perjantai 5. helmikuuta 2021

Nordea tulosjulkistus: Kulukuuri näkyy tulosrivillä.

Nordean tuloskäännettä on odotettu jo pitkän aikaa. Nordeaa pidettiin vuosi sitten suomalaisena kansanosakkeena jolla on Nokian kohtalo. Omistajille naureskeltiin kun eivät ymmärrä sijoittamisesta mitään. Nyt kulukuurin vaikutukset alkavat näkymään ja tulosta tulemaan. Kannatti olla kärsivällinen omistaja.

 

Heti avaukseen Nordean kurssi nousi komean 4%. Ja tämän avauksen myötä salkku all time high lukemiin! Ottihan se aikansa, kun edellinen huippu oli 3/20.

Nordea oli hetken salkkuni yksi tukijaloista, kunnes Sampo tuli tilalle. Sampo omistaa suuren osan Nordeasta, joten annoin Nordean painotuksen laskea hiljalleen kohtuullisemmalle tasolle. Nyt kun Sampo on luopumassa omistuksistaan nopeahkolla aikataululla ja Nordean tuloskäänne näyttää viimeinkin toteutuvan, mietin pitäisikö tätä omistaa vähän enemmän?

Total operating income on itseasiassa hieman laskenut viime vuodesta. 8 623 ⟶ 8 468 milj. Kulut laskivat reilusti: -5 986 ⟶ -4 643. Näin huiman kulukuurin ansiosta alariville jäi huomattavasti isompi summa. 1 542 ⟶ 2 264.

Cost to income ratio on 55% kun edellisvuonna se oli 69%. Return on equity on 7,1% kun edellisvuonna se oli 5,0%. Nordea uskoo saavuttavansa vuoden 2022 tavoitteet näille luvuille, jotka ovat 50% ja 10%.

Vuodelle 2021 ohjeistettiin kulujen olevan alle 4 600 milj. mikä tarkoittaisi että tulosriville jää 63 milj. enemmän. Oletetaan että luottotappiot normalisoituvat tälle vuodelle ollen noin 500 milj. ROE nousee hieman samalla kun kulut laskevat ja pääoma pysyy suunnilleen ennallaan. Nordean EBIT voisi olla vuodelta 2021 jotain 3 500 milj. luokkaa. Tämä tarkoittaisi reilua parannusta 2019 ja 2020 verrattuna, mutta silti alle 2018 tason.

Luottotappiot olivat reilusti edellisvuotta korkeammat mutta koronavuonna sitä voi pitää ymmärrettävänä. Mikäli ymmärsin oikein, raportoitu -860 miljoonan luottotappiot sisältävät edellene -650 miljoonaa odotettuja tappioita koska "pandemiasta johtuen näkymät ovat edelleen epäselvät." Realisoituneet luottotappiot ovat olleet erittäin alhaiset. Tämä on hyvä juttu sekä Nordean että koko yhteiskunnan kannalta.

Olen hieman hämilläni koska pankkien kassavirtalaskelma ei ole hyvä mittari tuloksen arviointiin. Joten tyydyn arvioimaan sopivaa hintaa osinkojen ja EPS:n avulla. Kirjoitushetkellä kurssi on 7,0€. Minusta 6,5€ kurssi olisi alkaisi olla no-brainer mutta sekin on hyväksyttävä taso omien arvonmäärityskaavojeni perusteella. Ostot olisi perusteltavissa ainakin 7,5€ asti. Jopa 8€ asti voisi harkita ostamista puhtaasti lukujen perusteella, mutta pankkialaa pidetään niin vahvasti säädeltynä ja matalan kasvun alana, että haluaisin jättää hintaan pienen turvamarginaalin säätelyn kasvamista varten.

Laskelmia tehdessäni en huomioinut tuplaosinkoja. 0,79€ osinko maksetaan menneeltä vuodelta ja ostohintaa haarukoidessa pyrin arvioimaan konservatiivisesti laskettuna kestävän tason tulevaisuuden tuotoille.

Odottelen ja katselen kaikki tulosjulkaisut loppuun, mutta Nordea on ilman muuta yksi kandidaatti lisäostoa varten. Yhtiö on salkussa 7,2% painolla. Mielelläni lisäisin yhtiöitä jotka ovat alle 5% painotuksessa salkussa, mutta katsellaan tulosjulkaisut ensin läpi.

Ps. alan ymmärtämään analyytikkoja kun yritän arvioida osakkeen käypää hintaa. Mikäli oma arvio on kaukana nykyisestä hinnasta niin kylläpäs tekee mieli hienosäätää lukuja jotta pääsee lähelle nykyistä kurssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti