoreita nyt hieman paremmin kun aiemmin, mutta tiedän että vuoden päästä olen jo unohtanut mitä nyt opin. Tajuan miksi jotku sijoittajat erikoistuvat REIT:eihin tai teknologiaosakkeisiin.

Ainakin toistaiseksi oma salkku tulee olemaan sellainen sekametelisoppa kuin tähänkin asti. En luota itseeni niin paljoa, että osaisin poimia yhden sektorin sisältä parhaat yhtiöt. Hajautus on edelleen ilmainen lounas. Kuten nyt NLY:n myynnin kanssa, niin hiljalleen pyrin eroon sellaisista yhtiöistä joita en halua omistaa. Uskon pystyväni nykyään analysoimaan yrityksiä paremmin kuin aiemmin, joten ostohaluja ei herää niin helposti. Aiemmin tuntui että maailma on täynnä hyviä yhtiöitä. Varmasti onkin, mutta ei niitä kaikkia kannata ostaa mihin hintaan tahansa.

Perusluonteeltani olen edelleen Bullero, joka näkee liian helposti kaiken optimistisesti, se ei ole muuttunut mihinkään :D

Muuta
Kalenteri näyttää että kuukausi on eletty. En osaa sanoa mihin olen sen käyttänyt. Minulla ei ole ollut selkeää punaista lankaa tai teemaa kuukauden aikana, niin kuin yleensä on. En tiedä johtuuko pääsiäisen ja vapun pyhistä, sekä yksittäisestä vapaapäivästä mutta tuntuu että kuukausi meni tosi nopeasti ja kivuttomasti. Minulla ei tainnut olla yhtään kokonaista työviikkoa.

Olen huomannut sellaisen ilmiön, että jos kuukausikatsausta kirjoittaessa on huono päivä, niin koko kuukausi tuntuu mennee huonosti. Välillä on tuntunut että kirjoitan joka kuukausikatsaukseen saman valituksen miten on pimeää ja väsyttää enkä saa mitään aikaiseksi. Pitäisi pitää päiväkirjaa päivittäin, niin en pysty huijaamaan itseäni kun yritän loppukuusta muistella millainen kuukausi on ollut. Nyt muistelen että koko kuukausi ollut pelkkää lintujenlaulua, rentoa oleskelua ja nauttimista, vaikka näin se ei tietenkään ole mennyt.

Päiväkohtainen päiväkirja olisi siitä mielenkiintoinen, että jos pitää joka päivä kirjaa edes sen verran että oliko hyvä vai huono päivä, niin on helpompi nähdä kokonaiskuva millaista oma elämä on. Jos huonoja päiviä on enemmän kuin hyviä, täytyy tehdä muutoksia omaan elämään. Olen miettinyt tälläistä aiemminkin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Tuntuu että pyrin liikaa kirjaamaan tekemisiä ja menoja ylös, on treenipäiväkirjaa vihkoon ja exceliin, monen monta sijoittamiseen ja talouteen liittyvää exceliä, sitten yritän googlen kalenteriin laittaa ylös asioita joita pitää muistaa tehdä milloinkin. Eipä tämä päiväkohtainen "hyvä vai huono päivä" nyt niin paljoa veisi aikaa etteikö sitä voisi ottaa ainakin kokeilumielessä tähän vielä rinnalle mutta ymmärrettävästä syystä olen sen jättänyt tekemättä.

Salkun kehitys vaikuttaa myös mielialaan. Pidemmän laskukauden aikana huomaan turhautuvani, kun rahaa menee salkkuun joka kuukausi mutta arvo sen kuin laskee. Sitten taas nousukautena hyviä päiviä on keskivertoa enemmän. Näitä ajatusmallejä pitää yrittää työstää ja oppia niistä pois.

4 kommenttia:

 1. On kyllä vaikea muistella jälkikäteen, mitä sitä onkaan tullut tehtyä kuukausi takaperin. Tiliotteet antaa jonkinlaista suuntaviivaa, mitä on tullut tehtyä ja missä käytyä, mutta huonosti kyllä muistaa omia fiiliksiä muutamankin viikon takaa. Ehkä joku tuommonen päiväkirja olisi ratkaisu. Tai sitten voit alkaa pitää lifestyle-blogia, jonne kerrot päivittäin miten menee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monikohan jaksaa lukea joka päivä saman kirjoituksen siitä miten tänään oli töitä, illalla kävin salilla tai istuin koneella. Toisinaan syön iltapalaksi jugurttia, sitten taas välillä leipää eli ei päivät ole täysin identtisiä, olisikohan tässä lukijalle tarpeeksi jännitystä? :D

   Ajatuksissa oli enemmän itseä varten pitää sellaista hyvä päivä ( + ) ja huonopäivä ( - ) tyyppistä kirjanpitoa. Joka ilta merkkaan päivän joko plussana tai miinuksena. Saisi muistia parempaa kuvaa siitä miten tyytyväinen olen yleisesti elämääni. Seurantajakson jälkeen lasken montako prosenttia päivistä oli hyviä, jos liian vähän niin pyrin tekemään enemmän sellaisia asioita jotka saavat päivän kääntymään hyväksi. Minusta kuulostaa mielenkiintoiselta kokeilulta, jos nyt alkuun tekisi vaikka 3kk seurannan :)

   Omassa arjessani on yksi isohko ongelma se, että teen samoja asioita joka päivä. Rutiinit ovat kivoja, mutta toisaalta ne saavat kaiken tuntumaan tasapaksulta puurolta. Aina välillä tekee hyvää saada arkeen jotain isompaa erilaista. Niin kun nyt vaikka nuo työkaverin läksiäiset: Seuraavat 3 päivää meni kädet vapisten, mutta fiilis oli hyvä koko seuraavan viikon.

   Poista
  2. Hui, aika jännää olis :D

   Tuommonen seurantajakso voisi olla ihan mielenkiintoinen, kun ei ole mitenkään hirmu työläs, joten kannattaahan sitä kokeilla, jos siltä tuntuu. Itse vähän vierastan tuollaista onnellisuuden mittausta, kun tuntuu, että nykypäivänä ihmiset on tosi fiksautuneita siihen ajatukseen, että koko ajan pitää olla onnellinen. Jos et pursua onnea joka sekunti samalla lailla kuin stock photojen salaattia syövät naiset, niin jotain on pielessä.

   Eli mun mielestä on ookoo, jos elämä on useimpina päivinä ihan vaan ookoo. Tuntuu ne onnellisetkin hetket sit kivemmilta, kuten ne kaverin läksiäiset. Toki jos tuntuu, että onkin pelkkiä niitä negatiivisia päiviä tai ei oo tapahtunu yhtään kivoja asioita, niin sitten toki tarttis tehdä asioita aika äkkiä.

   Poista
  3. Samaa mieltä! Minusta "ihan ok" päivät on hyviä päiviä. Huonoja päiviä ovat sellaiset, jolloin mieliala on selkeän negatiivinen. Hyvä päivä on esimerkiksi sellainen vapaapäivä jolloin ei välttämättä tapahdu mitään erikoista mutta olen saanut päivän vietettyä mukavasti. Huono päivä on sellainen kun iltapäivästä ärsyynnyn koska olen katsonut netflixiä koko päivän vaikka ulkona on hieno ilma. En yritäkään hakea epärealistista jatkuvaa zen-fiilistä, vaan luokitella päivät kokonaisfiiliksen perusteella.

   Tästä on toki helppo jatkaa siihen että jos oli huono päivä niin miksi? Ensi lauantaina käyn aamupäivästä kävelyllä, iltapäivällä leikkaan nurmikon. Tämä on yleensä jo riittävä siihen että huono kääntyy hyväksi, kun tuntee saavansa jotain aikaiseksi ja tulee oltua myös ulkona.

   Poista