lauantai 13. helmikuuta 2021

Annaly Capital Management tulosjulkistus: Yritän ymmärtää yhtiötä paremmin.

Ostin yhtiötä hyvin kepeällä perehtymisellä. Yhtiön tulosraportit ovat aina olleet minulle hankalaa luettavaa. Raportista tekee vaikeaselkoista se, että yhtiön liiketoiminta ja käytetyt rahoitusinstrumentit ovat mielestäni kovin monimutkaisia. Yritetään saada tästä nyt jotain irti.

Aiemmin minulla on ollut vaikeuksia ymmärtää tulosraportista löytyviä lukuja, mutta nyt uskon olevani suurimmasta osasta kärryillä edes jotenkin. Yhtiön liiketoimintaa sen sijaan en edelleenkään ymmärrä niin hyvin kuin haluaisin. Seeking alphasta löytyvien artikkeleiden avulla olen yrittänyt saada tästä otetta. Seeking alpha ja google on ollut tärkeitä yrittäessäni ymmärtää yhtään mistä tulosraportissa puhutaan. Lyhyesti, yhtiö ostaa matalan koron asuntovelkoja suurella velkavivulla. Pääajatus on saada velkaa paremmilla ehdoilla millä lainaa sitä eteenpäin. Tämän verran minäkin ymmärrän.

Otan lainauksen Reit.com sivustolta: "mREITs manage risk associated with their short-term borrowings through hedging strategies, including interest rate swaps, swaptions, interest rate collars, caps or floors and other financial futures contracts. Also such as adjusting the average maturities on their assets as well as their borrowings and selling assets during periods of interest rate volatility to raise cash or reduce borrowings." Nyt menee yli hilseen. En voi väittää omaavani kovin syvää ymmärrystä käytetyistä riskienhallintakeinoista. 

Tässä vaiheessa lienee syytä varoittaa, että luin paljon Seeking Alphan artikkeleita, ennen kuin kirjoitin tämän tekstin. Kritisoin Seeking Alphaa siitä että näkemykset ovat niin mustavalkoisia. Yhtiöstä saa helposti erittäin hyvän tai erittäin huonon kuvan. Siksi olen yrittänyt vältellä sivua. Nyt oli kuitenkin pakko mennä etsimään selkokielellä kirjoitettuja artikkeleita NLY:stä, jotta pääsen paremmin kärryille. Tämä on saattanut vaikuttaa mielipiteeseeni.

Olen harkinnut tästä luopumista juuri siksi etten oikeen ymmärrä mitä yhtiö tekee. Ostin tätä tuomaan hyvää kassavirtaa, ja sen se on tosiaan tehnyt. Vaikka osinkoa on välillä tiputettu, niin ainakin historiassa se on myös noussut takaisin. Yksi syy luottaa yhtiöön näin vahvasti on se, että se selvisi 2008 finanssikriisistä maksaen kohtuullista osinkoa ja nousi sieltä jälleen hyvään tulokseen. Yli 20-vuoden kokemuksella toivon yhtiön pärjäävän myös jatkossa. Tällä pitkähköllä alustuksella tarkastellaan tulosta lyhyesti.

NLY:n neljännen kvartaalin EPS oli 0,3. Osinkoa maksettiin 0,22$. Ainakin toistaiseksi näyttäisi siltä että osinko on nykytasolla turvattu. Tuloksessahan on aina ollut vaihtelua joten payout ratiossa on syytäkin olla vähän pelivaraa.

Tulos näyttäisi tosiaan olevan noususuunnassa. Korkotulot ovat laskeneet hieman, mutta korkokulut ovat laskeneet huomattavasti. Net interest margin on noussut sitten vuoden takaisesta. 1,41% ➝ 1,98%. Luku kertoo paljonko yhtiön omaisuus tuottaa kun siitä on vähennetty korkokulut.

Parantuneen tuloksen turvin yhtiö on ostanut omia osakkeitaan ja sen johdosta book value per share on noussut viimeisen vuoden aikana mukavasti Q1 jälkeen. Velkavivun pysyessä ennallaan, tämän pitäisi tarkoittaa parempia osakekohtaista tuottoa tulevaisuudessa. Melkeimpä odotan taas Q1 raporttia jotta näen mihin suuntaan luvut ovat kehittyneet.

Lukiessani tulosjulkaisun litterointia, silmiini pisti muutamia hyvältä kuulostavia lausahduksia. Tässä vapaasti käännettynä:
-Nykyiset lainaolosuhteet ovat parhaat mitä olemmen nähneet koko yhtiön historian aikana.
-Eroamme muusta REIT-sektorista kasvattamalla pääomarakenteen vipua hitaammin ja ylläpitämällä suhteellisen vakaan määrän omaa pääomaa, mikä on tärkeää, koska olemme nähneet sen tasoittavan tuottoja.
-Pyrimme tarjoamaan hyvää riskikorjattua tuottoa osakkeenomistajillemme ja olen vakuuttunut siitä, että nykyinen riskirakenne sopii kasvattamaan tasetta ja parantaa tuloksen vakautta jatkossa. (Tämä liittyi alentuneeseen velkavipuun.)

Tulipas epäselvä kirjoitus. Itse opin taas jotain pientä tästä. Yhtiön liiketoiminta sisältää silti paljon riskejä joita en ymmärrä, joten en edes yritä haarukoida arvonmääritystä tälle. Se kun vaatisi vähän mahdollisten riskien arvioimista.

Yhtiö maksaa ostohinnalleni edelleen mukavaa 8% osinkoa. Alusta asti on ollut ajatuksena pitää jotain korkean riskin high yield osaketta salkussa pienehköllä painolla. En harkitse lisäämistä, mutta toistaiseksi pidän tämän mielelläni mukana tuottamassa kassavirtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti