lauantai 16. huhtikuuta 2022

2021 tuloskausi

On taas se aika vuodesta, kun täytyy käydä hieman tarkemmalla ajatuksella tulosjulkistukset läpi. Viime aikoina on ollut tapana lukea FY ja H1 raportit hieman tarkemmin. Haluaisin lukea kaikki raportit tarkasti, mutta näin harrastelijana siihen ei aikani riitä. Voisin myös vähentää salkkuni omistuksia niin, että ehdin seuraamaan jokaista omistamaani yhtiötä, mutta koen että se kasvattaisi liikaa yrityskohtaista riskiä omaan osaamiseen nähden. Jatketaan siis toistaiseksi näin. Katsotaan minkälaista tulosta tuli, täytyy muistaa että vertailukohtana on koronavuosi 2020 joten kasvuprosenteista ei kannata liikaa iloita.

FY 2021

Kirjoitus myöhästynyt turhan paljon, kun keskityin arvonmäärityskirjoituksiin. Nythän tulossa jo kovaa vauhtia Q1 tuloksia. Noloa!

Kommentit yhtiön painotuksessa salkussa tai hinnasta ovat kirjoitushetken havaintoja, ne voivat olla muuttuneet kirjoituksen julkaisun aikaan. Työstän tuloskausikirjoituksia helposti 2kk ajan kun tuloksia ripottelee, joten näitä ei kannata ajatella julkaisuhetken kommentteina.

3M
Kurssi on tullut reilusti alaspäin omasta keskihinnastani. Marginaaleissa on pientä painetta inflaatiosta johtuen, mutta myynnin kasvu paikkaa sen helposti. Myynti kasvoi 9% ja EPS kasvoi 8%. Kaikki liiketoiminnat ovat kasvaneet mukavasti, safety ja industrial selvästi muita huonommin. EPS 10,12$ ja osinko 5,92$ eli payout ratio on mukavan alhainen 58%. Kuulosuojainten osalta oikeus on tehnyt päätöksiä yhtiön puolesta ja vastaan. Oikeustaistelut ovat ikäviä koska parhaimmassa tapauksessa niillä ei ole mitään vaikutusta, pahimmassa tapauksessa niillä on negatiivinen vaikutus. Oikeustaistelut jatkuvat, mutta en usko että tällä on isoa vaikutusta yhtiön pitkän aikavälin tarinaan. Omat ostoni ajoitin huonoon aikaan ja positio on noin 10% tappiolla, mutta pitkän aikavälin luotto yhtiöön on ennallaan.

AT&T
Olen sanonut tämän ennenkin, mutta minusta toimitusjohtaja tekee hienoa työtä yksinkertaistaessaan yhtiön rakennetta ja luopuessaasn ydinliiketoiminnan ulkopuolisesta rönsyilystä. HBO maxillakin menee hyvin, vaikka eipä se enää kirjoituksen julkaisun aikaan ole osa T:tä. EPS kasvoi komeasti ja kulujakin on leikattu rohkeasti. Tulevaisuus näyttää hyvältä! Velka on taas lyhentynyt, mutta ei tarpeeksi. Vuoden lopussa oli ISO kasa velkaa erääntymässä, eli se luo haasteita vuoden 2022 kassavirralle, mutta onneksi osinkoa leikattiin niin että uskon yrityksen tästä selviävän. Kilpailu asiakkaista ja 5G taajuuksista on kovaa, ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. En usko että tulos voi ottaa kovin suurta kannatusloikkaa yhtäkkiä, uskon tuloksen kasvavan hiljalleen kun hintoja saadaan hilattua ylöspäin. Kaiken yritysostosekoilun jälkeen, T on kuitenkin hyvä teleoperaattori.

Annaly Capital Management
Salkussa näyttää olevan aina yksi yhtiö, jonka omistamista olen alkanut epäröimään. Tällä hetkellä salkun heikon lenkki on tämä. Raportointia on hieman muutettu, juuri kun aloin päästä jyvälle siitä, mitä lukuja sieltä pitää etsiä. Yhtiön liiketoiminta on teoriassa yksinkertaista, mutta käytännössä monimutkaista ja hankalasti ennustettavaa. Lainojen spreadi, suojaus ja hallinointi kun vaatii instrumenttejä joista en ymmärrä mitään. Tämä on kuitenkin NLY:n johdon työtä. Haluan uskoa, että he osaavat toimia hankalassakin markkinaympäristössä. Vähän väliä muistutetaan sijoittajaa yhtiön ESG-arvoista, joka herättää vähän huolta. Minua ei henk. koht. kiinnosta johdon sukupuoli- tai rotujakauma. Sitä kun hierotaan jatkuvasti päin sijoittajan naamaa, niin alkaa mietityttämään onko johto valittu osaaminen vai hyve-signalointi edellä? EPS oli 1,16$ ja osinkoa maksettiin 0,88$ eli osingossa on pieni turvamarginaali.

Kiireellä en aio tästä luopua, jos ollenkaan. Tämän tarkoitus oli tuottaa kassavirtaa salkussa, ja sen se on totta vie tehnytkin. Kertaalleen osinkoa on laskettu. Ostohetkellä sain 10% osingon, mutta osingonlaskun jälkeen tämä maksaa ostohinnalleni 8,3% osingon. Nykyhinnalle osinko-tuotto on 13% tuntumassa, joka kertonee siitä että markkinalla ei ole luottoa osingon nykytasoon. Historiallisesti NLY on hinnoiteltu ~10% osinkotuotolla. Mainitaan nyt sekin että positio on 32% miinuksella, mutta nettona osinkoja on tullut 24% hankintahinnasta. Tässä vaiheessa sijoitusta ei voi pitää kovin onnistuneena. On aiheellista kysyä, miksi en luovu yhtiöstä? Jos yhtiö pystyy ylläpitämään nykyisen osingon, tai jopa korottamaan sitä taas jossain vaiheessa, tästä voi vielä tulla hyväkin sijoitus. Aika näyttää.

Capman
Liikevoitto 45 milj. Jossain kirjoituksessa laskin että noin 40 milj. liikevoittoon pitäisi pystyä. EPS 0,21€ joka kattaa mukavasti 0,15€ osingon. Osakemäärä on edelleen huolestuttavasti kasvusuunnassa, mikä tarkoittaa että nousevan osakekohtaisen osingot eteen yrityksen pitää tehdä entistä enemmän tulosta. Omien osakkeiden ostoihin on taas lupa, mutta sama määrä osakkeita on lupa jakaa avainhenkilöille palkitsemisjärjestelmässä. Huomioitavaa on että Hallinnointiliiketoiminnan liikevoitto kasvoi 38%, palveluliiketoiminnan -10% ja sijoitustoiminnan yli 800%. Eli suuri osa huipputuloksesta tuli sijoitustoiminnasta. Sijoitustoiminta on epävarmaa, koska sille ei voi antaa mitään perustasoa, johon pystytään nyt ja jatkossa. Edelleen siis odottelen että hallinnointiliiketoiminta olisi huomattavasti suurempi osa tuloksesta. Suunta on oikea, mutta käytännössähän se tarkottaisi hallinoitavan varallisuuden tuplaamista. Yhtiö on 5,8% painolla salkussa, joka on tuloksen epävarmuutta peilaten riittävä painotus, vaikka yhtiö onkin laskelmieni mukaan hinnoiteltu käypään arvoonsa 2,8€ kurssilla joten hinnan puolesta ostot olisivat minusta ihan perusteltuja.

Edit: Olisi pitänyt osata ennustaa Ukrainan sodan vaikutukset Capmaniin. Markkinaympäristö on vaikeutunut monella yrityksellä, joka puolestaan vaikuttaa Capmanin sijoitusten arvoon. Kurssi on jonkin verran laskenut, mutta enempää en nyt aio lisätä.

Coca-Cola
Eps kasvoi 26%! Hyvä tulos! Vertailukausi oli tietenkin koronarajoitusten aikaa, eli kasvuprosenteilla ei kannata liikaa juhlia. Yritysostoissa on potentiaalia, erityisesti Bodyarmor ja alkoholijuomissa. Coca-colan mittakaavassa että hard-zeltereillä on niin pieni markkina, ettei sillä ole kovinkaan suurta vaikutusta tulokseen ainakaan vielä. Ymmärteeksi ne ovat kovinkin suosittuja tietyissä piireissä. Osinkoa nostettiin odottamaani enemmän, 1,68 → 1,76 eli noin 5% korotus. Odotin normaalia 0,04$ vuotuista korotusta. Omien osakkeiden osto-ohjelmakin käynnistettiin. Pelkään, että osakkeita ostetaan liian kalliilla, koska viime aikoina tämä on ollut kallis kun vertaa historiallista PE-tasoa. Lisää haluaisin ostaa kun on vain 2% positiolla salkussa.

Fortum
Fortumin tulosta tulee katseltua vähän haikeana. Kaikki liiketoiminnat tekivät kasvavaa voittoa, paitsi Russia ja Uniper. Tämä on siis vuodelta ennen Ukrainan sotaa. Tältä vuodelta ei uskalla odottaa kummankaan segmentin tekevän ainakaan kasvavaa voittoa, jos voittoa ollenkaan. Venäjäriskeistä mainitaan vielä se, että Fortumin sähkönmyynnistä 15% tulee venäjältä ja lämmönmyynnistä 53%. Puhumattakaan sähköän ja lämmön tuotantokapasiteetista. Pelottavia lukuja. Unohdetaan venäjäriskit: Uniperin myötä Fortumista on tullut melkoinen kirjanpitohirviö. Johdannaisten arvonmuutokset heittävät tuloksen helposti pakkaselle. Johdolla on varmasti minua parempi kuva yhtiön liiketoiminnasta, joten en stressaa liikaa. Hieman sydämestä kuitenkin sattuu kun osinkoa jaetaan 137% tuloksesta, mutta ehkäpä yhtiön näkymät ovat paremmat miltä ulospäin näyttää. Osakekohtainen rahavirta on 5,6€. Tuloshan sisältää aina ei-kassavirrallisia poistoja ja arvonalentumisia. Aion siis jatkaa Fortumin omistamista aivan kuten ennenkin, mutta lisäämishalut ovat kadonneet. PS. Tätä kirjoittaessa Fortum on salkussa -3,6% miinuksella, kun parhaimmillaan se on ollut yli 50% plussalla. Paljon on arvoa sulanut.

H&R
Vuoden tulos ei ole juhlittava, mutta tärkempää on uuden strategian toteuttaminen. Osinkoa on maksettu 0,79 per osake, joka on 51,6% FFO:sta. Turvallinen osinko, jonka turvin pitäisi olla myös varaa satsata kasvuun. Osinko 4,7% ostohinnalleni. Ei mahdottoman huono, mutta parempaa toivoisi usean vuoden omistamisen jälkeen. Minulle ei ole selvinnyt miksi osake on ollut tasainen mörnijä monta vuotta. Korona-aikaan toki office-reitit eivät olleet suosiossa, mutta ongelmia oli jo ennen sitä. Tulos ei siis ollut erityisen hyvä, jos ei kovin huonokaan. Vertailu edelliseen vuoteen ei ole mielekästä taseen tai tuloksen osalta, koska Primaris spin-off tulee muuttamaan yhtiörakennetta niin radikaalisti.

Primaris REIT
H&R:n spin-off. Yritystä on taistella verkkokauppaa vastaan. Yhtiöllä on mm. oma ostoskeskuksen vuokralaisille suunnattu verkkokauppa, jotta asiakkaat voivat asioida verkossa kuin asioisi ostoskeskuksessa. Eli eri firmojen tuotteet helposti saatavilla. Tutustuin palveluun, se oli toistaiseksi kovin tyhjä. Vain muutamilta kaupoilta vain muutamia tuotteita. Ei todellakaan riittävä kilpailemaan nettikauppaa vastaan. Vuoden lopussa vuokralla on 87,5% kiinteistöistä, jota pidän kohtuullisena lukuna korona-aika huomioiden. Luvuille ei ole vertailukautta, eikä osakekohtaisia lukuja edes raportissa esitetä. Taloudellinen tavoite on maksaa osinkoja 45 -50% FFO:sta. Jos nykyinen osinko on edes lähellä, eipä tässä pitäisi olla huolta. Kasvaakin luvataan. Kuten aiemmin kirjoitin, lähtökohtaisesti tämäkin pysyy salkussa, toki haluan nähdä hyvää nousevaa tulosta. Odottelen innolla mutta myös pelolla tulevaa Q1 tulosta, jotta näen mihin suuntaan yhtiö on menossa.

Nordea
Nordeasta on tullut hyvä yhtiö. Muistelen miten vihattu osake se oli muutama vuosi sitten. En löydä vuosiraportista negatiivista sanottavaa. Korko ja komissio tulot nousseet komeasti 9% ja 18%. Kulut entisellä tasolla, mutta sehän on täysin ok, kun tuloksen ja kulujen suhde on parantunut. Oman pääoman tuotto on parantunut vuodesta 2019 huimasti 5,0 → 11,2%. Johdon asettamien uusien tavoitteiden perusteella sen uskotaan parantuvan entisestään. Kasvava tulos yhdistettynä omien osakkeiden ostoon takaa että jatkossakin tästä on hyviä tuottoja saatavilla. Lisäämistä voisi harkita, toisaalta toimialana rahoitus on muutenkin korkealla painolla salkussa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, korkojen noustessa pankin omistaminen ei välttämättä ole huono asia?

Royal Unibrew
Markkinat ottivat tuloksen vastaan -8% kurssireaktiolla. Onhan tässä nyt menossa Ukrainan sota samalla, muuten en osaa selittää näin vahvaa reaktiota. Analyytikot odottivat parempaa tulosta, mutta kun EBIT kasvaa 9%, EPS 10% ja osinko 7% samalla kun payout ratio laskee niin kyllä tulosta voi pitää hyvänä. Ja ennen kaikkea, ensi vuodelle annettiin hyvät näkymät. Ainoa negatiivinen osuus raportista oli vapaan kassavirran lasku, mutta yhtiö myös totesi vuoden olleen erityisen aktiivinen yritysostorintamalla. Yhtiö ostanut mm. Solera Beverage Groupin, joka hauskana sivuhuomautuksena ostettiin pääomasijoitusyhtiö CapManilta. :) Velka on kasvanut mutta olin laskevinani että velalla rahoitetut yritysostot luovat omistaja-arvoa, velka kun on halpaa ja kauppahinta ollut kohtuullinen.

Pohdin vielä venäjä-riskiä, joka voisi selittää laskua, mutta yhtiö toteaa vuosikertomuksessa että venäjän, valko-venäjän ja Ukrainan osuus on 1% tuloksesta. Kaikkia kerrannaisvaikutuksia on tietenkin mahdoton ennustaa. Vaikka tulosta ei tulisi venäjältä, pakotteet saattavat kuitenkin hidastaa talouden kasvua niin että ihmiset ostavat vähemmän premium-tuotteita. Kirjoitushetkellä tässä on minusta ostopaikka kun kurssi on 625 DKK tuntumassa. Nopealla tutkiskelulla sanoisin että käypä arvo on jossain 700 DKK kohdalla. Harkitsen lisäämistä, vaikka Tanskan osinkoverotus tekee tästä hieman epämukavan omistettavan.

Sampo
Sampo on hyötynyt Nordean kurssinoususta ja osittain tästä syystä tulos olikin loistava. Kertaeristä siivottunakin 2,86€ EPS on minusta kelpo tulos. 37,88€ keskihinnalleni tämä tarjoaa PE 13 ja vakuutusosinko on 4% ostohinnasta. Minusta on positiivista että yhtiö lisäsi Topdanmarkin osakkeita. Vakaata ja turvallisat tulosta. Sellaisesta minä pidän. 14% painotuksella Sampo on edelleen reilussa ylipainossa salkussani, joten ei ole tarvetta harkita lisäämistä.

Telia
Keskellä strategista muutosta Telian tulos ei ole kovin hyvä. Suunta on selvästi oikea. Kulut ovat laskeneet, mikä on tietenkin tärkeä osa tehostamista. Tulos ei ole kasvanut samassa suhteessa. Velka on lyhentynyt suhteessa omaan pääomaan. Minulla on vahva luotto Teliaan tulevaisuudessa, toimitusjohtaja tekee loistavaa työtä ja yli 5% osinkotuotto on vakaalla pohjalla. Kuten muillakin operaattoreilla, 5G spektrit ovat kallista lystiä, mutta se on tulevaisuusinvestointi joka täytyy tehdä. Yli 7% painotus tarkoittaa, ettei kannattaisi lisätä, mutta minulla on semmoinen tuntuma, että nyt olisi hyvä paikka ostaa, jos aikoo ostaa.

TietoEVRY
Olen harkinnut lisäämistä syksystä lähtien mutta aina se on jäänyt pyrkiessä käteisen suhteen 10% tavoiteallokaatioon. Ehdotettu 1,4€ osinko on 5,2% ostohinnalleni. Yhtiöllä on vahva kassavirta jonka turvin velkaa on kevennetty mukavasti. Viidestä raportoidusta liiketoiminta segmentistä liikevoittoa tarkastellessa Cloud & Infra sekä Product developement services ovat laskusuunnassa. Cloud & Infran suhteen on aloitettu tehostamistoimet, jonka pitäisi kääntää suunta. Tärkeintä on kuitenkin että kaikki segmentit ovat voitollisia. Näin asiasta mitään ymmärtämättömän maallikon silmin uusi strategia vaikuttaa aika pätevältä. 4,8% painotuksella tämä on sopivalla painolla salkussa, mutta toisaalta, alhaisen riskiprofiilin ja omasta mielestäni pienoisen aliarvostuksen vuoksi voisin tätä lisätäkkin. Edit: Tämän kirjoittamisen jälkeen päädyin kasvattamaan positiota hieman, kun sodan myötä tämä myytiin minusta turhan halvaksi.

Visa
En tiedä mitä raporttia minun pitäisi lukea. Visahan julkaisee vuosiraporttinsa jo marraskuussa. Tätä kirjoittaessa on jo Q2 tulossa parin viikon päästä. Vuosi 2021 meni mielestäni kohtuullisesti, sekä tulos että EPS kasvoivat vuodesta 2019 verrattuna. (En viitsi verrata koronavuoteen 2020 joka oli Visalle huonompi rajoitusten vuoksi.) Tulos kasvoi 2% mutta EPS kasvoi 5% omien osakkeiden oston myötä. Kasvu on kohtuullista, mutta ottaen huomioon arvostuskertoimet joita tästä maksoin, ei kuitenkaan riittävää. Vuoden 2021 EPS oli 5,63$ ja vuoden 2022 Q1 EPS oli 1,83$. Eli, jos vauhti jatkuu Q1 tasolla, Visa yltää helposti asettamilleni minimitavoitteille. Nykyinen osinko on 0,74% ostohinnalleni, mutta siinä luonnollisesti on runsaasti nousuvaraa koska payout ratio on vaivainen 27%.

Visan myötä olen alkanut ymmärtämään kasvusijoittajia. Sen sijaan että jännitän paljonko osinkoa maksetaan, olen alkanut jännittämään mihin Visa käyttää taseeseen jäävän rahan. Omien osakkeiden ostoon vaiko yrityshankintoihin? Mielenkiintoista! Tätä on ollut mukava omistaa sen avatessa kokonaan uusia ulottuvuuksia omaan sijoittamiseen.

UPM
Tulosta tuli 2,41€ osaketta kohti, kun osinkoa maksetaan 1,3€. Payout ratio 54%. Kustannuspaineista on mainintaa, mutta yhtiö tapansa mukaan lupaa pitää marginaaleista huolta. Kirjoitushetkellä paperiliiton lakko UPM:ää kohtaan näyttää pitkittyvän. Uruguayn sellutehtaan valmistumista siirrettiin joillain kuukausilla ja kustannusarvio nousi noin 10%. Ei mitään mistä pitäisi huolestua. Näillä näkymin vuonna 2024 UPM:n tuloksen pitäisi siis nousta kun sekä Uruguayn että Saksan tehtaat tarjoavat tulokselle kasvua. Kirjoitushetkellä kurssi on 33€ ja pidän tätä kohtuullisesti hinnoiteltuna, mutta en halpana. Turvallinen osinko tarjoaa riittävän tuotto-odotuksen kunnes todellinen tulostaso saadaan selville parin vuoden päästä. Osto-ohjelmani jatkuu nordean puolella, vaikka on alkanut tuntumaan että osakesäästötilille löytäisi nyt muutakin ostettavaa.

Investor AB
Olen kuullut sanottavan, että Investor on Tukholman pörssin kruununjalokivi. Eikä syyttä. Tätä kelpaa omistaa. Tuloksessa on luonnollisesti kausittaista vaihtelua, mutta onhan tämä 74,41 SEK osakekohtainen tulos aivan huippu. Tärkeämpää ehkä kuitenkin katsoa kassavirtaa. Hetken aikaa ehdin ihmetellä miten 74 SEK EPS:stä maksetaan osinkoa 4 SEK ja ilmoitetaan että payout ratio on 113%. Tämä on laskettu vain listattujen yhtiöiden osingoista. Laskin että viime vuoden tuloksesta maksetaan 9% osinkoina (kuva alla). Loppu jätetään yhtiöön, sillä voidaan tehdä uusia sijoituksia, vähentää velkaa tai ostaa omia osakkeita. Minullahan on tästä menossa osto-ohjelma Nordean puolella. Tällä tuloksella se saa jatkua huoletta. Tämä on kroonisesti kallis, ikinä ei ole hyvää ostopaikkaa. Toistaiseksi ostot on kannattanut aloittaa, toivotaan että suunta jatkuu samana.


Main street Capital
MAIN kuuluu myös salkun kassavirta sijoituksiin. Niiden tarkoitus on jakaa hyvää osinkoa, jonka turvin saan kassavirtaa jota sijoittaa muihin yhtiöihin. Joko kasvaviin tai sitten muuten vähempiriskisiin osinko-osakkeisiin. Hetken aikaa pelkäsin miten tämän osingolle käy.Huoleni katosivat kun johto nosti osinkoa ja vuodelta 2021 payout ratio 88%. Sijoitusyhtiöiden omistaminen on välillä hölmön tuntuista. Nehän tekevät samaa mitä minä; Yrittävät sijoittaa pääomansa mahdollisimman tuottoisasti. Toisaalta ne tuntuvat tekevän sen paremmin kuin minä, eli kyllä näiden kyydissä on kannattanut olla. Hyvä tulos siis, yhtiö on ansainnut luottamukseni. Jossain vaiheessa epäilin sitä kovasti. Tämä on pienellä 800€ positiolla salkussa, ostelin Nordean puolelle kunnes 1% kulukatto otettiin pois yhdysvaltoihin sijoittaessa. Position voisi hyvin tuplata, mutta en ole vielä viitsinyt. Niin paljon muutakin, vähempiriskisempää ostettavaa löytyy kyllä.

Yhteenveto
Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta omistukseni pärjäsivät kivasti. Viime vuosi oli yrityksille hyvää aikaa, kun korona alkoi olla ohi eikä sodasta ollut vielä tietoa. Inflaatio-peikko on toki jo hetken aikaa kurkkinut olkapäillä. 2022 tulee olemaan vaikeampi vuosi. Kiihtyvä inflaatio on tuonut muutamille yrityksille painetta marginaaleihin raaka-ainekustannusten ja palkkojen muodossa. Sitten on venäjä-pakotteet ja työtaistelut, jotka syövät yhtiöiden tulosta.

Sijoituslainani alkaa olemaan miltein maksettu, joten salkku on ihan hyvässä positiossa tulevaisuutta ajatellen. Epävarmalla hetkellä en mielelläni olisi ylipainolla osakkeissa, vaan ajattelen että nyt on hyvä hetki painottaa käteistä. Kuten aina, en tee sitä myymällä osakkeita, vaan pyrin kerryttämään rahaa tilille osinkojen ja talletusten muodossa. Käteistä on kuitenkin edelleen alle 1% joten kovin suuresta käteispositiosta ei voida vielä puhua.

Mietin taas onko salkussa liikaa yhtiöitä. Tuloskausikatsauksen aloittaminen tuntui niin vastenmieliseltä, kun tiedän että se on paljon aikaa ja vaivaa vaativa projekti. Muutaman yrityksen kohdalla raportti tuli luettua aivan liian nopeasti ja pinnallisesti. Osittain senkin takia kirjoitus on viivästynyt. Pidän kuitenkin laajemmasta hajautuksesta, se luo turvallisuuden tunnetta. Minulla on huomattavasti suurempi halu ostaa lisää uusia yhtiötä kun potkia salkusta pois vanhoja. Eli turha valittaa, niin makaa kuin petaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti